به گزارش راهبرد معاصر، منابع لبنانی از سفر «آموس هوکشتاین» فرستاده آمریکا به بیروت برای پیگیری روند حفاری و اکتشاف انرژی در بلوک شماره 9 آبهای لبنان و نیز صحبت درباره ترسیم مرزهای زمینی میان لبنان و فلسطین اشغالی خبر دادند.
روزنامه الاخبار گزارش داد، هوکشتاین امروز وارد بیروت میشود و «الیاس بوصعب» معاون رئیس پارلمان لبنان اعلام کرد که فرستاده آمریکا قرار است با «نبیه بری» رئیس پارلمان، «نجیب میقاتی» نخستوزیر دولت موقت لبنان و «ژوزف عون» فرمانده ارتش این کشور درباره عملیات حفاری و اکتشاف انرژی در بلوک شماره 9 گفتگو کند.
تلاش آمریکا جهت امتیازگیری برای اسرائیل در مرز زمینی با لبنان
بر اساس این گزارش، اما هدف دوم و البته اصلی هوکشتاین از سفر به لبنان، بحث درباره ترسیم مرزهای زمینی بین لبنان و فلسطین اشغالی در سایه تنشهای اخیر در منطقه مرزی دو طرف است. این نماینده آمریکایی که سال گذشته اصطلاحا نقش میانجی را در پرونده ترسیم مرزهای دریایی لبنان و فلسطین اشغالی بر عهده داشت و تلاشهایش جهت امتیازگیری برای اسرائیل نتیجه نداد، امیدوار است بتواند در مسئله مرزهای زمینی میان دو طرف نیز نقشی ایفا کند.
به گزارش منابع آگاه، هوکشتاین بعد از لبنان به اراضی اشغالی سفر خواهد کرد. الیاس بوصعب درباره تلاشهای آمریکا برای ترسیم مرز زمینی میان لبنان و فلسطین اشغالی اظهار داشت، موضع لبنان در این زمینه روشن است و ما امیدواریم همانطور که در تعیین مرزهای دریایی موفق بودیم، در پرونده مرزهای زمینی نیز موفق شویم.
تاکید بیروت بر لزوم عقبنشینی اسرائیل از مناطق اشغال شده در مرزهای لبنان
این منابع تاکید کردند، امروز نشست گستردهای در دفتر نخستوزیری لبنان برگزار خواهد شد و طی آن نجیب میقاتی به هوکشتاین خواهد گفت که لبنان وارد هیچ مذاکرهای برای تعیین مرزهای زمینی نمیشود و آنچه که لبنان میخواهد این است که آمریکا باید اسرائیل را ملزم به عقبنشینی از همه نقاط تحت اشغال خود در مرزهای لبنان کند. همچنین هیچ تغییری در نقاط مرزیِ تعیین شده بین لبنان و فلسطین اشغالی رخ نخواهد داد و این مرزها به همان شکلی که قبل از آغاز اشغالگری اسرائیل در فلسطین بودند، باقی خواهند ماند.
این درحالی است که فرستاده آمریکا امیدوار است در سایه قطعنامه جدیدی که شورای امنیت برای تمدید ماموریت یونیفل در لبنان آماده کرده و طبق آن نیروهای بینالمللی بدون هماهنگی با ارتش و دولت لبنان میتوانند مستقل و آزادانه عملیاتهای خود را انجام دهند، بتواند با لبنان درباره ترسیم مرزهای زمینی با فلسطین اشغالی به توافق برسد. اما با این وجود هوکشتاین محتاطانه رفتار میکند و به یکی از مسئولان لبنانی گفته که میخواهد مسئله ترسیم مرزهای زمینی به سرعت حل شود و اصلا دلش نمیخواهد همانند پرونده ترسیم مرزهای دریایی، در محاصره شرط و شروطها قرار بگیرد.
این مسئول لبنانی در این زمینه به نقل از هوکشتاین گفت: «مرا مانند دفعه قبل شکنجه نکنید».
توطئه آمریکا و اسرائیل در مرزهای لبنان
نکته مهمی که لبنانیها باید به آن توجه داشته باشند این است که رژیم صهیونیستی از خلال گسترش آزادی عمل یونیفل و استقرار نیروهای بینالمللی در نقاط مختلف مرزی لبنان و فلسطین اشغالی به دنبال یافتن تضمینهای امنیتی برای خود است. رژیم اشغالگر ادعا میکند که بعد از سال 2000 و شکست این رژیم مقابل مقاومت و عقبنشینی از جنوب لبنان، 13 نقطه زمینی مورد مناقشه میان این کشور و فلسطین اشغالی به وجود آمده و چند نقطه مورد مناقشه دیگر نیز بعد از جنگ جولای 2006 اضافه شد.
همچنین لبنان باید حاکمیت خود را بر مزارع اشغالی شبعا و تپههای کفرشوبا تثبیت کند؛ به ویژه اینکه آمریکا و رژیم صهیونیستی با ادعای اینکه این مناطق متعلق به سوریه است سعی دارند توجهات را از اشغالگری اسرائیل در این مناطق منحرف کرده و بحث ترسیم مرزهای زمینی لبنان با سوریه را پیش بکشند؛ اما این مسئله اصلا در دستور کار بیروت نیست.
از سوی دیگر وبسایت آمریکایی اکسیوس با اشاره به سفر امروز فرستاده واشنگتن به بیروت اعلام کرد که آمریکا تلاشهای خود را برای کاهش تتنشها میان اسرائیل و حزبالله و جلوگیری از درگیری در مرزها افزایش داده است.
به گزارش تسنیم، ماه گذشته روزنامه الاخبار اعلام کرد ، برخی کشورهای غربی به لبنان اطلاع دادهاند که اسرائیل آماده است با وجود اعتراضات گذشته خود ، وارد مذاکرات مرزهای زمینی شود و این مذاکرات منحصر به مناطق مورد نزاع باشد. اما لبنان مناطق مورد مناقشه زمینی با اسرائیل را مزارع شبعا، کفرشوبا و روستای الغجر میداند و بدین ترتیب عدم حل و فصل این موضوع، به معنی پایان نیافتن درگیریها خواهد بود و هرگز معاملهای در این خصوص صورت نخواهد گرفت. همچنین تعیین مرزهای زمینی ربطی به چادرهای حزبالله در مزارع شبعا ندارد و لبنان این چادرها را جمع نمیکند.
شیخ «نعیم قاسم» معاون دبیر کل حزبالله نیز در همین زمینه اعلام کرد: من میخواهم تصویر واقعی از مرزهای زمینی و دریایی را برای مخاطبین ترسیم کنم، چرا که بسیاری از مردم از ابعاد این مسئله بی اطلاع هستند. ما بر روی ترسیم مرزهای دریایی کار کردیم؛ چون این مرزها ترسیم نشده بود و در این زمینه توافق حاصل شد. اما چیزی تحت عنوان توافق بر سر ترسیم مرزهای زمینی وجود ندارد. چون طبق نقشههای ترسیمی 1923 که معیار مدنظر سازمان ملل متحد است، این اراضی - از جمله مزارع شبعا و کفرشوبا - خارج از حریم فلسطین است و اسرائیل که اقدام به اشغال این اراضی کرده است باید از این مناطق خارج شود. [بعد از تأسیس سازمان ملل] هیچ توافقی بین لبنان و کشورهای همسایه بر سر ترسیم مرزهای این منطقه انجام نشده [و در نتیجه هنوز هم خارج از محدوده اراضی فلسطین (اشغالی) محسوب میشوند.]/ تسنیم