واکنش حزب‌الله لبنان به تجاوز رژیم صهیونیستی؛ ابعاد و پیامدها-راهبرد معاصر
الجولانی: گروه‌های نظامی در نهاد واحدی ادغام خواهند شد دیدار سفیر چین در ایران با علی لاریجانی بازگشایی سفارت قطر در دمشق پس از ۱۳ سال توضیحات عراقچی در خصوص بازدید از برخی اماکن تاریخی-مذهبی در قاهره آمریکا جایزه ۱۰ میلیون دلاری بر سر الجولانی را لغو کرد فایننشال تایمز: ترامپ به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد جزئیات دیدار الجولانی با هیئت آمریکایی در دمشق هشدار وزیر خارجه عراق: داعش در حال سازماندهی مجدد خود است وزارت خارجه آمریکا زندان قزل حصار و ۴ نهاد مرتبط با تجارت نفت ایران را تحریم کرد گروه‌های مسلح تحریرالشام وارد مرز‌های رقه شدند حمله به کنسولگری اسرائیل در نیویورک تحریم‌های جدید آمریکا علیه ناوگان دریایی پنهان ایران پزشکیان در دیدار اردوغان: کمترین خدشه به تمامیت سرزمینی سوریه، به هیچ وجه قابل قبول نیست دیدار پزشکیان با نخست‌وزیر پاکستان/ دعوت شهباز شریف از رئیس‌جمهور برای سفر به پاکستان ۱۹۰۵ نظامی سوری از عراق به کشورشان تحویل داده شدند

واکنش حزب‌الله لبنان به تجاوز رژیم صهیونیستی؛ ابعاد و پیامدها

پاسخ قریب‌الوقوع حزب‎‌الله لبنان به تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی دارای ماهیت، ابعاد و ویژگی‌های متعددی است که در این یادداشت به این موارد اشاره می‌شود.
رامین حسین آبادیان؛ کارشناس مسائل غرب آسیا
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۱ - ۱۰ شهريور ۱۳۹۸ - 2019 September 01
کد خبر: ۲۰۹۶۰

به گزارش راهبرد معاصر؛ پیامدهای تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی به حاکمیت ملی لبنان با وجود گذشت قریب به یک هفته از این اقدام، همچنان دامن‌گیر تل‌آویو بوده و مقامات لبنانی تأکید می‌کنند که از حق خود برای پاسخگویی به تجاوز صهیونیست‌ها نخواهند گذشت. ماجرا از آنجا آغاز شد که 2 پهپاد متعلق به رژیم صهیونیستی بر فراز آسمان «ضاحیه جنوبی» بیروت به پرواز درآمدند و پس از مدتی نیز سرنگون شدند. پس از انجام تحقیقات، مشخص شد که یکی از پهپادها مأموریت جمع‌آوری اطلاعات را برعهده داشته و پهپاد دیگر نیز با حمل مواد منفجره به دنبال انجام عملیات انتحاری در ضاحیه جنوبی ـ محل استقرار حزب الله ـ بوده است. این اقدام رژیم صهیونیستی در تجاوز به حاکمیت ملی لبنان با واکنش قاطعانه از سوی مقامات این کشور مواجه شد. حتی «سعد الحریری» نخست‌وزیر لبنان نیز مواضعی خارج از انتظار اتخاذ کرد و ضمن محکومیت شدید اقدام صهیونیست‌ها به آن‌ها درباره تکرار حادثه مشابه هشدار داد.

 

درهمین‌حال، وزارت خارجه لبنان نیز اخیرا اعلام کرده که در اعتراض به تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی از این رژیم در شورای امنیت سازمان ملل متحد شکایت به عمل آورده است. این وزارتخانه تأکید کرده که از تمامی ابزارها و ظرفیت‌های دیپلماتیک جهت محکوم کردن تل‌آویو در عرصه بین‌الملل بهره‌برداری خواهد کرد. این درحالی است که «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان نیز معتقد است که محکومیت لفظی و شفاهی برای این تجاوز صهیونیست‌ها کافی نیست و آن‌ها باید پاسخ قاطعانه‌تری از لبنان دریافت کنند. اما آنچه که امروز مورد اهتمام رسانه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی درخصوص حوادث اخیر لبنان قرار گرفته، پاسخی است که حزب‌الله وعده آن را به داده است. درهمین ارتباط، «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزب‌الله لبنان اعلام کرده است که پاسخ به تجاوز رژیم صهیونیستی گریزناپذیر خواهد بود و حزب‌الله در زمان و مکان مناسب به این تجاوز پاسخ خواهد داد.

 

1ـ ماهیت پاسخ حزب‌الله لبنان به تجاوز رژیم صهیونیستی

پاسخ قریب‌الوقوع حزب‎‌الله لبنان به تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی دارای ماهیت، ابعاد و ویژگی‌هایی است که مهمترین آن‌ها اشاره می‌شود.

 

1ـ 1ـ واکنش متقابل و متناسب

عدم تصمیم حزب‌الله لبنان برای ورود به یک جنگ فراگیر با رژیم صهیونیستی یکی از ابعاد مهم نوع پاسخگویی این گروه به تجاوز اخیر این رژیم محسوب می‌شود. به عبارت دیگر، هرچند حزب‌الله لبنان جهت رویارویی با رژیم صهیونیستی در یک نبرد فراگیر و تمام‌عیار در آمادگی کامل به سَر می‌برد، اما نمی‌خواهد خود آغازکننده این نبرد گسترده و فراگیر احتمالی باشد؛ کما اینکه در گذشته نیز آغازگر نبرد نبوده است.

 

ازهمین‌روی، حزب‌الله لبنان واکنش «متقابل و متناسب» را برای پاسخگویی به تجاوز رژیم صهیونیستی به حاکمیت ملی لبنان، در دستور کار خود قرار داده است. از سوی دیگر، حزب‌الله لبنان برای پاسخگویی به اقدامات متجاوزانه تل‌آویو هیچگونه عجله‌ای ندارد و عنصر «زمان و مکان مناسب» برای این پاسخگویی را مد نظر قرار داده است. این همان مسأله‌ای است که «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزب‌الله نیز بارها و در مناسبت‌های مختلف به ویژه طی هفته گذشته روی آن تأکید کرده است.

 

این بدان معناست که نیروهای مقاومت لبنان حساب ویژه‌ای را روی عنصر «غافلگیری» به عنوان یکی از ابعاد مهم پاسخگویی خود به رژیم صهیونیستی، باز کرده‌اند تا بدین‌ترتیب، تمامی روزنه‌ها برای پیش‌بینی ماهیت واکنش مقاومت، برای صهیونیست‌ها مسدود باشد. در واقع، این استراتژی حزب‌الله، صهیونست‌ها را در نوعی سردرگمی رها ساخته است و موجب شده تا آن‌ها هیچ پیش‌فرضی نسبت به اتفاقات آینده و اقدام متقابل مقاومت لبنان نداشته باشند.

 

براساس آنچه که گفته شد، پاسخ قریب‌الوقوع حزب‌الله لبنان به رژیم صهیونیستی نه با هدف ورود به جنگ فراگیر با این رژیم، بلکه به منظور تحمیل «قواعد بازی» جدید به صهیونیست‌هاست تا بدین‌ترتیب، آن‌ها در تصمیم‌گیری‌های آینده خود در مواجهه با مقاومت به ویژه در لبنان دچار اشتباه محاسباتی مشابه نشود.

 

2ـ 1ـ احتمال حمله موشکی یا عملیات دریایی

ماهیت تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی علیه مقاومت در لبنان با آنچه که پیشتر این رژیم انجام می‌داد، تفاوت دارد. علت این مسأله هم آن است که صهیونیست‌ها پیشتر اقدامات متجاوزانه خود علیه مقاومت را در مرزها انجام می‌دادند اما این‌بار سطح تجاوزگری خود را به داخل خاک لبنان و آسمان بیروت کشاندند. بنابراین، باتوجه به تفاوت مرحله کنونی از مراحل پیشین، پاسخ حزب‌الله به صهیونیست‌ها نیز در مقایسه با گذشته تفاوت خواهد داشت.

 

یکی از سناریوهایی که برای پاسخگویی حزب‌الله به رژیم صهیونیستی پیش‌بینی‌ می‌شود، عملیات نظامی غیرمستقیم است؛ بدین‌ترتیب که در مسیر خودروهای نظامی متعلق به رژیم صهیونیستی در مرزهای لبنان و اراضی اشغالی فلسطین، بمب‌گذاری انجام شود. سناریوی دیگر، هدف قرار گرفته شدن مواضع و تجمعات صهیونیست‌ها در نقاط مرزی به وسیله موشک‌های هدایت‌شونده مقاومت لبنان است؛ اقدامی که کارشناسان و ناظران سیاسی تحولات لبنان آن را بسیار محتمل می‌دانند.

 

سناریوی دیگری که مطرح می‌شود، اقدام متقابل و مشابه حزب‌الله لبنان علیه رژیم صهیونیستی است؛ بدین‌ترتیب که یک پهپاد حاوی مواد منفجره از سوی مقاومت لبنان به سمت مواضع رژیم صهیونیستی هدایت شود؛ اقدامی که دبیرکل حزب‌الله لبنان نیز اشاره‌ای تلویحی به آن داشت. سناریوی دیگر، هدف قرار دادن همزمان تعدادی از خودروهای نظامی صهیونیستی در مرزهای مشترک با اراضی اشغالی است. این درحالی است که عملیات دریایی مقاومت لبنان علیه رژیم صهیونیستی نیز بسیار محتمل است.

 

3ـ 1ـ حزب‌الله و منطقه راهبردی الجلیل

در بررسی ابعاد احتمالی پاسخ حزب‌الله لبنان به رژیم صهیونیستی خیلی سخت می‌توان از کنار منطقه استراتژیک «الجلیل» به راحتی عبور کرد؛ منطقه‌ای که «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزب‌الله لبنان در بسیاری از سخنرانی‌های خود بدان اشاره کرده و از قدرت حزب‌الله برای ورود به آن سخن گفته است. ازهمین‌روی، می‌توان از منطقه راهبردی و استراتژیک الجلیل به عنوان یکی از محورهای احتمالی مورد نظر حزب‌الله برای پاسخگویی به رژیم صهیونیستی یاد کرد.

 

منطقه استراتژیک «الجلیل» در جنوب لبنان و در مرزهای اراضی اشغالی واقع شده است. صهیونیست‌ها از دیرباز این منطقه را به اشغال خود درآورده‌اند؛ حال آنکه حزب‌الله آن را جزئی جدایی‌ناپذیر از اراضی لبنان می‌داند. شهر الخلیل که به 2 قسمت شمالی و جنوبی تقسیم می‌شود، دارای منابع عظیم نفتی و گازی است و صهیونیست‌ها با وجود گذشت سال‌ها از اشغال آن، همچنان به اکتشافات گازی خود در این منطقه ادامه می‌دهند و سرمایه‌گذاری‌های زیادی را در آنجا به راه انداخته‌اند. ازهمین‌روی، تل‌آویو به خوبی می‌داند که با این سرمایه‌گذاری‌های نفتی و گازی در الجلیل، هدف خوبی را برای موشک‌های نقطه‌زن حزب‌الله لبنان ایجاد کرده است. کما اینکه دبیرکل حزب‌الله لبنان نیز صراحتا تأکید کرده است که پاسخ آتی مقاومت محدود به مزارع شبعا نخواهد بود.

 

این موضوع همان چیزی است که باعث شده نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی در مرزهای این رژیم با لبنان در حالت آماده‌باش کامل قرار بگیرند. البته تجربه‌ وعده‌های سابق انتقام‌جویانه حزب‌الله به ویژه درخصوص مسأله تجاوز به «قنیطره» نشان داده که این‌آماده‌باش‌ها نمی‌تواند مانع از اجرای موفقیت‌آمیز عملیات احتمالی حزب‌الله علیه صهیونیست‌ها باشد. صهیونیست‌ها بسیار نگران هستند که پاسخ احتمالی حزب‌الله به آن‌ها در الجلیلِ اشغالی، مقدمه‌ای برای تکرار تجربه آزادسازی جنوب لبنان در سال 2000 باشد.

 

2ـ پیامدهای پاسخ حزب‌الله

پاسخ حزب‌‌الله لبنان به اقدام صهیونیست‌ها در تجاوز به حاکمیت ملی لبنان همچنین دارای پیامدهایی است که بدان اشاره می‌شود.

 

1ـ 2 ـ مُهر تأییدی بر پایان تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه مقاومت

از زمان تصویب قطعنامه شماره 1701 در شورای امنیت سازمان ملل متحد درخصوص پایان جنگ میان حزب‌الله و رژیم صهیونیستی، این رژیم کوچکترین پایبندی به مفاد قطعنامه مذکور نداشته است. این درحالی است که حزب‌الله لبنان به طور کامل به قطعنامه صادره از شورای امنیت سازمان ملل متحد پایبند بوده است. از زمان تصویب این قطعنامه یعنی در سال 2006 تاکنون، هواپیماهای شناسایی رژیم صهیونیستی در اقدامی تجاوزاکارانه هزاران بار به نقض حریم هوایی لبنان مبادرت ورزیده‌اند.

 

ازهمین‌روی، یکی از پیامدهای پاسخ قریب‌الوقوع حزب‌الله لبنان به رژیم صهیونیستی، پایان سلسله تجاوزات زنجیره‌ای رژیم صهیونیستی به حریم هوایی لبنان و نقض حاکمیت ملی این کشور خواهد بود؛ تجاوزاتی که تاکنون و در سایه صدها شکایت وزارت خارجه لبنان از تل‌آویو در شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز متوقف نشدند و همچنان ادامه دارند. لذا واکنش آینده حزب‌الله می‌تواند نقطه عطفی برای وادار ساختن صهیونیست‌ها به پایبندی به قطعنامه 1701 صادره از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد، باشد.

 

2ـ 2 ـ تثبیت فضای رعب و وحشت در صفوف صهیونیست‌ها

سلسله تحولات چند روز گذشته حاکی از ترس و وحشت فزاینده صهیونیست‌ها از پاسخ قریب‌الوقوع حزب‌الله لبنان به تجاوز اخیر آنهاست. همزمان با تشدید تنش‌ها میان ارتش رژیم صهیونیستی و حزب‌الله لبنان، ارتش این رژیم روز شنبه هفته جاری اعلام کرد که دستور اعزام نیروهای فوق العاده به مرکز فرماندهی شمال را صادر کرده و اجرای یک رزمایش آموزشی را به تعویق انداخته است. این درحالی است که پیشتر نیز منابع صهیونیستی از آماده‌باش نیروی دریایی این رژیم از بیم واکنش حزب‌الله لبنان خبر داده بودند. پایگاه صهیونیستی «والا» نیز با صحه گذاشتن بر هراس صهیونیست‌ها از مقاومت لبنان، اعلام کرده است: «نیروی دریایی اسرائیل از ترس واکنش احتمالی آماده‌باش گسترده اعلام کرده است».

 

از سوی دیگر، «روعی شارون» تحلیلگر صهیونیست در امور نظامی در سخنانی تأکید می‌کند: «ما سال‌هاست که با نصرالله در حال رویارویی هستیم و مخاطب سخنانش نیز ما اسرائیلی‌ها هستیم. ما نیز سخنان او را کاملا جدی می‌گیریم، زیرا او تاریخی از صداقت دارد و اسرائیلی‌ها را به هراس می‌افکند. نصرالله به خوبی می‌داند چگونه با اعصاب ما بازی کند و زمانی که می‌گوید پاسخ خواهد داد، حتما این کار را خواهد کرد». ناگفته پیداست که تثبیت این فضای رعب و وحشت حاکم بر اردوگاه صهیونیسم بر رقم خوردن معادلات نبرد احتمالی آتی تأثیرگذار خواهد بود و موجب خواهد شد تا رژیم صهیونیستی ابتکار عمل را به طور کامل از دست بدهد.

 

نتیجه‌گیری

رژیم صهیونیستی با ارسال 2 پهپاد متجاوز به حریم هوایی لبنان و تجاوز نظامی اخیر به حاکمیت ملی این کشور به دنبال پیاده‌سازی سناریویی بود که از بیش از یک ماه پیش آن را علیه «حشدالشعبی» در عراق کلید زده است. صهیونیست‌ها از رهگذر این تلاش مذبوحانه به دنبال آن بودند تا شماری از اعضای حزب‌الله لبنان و حتی‌الامکان فرماندهان این گروه را در ضاحیه جنوبی بیروت ترور کنند؛ هدفی که البته در نهایت محقق نشد و شکست دیگری را در پرونده تل‌آویو به ثبت رساند.

 

درحال حاضر نیز تهدیدات روزافزون حزب‌الله لبنان به ویژه از سوی «سید حسن نصرالله» دبیرکل این گروه مبنی بر قریب‌الوقوع بودن پاسخ حزب‌الله به تجاوز مذکور، موجی از ترس و وحشت را بر صفوف صهیونیست‌ها حاکم ساخته است و به همین دلیل، عملیاتی شدن این تهدید موجب تثبیت این ترس و وحشت در اردوگاه صهیونیسم خواهد شد و معادلات نبرد احتمالی آتی را به کلی دستخوش تغییرات فراوان قرار خواهد داد.

 

افزون براین، نه‌تنها صهیونیست‌ها بلکه آمریکایی‌ها نیز در جدیت تهدیدات از سوی حزب‌الله لبنان برای پاسخگویی به تجاوز رژیم صهیونیستی کوچکترین شکی ندارند. درست به همین دلیل است که آمریکایی‌ها تلاش خود را برای ممانعت از محقق شدن پاسخ حزب‌الله لبنان به کار بسته‌اند.  «وئام وهاب» وزیر سابق لبنانی از این تلاش آمریکایی‌ها پرده برداشت و اعلام کرد: «آمریکا از طریق یک مسئول لبنانی به اطلاع مقاومت رسانده است که اگر حزب‌الله به تجاوز اخیر اسرائیل به ضاحیه جنوبی بیروت واکنشی نشان ندهد، واشنگتن تحریم‌ها علیه آن را اعمال نخواهد کرد». ایجاد سیل میانجی‌گری‌ها از سوی ایالات متحده آمریکا و متحدانش در منطقه برای ممانعت از پاسخ حزب‌الله به رژیم صهیونیستی در وهله اول حاکی از آن است که وحشت از پاسخ مقاومت لبنان تنها به صهیونیست‌ها محدود نمی‌شود و آمریکایی‌ها نیز وضعیت مشابهی دارند و این بدان معناست مقاومت در حال حاضر دست برتر را دارد.

 

از سوی دیگر، آمریکایی‌ها با پیشنهاد اخیر خود به حزب‌الله لبنان در واقع به صورت تلویحی این گروه را به اعمال تحریم‌های بیشتر در صورت واکنش نشان دادن به تجاوز رژیم صهیونیستی، تهدید کرده‌اند؛ تهدیدی که البته کارگر نیفتاد و مسئولان مقاومت در لبنان با پیشنهاد واشنگتن مخالفت کردند.

 

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده