به گزارش «راهبرد معاصر»؛ چندی پیش مؤسسه انرژی کپلر مستقر در لندن در گزارشی ادعا کرد، در سال جاری میلادی ارسال محمولههای میعانات گازی ایران به ونزوئلا متوقف و خرید نفتای آمریکا آغاز شده است. این ادعا در حالی است که مقام های ونزوئلا همواره از تبادلات گازی و نفتی با ایران استقبال کرده اند.
علاوه بر این، ونزوئلا که خود در تحریم آمریکا قرار دارد به شدت از مواضع فلسطینیان در برابر رژیم صهیونیستی دفاع می کند. مدتی است در منطقه مورد مناقشه ونزوئلا در گویان درگیری هایی رخ داده و مردم این کشور چندی پیش به پای صندوق های رأی رفتند تا مواضع علنی خود را درباره اوضاع و سرنوشت کشورشان اعلام کنند.
مجموع این تحولات باعث شد تا با خوزه رافائل سیلوا آپونته، سفیر ونزوئلا در ایران گفت و گویی انجام دهیم که مشروح آن بیان می شود.
آمریکا هیچ گاه نمیتواند به دولت بولیواری ونزوئلا مسلط شود. دشمنان به دنبال اختلاف افکنی هستند و باید مانع از این اختلاف افکنی شد
آپونته: واقعیت این است، ونزوئلا کاملاً تمایل دارد همکاریهای نفتی و گازی خود را با ایران ادامه دهد، ولی آمریکاییها از قدرت ارتباطی و رسانه ای خود سوءاستفاده می کنند تا به متحدانشان اینگونه القا کنند که گویا ونزوئلا در حال مذاکره با آمریکاست. مقامهای ونزوئلایی بارها گفته اند، اگر آمریکا نفت میخواهد باید پولش را پرداخت کند. مادورو هرگز اجازه نمیدهد چپاول و غارت نفت ونزوئلا به وسیله آمریکا تکرار شود.
آمریکا از ونزوئلا نفت و گاز میخواهد، به همین دلیل میخواهد تحریم ها را بکاهد. به دلیل جنگ اوکراین و تنش میان روسیه و آمریکا دسترسی به نفت خیلی سخت شده است. در تگزاس آمریکا با کشتی سه تا پنج روز میتوان نفت منتقل کرد، ولی این انتقال از یا به ایران ۴۵ روز طول میکشد. آمریکا هیچ گاه نمیتواند به دولت بولیواری ونزوئلا مسلط شود. دشمنان به دنبال اختلاف افکنی هستند و باید مانع از این اختلاف افکنی شد.
آپونته: رژیم صهیونیستی اقدامات خشونت آمیز علیه دولت و ملت فلسطین مرتکب میشود و هیچ کس چیزی نمیگوید و اخبار جزئی منتقل میشود. به جز برخی رسانههای ایرانی، رسانههای غربی بر اعمال صهیونیستها سرپوش میگذارند و در حالی که به عنوان نمونه فقط یک هزار و 500 صهیونیست کشته شدند، کشته شدن ۲۰ هزار فلسطینی را نمیبینند. تصاویر جان باختن نوزادان و کودکان پخش میشود، ولی هیچ واکنشی نشان داده نمیشود.
آپونته: آکسون موبیل به هدایت دولت آمریکا پرچمداری تجاوز، تعرض و اقدامات غیرقانونی علیه ونزوئلا را برعهده دارد؛ آنها بر دولت گویان تأثیر گذاشتند و باعث شدند از سال ۱۸۹۹ میلادی بخشی از خاک ونزوئلا غصب شود. از نظر تاریخی اسناد و مدارک آن بخش غصب شده متعلق به ونزوئلاست، ولی ما همیشه به حقوق بینالمللی احترام گذاشتهایم.
در سال ۱۸۲۳ میلادی و طبق اسناد منتشر شده به وسیله کلمبیا، آنها استقلال این سرزمین را از رودخانه «اسکیپو» به رسمیت شناخته بودند، بنابراین اسناد و شواهد حاکی از مالکیت ونزوئلا بر بخش مورد مناقشه با گویان است. با وجود این، رؤسای گویان سالهاست ادعا میکنند بخش مورد مناقشه متعلق به آنهاست. این بخش ۱۵۹ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و دارای تنوع زیستی و ذخایر معدنی زیادی ازجمله طلا، الماس، نفت، گاز و آب معدنی و طبیعی است.
آکسون موبیل به هدایت دولت آمریکا پرچمداری تجاوز، تعرض و اقدامات غیرقانونی علیه ونزوئلا را برعهده دارد؛ آنها بر دولت گویان تأثیر گذاشتند و باعث شدند از سال ۱۸۹۹ میلادی بخشی از خاک ونزوئلا غصب شود
نیکولاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا دو هفته پیش گفته بود، این کشور زیر فشار و تهدید از سوی گویان در ظاهر، ولی در باطن و پشت پرده به وسیله آکسون موبیل (انگلیس) و آمریکاست. کاراکاس در واکنش به این فشارها همه پرسی مشورتی برگزار کرد.
از سال ۱۴۹۲ تا ۲۰۲۳ میلادی در مجموع ۶ دوره تاریخی بر ونزوئلا گذشته است؛
آپونته: رکس تیلرسون در دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۶ رئیس آکسون موبیل بود و اگر به عقبتر برگردیم حکم باراک اوباما، رئیس جمهور اسبق این کشور را برای سال ۲۰۱۵ میبینیم که نشان دهنده برنامه از پیش تعیین شده آمریکا برای زیر فشار قرار دادن دولت ونزوئلاست. ۶ جولای ۲۰۱۵ میلادی مادورو از بان کی مون، دبیرکل وقت سازمان ملل متحد میخواهد شیوه میانجیگری را در پیش بگیرد و مشکل را حل کند. ۱۰ جولای، وزیر امور خارجه ونزوئلا درخواست را به دبیرکل سازمان ملل متحد داد، ولی تاکنون هیچ جوابی دریافت نکردهایم.
۲۹ مارس ۲۰۱۸ گویان به دیوان کیفری بین المللی دادخواستی مطرح کرد تا حکم پاریس به رسمیت شناخته شود. با وجود این، ونزوئلا هیچ گاه دیوان دادگستری بین المللی را به رسمیت نشناخته، زیرا هیچ گاه عدالت را برای ما رعایت نکرده است. سؤال مطرح میشود چه کسی هزینه دادخواست گویان در دیوان کیفری بین المللی را میپردازد و جواب واضح است، آکسون موبیل. البته این را ما نمیگوییم، بلکه خود مقامهای گویان اعتراف کردند حامی مالی شان آکسون موبیل است.
آپونته: ۱۹ سپتامبر سال جاری دولت گویان به ۶ شرکت بین المللی نفتی اجازه داد در منطقه دریایی مورد مناقشه حفاری کنند. در پاسخ، مجلس ملی ونزوئلا طبق قانون اساسی مصوب کرد همه پرسی مشورتی برگزار شود.
همچنین به تازگی رئیس منطقه گویان به منطقه مورد مناقشه رفت و پرچم خود را برافراشت. ما میدانیم آنها عروسک دست آمریکا هستند و از خود ارادهای ندارند؛ دولت و ملت ونزوئلا در دام آنها نخواهند افتاد. همه کارتهای ما روی میز، ولی اولویت ما دیپلماسی بولیواری صلح است.
آپونته: مردم با شرکت در همه پرسی به پنج سؤال جواب میدهند و انتظار می رود با موفقیت همه پرسی هر پنج مورد محقق شود. این همه پرسی در حالی برگزار میشود که برخی طرفها ازجمله دولت گویان در تلاش برای دخالت در امور داخلی ونزوئلا هستند و به صراحت تلاش میکردند مانع از برگزاری همه پرسی شوند.
دیوان کیفری بین المللی در پاسخ به اعتراض دولت ونزوئلا به طور رسمی اعلام کرد، دولت گویان حق مداخله در امور داخلی ونزوئلا را ندارد و همه پرسی جزو امور داخلی هر کشوری است. ما در این همه پرسی ملت ونزوئلا را در برابر پنج سؤال قرار دادیم که مطمئن هستم هر کس وجدان بیدار داشته باشد، این سؤالات را مقابل خویش ببیند حتماً آن را «بله» میزند.
این سؤالات عبارتند از:
آپونته: از وقتی باراک اوباما ونزوئلا را تهدید معرفی کرد، فرماندهی جنوب اقدامات نظامی لازم را انجام داد. از سال ۲۰۱۵ میلادی این اقدامات نظامی آغاز شد و حتی از سال ۲۰۰۰ میلادی هوگو چاوز، رئیس جمهور فقید ونزوئلا اجازه نداد در منطقه مورد مناقشه پایگاه نظامی خارجی احداث شود.
دیوان کیفری بین المللی در پاسخ به اعتراض دولت ونزوئلا به طور رسمی اعلام کرد، دولت گویان حق مداخله در امور داخلی ونزوئلا را ندارد
به تازگی به دلیل تهدیدات دولت آمریکا علیه ونزوئلا و از آنجا که میدانیم دولتمردان گویان عروسکهای خیمه شب بازی آمریکا هستند، در آنجا پایگاه نظامی فعال داریم؛ ۱۱ پایگاه در کلمبیا و پایگاههای دیگر در نقاط مختلف وجود دارد. اگر آنها میخواهند پایگاه نظامی تأسیس کنند، مسئله خودشان است؛ ولی ونزوئلا اجازه نمیدهد و به شیوه دیپلماتیک مخالفت خود را با این اقدام نشان خواهد داد.
در این میان برزیل سکوت پیشه کرده و دغدغه اصلی آنها قاچاق مواد مخدر است. آنها از مرزهای مشترک با گویان و ... در حال چاره جویی این مشکل هستند. ونزوئلا همچون ایران قوی و مستقل باقی خواهد ماند از مواضعش مقابل امپریالیسم دفاع میکند.
آپونته: پس از مشخص شدن نتیجه همه پرسی مقام های ونزوئلا گام بعدی را اعلام میکنند و مطمئن هستم با دیپلماسی صلح جویانه روند پیش خواهد رفت.
آپونته: نه فقط رئیس جمهور ونزوئلا، بلکه برخی دادگاههای مستقل نشستهایی ازجمله در بارباروس برگزار کردند و نمایندگان دولت و مخالفان در آن مشارکت داشتند و حتی نمایندهای از دولت آمریکا حضور داشت. زندانیان سیاسی به آن معنی وجود ندارد؛ آنها سیاسیونی بودند که به دلیل جرمهایشان زندانی شده بودند. پنج نفر بودند که مواردشان بررسی شده و قرار است آزاد شوند.
تحریمهای آمریکا بحق نیست و اینجا میتوانیم از چه گوارا یاد کنیم که گفت، از امپریالیسم نباید چیز کوچک انتظار داشت، زیرا آنها همواره در حال فشار بر ما هستند. دولت آمریکا و مخالفان در نشست توافق کردند بیش از 3 هزار میلیارد دلار از اموال ما را آزاد کنند، ولی تاکنون این اتفاق رخ نداده است.
چندی پیش نیز یک مقام دولت آمریکا گفته بود، اگر مواد قانونی اجرا نشود، تحریمهایشان را اجرا میکنند. ونزوئلا نیز مانند ایران دیگر از تحریمها نمیترسد و آن قدر تحریمهای آمریکا را تحمل که در برابر آن تاب آوری پیدا کرده است.