بلاتکلیفی قیمت شیر خام و محصولات لبنی-راهبرد معاصر

بلاتکلیفی قیمت شیر خام و محصولات لبنی

گرچه کارخانه‌های لبنی از اول خرداد مکلف به خرید شیر خام با نرخ ۱۵ هزار تومان بودند، اما به بهانه‌های مختلف تن به اجرای این مصوبه نمی‌دهند و اجرایی شدن این مصوبه را منوط به ابلاغ ستاد تنظیم بازار و افزایش قیمت لبنیات می‌دانند.
تاریخ انتشار: ۱۴:۳۴ - ۱۴ خرداد ۱۴۰۲ - 2023 June 04
کد خبر: ۱۸۷۷۱۱

به گزارش راهبرد معاصر؛ شورای قیمت‌گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی پس از تصویب، کارخانه‌های لبنی را از اول خرداد مکلف به خرید هر کیلو شیرخام با مشخصات ۳.۲ درصد چربی، ۳ درصد پروتئین و بار میکروبی زیر ۱۰۰ هزار به قیمت ۱۵ هزار تومان کرد.

این در حالی است که فعالان صنعت لبنیات اذعان می‌کنند که قیمت اعلام شده توسط شورای قیمت‌گذاری برای خرید تضمینی شیر خام بوده و براساس قانون برای سازمان تعاون روستایی ایجاد تکلیف می‌کند و برای شرکت‌ها زمانی قابل اجراست که ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت مصوبه‌ای برای اصلاح قیمت فرآورده‌های لبنی براساس قیمت ۱۵ هزار تومان ابلاغ کرده باشند.

گرچه اعمال تغییرات در نرخ شیر خام و قیمت فرآورده‌های لبنی منوط به تصویب و ابلاغ در کارگروه تنظیم بازار کشور است، اما بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که از ابتدای سال چند بار قیمت محصولات لبنی خارج از شمول قیمت گذاری دچار تغییر شده، هرچند تولیدکنندگان محصولات لبنی می‌گویند که اولویت تغییر قیمت محصولات مشمول قیمت گذاری است که عمده اقلام سبد مصرفی خانوار را شامل می‌شود.

اخیرا انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی در نامه‌ای به معاون اول رئیس جمهور خواستار تعیین تکلیف قیمت شیرخام و محصولات لبنی شده است.

بنابر آمار سرانه مصرف شیر در دنیا برای هر نفر حدود ۱۵۰ تا ۱۶۰ کیلو و خوشبینانه‌ترین حالت در کشور ما ۷۰ کیلوست که افزایش مجدد قیمت محصولات لبنی همانند سنوات قبل منجر به کاهش مصرف می‌شود و مسئولان باید تدابیری در این راستا اتخاذ کنند.

حال با وجود وعده‌های متعدد مسئولان مبنی بر اصلاح قیمت شیرخام و تعلل در اجرای مصوبه اخیر باید منتظر ماند و دید که این موضوع از کی اجرا خواهد شد تا دامداران از زیان فروش خارج شوند.

ابلاغ رسمی در خصوص افزایش قیمت شیر خام نداشتیم

آقای علی احسان ظفری مدیر عامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی گفت: علی رغم آنکه دولت افزایش نرخ شیر خام را به طور رسمی ابلاغ نکرده است، اما با رسانه‌ای شدن این موضوع کارخانه‌ها در حال خرید با نرخ جدید هستند.

به گفته او، اکنون کارخانه‌های لبنی هرکیلو شیر خام را با نرخ ۱۵ هزارتومان خریداری می‌کنند، در حالیکه هیچ گونه ابلاغ رسمی از سوی ستاد تنظیم بازار و دستگاه‌های اجرایی در این خصوص نداشتیم.

ظفری ادامه داد: اگر قیمت ۱۵ هزار تومان به ازای هر کیلو شیر خام به طور رسمی ابلاغ شود، نرخ لبنیات نیز متناسب با قیمت مصوب شیرخام باید افزایش یابد که در نهایت این موضوع بر سرانه مصرف اثر می‌گذارد.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی گفت: دستگاه‌های اجرایی برای جلوگیری از سرو صدای دامداران، قیمت شیرخام را افزایش دادند، اما از طرف دیگر از افزایش قیمت لبنیات جلوگیری می‌کنند.

او با بیان اینکه ۷۰ درصد قیمت تمام شده محصولات لبنی به نرخ شیر خام باز می‌گردد، گفت: با توجه به افزایش ۳۰ درصدی قیمت شیر خام چطور می‌توان انتظار داشت که نرخ محصولات لبنی تغییر نکند.

به گفته ظفری، با وجود آنکه تغییر قیمت لبنیات منجر به کاهش سرانه مصرف می‌شود؛ بنابراین دستگاه‌های اجرایی باید تمهیداتی برای جلوگیری از این امر اتخاذ کنند تا محصولات لبنی از سبد مصرفی دهک‌های ضعیف جامعه حذف نشود.

کارخانه‌های لبنی همچنان تن به اجرای مصوبه افزایش قیمت شیرخام نمی‌دهند

آقای مجتبی عالی مدیرعامل اتحادیه دامداران کشور گفت: تاکنون کارخانه‌های لبنی نسبت به افزایش قیمت شیر خام بدلیل ناهماهنگی دولت، کارخانه‌های لبنی و ستاد تنظیم بازار، تمکین نکرده اند.

به گفته او، اکنون کارخانه‌های لبنی با نرخ ۱۲ هزار تومان شیر خام را از دامداران خریداری می‌کنند، در حالیکه قیمت مصوب ۱۵ هزار تومان ابلاغ شده است.

عالی ادامه داد: علی رغم افزایش ۳۰ درصدی کرایه حمل و نقل از ابتدای خرداد، کارخانه‌های لبنی کماکان تن به اجرای افزایش قیمت شیر خام نمی‌دهند.

مدیرعامل اتحادیه دامداران با بیان اینکه آینده روشنی پیش روی تولید نیست، گفت: بنابر آنالیز هزینه‌های تولید، قیمت تمام شده هر کیلو شیر خام ۱۷ هزار تومان است، درحالیکه کارخانه‌های لبنی حاضر به تمکین خرید با نرخ ۱۵ هزار تومان هم نیستند که این امر بدان معناست که تولیدکنندگان به دولت یارانه می‌دهند.

تاخیر در اجرای افزایش مصوبه شیر خام عاملی برای زیان روزانه ۱۰۰ میلیارد تومانی دامداران

آقای احمد مقدسی گفت: در شورای عالی قیمت گذاری، قیمت مصوب شیر خام تصویب و ابلاغ شد، اما نرخ محصولات لبنی را ابلاغ نکردند که با این وجود امکان خرید شیرخام با نرخ مصوب از سوی کارخانه‌های لبنی وجود ندارد.

به گفته او، با توجه به آنکه ۷۰ درصد محصولات لبنی مشمول قیمت گذاری دولتی و ۳۰ درصد کالا‌های لوکس است، بنابراین قیمت شیر خام و لبنیات هر ۲ با هم باید اعلام شود.

مقدسی ادامه داد: گرچه قیمت ۱۷ هزار تومانی به ازای خرید هر کیلو شیرخام را پیشنهاد دادیم، اما دولت نرخ ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان را صورت جلسه کرد که در ستاد تنظیم بازار نرخ مصوب ۱۵ هزار تومان تعیین و ابلاغ شد، در حالیکه ۱۴ هزار و ۹۰۰ تومان قیمت تمام شده هر کیلو شیر خام است.

رئیس انجمن صنفی گاوداران گفت: تاخیر در اجرای نرخ جدید شیر خام روزانه ۱۰۰ میلیارد تومان زیان برای صنعت دامداری در بر دارد.

با توجه به افزایش هزینه‌های تولید، اصلاح قیمت شیر خام برای پایداری تولید و جلوگیری از کشتار دام‌ها امری ضروری است، هرچند با تغییر قیمت شیرخام و به تبع آن محصولات لبنی، میزان مصرف مجدد کاهش می‌یابد که در نهایت این امر روانه شدن شیرخام تولیدی به سمت کارخانه‌های شیرخشک و صادرات محصولات لبنی را به منظور جلوگیری از ماندن محصول روی دست تولیدکننده به همراه دارد. / باشگاه خبرنگاران جوان

 

ارسال نظر