به گزارش راهبرد معاصر؛ سفر عمران خان به تهران را می توان حامل پیام های متعدد و مهمی دانست، امری که نخست وزیر پاکستان نیز پیش و پس از ورود به تهران بدان اذعان نموده است.
نخست وزیر پاکستان در نشست خبری مشترکش با روحانی گفت: در ابتدا مایل هستم که اعلام کنم این سومین جلسهای است که با شما داشتهام ما امروز در صحبتهای خود در خصوص مناسبات و تجارت دوجانبه بین ایران و پاکستان صحبت کردیم. پاکستان هنوز کمکهای ایران در سال ۱۹۶۵ را از یاد نبرده است.
وی افزود: به ویژه تمایل دارم از حمایتهای دولت ایران از ۸ میلیون کشمیری که در چند ماه گذشته در محاصره اقتصادی بودند، تشکر کنم.
نخستوزیر پاکستان تاکید کرد: جناب آقای رئیس دلیل اصلی سفر من به کشور شما به این دلیل است که نمیخواهیم درگیری جدید در منطقه اتفاق بیفتد چرا که ما در سالهای اخیر هزینههای زیادی بابت جنگ دادهایم و اکنون هم در افغانستان و سوریه شاهد این درگیریها هستیم.
عمران خان در مورد سفر روز سهشنبه خود به عربستان گفت: این سفری خود خواسته از سوی پاکستان است و ما میدانیم هرگونه درگیری با عربستان و ایران تبعات زیادی در پی خواهد داشت.
وی افزود: من با ذهنیتی خوبی از جلسه امروز به عربستان سفر خواهم کرد و خوشحالم که مثل گذشته میانجی میان ایران و عربستان هستیم. در جریان این سفر نیز به ابتکارات پاکستان در خصوص صلح و ثبات و پایان اختلاف و تنش تأکید خواهم کرد.
نخست وزیر پاکستان افزود: در نهایت در سفر نیویورک با آقای ترامپ صحبت کردم و او از من خواست که تسهیل کننده گفتوگویی بین ایران و آمریکا باشیم ما از هیچ کوششی برای برداشتن شدن تحریمها و بازگشت به برجام دریغ نخواهیم کرد.
سفر عمران خان به تهران دومین سفر وی به جمهوری اسلامی ایران در سال جاری است؛ وزارت امور خارجه پاکستان با انتشار بیانیه ای هدف از سفر عمرانخان به ایران را بخشی از ابتکار عمل برای ارتقای صلح و امنیت در منطقه اعلام کرده است.
در این سفر شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه و سید ذوالفقار بخاری دستیار ویژه نخست وزیر پاکستان در امور پاکستانیهای خارج از کشور در این سفر عمرانخان را همراهی میکنند.
گفته شده قرار است نخست وزیر پاکستان در جریان سفر کوتاه چندساعته خود به تهران ابتکارات خود در خصوص کاهش تنشهای بین ایران و عربستان و حتی تهران و واشنگتن را مطرح کند.
همچنین قرار است طرفین در حاشیه این نشست پیرامون مسائلی چون کشمیر، دستاورد دو کشور در مذاکرات با طالبان و موضوع متفاوت دو کشور در قبال اتفاقات اخیر دو کشور نسبت به سوریه به بحث و گفتگو بپردازند.
روحانی چه گفت؟
حجت الاسلام حسن روحانی عصر یکشنبه در توضیح جزئیات نشست با نخست وزیر پاکستان،با بیان اینکه این سفر و مباحث مطرح شده در آن به نوعی ادامه مباحثی بود که در نیویورک با یکدیگر داشتیم، اظهار داشت: در مباحث امروز درباره روابط دوجانبه و لزوم گسترش روابط اقتصادی بین دو کشور تأکید کردیم.
روحانی خاطر نشان کرد: در جریان این گفتگوها همچنین مسایل مربوط به امنیت مرزها بین دو کشور و فعال شدن بازارچههای مرزی را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: ایران و پاکستان دو کشور همسایه، دوست و دارای روابط عمیق استراتژیک هستند و همچنان دو طرف تأکید داریم که این روابط راهبردی را باید با قوت ادامه دهیم.
روحانی در ادامه با اشاره به گفتگوهای خود با نخست وزیر پاکستان در خصوص مسایل منطقهای، اظهارداشت: منطقه خاورمیانه و بویژه خلیج فارس و دریای عمان منطقه بسیار حساسی برای جهان است، لذا در جریان این گفتگوهای خود در خصوص برقراری ثبات و صلح پایدار در منطقه با یکدیگر گفتگو کردیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: در این گفتگوها همچنین نگرانی خودمان را نسبت به امنیت نفتکشها بویژه حادثهای که روز جمعه برای نفتکشایرانی در دریای سرخ اتفاق افتاد، بیان کردیم و سرنخهایی که در این زمینه به دست آوردیم را به نخست وزیر پاکستان ارائه نموده و تأکید کردیم که تحقیقات خود را تا رسیدن به نتیجه نهایی و روشن شدن عوامل اصلی حمله به نفتکش ایرانی ادامه خواهیم داد.
روحانی تصریح کرد: اینکه کشوری فکر کند میتواند در منطقه ناامنی ایجاد کند و پاسخی دریافت نکند، اشتباه محض خواهد بود.
وی گفت: آقای عمران خان راجع به امنیت منطقه حساس خلیج فارس نکاتی داشتند که ما هم آنها را تأیید میکنیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: نخست وزیر پاکستان بر این نکته تأکید داشتند که کلید حل و فصل مسأله، پایان یافتن جنگ یمن، آتش بس فوری و کمک به مردم یمن است که این میتواند آغاز بسیار خوبی باشد.
روحانی با بیان اینکه «در این دیدار خطرات رژیم صهیونیستی برای امنیت منطقه برای مقامات پاکستانی توضیح داده شد»، گفت: همچنین به آقای نخست وزیر تأکید کردیم که هر گونه حسن نیت و کلام طیب، پاسخش هم پاسخ طیب و شایسته خواهد بود.
رئیس جمهور، تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران را از دیگر مباحث مطروحه در نشست با نخست وزیر پاکستان عنوان کرد و گفت: تحریم های آمریکا علیه ملت ایران یک تروریسم اقتصادی است. در این نشست در این خصوص که چگونه برجام به عنوان یک توافق مهم میتواند به روال سابق بازگردد و عملیاتی و اجرایی شود، گفت وگو کردیم.
روحانی تاکید کرد: همچنین بر این نکته اساسی و کلیدی که آمریکا برای حل مسأله، باید به برجام برگردد و تحریمها را کنار بگذارد، تأکید کردیم.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به اینکه مباحثی که امروز با نخست وزیر پاکستان راجع به آنها بحث و گفت وگو شد، مباحث بسیار مهمی برای منطقه و روابط جهانی بود، از نخست وزیر پاکستان برای سفر به ایران تشکر کرد.
رئیس جمهوری تصریح کرد: حسن نیت و تلاشی را که نخست وزیر پاکستان برای حل و فصل منطقهدارند، با چهره ای گشاده یاری میکنیم تا صلح و ثبات کامل به منطقه حساس ما برگردد.