به گزارش راهبرد معاصر؛ «بیژن زنگنه» در حاشیه مراسم امضای قرارداد ساخت ۵۰ الکتروپمپ با سه شرکت ایرانی در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه در زمینه تامین ارز برای شرکتهای سازنده کمک خواهیم کرد، ادامه داد: این شرکتها پمپساز هستند و الکتروپمپ نمیسازند. البته بهرهبرداری از تلمبهخانهها نیز بر عهده همین شرکتها خواهد بود و باید خودشان حضور داشته باشند و بخشی از پول خود را متناسب با دوران بهرهبرداری دریافت کنند.
زنگنه در مورد شایعات مربوط به وجود گوگرد بالا در بنزین نیز گفت: شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی و سازمان استاندارد به این موارد جواب دادهاند اما مشخص نیست چرا این صحبتها مطرح میشود. هر زمانی که مسائل نفت آرام میگیرد جریاناتی را میسازند.
وی در خصوص سفر به روسیه و صحبتهای دوجانبه تاکید کرد: در سفر روسیه اهداف دو جانبه پیگیری میشود. همچنین اجلاس کشورهای صادرکننده گاز و هفته انرژی روسیه نیز برگزار میشود. از سوی دیگر با وزیر انرژی روسیه درباره روابط دو جانبه صحبت میشود.
زنگنه در مورد عدم استقابل از کارت سوخت شخصی، گفت: کاری که باید انجام دهیم این است که مقدار بنزین تحویلی از سوی کارت جایگاهداران را به ۱۵ تا ۲۰ لیتر کاهش دهیم البته تاکید میکنم که این سهمیهبندی نیست زیرا افراد با کارت شخصی خود میتوانند هر مقدار بنزینی که میخواهند دریافت کنند.
وی افزود: اکنون کمتر از یک میلیون نفر کارت سوخت ندارند و درشهرهای بزرگ همه کارت ها صادر شده و برخی از کارتها در باجههای پست مانده است.
وزیر نفت ادامه داد: روزی ۳۵ هزار کارت جدید صادر میشود تا آخر مهر همه کارت خواهند داشت اما باید این کارت استفاده شود تا اگر زمانی تصمیم بر سهمیهبندی شد مشکلی نداشته باشیم.
زنگنه در مورد جمعآوری گازهای فلر نیز گفت: گازهای فلر دو بخش است. یک بخش گازهای همراه نفت است که در ۶ منطقه اصلی وجود دارد و بیش از ۹۶ درصد آن تا دو سال آینده جمعآوری شده و بخشی برای مصرف سوخت به شبکه داده میشود و هیدروکربورهای سنگینتر به عنوان خوراک پتروشیمی در نظر گرفته خواهد شد.
بیژن نامدار زنگنه در توضیح وعده جهش سوم صنعت پتروشیمی اظهار داشت: دو جهش در پتروشیمی اتفاق افتاده که یک جهش اوایل دهه ۹۰ به اتمام رسید و جهش دوم تا پایان سال ۱۴۰۰ بروز و ظهور خواهد کرد، همچنین مقدمات، حرکتهای اصلی و طرحهای جهش سوم آغاز شده است.
جهش سوم صنعت پتروشیمی؛ رسیدن ارزش مالی تولیدات پتروشیمی به ۱۳۵ میلیارد دلار
وی با ابراز امیدواری از اینکه جهش سوم صنعت پتروشیمی تا سال ۱۴۰۵ تولیدات پتروشیمی را به بیش از ۱۳۰میلیون تن در سال با ارزش مالی ۱۳۵ میلیارد دلار میرساند، افزود: جهش نخست ۱۵ تا ۱۶ میلیارد دلار ارزش مالی و جهش دوم ارزش مالی ۲۵ میلیارد دلاری داشتهاند و در جهش سوم با رشد چشمگیر به سود مالی بالای ۳۵ میلیارد دلار خواهیم رسید.
اشتغال فراوان و ارزشافزوده با جهش سوم صنعت پتروشیمی
وزیر نفت اگر جهش سوم صنعت پتروشیمی با رونق تولیدات صنایع پاییندستی همراه باشد علاوهبر ایجاد اشتغال فراوان، ارزشافزوده بسیاری را نیز برای کشور به همراه دارد.
زنگنه با بیان مثالی ادامه داد: بهطورمثال از طریق طرحهای جلوگیری از سوزاندن گازهای در مشعل، حجم عظیمی نزدیک به ۱۰میلیون تن خوراک برای پتروشیمیها تهیه میشود.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین این طرحها یعنی پالایشگاه بیدبلند ۲ با سرمایهگذاری ۳.۵ میلیارد دلار امسال به بهرهبرداری میرسد و ۵۶ میلون متر مکعب را فرآورش میکند.
وزیر نفت افزود: بخش دیگر مربوط به فلرهای پارس جنوبی است. در طرحهای اولیه گمان نمیشد این منطقه تا این حد توسعه پیدا کند بنابراین گاز خروجی را بیشتر در نظر گرفتند. بخشی از فلرها نیز به این دلیل است که برخی تجهیزات در پالایشگاههای جدید نصب و تنظیم نشده است. البته این سالها میزان گاز در ۱۰ فاز اول کم شده و به مرور کمتر خواهد شد.
وی به ساخت دو پالایشگاه در جاسک اشاره کرد و گفت: با ساخت دو پالایشگاه موافقت شده که یکی ساخت پالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکهای توسط ستاد اجرایی حضرت امام و دیگری پتروپالایشگاهی ۱۵۰ هزار بشکه ای توسط یکی از شرکتهای تابعه پتروشیمی باختر است.
زنگنه با اشاره به تضمین خوراک این دو پالایشگاه، تاکید کرد: همچنین تخفیف ۱۰ درصدی قیمت خوراک نیز در نظر گرفته شده است. به گفته وزیر نفت، اولین محصولی که از بندر جاسک صادرخواهد شد میعانات گازی پارس جنوبی است که اواخر سال آینده انجام خواهد شد و تا قبل از پایان دولت، رساندن نفت و میعانات به جاسک آغاز میشود.
موافقت با ساخت دو پالایشگاه نفت در جاسک
«بیژن زنگنه» با بیان اینکه این پمپها پمپهای غول آسایی است، ادامه داد: قرارداد ساخت هر کدام از این الکتروپمپها ۱۵ میلیارد تومان بوده و بزرگترین پمپهایی است که در کشور ساخته شده است.
به گفته زنگنه زمانی که صنعت نفت فعال شود، کل صنعت کشور فعال خواهد بود بنابراین ارزش نفت تنها به فروش و صادرات آن نیست بلکه صنعت و پیمانکاران کشور را به جریان می اندارند.
وی ادامه داد:در واقع این قراردادها برای این به امضا می رسد که صنعت فعال شده و امید در دلها زنده شود.
وزیر نفت تاکید کرد: در صنعت پتروشیمی و طرح ها بدون مشکل جلو می رویم و اجرای طرح ۱.۸ میلیارد دلاری انتقال نفت خام از گوره به جاسک نیز بر همین اساس است.
وی به ساخت ورق های عریض در فولاد اکسین با همکاری فولاد مبارکه اشاره کرد و گفت: این ورق ها در برابر نفت اسیدی و نفت ترش مقاوم است.
زنگنه با اشاره به هدف گذاری برای توسعه منطقه مکران و جاسک افزود: برای توسعه این منطقه بهترین گزینه نفت است بنابراین از ۱.۸ میلیارد دلاری که برای طرح راهبردی انتقال نفت گوره به جاسک در نظر گرفته شده،۷۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری در منطقه جاسک انجام می شود.
وی ادامه داد: با ساخت دو پالایشگاه در جاسک نیز موافق شده و بعد از آن توسعه پتروشیمی در این منطقه در دستور کار است. همچنین قرار است گاز نیز به این منطقه منتقل شود تا بتوانیم چهره این منطقه را تغییر دهیم.
وزیر نفت یکی از مهمترین تجهیزات صنعت نفت را ماشین های دوار شامل توربین، کمپر سور، الکترو پمپ و ..، عنوان کرد و گفت: بیشترین واردات نیز مربوط به همین تجهیزات می شود بنابراین لازم است تا روی ساخت این تجهیزات کار کنیم.
وی با اشاره به اینکه تبریز قطب تولید پمپ در کشور است، تاکید کرد: با توجه به توان سازندگان تبریزی، توانایی ساخت پمپ های درون چاهی نیز وجود دارد. اخیرا جلسه ای برای جلوگیری از فلر و جمع آوری گازهای همراه در منطقه پارس جنوبی برگزار شد. در این منطقه به ۸۰ دستگاه کمپرسور سنگین نیاز است تا گازهای فلر به سیستم بازگردانده شوند.
زنگنه گفت: بهره برداری از تلمبه خانه ها توسط خود شرکت ها انجام می شود تا به ازای هر بشکه نفتی که پمپ می کنند کارمزد دریافت کنند. در واقع بهره برداری و تعمیرات بر عهده سازنده گذاشته می شود زیرا تجربه نشان داده اینکار باعث بهبود فرآیند ساخت خواهد شد.
وی با بیان اینکه در این شرایط با جدیت بیشتری تولید ۱۰ گروه کالایی را دنبال می کنیم، افزود: در قراردادهای جدید، اسم کالا و کارخانه ایرانی که آن را می سازند ذکر می شود تا از آن مسیر تامین کالا صورت گیرد.
وزیر نفت در مورد تامین لوله های مورد نیاز صنعت نفت نیز گفت: قراردادی برای ساخت لوله های CRA بسته شد اما به دلیل تحریم کار به مشکل خورد اما اکنون در لوله سازی اسفراین لوله های بدون درز ساخته می شود.
وی تاکید کرد: پارک نواآوری و فناوری ری که در حال طراحی است نیز قدم بزرگی برای توسعه فناوری و مصنوعات ساخت داخل است.
قرارداد ساخت الکتروپمپهای طرح راهبردی انتقال نفت خام از گوره به پایانه جاسک، با توجه به سیاستهای وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در راستای رونق تولید داخلی و تقویت سازندگان تجهیزات ایرانی، میان شرکت متن و شرکتهای پمپهای صنعتی ایران، پمپیران و پتکو امضا شد.
قرارداد با شرکت پمپهای صنعتی ایران و شرکت پمپیران در مجموع هر کدام به ارزش تقریبی ۱۹ میلیون یورو با هدف ساخت و خدمات پشتیبانی ۲۰ دستگاه الکتروپمپ است. قرارداد با شرکت پتکو نیز در مجموع به ارزش تقریبی ۱۰ میلیون یورو با هدف ساخت و خدمات پشتیبانی ۱۰ دستگاه الکتروپمپ، امضا شده است.