به گزارش راهبرد معاصر؛ طرح شفافیت آراء نمایندگان مجلس را می توان از جنجالی ترین طرح های مجلس دهم دانست. سوم شهریور ماه بود که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشستی علنی با دو فوریت طرح اصلاح موادی از آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (شفافیت آرا) مخالفت کردند.
نمایندگان در آن جلسه با 69 رای موافق، 103 رای مخالف و 8 رای ممتنع از مجموع 212 نماینده حاضر در جلسه با دو فوریت طرح مزبور مخالفت کردند.
به گفته برخی از نمایندگان، این طرح میتواند نمایندگان را در قبال آرای آنها مسئولیت پذیر کند. در حال حاضر نمایندگان در قبال رأیی که در مجلس میدهند، هیچ مسئولیتی ندارند. آنان حتی مسئولیت مدنی هم در قبال آن ندارند و اگر رأی آنها باعث خسارت به جامعه شود، نه تنها توسط هیچ نهادی مؤآخذه نمیشوند، بلکه مردم و موکلان آنها نیز از آرای نمایندگان خود باخبر نمیشوند.
طرح شفافیت آراء نمایندگان به طرح مشترک محمدجواد فتحی و حسینعلی حاجی دلیگانی گفته میشود که با نام اصلی «طرح الحاق دو تبصره به ماده ۱۱۹ قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی» در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به ثبت رسیدهاست. هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۱۴ شهریورماه ۱۳۹۷ این طرح را با حمایت رسمی ۱۶۰ نماینده اعلام وصول کرد. با این حال، دو فوریت طرح مذکور تا کنون توسط نمایندگان به تصویب نرسیده است.
در تبصره یک این طرح آمده است: در تمام مواردی که به موجب این قانون رأیگیری به عمل میآید و مصادیق آن در ماده ۱۲۱ مشخص گردیده، جهت اطلاع مردم اسامی نمایندگان موافق، مخالفت و ممتنع، منتشر میشود. بدین منظور علاوه بر درج اسامی در مشروح مذاکرات، هیئت رئیسه موظف است نسبت به ایجاد سامانه الکترونیکی به طوری که قابلیت دسترسی به آن برای آحاد ملت فراهم باشد اقدام نماید.
عدم تصویب دو فوریت طرح با واکنش های متعددی در جامعه همراه بوده است. اظهارات حجت الاسلام پناهیان از جمله این انتقادها بوده که از سوی مجلسیان بی پاسخ نمانده است. حجتالاسلام پناهیان گفته بود: مردهایی که در مجلس هستند و نامرد نیستند، تا وقتی رأیها شفاف نشده، در هر رأیگیری رأی خودشان را صریحاً اعلام کنند و الا دارند از این فرصتِ پنهانکاری سیاسیون سوءاستفاده میکنند.
بعد از آنکه انتقاد از رای منفی نمایندگان مجلس به طرح شفافیت آرا به یکی از مجالس عزاداری سید الشهدا رسید و حجتالاسلام پناهیان به شدت از عملکرد نمایندگان در این مورد انتقاد کرد، جمعی از اهالی خانه ملت از صبح آن روز در گفت وگو با خبرگزاری خانه ملت نسبت به آنچه «هتاکی و اهانت به مجلس» می خواندند اعتراض کردند.
براساس این گزارش، خبرگزاری وابسته به مجلس شورای اسلامی در صبح آن روز با 14 نماینده مجلس مصاحبه کرده و با عنوان واکنش نمایندگان ملت به توهین یکی از سخنرانان علیه مجلس مطالبی منتشر کرده است. در آن گزارش با عنوان اینکه منبر جای هتاکی به مجلس نیست واکنش نمایندگان انعکاس داده شده است.
ناامیدی از تصویب طرح
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با بیان اینکه 195 نفر از نمایندگان طرح شفافیت آرا را امضا کردند و فقط 50 نفر به آن رأی دادند، گفت: بعید میدانم در این مجلس طرحهایی مثل طرح شفافیت آرای نمایندگان با قید 2 فوریت رأی بیاورد.
محمد مهدی زاهدی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات و نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با اعلام حمایت از بحث شفافیت آرای نمایندگان مجلس، اظهار داشت: تعداد ۱۹۵ نفر از نمایندگان طرح شفافیت آراء را امضاء کردند و بعد ۵۰ نفر رأی دادند! با همین رأیگیری معلوم شد که مجلس مشکل دارد و همین موضوع میفهماند که باید رأیها شفاف باشد.
وی با تأکید بر اینکه شفافیت را قبول دارم اما شفافیت باید در همه عرصههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در کشور نهادینه شود، اظهار داشت: بسیاری از مشکلاتی که در کشور ایجاد میشود به دلیل عدم شفافیتها است.
زاهدی گفت: مجلس برخواسته از اراده ملت است. شفافیت باید در مجلس بیشتر از جاهای دیگر خودش را نشان دهد.
نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بعید میدانم در این مجلس طرحهایی مثل طرح شفافیت آراء نمایندگان با قید 2 فوریت رأی بیاورد، اظهار داشت: نمایندگان باید برای رأیدهی به این طرح، شفاف و آشکار عمل کنند در غیر اینصورت اگر رأیگیری مخفی یا الکترونیکی باشد جواب نمیگیریم.
وی افزود: قبلاً هم در صحن مجلس امضاء جمع کردیم و گفتیم که رأیگیریها را با نشست و برخواستها شفاف کنیم اما همین نظر ما هم رأی نیاورد.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: اگر ارادهای برای شفافیت آراء باشد باید به صورت شفاف و به صورت قیام و قعود رأیگیری شود.
تداوم حمتیت لفظی از طرح از سوی نمایندگان
در ادامه به اظهارات شماری از نمایندگان در حمایت از طرح مذکور در خلال دو روز گذشته می پردازیم، اظهاراتی که گویا صرفا در حرف بیان شده و جنبه ی عملیاتی نمی یابد.
حق مسلم مردم است که از کیفیت آرای نمایندگان مطلع شوند
سیدراضی نوری عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با تأکید بر لزوم شفافیت آرای نمایندگان گفت: اگر نگاهی به کشورهای مسلمان و غیرمسلمان بیندازیم، متوجه میشویم که موضوعات در آن کشورها بسیار شفاف است، به طوری که داراییهای افراد کاملاً روشن بوده و این شفافیت حتی به آرای نمایندگان مجلس آنها هم رسیده است.
وی افزود: نمایندگان مجلس در خارج از ایران در قبال موضعگیریهای مسائل داخلی و خارجیشان بسیار شفاف اظهارنظر کرده و ما هم باید چنین باشیم.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس تصریح کرد: در مجلس شورای اسلامی نمایندگان ملت حضور دارند و باید انعکاسدهنده اظهارنظرات مردم در آنجا باشند.
نوری خاطرنشان کرد: باید تمامی آرا در مجلس شورای اسلامی به صورت شفاف بوده و مسائل در مجلس کاملاً روشن باشد.
وی گفت: شفافیت آرای نمایندگان ایده بسیار خوبی است و از اینکه این پیشنهاد در مجلس ارائه شده است بسیار خرسندیم.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس خاطرنشان کرد: متأسفانه دوفوریت طرح شفافیت آرای نمایندگان رأی نیاورد، اما امیدواریم یک فوریت آن به سرعت تعیینتکلیف شود.
نوری ادامه داد: وقتی نماینده مجلس خود را تمام و کمال نماینده مردم بداند، باید بداند که موکلینش باید از اظهارنظر و کیفیت رأی او اطلاع داشته باشند.
وی افزود: آرای نماینده، حقوق و دستمزد و اظهارنظراتش در مورد مسائل داخلی و خارجی باید کاملاً برای مردم روشن باشد تا مردم از کیفیت آرای نماینده خود در مجلس مطلع شوند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: باید نظر نماینده مجلس در برخی موضوعات مانند برجام برای مردم کاملاً مشخص باشد، چرا که مردم در تصمیمگیریهای آینده خود نسبت به آن نماینده میتوانند تجدیدنظر کنند.
وی گفت: نماینده مجلس نمیتواند کار خود را در لفافه انجام دهد، و مردم از موضعگیریها و اظهارنظر آن نماینده مطلع نباشند.
نوری ادامه داد: حق مسلم مردم است که از کیفیت آرای نمایندگان و اظهارنظر او در مورد مسائل داخلی و خارجی مطلع شوند.
شفافیت آراء نمایندگان منجر به آگاهی مردم از وضعیت مجلس میشود
عباسعلی پوربافرانی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با تأکید بر شفافیت آرای نمایندگان گفت: این موضوع تنها مربوط به شفافیت آرا نیست بلکه میتواند به سفرها و مأموریتها، حقوق و حضور نمایندگان سوق پیدا کند.
وی افزود: وقتی نمایندهای به عنوان خدمتگزار مردم در پارلمان حضور پیدا میکند، نباید هیچگاه از شفافیت نگرانی داشته باشد، چرا که نه مشکلی ایجاد میشود و نه ایرادی دارد و نهایتا میتواند منجر به افزایش اعتماد مردم به آن نماینده شود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: چه ایرادی دارد که مردم از مأموریتهای داخلی و خارجی یک نماینده مطلع شوند و بدانند که آن فرد چه میزان حقوق و دستمزد دریافت میکند؟ من بر همین اساس به هیأت رئیسه مجلس اعلام کردم مأموریتهای خارجی من را اطلاعرسانی کنید.
پوربافرانی اظهار داشت: شفافیت میتواند برای بررسی بسیاری از موارد مفید باشد، اما ممکن است برای حلاجی برخی موارد معدود مشکل ایجاد کند؛ میتوانیم برای دریافت نظرات مردم روی شفافیت حساب باز کنیم.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: شفافیت آرا میتواند منجر به شفافیت نظرات مردم هم شود.
پوربافرانی گفت: اصل موضوع شفافیت آرا بسیار مطلوب است، اما ممکن است در برخی موارد با مخالفتهایی مواجه باشد، این در حالی است که برای این کار نیازمند ساختار لازم هستیم.
وی خاطرنشان کرد: شفافیت ممکن است در موضوعات امنیتی و برخی موارد خاص به صلاح نباشد، اما در مجموع اگر این کار انجام شود میتواند برای جامعه مفید شود.
پوربافرانی گفت: باید بکوشیم جوانب منفی این موضوع را کاهش داده و بسیاری از موارد غیر از موضوعات امنیتی، نظامی و مصالح ملی را در اتاق شیشهای قرار دهیم.
ارزیابی مردم از عملکرد نمایندگان مجلس با شفافیت آرا محقق میشود
حجت الاسلام احمد سالک نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس درباره طرح شفافیت آرای نمایندگان اظهار داشت: شفافیت در تمام مسائل حکومتی، سیاسی و اجتماعی منهای آنهایی که بحثهای امنیتی و طبقهبندی دارد موجب ارتقا و رشد جامعه خواهد شد.
وی با بیان اینکه هر جایی شفافیت نباشد فساد ایجاد میشود، گفت: طرحی که در مجلس مطرح شد به لحاظ شفافسازی طرحی ارزشمندی برای کشور بود چرا که مردم از عملکرد حضور، غیاب، اعلام نظر و نظرات نمایندگانشان اطلاع پیدا میکردند که متأسفانه در مجلس رأی نیاورد.
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس تأکید کرد: باید طرح شفافیت نه تنها در مجلس بلکه در تمام مسائل قوای سهگانه، نهادها و سایر دستگاهها دنبال شود چراکه شفافیت باعث خواهد شد تا به مفسدین جامعه میدان داده نشود.
وی ادامه داد: طرح شفافیت آرا برای اطلاع جامعه و مردم از عملکرد وکلایشان در خانه ملت است اما برخی نظرشان این بود که این طرح تصویب نشود چرا که شاید معتقدند این طرح مشکلاتی را برایشان به وجود میآورد لذا در این مورد باید خودشان جوابگو باشند.
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس تصریح کرد: ما از طرح شفافیت آرای نمایندگان مجلس دفاع کردیم و موافق آن بودیم اما نمایندگان دیگر موافق نبودند و متأسفانه در نهایت هم تصویب نشد.
سالک در مورد انتقادات مطرح شده در این زمینه گفت: دو بحث وجود دارد، نخست اینکه انتقاد منطقی موجب رشد و ارتقای جامعه میشود و به همین دلیل نباید از انتقاد منطقی وحشت داشت اما بحث دیگر آن است که گاهی وقتها در ذیل این انتقادات منطقی مطالبی مطرح میشود که اساس نظام زیر سؤال میرود که این اشتباه است.
وی با بیان اینکه باید حرمت قوا را حفظ کنیم، بیان داشت: آن موضوعات و انتقاداتی که بتوانیم به صورت خصوصی مطرح کرده و پاسخ بگیریم دلیلی ندارد در مجامع عمومی آن را عنوان کنیم.
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی گفت: همانطور که امام راحل فرمودند مجلس در رأس امور قرار دارد نباید به این جایگاه و ارکان نظام بیاحترامی شود. هرچند ممکن است چند نفر نماینده نظرات مخالف یا خلافی داشته باشند اما نباید همه نمایندگان را با یک نگاه دید.
سالک گفت: مردم باید از عملکرد نمایندگان در قالب شفافیت ارزیابی داشته باشند چرا که اساس انقلاب مردم بوده، هستند و خواهند بود و مردم ولی نعمتان ما هستند.
نماینده مجلس: برای درست شدن تمام مسائل در کشور باید همه چیز شفاف باشد
مهرداد بائوج لاهوتی نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با اعلام حمایت از بحث شفافیت آرای نمایندگان مجلس، اظهار داشت: کار بسیار خوبی است منتها من نمیدانم بعضیاز آدمها نمیدانند یا اینکه میخواهند یک موضوع را وارونه جلوه دهند. در واقع باید بگویم کسی مخالف شفافیت آراء نمایندگان نیست.
وی افزود: موضوعی که مطرح شده بود دو شاخه داشت که یکی شفافیت آراء و دیگری بحث غیبت نمایندگان بود. ما گفتیم که در مورد غیبت مشکلی نداریم و اگر نمایندهای غایب باشد همه میتوانند در سیستم رادیو و سایت ببینند که مثلاً امروز فلان نماینده 5 دقیقه دیر کرد و بر همین اساس ماده 86 آئیننامه نیز میگوید که اگر نمایندهای 200 ساعت غیبت داشته باشد مستعفی است و کارکرد ندارد.
لاهوتی بیان کرد: موضوع شفافیت آراء و غیبت نمایندگان را با همدیگر مخلوط کرده بودند و 2 فوریت داده بودند. منظور از 2 فوریت یعنی اینکه در عرض 48 ساعت باید تصمیمگیری کنیم، 2 فوریت این موضوع رأی نیاورد نه اصل موضوع؛ یعنی نمایندگان به فوریت این مسأله رأی ندادند نه به شفافیت.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون تدوین آئیننامه مجلس شورای اسلامی اظهارداشت: من اگر مخالف یا موافق مادهای باشم قبل از رأی گیری اسم من را در لیست مخالفان یا موافقان مینویسند. همین که من شهامت این را دارم که درباره این موضوع صحبت میکنم شفافیت است.
وی با بیان اینکه در مورد اصل شفافیت هیچکس مشکلی ندارد، گفت: اگر بخواهیم یک روزی همه چیز این مملکت درست شود باید تمامی امور شفاف شود. ما نماینده مردم در مجلس هستیم و مردم باید بدانند نمایندهشان در مجلس موافق یا مخالف کدام موضوعات است.
وی در پایان گفت: نمایندهای که در مجلس حضور دارد نباید خلاف نظر مردم به طرحی رأی مثبت یا منفی بدهد؛ من به عنوان نماینده مردم در مجلس هستم و باید بنا بر نظر مردم تصمیمگیری کنم.
شفافیت لازم و ضروری است/ نباید مردم را نامحرم بدانیم
عزتالله یوسفیانملا نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با اعلام حمایت از بحث شفافیت آرای نمایندگان مجلس، اظهار داشت: شفافیت لازم است و حتماً باید مردم از مسائل آگاه باشند اما جاهایی هم به تشخیص قانون و قانونگذار است، مانند همه دنیا که برخی مواقع آراء باید محرمانه باشد.
وی افزود: یک عده از نمایندگان قبل از هر رأیگیری در مورد سؤال، استیضاح، طرح و لایحه در لیست موافق و عدهای در لیست مخالف ثبت نام میکنند و موافقت و مخالفت خود را اعلام میکنند.
یوسفیانملا با بیان اینکه باید هرچه لازم است به مردم گفته شود و نباید مردم را نامحرم بدانیم، اضافه کرد: اما اینکه یک صدا بگویند همه امور باید غیرمحرمانه باشد، هیچجایی این را نمیپذیرد و ما هم قبول نداریم.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون تدوین آئیننامه مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه تا آنجایی که مقدور است باید آراء شفاف باشد، اظهارداشت: ما جزء 15 نفر کمیسیون آئیننامه هستیم و خودمان نمیتوانیم طرح شفافیت آراء نمایندگان را امضا کنیم اما در تبصره همان طرح هم نوشته شده که هرکجا که لازم باشد آراء میتواند محرمانه باشد.
مطالبه کیفیت رأی نمایندگان در اتاق شیشهای حق مردم است
حجتالاسلام سیدجواد حسینی کیا عضو هیأت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با تأکید بر شفافیت آرای نمایندگان گفت: نمایندگان مجلس وکیل مردم محسوب میشوند و بر همین اساس موکلان باید بدانند که او چگونه رأی میدهد و چه نظری دارد و قرار است برای مردم چگونه تصمیمگیری کند.
وی افزود: نظر کارشناسی برای نمایندگان به عنوان افراد متخصص در حوزههای مختلف به جای خود محفوظ است اما برخی اوقات مصالح نظام در مجلس مطرح میشود که رأی نماینده میتواند در سرنوشت آینده کشور تعیینکننده باشد.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون صنایع مجلس تصریح کرد: مطالبه مردم آن است که کیفیت رای نمایندهشان در مجلس در مورد طرحها و لوایح چگونه است و در کدام جهت تصمیمگیری کرده و چگونه فکر میکند.
حسینیکیا گفت: اینکه مردم نظر نماینده خود را به صورت شفاف بدانند تا بتوانند در آینده خود تصمیمگیری کنند بسیار مهم است.
وی تأکید کرد: حق مردم است که در اتاق شیشهای کیفیت رای نمایندگان را مطالبه کنند ضمن اینکه در این مسیر حقوق، مزایا، مأموریت، حضور و غیاب و رأی نماینده بسیار مهم است.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون صنایع مجلس گفت: اگر شفافیت آرای نمایندگان وجود داشته باشد هم ذهنیتها از بین میرود و هم مردم با آرامش بهتری تصمیمگیری میکنند.
حسینیکیا گفت: اگر شفافیت آرای نمایندگان وجود داشته باشد مردم بهتر میتوانند از نماینده و مجلس و کشور حمایت کنند و هر جایی که لازم باشد تذکر داده و هر جایی هم نیاز به مشورت باشد نظر خود را به منتقل خواهند کرد.
وی گفت: وقتی نمایندگان میگویند ما خادم و نوکر ملت هستند نباید نظرات و آرایشان از اربابشان مخفی باشد.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون صنایع مجلس خاطرنشان کرد: شفافیت امری مطلوب است و نمایندگان باید در تمامی اموری که مردم میخواهند و جنبه محرمانه بودن موضوعات وجود ندارد، امورات برای مردم شفاف شده و آنها در جریان امر قرار گیرند.
شفافیت رأی نمایندگان به آراء خاکستری مجلس پایان میدهد
هاجر چنارانی نماینده عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس با تاکید بر لزوم شفافیت آرای نمایندگان اظهار داشت: از ابتدا که طرح شفافیت آرای نمایندگان در مجلس ارائه شد ما و برخی نمایندگان که حدود 73 نفر هستیم با این طرح موافقت کردیم و در صحن به آن رأی دادیم.
وی در ادامه گفت: در روزی که در صحن علنی، آقای ذوالنوری طرح شفافیت آرای نمایندگان را ارائه کردند طرح دو فوریتی بود که نمایندگان با خود طرح موافق هستند اما با دو فوریتی آن مخالفت کردند و رد شد.
نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نمایندگان با یک فوریتی طرح آرای شفافیت موافق هستند، عنوان کرد: نمایندگان معتقدند با توجه به شرایط فعلی کشور و مسائلی که در دستور کار مجلس است باید اینها را به یک سرانجامی برسانیم وگرنه نمایندگان مخالف شفافیت آرا نیستند.
چنارانی با اشاره به مخالفت نمایندگان با طرح دو فوریتی شفافیت آرا تأکید کرد: من با طرح دو فوریتی شفافیت آرا موافقم چرا که این موضوع بسیار مهم بوده و مردم باید از عملکرد نمایندگانشان در مجلس شورای اسلامی آگاهی پیدا کنند.
وی گفت: قطعاً یک سری مشکلات به وجود خواهد آمد چون خیلی از نمایندگان هستند که متأسفانه از عدم شفافیت سواستفاده کرده و برای خود یک موجی درست میکنند و در هر محفلی قرار بگیرند و حرفی بازگو شود میگویند ما همان کار را کردهایم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: خاکستری رنگهای مجلس در مواقع بحرانی سواستفاده میکنند و موجی که در یک لایحه یا طرح وارد مجلس میشود در واقع اینها میآیند موجسواری مجلس را به دست میگیرند که به نظر من طرح شفافیت به تمام رنگهای خاکستری مجلس پایان میدهد.
نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی گفت: این طرح شفافسازی میکند که ما رأی ما نمایندگان یا بله است یا خیر؛ و ما حتی با ممتنع هم در مجلس مخالف هستیم و کسی که در مجلس حضور دارد رأی ممتنع هیچ معنا و مفهومی ندارد.
شفافیت آرای نمایندگان منافع زیادی را در بلند مدت نصیب کشور میکند
شادمهر کاظمزاده عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با تأکید بر شفافیت آراء نمایندگان گفت: با آنکه من موافق این موضوع هستم اما برخی مخالفان معتقدند اگر رأی نماینده مجلس به کیفیت آن مشخص و روشن شود به آنها انتقاداتی میشود که چرا رای مثبت دادید؟ چرا رای منفی دادید؟
وی افزود: حق موکلین و مردم است که بدانند وکلای آنها در مجلس چه میکنند و نظرشان را درباره طرحها و لوایح چگونه بیان میکنند.
عضو کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: روشن بودن برخی مسائل در شرایط جاری کشور ممکن است خیلی مشخص نباشد و در آینده تبعات برخی تصمیمگیریها معلوم میشود.
کاظمزاده گفت: برای مردم اهمیت زیادی دارد که نماینده مجلسی که از مردم رأی گرفته است، در مورد طرحها و لوایح مختلف چگونه رأی داده است؟ اظهار نظرات او در مورد مسائل چه بوده است؟
وی گفت: اگر مردم از آراء و نظرات نماینده مطلع شوند در روشنگری اقدامات وکلای مردم در مجلس و روشنگری موضوعات و همچنین شفافیت در جمهوری اسلامی و حل مشکلات مردم تأثیر بسیار زیادی دارد.
عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: گاهی اوقات نظر یک نماینده بر اساس اطلاعاتی که دارد و یا به دست آورده است چرا که اکثر نمایندگان در برخی کارها تخصص پیدا کردهاند.
کاظمزاده گفت: اکثر نمایندگان وقتی به دنبال اظهارنظر هستند جمیع جهات را در نظر میگیرند و بر همین اساس میکوشند با اطلاعات بیشتری موضوع را بیان کنند.
وی تصریح کرد: شفافیت در برخی موضوعات حساس در حوزههای نظامی و امنیتی معنی ندارد اما در امورات اداری، قضایی و قانونی باید شفافیت رعایت شود و بر همین اساس چارچوبها و ساختارها و تفکرات فرد اعم از نماینده و غیر نماینده مشخص خواهد شد.
عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: شفافیت منجر به منافع زیادی در گذر زمان خواهد شد.
اعلام صریح رای نمایندگان حق مردم است/ طرح شفافیت آرا سیاسی نیست
محمدرضا رضایی نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس با اعلام حمایت از بحث شفافیت آرای نمایندگان مجلس، اظهار داشت: بنده از همان ابتدا با موضوع شفافیت آرا موافق بودم.
وی افزود: از همان زمانی که طرح دو فوریتی شفافیت آرا مطرح شد جزو امضاکنندگان بودم و اتفاقا به این طرح رای دادم.
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرد: به هر حال موضوع شفافیت آرا مطالبه یک فرد نبوده و عموم مردم حق دارند که بدانند نمایندگانشان در خانه ملت چه رایی میدهند.
رضایی بر همین اساس اضافه کرد: این حق مردم است که از جزئیات رای وکیل خودشان در خانه ملت مطلع شوند. ما چیز پنهانی در مجلس نداریم و اگر هم تصمیمی اتخاذ شده و کاری صورت میگیرد برای مردم است
این نماینده مجلس دهم شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: به تازگی مجدد لیستی در سایت ها و رسانه ها منتشر شده است که مربوط به شهریورماه سال گذشته است و صحیح نیست، چرا که تعداد نمایندگانی که موافق شفافیت آرا هستند بیش از لیست منتشر شده است.
وی در همین رابطه خاطرنشان کرد بعد از تشکیل کمپین نمایندگان موافق شفافیت آرا و انتشار آن نمایندگان دیگری هم به این کمپین پیوستند که متاسفانه لیست قبلی و به صورت ناقص در حال انتشار است.
وی همچنین یادآور شد: همان طور که ما در موضوع FATF و موارد مشابه رایمان را به صورت شفاف به مردم اعلام کردیم زین پس نیز هر موضوع و رایگیری و انتخاباتی در مجلس اتفاق بیفتد و آن را به مردم شفاف و صریح اعلام میکنیم چرا که این موضوع باعث جلب اعتماد مردم خواهد شد.
وی در خاتمه اعلام کرد: عده ای طرح شفافیت آرای نمایندگان مجلس را سیاسی خوانده اند اما در واقع باید گفت موضوع شفافیت اصلاً ربطی به مسائل سیاسی ندارد و به نفع منافع ملی کشور و در راستای شفاف کردن جزئیات موارد خانه ملت است.