به گزارش «راهبرد معاصر»؛ شی جین پینگ، رئیسجمهور چین که برای شرکت در نشست سران اَپک به آمریکا سفر کرده است، وارد سانفرانسیسکو شد و با پخش سرود ملی چین از وی استقبال کردند. پینگ قرار است به زودی با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا دیدار کند.
دیدار رؤسای جمهور دو کشور در حاشیه نشست همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه و پس از تنشهای فزاینده در روابط دو کشور برگزار میشود. برنامهریزی دیدار دو رئیس جمهور در هالهای از ابهام بود و برای عملی شدن گفت و گوی مستقیم پینگ و بایدن تلاشهای دیپلماتیک بسیاری از سوی مقامهای وزارت امور خارجه دو کشور انجام شد.
این دیدار در حالی برگزار میشود که در عرصه بینالمللی جنگ در غزه و تحولات دیگر ازجمله جنگ اوکراین میتواند ازجمله موضوعات مورد گفت و گوی دو طرف باشد.
آمریکا و چین ارتباطات اقتصادی و تجاری گسترده ای دارند، به طوری که در سال های اخیر مراودات دو کشور در زمینه فناوری های بسیار پیشرفته (های تک) گسترش یافته است
جواد منصوری، سفیر اسبق ایران در چین درباره دلایل سفر رئیس جمهور چین به آمریکا، روابط دو طرف و اثرات این سفر بر تحولات منطقه به «راهبرد معاصر» گفت: از 45 سال پیش که دولت چین سیاست های جدیدی درقبال توسعه روابط با کشورهای مختلف اتخاذ کرد، اصل اساسی در سیاست خارجی خود را بر محور رابطه با تمام کشورهای دنیا استوار کرد و هیچ تأکید یا اصراری بر ملاحظات ایدئولوژیک یا سیاسی و روابط دولت ها با یکدیگر نداشته است؛ بنابراین گسترش روابط با کشورها به صورت مستقل در دستور کار پکن قرار دارد.
وی افزود: چین به تعبیری «صلح کل» را در سیاست خارجی خود جاری کرد و معتقد هستند باید درهای کشور را به روی تمام کشورهای دنیا باز کرد، هرچند در تعامل با کشورها ملاحظات خاصی دارند. بنابراین چین با این سیاست روابط خود را با همه کشورهای جهان ازجمله ایران و آمریکا گسترش داد.
سفیر اسبق ایران در چین عنوان کرد: در 45 سال گذشته بنا بر سیاست های اعلام شده، روابط دولت چین در عرصه بین المللی بسیار گسترده شده است، به طوری که بیشترین حجم روابط اقتصادی، فنی و سیاسی کشورهای دنیا با چین است؛ یعنی پکن در فهرست شرکای تجارت خارجی، در ردیف نخست همکاری و روابط اقتصادی قرار دارد.
منصوری گفت: آمریکا و چین ارتباطات اقتصادی و تجاری گسترده ای دارند، به طوری که در سال های اخیر مراودات دو کشور در زمینه فناوری های بسیار پیشرفته (های تک) گسترش یافته است. وضعیت گسترش همکاری های اقتصادی و صنعتی آمریکا و چین به گونه ای است که بعضی افراد و جریان ها در آمریکا مخالف آن هستند.
کارشناس مسائل سیاست خارجی یادآور شد: با وجود مخالفت برخی جریان های آمریکایی و چالش هایی که در دوره های مختلف بر سر تجارت خارجی با چین میان سیاستمداران آمریکایی وجود داشت، چینی ها روابط را با سیاست های خود به اشکال مختلف حفظ کرده اند، به طوری که حفظ حجم مبادلات برای دو کشور بسیار تعیین کننده است.
منصوری تصریح کرد: در چین بیش از 200 میلیون نفر برای بازار آمریکا کار می کنند و بسیاری از فروشگاه ها، مصرف کنندگان و مؤسسات آمریکایی وابسته به واردات کالای چینی هستند، بنابراین روابط اقتصادی و صنعتی برای دو کشور بسیار مهم است، لذا یکی از اهداف سفر رئیس جمهور چین به آمریکا می تواند حفظ روابط تجاری با آمریکا باشد.
کارشناس مسائل سیاست خارجی تأکید کرد: چینی ها تلاش می کنند تا حد ممکن تنش با آمریکا را کاهش دهند، هرچند آمریکایی ها نگران هستند چین به قدرت نخست اقتصادی و صنعتی دنیا تبدیل شود، در این صورت آمریکایی ها به حاشیه رانده می شوند. به همین دلیل دولت آمریکا در حالت دوگانه ای در ارتباط با چین قرار گرفته است؛ دوگانه ای میان رقابت یا همکاری، هرچند جمهوری خواهان نسبت به دموکرات ها بیشتر مایل به همکاری با چین هستند.
منصوری درباره بُعد سیاست خارجی سفر رئیس جمهور چین به آمریکا گفت: در شرایط کنونی که اوضاع بین الملل در وضعیت بسیار حساسی به سر می برد، آمریکا و چین مایل به گسترش بحران نیستند، در تلاش اند به گونه ای از گسترش دامنه جنگ جلوگیری کنند و مانع تشنج بیشتر در منطقه شوند، این دیدار می تواند منشاء تغییراتی درمنطقه باشد.
در چین بیش از 200 میلیون نفر برای بازار آمریکا کار می کنند و بسیاری از فروشگاه ها، مصرف کنندگان و مؤسسات آمریکایی وابسته به واردات کالای چینی هستند
سفیر اسبق ایران در چین تصریح کرد: موضوع حائز اهمیت اینکه آمریکایی ها در زمینه موضوعات منطقه به طور مطلق حاضر به تغییرات اساسی نیستند و ممکن است در زمینه اوکراین انعطافی نشان دهند یا اینکه قبول کنند به تحرکات خود علیه چین درباره تایوان پایان دهند، اما اجازه نمی دهند موضوع تایوان حل شود.
وی افزود: واشنگتن تمایل دارد ماجرای تایوان برای همیشه به عنوان استخوان لای زخم مقابل چین باشد، بنابراین در حال حاضر نمی توان درباره موضوع فلسطین و اینکه آیا رئیس جمهور چین در دیدار و رایزنی با سران آمریکایی می تواند در این زمینه به راهبرد مناسب برسد، تحلیل جامعی ارائه کرد.