به گزارش راهبرد معاصر، علیرضا کاظمی قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر امروز در نشست خبری با رسانهها که در محل این ستاد برگزار شد، با مهم خواندن نقش اعتیاد در آسیب رساندن به زندگی مردم گفت: اعتیاد را میتوان به عنوان ریشه تمام آسیبهای اجتماعی و علتالعلل همین آسیبها دانست. البته گاهاً اعتیاد معلول تمام آسیبهای اجتماعی نیز به شمار میرود.
وی با اشاره به قاچاق مواد مخدر در دنیا اظهار کرد: قاچاق مواد مخدر به عنوان جرم سازمانیافته در 200 کشور جهان شاهد هستیم که سالانه 400 تا 500 میلیارد دلار سود به جیب باندهای مافیایی واریز میشود که این پولها آغشته به خون جوانان هستند. البته برخی از این باندها قاچاقچیان هستند و سود برخی از این مواد نیز به جیب دولتها میرود که در افغانستان ما نیز شاهد همین رویکرد هستیم.
آمار مصرف کنندگان مواد مخدر در دنیا
وی ادامه داد: 284 میلیون نفر از سن 15 تا 64 سال در دنیا حداقل یکبار مواد مخدر را مصرف کردهاند و ما شاهد مرگ و میز 500 هزار نفر در دنیا به سبب مصرف بیش از حد مواد مخدر و یا بالا بودن ناخالصی در دنیا هستیم.
کاظمی یکی از شیوههای تجارت مواد مخدر را بهرهگیری از اینترنت و فضای مجازی عنوان کرد و گفت: در این شیوه ضریب بسیار بالایی برای جذب مشتریان جدید در جریان است و این بیانگر آن است که باید ما استراتژیهای خود را تغییر دهیم، به طوری که 1127 ماده روانگردان در دنیا داریم و این نیز موجب شده تا مصرف این نوع مواد در دنیا افزایش یابد که البته گاهاً برخی از افراد به طور همزمان مصرف همزمان و ترکیبی را هم تجربه میکنند.
وی جوانگزینی مصرف مواد را نیز یکی از آسیبهای دیگر دانست و گفت: این نشان از نگرشهای غلط در جوامع است که باید برای تغییر این نگرشها تلاش کرد.
حشیش، پرمصرف ترین ماده مخدر
این مقام مسؤول در ستاد مبارزه با مواد مخدر به میزان مصرف انواع مواد مخدر و افیونی در جهان اشاره کرد و گفت: در دنیا حدود 209 میلیون نفر از خانواده کانابیستها یا حشیش مصرف میکنند که این نوع مواد رتبه اول در دنیا را دارد. همچنین مواد افیونی نیز در رتبه دوم دنیا قرار دارد و 34 میلیون نفر نیز از آمفتامینها یا شیشه استفاده میکنند که این ماده مخدر نیز رتبه سوم در دنیا را به خود اختصاص داده است.
کاظمی ادامه داد: ما شاهد افزایش 32 درصد سطح کشت خشخاش در افغانستان نسبت به سال 2021 هستیم و ایران نیز کانون اصلی و مسیر رویارویی با این مواد افیونی است و بزرگترین سپر دفاعی در برابر جهان به شمار میآید.
وی در ادامه به میزان تولید مواد مخدر در افغانستان اشاره کرد و گفت: در دهههای اخیر ما شاهد رشد 50 برابری رشد مواد مخدر در افغانستان بودهایم به طوری که آمارها حکایت از این دارند که این مادههای مخدر از 200 تن به 10 هزار تن رسیده است. پیشبینیها نیز نشان میدهد که 80 درصد از تولید تریاک در جهان در کشور افغانستان صورت میگیرد و این همسایه شرقی ما بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده شیشه و روانگردان به شمار میرود.
گزارشی از ورود زامبی به ایران نداشتیم
کاظمی در پاسخ به این پرسش که آیا ماده مخدر زامبی که کشف آن در آمریکا گزارش شده در ایران هم گزارش شده است؟ گفت: تاکنون موردی از کشف زامبی توسط پلیس و مرکز پژوهشها نداشتهایم.
قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر تأکید کرد: ایران پرچمدار مبارزه با پدیده شوم مواد مخدر در دنیاست و تقریبا از تمام ظرفیتها و سازمانهای خود برای مقابله و مبارزه با ورود مواد مخدر به کشور بهره جسته است.
وی به برنامههای ششم توسعه این ستاد اشاره و خاطرنشان کرد: یکی از اقدامات ستاد مبارزه با مواد مخدر این بوده است که توانسته از طریق ضربه زدن به قاچاقچیان 70 هزار میلیارد تومان کشف و ضبط کند و آن را به خزانه واریز نماید. ما همچنین توانستهایم 5 هزار و 428 تن انواع مواد مخدر و روانگردان را کشف و ضبط کنیم و 17 هزار 630 عملیات و درگیری را در مقابله با عناصر قاچاقچی داشته باشیم که در این راه 67 شهید سرافراز تقدیم انقلاب شده و 8 شهید در سال 1401 و پنج شهید در سه ماهه 1402 تقدیم انقلاب کردهایم.
کاظمی با اشاره به بحث ساماندهی معتادان متجاهر در سطح کشور در تهران این ظرفیت را 4 هزار نفر دانست و گفت: ما توانستهایم این ظرفیت را به 25 هزا رنفر برسانیم و کاملا این ظرفیتها برای ساماندهی معتادان در تهران مهیاست و در سطح کشور نیز 124 درصد شاهد رشد بودهایم.
وی همچنین با اشاره به بحث طرح یاریگری زندگی این طرح را یکی از مهمترین عناوین در حوزه پیشگیری دانست و گفت: در این باره توانستهایم بیش از 50 هزار مدرسه را به عنوان کانون یاریگران زندگی تشکیل دهیم و همچنین از شبکه شاد به عنوان ظرفیت خوب توانستیم استفاده کنیم که 5 میلیون نفر دانشآموز نیز در آموزش مهارتهای پیگشیرانه حضور داشتهاند.
قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر به اجرای طرح یاریگران زندگی در دانشگاهها نیز اشاره کرد و گفت: بیش از 560 هزار نفر نیز در این دورهها حضور داشتهاند.
وی تأکید کرد: ما توانستهایم 1 میلیون و 650 هزار کارگر را در محیطهای کارگری برای مّقابله با مواد مخدر و مهارت پیشگیرانه آموزش دهیم و جا دارد که از نهادها و سازمانهایی مانند آموزش و پرورش، وزارت کار و وزارت علوم قدردانی کنم.
کاظمی همچنین با اشاره به آمار مراکز درمانی در سطح کشور اشاره کرد و گفت: 8900 مرکز درمانی فعال هستند و توانستهایم در این مراکز یکمیلیون و 600 هزار نفر را تحت پوشش درمانی خود قرار دهیم.
وی به افزایش آمار مراکز ماده 16 نیز در تهران اشاره و تأکید کرد: ما شاهد افزایش 48 درصدی این مراکز در تهران بودهایم که رشد 124 درصدی نسبت به گذشته را شاهد بوده است.
قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به تولیدات سامانهای در کشور گفت: سامانه قوام به منظور جمعآوری معتادان متجاهر است که میتواند آمارهای جدیدی از معتادان متجاهر را به ما ارائه دهد.
وی تشکیل مجمع خیرین یاریگران زندگی را مهمترین برنامه خواند و گفت:استفاده از خیرین این مجمع شکل گرفته و ما در 15 استان نمایندگی این مجمع را داریم که اولویت آنها اشتغال و تهیه زیرساختهای درمانی است.
کاظمی تأکید کرد: ظرفیت شرکتهای دانشبنیان در درمان و مقابله با پیشگیری نیز دارای حائز اهمیت است و به همین دلیل ما مرکز نوآوری را تأسیس کردهایم که با معاونت علمی ریاست جمهوری و شرکتهای دانشبنیان در ارتباط است و راه خوبی را ایجاد کرده است.
وی عنوان کرد: برای اولینبار در سال 1400 ما توانستیم برای منابع پایدار و بودجه کشور بیش از یکهزار میلیارد تومان از محل اموال مصادرهای را به خزانه واریز بودیم. بحث سیاست دیپلماسی هم یکی از سیاستهای مهم ما بوده که توانستهایم در سطح جهان حرفهایی برای گفتن داشته باشیم به طوری که اخیرا مجمع سهجانبهای با حضور سازمان ملل، پاکستان و ایران را برگزار کنیم.
این مقام مسؤول در ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: ما با نگاه دینی و براساس روحیات انسانی علیرغم تحریمهای ایران توانستهایم 3857 شهید و 12 هزار جانباز را برای سلامت جامعه انسانی تقدیم کنیم که این یکی از سیاستهای ایران در دیپلماسی مبارزه با مواد مخدر بوده است./ فارس