14 نکته از سخنان سید حسن نصرالله در سالزور آزادسازی الجرود-راهبرد معاصر
الجولانی: گروه‌های نظامی در نهاد واحدی ادغام خواهند شد دیدار سفیر چین در ایران با علی لاریجانی بازگشایی سفارت قطر در دمشق پس از ۱۳ سال توضیحات عراقچی در خصوص بازدید از برخی اماکن تاریخی-مذهبی در قاهره آمریکا جایزه ۱۰ میلیون دلاری بر سر الجولانی را لغو کرد فایننشال تایمز: ترامپ به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد جزئیات دیدار الجولانی با هیئت آمریکایی در دمشق هشدار وزیر خارجه عراق: داعش در حال سازماندهی مجدد خود است وزارت خارجه آمریکا زندان قزل حصار و ۴ نهاد مرتبط با تجارت نفت ایران را تحریم کرد گروه‌های مسلح تحریرالشام وارد مرز‌های رقه شدند حمله به کنسولگری اسرائیل در نیویورک تحریم‌های جدید آمریکا علیه ناوگان دریایی پنهان ایران پزشکیان در دیدار اردوغان: کمترین خدشه به تمامیت سرزمینی سوریه، به هیچ وجه قابل قبول نیست دیدار پزشکیان با نخست‌وزیر پاکستان/ دعوت شهباز شریف از رئیس‌جمهور برای سفر به پاکستان ۱۹۰۵ نظامی سوری از عراق به کشورشان تحویل داده شدند

14 نکته از سخنان سید حسن نصرالله در سالزور آزادسازی الجرود

علی رغم بازتاب گسترده سخنان سید حسن نصرالله در سالروز آزادسازی الجرود، نکاتی در سخنان وی بوده که تا حد زیادی مورد غفلت رسانه های ایرانی قرار گرفته است.
حسن مرادی؛ کارشناس مسائل لبنان
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۰۴ شهريور ۱۳۹۸ - 2019 August 26
کد خبر: ۲۰۲۷۳

به گزارش راهبرد معاصر؛ سخنرانی سید حسن نصرالله، در دومین سالگرد پیروزی فتح الجرود، با شعار "اگر بازگردید، باز می گردیم" در حالی برگزار شد که تحولات داخلی و بیرونی مهمی در این کشور رخ می دهد. از یک سو بن بست تشکیل جلسه کابینه ماه هاست که لبنان را با چالش سیاسی بزرگ و مزمن طولانی خود مواجه کرده و از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی، آسمان عراق، سوریه و لبنان را مورد تجاوز خود قرار می دهد. در مهم ترین رخداد، رژیم صهیونیستی یک شب پیش از سخنرانی سید حسن نصرالله، با پهپاد، یکی از ایستگاه های رسانه ای حزب الله را هدف قرار داد. تمامی این مسائل باعث شد که اینبار علاوه بر خود سید حسن، عوامل مهم دیگری بر اهمیت ویدئو کنفرانسش بیفزاید.

 

در همین رابطه با توجه به محتوای سخنان دبیرکل حزب الله لبنان، بخش های مهم و نکات کلیدی تر آن را که اتفاقا کمتر مورد توجه قرار گرفته اند، بررسی می نماییم.

 

لزوم گستراندن چتر مقاومت برای همه گروه های فعال حامی

دبیرکل حزب الله در اوایل اظهاراتش گفت: «ما در پی آن نیسیتم که بخواهیم در سخنانمان فهرستی از اسامی گروه ها، احزاب و تشکیلات لبنانی و فلسطینی را ردیف کنیم بلکه همه آنان را مد نظر داریم و در این زمینه شکرگزار همه هستیم. در جشن اخیری که داشتیم مناسب نبود تنها برخی پرچم‌ها برافراشته شود بلکه جا داشت تمامی پرچم‌ها و تصاویر تمامی شخصیت‌ها و تمامی اسامی وجود داشت، اما از اینکه به خاطر اشتباه ما یا دیگران، هر عضو شریفی از مقاومت ناراحت شود برای ما درد آور است و من به عنوان یک دوست، به دلیل این اشتباه عذرخواهی می‌کنم». این حرف نشان می دهد که گروه های مختلف؛ کوچک یا بزرگ از نظر دبیرکل حزب الله شایسته تقدیر هستند و نباید در مجامع مختلف، پیروزی ها را محدود به طیف خاصی از مقاومت کرد. در واقع نصرالله خواستار گستراندن چتر مقاومت برای همه فعالانی است که از این جریان حمایت می کنند.

 

مخالفت حزب الله با برخی موتلفان دیروز خود در یمن

بنا به گفته ناصح شاکر، تحلیلگر یمنی الجزیره به نویسنده این مطلب، حزب الله لبنان در مقاطع اولیه تاسیس گروه "حراک الجنوب" در یمن، همسو با انصارالله از در ائتلاف با این گروه در آمد و حتی مرکز خبری "عدن الآن" وابسته به حراک، در بیروت آغاز به کار کرد و در روز قدس، سخنان سید حسن نصرالله را پوشش زنده می داد. اما اکنون با تغییر چینش جبهه ها در یمن و گرایش بیشتر حراک به جبهه اماراتی و همسو شدن با طرح تجزیه، حزب الله رسما مخالفت خود را با هرگونه تجزیه کشورهای منطقه، به ویژه یمن ابزار می دارد. نصرالله گفت: «در جشن بنت جبیل گفتم محور ما (محور مقاومت) مانع وقوع جنگ است, امروز می گویم جنگ هایی که محور ما در سالهای گذشته داشت، مانع از تقسیم تمامی کشورهای عربی و اسلامی شد و در آینده نیز چنین خواهد شد. این خطری است که امروز برای یمن احساس می شود». این تصریحات نشان دهنده ضدیت مقاومت با جنگ و تجزیه کشورها به عنوان یک سیاست کلی است.

 

کنایه حمایت برخی بازیگران سیاسی لبنان از تروریست‌های سوریه

از ابتدای بحران سوریه، مرزهای لبنان مسیر ترانزیتی کمک به تروریست ها بود و یکی از اصلی ترین دلایل ورود حزب الله به این جنگ هم مقابله با همین موضوع بود. دبیرکل حزب الله اینبار با صراحت بیشتری در رابطه با این پرونده سخن گفت و تلویحا جبهه های لبنانی حامی تروریست ها را اینچنین به چالش کشید: «همچنین باید اشاره کنیم که در چنین روزهایی گزینه های سیاسی هم مطرح بود, یعنی این مباحث که چه کسی هوادار آنان (تروریستها) است؟ چه کسی از آنان حمایت می کند؟ چه کسی کار را برای آنها راحت تر کرده است؟ چه کسی سلاح و مهمات در اختیارشان قرار داد؟ چه کسی مرزها را به رویشان گشود؟ چه کسی دل در گرو آنان دارد؟ چه کسی از آنان دفاع کرد؟ چه کسی مانع عملکرد دولت و ارتش شد تا مقابله با این گروه به تاخیر بیفتد و همین تاخیر فرصتی باشد تا کاستی هایشان را کمتر کنند؟ چه کسی حمایت سیاسی و رسانه ای را برایشان فراهم کرد؟ چه کسانی آنان را انقلابی, و نه تروریست, تکفیری و آدمکش, خواندند؟ و در آخر اینکه چه کسی برای رویارویی با آنان تصمیم گیری کرد؟ تصمیمی که در گام اول از جانب شما اتخاذ شد و در گام بعدی برخی در داخل لبنان, یا سوریه یا منطقه یا در جمهوری اسلامی ایران از آن حمایت کردند».

 

پرده برداری از یک اقدام مستقل دولت لبنان ضد خواسته امریکا

ایالات متحده نفوذ زیادی بر دستگاه های تصمیم گیر لبنان دارد و با توجه به چالش های اقتصادی و سیاسی این کشور کوچک، بیروت هم می کوشد واشنگتن را از خود دور نکند. برآیند این مسائل باعث شده در بسیاری از تصمیمات، مقامات لبنانی برخلاف خواسته خود، مطالبات امریکا را برآورده سازند. اما سید حسن نصرالله در سخنرانی اخیر خود پرده از یک اقدام مستقلانه دولت لبنان که برخلاف خواست امریکا بود، برداشت: «همچنین جا دارد موضع آمریکا را یادآور شویم, موضعی که به دولت لبنان ابلاغ شده بود و آن اینکه دولت لبنان وارد نبرد جرود نشود و حتی مانع از آن شود که حزب الله در این نبرد وارد شود, آمریکایی ها, پرهیز از ورود به این جنگ را تنها تنها از دولت لبنان نمی خواستند بلکه خواستار جلوگیری از ورود حزب الله به این میدان بودند. اما تصمیم رسمی کشور ورود به این میدان بود که آن را تصمیمی شجاعانه خوانده ام».

 

چند روز پیش، امریکا کردهای شرق فرات را رها کرد

وقتی دبیرکل حزب الله در رابطه با بازگشت شرق فرات به آغوش دولت مرکزی سخن می گفت، تلویحا از پشت پا زدن مجدد کاخ سفید به نیروهای دموکراتیک سوریه خبر داد. بنا به گفته سید حسن گویا ایالات متحده همین چند روز پیش هم به کردهای شرق فرات بی اعتنایی کرده: «کسانی هم که در منطقه شرق فرات می جنگند (نیروهای موسوم به سوریه دموکراتیک), تجربه کرده اند که آمریکا آنها را رها خواهد کرد و روز گذشته نیز آنها را رها کرد و در نهایت پی خواهند برد که تنها پناهگاه شان بازگشت به آغوش دولت سوریه است».

 

بقای حزب الله در سوریه برای حفاظت از مرزهای لبنان است

نصرالله چندین مرتبه تاکید کرد که مرزهای پاکسازی شده لبنان با سوریه را تحویل ارتش داده و از دولت خواست مسئولیتش در این حوزه را بپذیرد. او همچنین اشاره کرد که علت بقای تعدادی از نیروهای حزب الله در سوریه که البته از آن ها کاسته شده است، حفاظت از مرزهای لبنان بوده نه چیز دیگر: «من در مناسبات متعدد گفته ام پس از نبرد جرود ما مرزها را از نیروهای خود تخلیه کرده ایم و مسئولیت حفاظت از مرزها را متوجه ارتش و دولت لبنان می دانیم, ولی به خاطر رعایت احتیاط داخل خاک سوریه باقی ماندیم».

 

درخواست حزب الله از ارتش سوریه

اگر روزگاری سوریه برای حزب الله استراتژی تعیین می کرد، امروز این حزب به مرحله ای رسیده که به دمشق راهبرد پیشنهاد می دهد: «ارتش سوریه به درخواست ما به حضور گسترده و احتیاطی خود در صدها موضع در طول مرزها از زبدانی تا قلمون و سایر مناطق ادامه داد تا از بازگشت تروریست ها به خاک و مرزهای مان در لبنان جلوگیری کند». 

 

دولت لبنان فاسد است

بخشی از سخنان سید حسن که بی سابقه بود، به تاختنش به دولت باز می گردد. او صریحا دولت را فاسد خواند و خواستار اصلاح فوری شد: «ما با دولت فاسدی مواجه هستیم, دولتی که بر اساس سهم خواهی فرقه ای و مذهبی و منطقه ای شکل گرفته است. این مسئله ای غم انگیز است که ایجاد مانع می کند».

 

تهدید دولت به مبارزه اجتماعی

دبیرکل حزب الله پس از فاسد خواندن دولت و دعوت به اصلاح، تاکید می کند که اگر اوضاع سامان نیابد، تحصن و اعتراضات اجتماعی (در مسیر درست نه به گونه ای که خدمات رسانی عمومی مختل شود) از سوی حزب متبوعش راه اندازی خواهد شد: «تا کنون ما نیازمند قدم گذاشتن در این مسیر نبوده ایم, هر چند ممکن است زمانی فرا برسد که به آن نیاز پیدا کنیم. در آن روز ما در بعلبک الهرمل تحصن نخواهیم کرد و راه های بعلبک الهرمل و زحله را نخواهیم بست. در آن روز ما در جایی تحصن خواهیم کرد که باید تحصن کنیم و در جایی حضور خواهیم یافت که باید حضور یابیم و در آن زمان صدای شما بلند و یکپارچه خواهد بود. تا کنون به این نقطه نرسیده ایم, ولی به احتمال زیاد با توجه کمبود مسئولیت پذیری و درک نکردن مسائلی که منطقه بقاع از آن رنج می برد, ممکن است به این نقطه برسیم».

 

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی "بسیار، بسیار، بسیار" خطرناک و از 2006 تا به حال بی‌سابقه است

لحن سید حسن به شکلی بود که نشان می داد حزب الله به هیچ وجه حمله انتحاری پهپاد اسرائیلی را دست کم نگرفته و آن را در سطح حمله سنگین می بیند و به موقع به آن پاسخ خواهد داد. او ضمن تاکید بر این که از آگوست 2006 تا این عملیات پهپادی، اسرائیل حمله مستقیم به خاک لبنان نداشته، این اقدام را با سه بار تاکید، بسیار خطرناک خواند: «آنچه دیشب اتفاق افتاد، خیلی، خیلی، خیلی خطرناک بود و کسی نمی‌تواند آن را دست کم بگیرد و تمسخر کند. این حمله با پهپادهایی صورت گرفت که نمی‌توان آنها را خرید و استفاده کرد».

 

پهپاد شناسایی صهیونیست ها که با سنگ افتاد

در بخشی از سخنان دبیرکل حزب الله، جزئیاتی جالب از نحوه سرنگونی پهپاد شناسایی رژیم صهیونیستی آمده: « برخی از جوانان می‌گویند با مشاهده این پرنده که در ارتفاع پایین پرواز می‌کرد، به سمت او سنگ پرتاب کردند و آن را ساقط کردند. بررسی این پهپاد نشان می‌دهد که به دلیل نقص فنی و اصابت سنگ سقوط کرده است».

 

پیگیری حقوقی و سیاسی ماجرا خوب است اما کافی نیست!

با توجه به وعده دولت لبنان به پیگیری ماجرا در سازمان ملل و شورای امنیت، برخی سیاسیون به منظور جلوگیری از تقابل با تل آویو، آن را کافی دانسته اند اما سید حسن تصریح کرد:« دولت می‌خواهد از اسرائیل به سازمان ملل و شورای امنیت شکایت کند خوب است، ولی نمی‌تواند جلوی این تجاوزگری را بگیرد.»

 

حزب الله آماده پرداخت هر هزینه‌ای برای ایجاد بازدارندگی در مقابل صهیونیست ها

جمله ای کوتاه از سید حسن در میان سخنانش نشان می دهد که عزب مقاومت برای پاسخ قاطع و بازندارنده جزم است و دیگر به هزینه هایی که ممکن است ببار آید، از جمله جنگی در ابعاد جنگ 33 روزه، فکر نمی کند: «ما در مقاومت هرگز اجازه‌ی به تکرار این روند را، هرچقدر هم هزینه داشته باشد، نخواهیم داد.»

 

پاسخ حزب الله به زودی 

سید حسن برای پاسخ مقاومت به حملات رژیم صهیونیستی، زمانی کوتاه را عنوان کرد. هر چند شاید این زمان برای ایجاد بار روانی باشد و دقیقا در آن حمله انجام نشود اما قدر مسلم، پاسخ مقاومت نزدیک است: «به ارتش اسرائیل در مرز می‌گویم که در کنار دیوار حائل، یک پا و نیم (تکیه داده به دیوار) بایست و منظر ما باش؛ یک روز، دو روز یا سه و یا چهار روز [منتظر باش] و به اسرائیلی‌ها می‌گویم».

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده