به گزارش راهبرد معاصر؛ آدرین واتسون سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا اعلام کرد جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا امروز شنبه ۱۸ مه به عربستان سعودی سفر میکند تا با نخست وزیر و محمد بن سلمان ولیعهد این کشور دیدار و درباره موضوعات دوجانبه و منطقهای از جمله جنگ غزه و تلاشهای جاری برای دستیابی به صلح و امنیت پایدار در منطقه گفتگو کند.
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد که سالیوان روز یکشنبه ۱۹ مه به اسرائیل (سرزمینهای اشغالی فلسطین) سفر خواهد کرد تا با مقامات ارشد اسرائیل از جمله بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم دیدار و درباره جنگ غزه، «مذاکرات جاری برای آزادی همه گروگانها» گفتگو کند.
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا اذعان کرد: «هدف مشترک ما (آمریکا و اسرائیل) شکست پایدار حماس از طریق فشار نظامی و طرحی سیاسی است.
مشاور امنیت ملی دولت جو بایدن پیش از سفر به عربستان سعودی و اسرائیل با سفر و نمایندگان ۱۷ کشور جهان که شهروندانی از آنان در جنگ اسرائیل اسیر شده بودند، دیدار و گفتگو کرد کرد.
در واقع، مشاور امنیت ملی کاخ سفید برای اولین بار با سفرا و روسای نمایندگیهایی که شهروندان آنها توسط حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ اسیر گرفته شده بودند، تشکیل جلسه داد.
به گفته یک مقام آمریکایی آگاه از این نشست، سالیوان با نمایندگان ۱۷ کشور آرژانتین، اتریش، برزیل، بلغارستان، کانادا، کلمبیا، دانمارک، فرانسه، آلمان، مجارستان، لهستان، پرتغال، رومانی، صربستان، اسپانیا، تایلند و بریتانیا دیدار و گفتگو کرد. این گروه، ایدههایی را برای تضمین آزادی گروگانها در غزه، با تمرکز ویژه بر راههایی که میتوانند بیشتر به عنوان یک گروه جمعی در محیطهای عمومی و خصوصی رایزنی کند، بحث کرد.
این دیدار در حالی برگزار شد که به نظر میرسد مذاکرات آتش بس بین اسرائیل و حماس برای یک توافق برای تضمین آزادی گروگانها و آتش بس در غزه بار دیگر به بن بست رسیده است. سفرا و نمایندگانی که با سالیوان دیدار کردند، راههایی را برای اعمال فشار بر طرفهای مذاکرهکننده از جمله اسرائیل، مصر و قطر برای بازگشت به میز مذاکره و نهایی کردن آتشبس در غزه بررسی کردند.
این مقام دولت آمریکا گفت، یکی از ایدههایی که مورد بحث قرار گرفت، یافتن راهی برای داشتن صدایی واحد در سازمان ملل بود. این ۱۸ کشور در اواخر آوریل نیز بیانیهای منتشر کردند که در آن خواستار آزادی همه گروگانها شدند و هشدار دادند که سرنوشت این افراد «نگرانی بینالمللی» است.
مشاور امنیت ملی جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، سفر برنامه ریزی شده خود به عربستان سعودی را برای دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور که یکی از موضوعات آن شامل عادی سازی احتمالی روابط عربستان با اسرائیل بود، فروردین ماه به به دلیل یک تصادف رانندگی و صدمه به دنده قفسه سینه اش به تعویق انداخت.
مقامات آمریکایی امیدوارند به توافقی دوجانبه با سعودیها دست یابند و احتمالاً آن را به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل ارائه کنند که به عنوان طرف دیگر توافق شامل تعهد به راه کار دو کشوری است. سپس نتانیاهو با یک انتخاب روبرو میشود: اگر موافقت کند، میتواند یک توافق صلح تاریخی با عربستان سعودی را بدست آورد، اگر او نه بگوید، ممکن است به عنوان یک فرد مخالف شناخته شود و تمام حمایت آمریکا را از دست بدهد.
بسیاری در کاخ سفید با اشاره به جنگ در غزه، وابستگی نتانیاهو به شرکای ائتلاف راست افراطی خود و سیاست داخلی آمریکا فکر میکنند که توافق عادی سازی روابط میان عربستان و اسرائیل یک رویا است.
گروههای مقاومت فلسطین ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲برابر با هفتم اکتبر ۲۰۲۳، عملیات غافلگیرکنندهای با نام «طوفان الاقصی» را از غزه (جنوب فلسطین) علیه مواضع رژیم اسرائیل آغاز کردند که پس از ۴۵ روز نبرد و درگیری، سوم آذرماه ۱۴۰۲ برابر با ۲۴ نوامبر ۲۰۲۳، میان اسرائیل و حماس آتش بس موقت چهار روزه یا همان وقفه برای تبادل اسرا میان حماس و اسرائیل برقرار شد. این وقفه یا آتش بس موقت هفت روز طول کشید و سرانجام ۱۰ آذر برابر با اول دسامبر ۲۰۲۳ به پایان رسید و رژیم اسرائیل حملات علیه غزه را از سرگرفت.
کابینه جنگ رژیم اسرائیل ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ برابر با ۶ می ۲۰۲۴ نیز به رغم مخالفتهای بینالمللی، حمله زمینی به شهر رفح واقع در جنوب نوار غزه را تائید کرد و ارتش این رژیم، از ۱۸ اردیبهشت بخش فلسطینی گذرگاه رفح در شرق این شهر را اشغال کرده است و بدین ترتیب، رفح شاهد حملات هوایی و گلوله باران شدید رژیم اسرائیل در تمامی مناطق خود از جمله مناطق مسکونی بوده و این رژیم با حمله به سمت گذرگاه رفح، تنها دروازه فلسطینیان غزه را به روی جهان بسته است.
اسرائیل همچنین به بهانه نابودی حماس قصد دارد به شهر مرزی رفح، جایی که بیش از یک میلیون فلسطینی پناه گرفتهاند، حمله کند که این موضوع باعث نگرانیهای بین المللی شده چرا که وضعیت نوار غزه را وخیمتر میکند. بر اساس اعلام وزارت بهداشت غزه، شمار شهدای غزه تا این لحظه به ۳۵ هزار و ۲۳۳ نفر و تعداد مجروحان نیز به ۷۹ هزار و ۱۴۱ نفر رسیده است. / ایرنا