رویکرد متفاوت در قبال کشمیر در سازمان ملل-راهبرد معاصر

رویکرد متفاوت در قبال کشمیر در سازمان ملل

در حالی که نخست وزیر پاکستان در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در قبال بحران کشمیر و پیامدهای آن به جامعه جهانی هشدار داد؛ نخست وزیر هند در این باره سکوت کرده و اشاره ای در سخنانش به مسئله کشمیر نداشت.
تاریخ انتشار: ۰۸:۲۳ - ۰۶ مهر ۱۳۹۸ - 2019 September 28
کد خبر: ۲۳۴۲۱

به گزارش راهبرد معاصر؛ روز دوشنبه، ۱۴ مرداد، خبری در رسانه‌های جهان منتشر شد که از پیشنهاد وزیر امور داخلی هند به مجلس شورای ایالت‌های این کشور درباره لغو ماده ۳۷۰ قانون اساسی به منظور پایان دادن به خودمختاری در جامو و کشمیر حکایت داشت.

 

وی همچنین گفته بود که دولت هند در نظر دارد این ایالت را به دو قلمرو اتحادیه جامو و كشمیر که دارای قوه مقننه است و منطقه لداخ (واقع در شمالی‌ترین منطقه هند) كه بدون قوه مقننه خواهد بود، تبدیل كند.

 

این لایحه یک روز بعد نیز در مجلس اعلا «راجیه سبها» پارلمان هند به رای‌گیری گذاشته شده و با 125 مثبت در مقابل 61 رای منفی به تصویب نمایندگان این مجلس رسیده بود.

 

از سوی دیگر، طرح پیشنهادی برای لغو ماده 370 قانون اساسی هند نیز که موقعیت ویژه‌ای به منطقه جامو و کشمیر اعطا می کند، در مجلس قانون‌گذاری با351 رای «موافق»، 72 رای «منفی» و یک رای «ممتنع» تصویب شده بود.

 

نمایندگان مجلس قانونگذاری «لوک سبها» پارلمان هند در ششم اوت گذشته لایحه تقسیم ایالت جامو و کشمیر به دو سرزمین اتحادیه جداگانه را تصویب کردند.

 

بلافاصله پس از رخدادهای فوق و جهت جلوگیری از اعتراض های مردمی در کشمیر، دولت هند شماری از رهبران کشمیر را بازداشت کرده و در آن منطقه حکومت نظامی برقرار نمود. دهلی نو در جامو و کشمیر خطوط ارتباطات را قطع و دسترسی به اینترنت را نیز محدود کرد.

 

همین امر بلافاصله به جدالی میان هند و پاکستان تبدیل شد. پس از استقلال هند و پاکستان از استعمار بریتانیا تاکنون 3 جنگ در سال‌های (1947، 1965 و 1971) میان دو کشور بر سر مسئله کشمیر رخ داده و بیش از 70 هزار نفر در این درگیری‌‌ها کشته شدند.

 

گروه‌های آزادی‌خواه کشمیر در سال 1989 مبارزه برای استقلال از هند و پیوستن به پاکستان را آغاز کردند. از سال 1989 تاکنون بیش از 100 هزار کشمیری توسط نیروهای امنیتی هند کشته و بیش از 10 هزار زن در این منطقه مورد تجاوز قرار گرفته‌اند.

 

هشدار عمران خان نسبت به پیامدهای بحران کشمیر

 

نخست وزیر پاکستان روز جمعه به وقت محلی در سخنرانی هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، بار دیگر نسبت به پیامدهای تشدید اختلافات میان هند و پاکستان بر سر بحران کشمیر هشدار داد.

 

دولت دهلی نو اوایل شهریورماه امسال اقدام به لغو امتیازات ویژه منطقه جامو و کشمیر کرد و این موضوع، موجب خشم اسلام آباد شد و رهبران سیاسی پاکستان از جمله «عمران خان» اعلام کردند که این موضوع را در تمامی مجامع منطقه ای و جهانی از جمله نشست سالانه سازمان ملل متحد مطرح خواهند کرد.

 

نخست وزیر پاکستان که بخش اصلی سخنرانی خود در صحن علنی سازمان ملل را به موضوع کشمیر و نگرانی از تشدید تنش ها میان هند و پاکستان به عنوان دو رقیب هسته ای در جنوب آسیا اختصاص داده بود، درخصوص چالش های پیش روی کشورهای در حال توسعه، تحولات منطقه، ترویج طرح اسلام هراسی و انتقاد از رویکرد تبعیض آمیز کشورهای غربی در قبال مسلمانان نیز سخن گفت.

 

نخست وزیر پاکستان همچنین از سازمان ملل خواست تا به وعده خود برای رسیدگی به وضع مردم کشمیر بر اساس قطعنامه هایی که در گذشته از سوی شورای امنیت تصویب شده بود، عمل کند.

 

وی هشدار داد: ما کشوری را تهدید نمی کنیم اما اوضاع، آنچنان بحرانی و نگران کننده شده که دو رقیب هسته ای مقابل یکدیگر قرار گرفته و در صورت بروز هر گونه رویارویی، پیامدهای ناگوار آن علاوه بر تحت تأثیر قرار دادن این دو کشور هم مرز، منطقه و جهان را نیز در بر خواهد گرفت.

 

نخست وزیر پاکستان از هند، خواستار لغو آنچه را که وی حکومت نظامی ظالمانه علیه مردم کشمیر خواند، شد و افزود: زندانیان سیاسی در کشمیر باید هر چه سریعتر آزاد شده و هزاران نفر از ساکنان کشمیر به ویژه جوانانی که بازداشت و مفقود شده و خبری از آنان نیست، باید بازگردانده شوند.

 

وی خطاب به سازمان ملل گفت: شما در گذشته وعده حل مناقشه کشمیر را به مردم این منطقه داده بودید و اکنون زمان عمل است و نباید حساسیت این مسأله را نادیده گرفت.

 

عمران خان با اشاره به پدیده اسلام هراسی و ترویج آن در کشورهای غربی که موجب تشدید رویه علیه اسلام و مسلمانان شده، از رفتار دوگانه غرب در این خصوص انتقاد کرد و گفت: متأسفانه امروز رهبران برخی کشورها از موضوع اسلام هراسی بهره برداری کرده و موجب درد و آلام مسلمانان شدند.

 

وی اظهار کرد: پس از حوادث ۱۱ سپتامبر، اسلام هراسی در جهان به اوج خود رسید؛ تا جایی که اسلام را به تروریسم و افراط گرایی ربط دادند؛ در حالی که تروریسم هیچ ارتباطی با مذهب به ویژه دین گرامی اسلام ندارد.

 

نخست وزیر پاکستان ضمن تأکید بر مقابله مشترک علیه پدیده اسلام هراسی و شناساندن روح واقعی دین اسلام و منویات پیامبر (ص)، افزود: حاکمان کشورهای مسلمان باید اسلام و پیام آن را به روش های بهتر به جامعه بشری برسانند.

 

عمران خان در بخش دیگری از سخنان خود، به چالش ها و مشکلات امنیتی پاکستان در سال های گذشته اشاره کرد و گفت: ما مسائلی با افغانستان داشتیم؛ پس از آغاز به کار دولت فعلی در پاکستان، از رئیس جمهوری افغانستان برای سفر به اسلام آباد دعوت شد و پس از گام هایی برای تقویت صلح میان دو کشور برداشته شد.

 

نخست وزیر پاکستان به برخی مناسبات این کشور با جمهوری اسلامی ایران نیز اشاره کرده و افزود: پاکستان تقویت دوستی و صلح با ایران را در دستور کار قرار داد.

 

نخست وزیر هند خواستار مبارزه جهانی با تروریسم شد

«نارندرا مودی» نخست وزیر هند روز جمعه در سخنرانی مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، خواستار اتحاد جهانی برای مبارزه با تروریسم شد و گفت که تروریسم یکی از بزرگ ترین چالش ها نه تنها برای یک کشور، بلکه برای تمام جهان است.

 

نشریه «تایمز او ایندیا» روز جمعه نوشت: نخست وزیر هند در سخنرانی خود در هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل به مسایل مختلفی از جمله رشد و توسعه، امنیت، مبارزه با تروریسم و تغییرات اقلیمی اشاره کرد.

 

وی ضمن ابراز تأسف از عدم اتحاد کشورهای عضو سازمان ملل در خصوص مبارزه با تروریسم، گفت: تعریف متفاوت از تروریسم اصول پایه ای که سازمان ملل بر مبنای آنها شکل گرفته است را نقض می کند. هند کشوری است که به جهان پیام صلح بودا را داده و این دلیلی است که هند به دنبال آگاه کردن جهان در مورد چالش تروریسم است. به خاطر انسانیت، جهان باید برای مبارزه با تروریسم متحد شود.

 

هند در سال ۱۹۹۶ یک لایحه جامع در خصوص تروریسم بین المللی را به سازمان ملل ارائه کرد اما این لایحه تاکنون تصویب نشده است. این لایحه تمام اشکال تروریسم را غیر قانونی می داند و با منابع مالی تروریسم و حامیان گروه های تروریستی مبارزه می کند.

 

نارندرا مودی همچنین در مورد گرمایش زمین ابراز نگرانی کرد و گفت: با وجود اینکه سهم هند در تولید گازهای گلخانه ای در جهان بسیار کم است، اما این کشور پیشرو در مقابله با گرمایش زمین بوده است.

 

وی توضیح داد: از یک سو ما به دنبال دستیابی به هدف تولید ۴۵۰ گیگاوات انرژی تجدیدپذیر هستیم و از سوی دیگر در تشکیل اتحاد بین المللی انرژی خورشیدی پیش قدم شده ایم.

 

نخست وزیر هند اعلام کرد که یکی از نشانه های گرمایش زمین، افزایش تعداد و همچنین شدت بلایای طبیعی است. این بلایا در مناطق جدید و به شکل های متفاوت ظهور می کنند. با توجه به این امر، هند ائتلاف مبارزه با بلایای طبیعی از طریق توسعه زیرساخت ها را تشکیل داده است.

 

وی افزود: هند یک طرح بسیار بزرگ برای ممنوع کردن استفاده از پلاستیک های یک بار مصرف را آغاز کرده است.

 

نخست وزیر هند در ادامه، ضمن درخواست از جهان برای معرفی یک مسیر جدید چند جانبه گرایی،‌گفت: فناوری های مدرن بسرعت شیوه های زندگی را تغییر می دهند و یک جهان دچار اختلاف به نفع هیچ کشوری نیست.

 

مودی توضیح داد: ما دیگر نمی توانیم خود را در مرزهای خود محصور کنیم. در این دنیای مدرن ما باید به چندجانبه گرایی یک مسیر جدید بدهیم.

 

نارندرا مودی در سخنرانی روز جمعه خود هیچ اشاره ای به پاکستان نکرد که این رویکرد با سال های گذشته متفاوت بود.

 

این نخستین بار در هشت سال گذشته است که نخست وزیر یا وزیر امور خارجه هند در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل به موضوع پاکستان اشاره ای نکرده است.

 

در سال ۲۰۱۷ نخست وزیر هند در سخنرانی خود ۱۲ بار از پاکستان نام برد.

 

ابراز امیدواری آمریکا برای اقدام سریع در راستای لغو ممنوعیت‌های کشمیر

 

آلیس ولز، دستیار موقت وزیر خارجه آمریکا در امور جنوب آسیا امروز در گفتگویی با اشاره به طرحی از سوی نارندرا مودی، نخست وزیر هندوستان برای احیای زندگی سیاسی در جامو و کشمیر پس از لغو وضعیت ویژه در این منطقه گفت: فکر می‌کنم که ما علاقه‌مندیم تا گام‌های بعدی را شاهد باشیم. امیدواریم که اقدامی سریع از سوی هندوستان را برای لغو محدودیت‌ها و آزادی آنهایی که بازداشت شده‌اند، شاهد باشیم.

 

وی ادامه داد، کاهش لفاظی‌ها مورد استقبال قرار می‌گیرد به ویژه میان پاکستان و هندوستان.

 

دستیار موقت وزیر خارجه آمریکا در امور جنوب آسیا پس از آن این مسائل را مطرح کرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به صورت جداگانه با نارندرا مودی و عمران خان، نخست وزیر پاکستان در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک دیدار داشت.

 

ترامپ اخیرا نیز بر این مساله تاکید کرده که تمایل دارد تا میان دهلی‌نو و اسلام آباد بر سر مساله کشمیر میانجی‌گری کند اما آلیس ولز گفت: مودی هم به وضوح گفته که به دنبال میانجی‌گری نیست.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده