پزشکیان: هیچکس بر دیگری برتر نیست و برتری به تقواست باند قاچاق سوخت در نیروگاه شهید رجایی منهدم شد وزیر آموزش و پرورش: تدابیری برای حل مشکلات آموزش و پرورش خوزستان در نظر گرفته شده است ظریف، عبدالعلی‌زاده و شریف زادگان عضو شورای‌عالی آمایش سرزمین شدند «حسین ذوالفقاری» دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر شد سخنگوی شورای نگهبان: انتخابات شورا‌ها درصورت عدم اصلاح قانون توسط مجلس سال آینده برگزار می‌شود موافقت نماینده ولی‌فقیه با مطالبات مولوی حسین‌زهی تست موفق آمیز جدیدترین تسلیحات و موشک‌ها در رزمایش ارتش رزمایش امنیتی تهاجمی و متحرک نزاجا پایان یافت دبیر ستاد امر به معروف: سند جامع «امر به معروف» در انتظار تصویب مجمع تشخیص مصلحت است سرلشکر باقری: ایران در رزمایش بین المللی دریایی پاکستان شرکت خواهد کرد پزشکیان: وزیر نیرو گفت اگر دو ساعت خاموشی بدهیم، مشکل حل می‌شود، اما محاسبه درست نبود انهدام شبکه تکفیری ـ سلفی در سرپل‌ذهاب سرلشکر باقری: ایران و‌ پاکستان برای تبدیل مرز‌ها به کانون دوستی تلاش می‌کنند سرپرست فرمانداری کرج منصوب شد
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛

17 بهمن، از فانتوم های جنگی تا انحلال ساواک

۱۷ بهمن سال ۱۳۵۷ به لحاظ حوادث فراوان و متفاوت در آن جزو روزهای خاص، پر التهاب و البته خاطره‌انگیز انقلاب است. چنانچه عده‌ای انحلال ساواک و عده‌ای تظاهرات گسترده و سراسری مردم در این روز را نقطه عطفی در تاریخ انقلاب می‌دانند.
ملیحه زرين پور؛ کارشناس مسائل اجتماعی
تاریخ انتشار: ۱۴:۰۰ - ۱۷ بهمن ۱۴۰۲ - 2024 February 06
کد خبر: ۲۲۷۰۷۱

17 بهمن، از فانتوم های جنگی تا انحلال ساواک

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ صبح ۱۷ بهمن ماه 1357 غرش فانتوم های جنگی و بالگردهای نیروی هوایی ارتش در آسمان تهران به گوش می رسید؛ پروازی با ادعای کنترل اوضاع انجام می‌شد، ولی به‌دنبال ایجاد التهاب و ترس در دل انقلابیون بود غافل از آنکه انقلاب بر فراز قله است و حتی به قیمت شهادت هزاران تن، بازهم کسی پا پس نمی‌کشد. 

 

انقلابی که از سال‌ها قبل با مبارزات بحق مردم ایران با رهبری امام خمینی (ره) و دیگر یاران مذهبی آغاز شد و  حال بعد از بازگشت امام به وطن به روزهای اوج خود رسیده بود.

 

پس از تصویب طرح انحلال ساواک، امام خمینی (ره) در جمع مردم حضور یافتند و با ایراد سخنرانی، آن‌ها را به وحدت کلمه دعوت کردند

از انحلال ساواک تا تعقیب وزیران خلافکار

مجلس شورای ملی با وجود استعفای بیش از 40 نفر از نمایندگان شروع به کار کرد و بختیار در آن حضور یافت. در این جلسه  دو لایحه انحلال ساواک و تعقیب و دستگیری امرا و وزیران پیشین که از سال 1341 مرتکب خلاف های غیر قانونی و مردمی شده بودند، تصویب شد.

 

بختیار در واکنش به دولت موقت بازرگان به فرمان امام خمینی (ره) در مجلس عنوان کرد: تا دولت موقت شوخی و حرف است، تحمل می کنم، ولی چنانچه بخواهد به حالت جدی به فعالیت ادامه دهد، آن‌وقت مقابله خواهم کرد.

 

تظاهرات مردمی در حمایت از دولت موقت بازرگان در سراسر کشور در حال وقوع بود و می توان عنوان کرد، ۱۷ بهمن سال ۱۳۵۷ به لحاظ حوادث فراوان و متفاوت در آن جزو روزهای خاص، پر التهاب و البته خاطره انگیز انقلاب است. چنانچه عده ای انحلال ساواک و عده ای تظاهرات گسترده و سراسری مردم در این روز را نقطه عطفی در تاریخ انقلاب می دانند.

 

تلاش بیهوده بختیار

بختیار که تلاش می‌کرد به مردم ثابت کند همچنان برای تحقق وعده‌های خود تلاش می‌کند، در اظهاراتش در مجلس ۱۷ بهمن  خطاب به یکی از فرماندهان ارشد ارتش گفت: این محل‌های خالی را که در هیئت دولت می‌بینید، من مخصوصاً خالی نگاه داشته‌ام تا با تعدادی از افراد که بازرگان معرفی می‌کند، پر کنم. 

 

رئیس مجلس شورای ملی نیز در جلسه آن روز مجلس  بازگشت حضرت امام خمینی (ره) به خاک وطن را تبریک گفت.

 

پس از تصویب طرح انحلال ساواک، امام خمینی (ره) در جمع مردم حضور یافتند و با ایراد سخنرانی، آن‌ها را به وحدت کلمه دعوت کردند. مردم نیز برای لبیک به فرمان امام خمینی (ره) آن شب را در خیابان‌ها سپری کردند تا به بختیار نشان دهند حکومت نظامی را شکسته‌اند.

 

خلخالی در حالی که عده‌ای از همافران پادگان شاهرخی در همدان در بازداشت به سر می‌بردند، از سوی امام خمینی (ره) اعلام کرد، اجازه نمی‌دهند حتی یک نفر از همافران ارتش آسیب ببینند. همچنین 28 نفر از کادر نیروی هوایی که در خاش زندانی بودند، آزاد شدند.

 

شهادت زاهدانی ها و گسترده تر شدن دامنه مبارزات

مردم زاهدان که به پشتیبانی از دولت بازرگان دست به راهپیمایی زده بودند، از سوی مأموران حکومتی ضرب و شتم و 62 نفر کشته و زخمی شدند.

 

مردم تهران نیز در نقاط مختلف شهر در حمایت از دولت بازرگان دست به تظاهرات زدند. در دیگر شهرهای کشور نیز تظاهرات گسترده ای  با حضور صدها هزار نفر از مردم برگزار شد. حضرت امام خمینی (ره) به این حرکت خودجوش مردمی واکنش نشان دادند، اطلاعیه‌ ای صادر و اعلام کردند، پیروزی همه را در غلبه بر دشمنان اسلام و مسلمین و برقرار ساختن جمهوری اسلامی از خداوند متعال خواستارند.

 

معافیت دانشجویان از قسم به شاه

از دیگر اتفاقات جالب توجه در ۱۷ بهمن ۵۷ می توان به معافیت دانشجویان فارغ‌التحصیل دانشکده افسری از سوگند به شاه پرداخت. در ادامه وقایعی که در ایران در حال جریان بود، وزیر امور خارجه وقت خروج ایران در پیمان سنتو را اعلام کرد.

 

در فرازی دیگر امام خمینی (ره) فرمودند، کار عاقلانه و مفید به حال کشور این است بختیار و ارتش در مقابل انقلاب اسلامی واکنش مثبتی داشته باشند.

 

امام خمینی (ره) در این روز به تشریح وضعیت کشور پرداختند و عنوان کردند: تاکنون حکومت خرابکارها بوده و در آن خسارتی به مملکت وارد شده است که برای جبرانش به تلاش زیادی نیازمندیم. علما هر کجا هستند لازم است مردم را ارشاد و در ساختن ایرانی آباد همکاری کنند.

 

با فراخواندن مردم به تظاهرات عمومی موج راهپیمایی شهرها را فرا گرفت.

 

پیروزی انقلاب دستاوردهای بسیاری در عرصه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای میهن اسلامی به ارمغان آورد. شاید عبارت «همه با هم برای ایرانی آباد» مهم‌ترین دستاوردی باشد که بتوان در این مقال به تحلیل آن پرداخت؛ ایرانی که بلافاصله پس از انقلاب وارد جنگ تحمیلی شد، در حالی که تجهیزات کافی و نیروی آماده نداشت. 

 

جمهوری اسلامی در کم‌ترین زمان خود را مهیا کرد و امروز سازنده بهترین موشک های دوربرد، بالستیک، قاره پیما و پهپادهای مهندسی شده، تانک و موشک است. ایران با تشکیل جهاد سازندگی به بازسازی مناطق ویران شده پرداخت تا با وحدت کلمه «همه باهم برای ایرانی آباد» را به منصه ظهور برساند.

 

ارسال نظر