تحریم‌ های آمریکا علیه ترکیه چه چیزی را هدف گرفته است؟-راهبرد معاصر

تحریم‌ های آمریکا علیه ترکیه چه چیزی را هدف گرفته است؟

توقف مذاکرات صد میلیارد دلاری، وضع تعرفه فولاد و تحریم سه وزیر کابینه ترکیه بخشی از تحریم های جدید وضع شده واشنگتن بر علیه ترکیه در رابطه با تداوم جنگ در شمال سوریه است.
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۰ - ۲۳ مهر ۱۳۹۸ - 2019 October 15
کد خبر: ۲۴۹۹۳

به گزارش راهبرد معاصر؛ تهدیدهای لفظی مقامات کاخ سفید بر علیه ترکیه مبنی بر وضع تحریم های جدید بالاخره و پس گذشت یک هفته از آغاز حملات بی امان ارتش ترکیه و متحدین عربش بر علیه مواضع یگان های مدافع خلق روی واقعیت به خود گرفت. تحریم های که کنگره و شماری از رهبران اروپایی آن را ناکافی قلمداد کرده و خواستار اِعمال فشارهای بیش از پیش بر دولت آنکارا هستند.

 

وضع تحریم های جدید بر علیه ترکیه در حالی است که پیشتر نیروهای آمریکایی با خروج از شمال سوریه، عملا چراغ سبز را برای حمله ترکیه به مواضع کُردها به اردوغان نشان داده بودند.

 

تحریم های جدید که پیشتر وزارت خزانه داری آمریکا وعده آن را داده بود، مشمول چه موارد می شود؟ درادامه به بررسی مفاد این تحریم ها می پردازیم.

 

توقف مذاکرات تجاری ۱۰۰ میلیارد دلاری با ترکیه و بالا بردن تعرفه فولاد

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد دستورهای اجرایی برای اعمال تحریم‌هایی جدی علیه ترکیه را صادر کرده است. ترامپ افزود از همین امروز مذاکرات تجاری ۱۰۰ میلیارد دلاری با ترکیه را متوقف کرده و افزایش تعرفه‌ فولاد را هم باز می‌گرداند.

 

ترامپ عصر دوشنبه ۲۲ مهر ماه خبر داد: به زودی دستور اجرایی صادر می‌کنم که بر اساس آن اجازه داده می‌شود مقامات فعلی و سابق دولت ترکیه و هرکسی که در اقدامات برهم زننده در شمال شرقی سوریه دخالت دارد، مورد تحریم قرار گیرند.

 

رئیس جمهوری آمریکا افزود: در همین زمان تعرفه فولاد ۵۰ درصد بیشتر می‌شود و به همان مقداری بازمی‌گردد که پنج ماه پیش قرار داشت و بعد کم شده بود. همچنین ایالات متحده فورا مذاکرات تجاری به رهبری وزارت بازرگانی در مورد تجارت ۱۰۰ میلیارد دلاری با ترکیه را متوقف می‌کند.

 

ترامپ گفت: این فرمان به ایالات متحده این امکان را می‌دهد که تحریم‌هایی قدرتمند و اضافی روی کسانی که در نقض جدی حقوق بشر، برهم زدن آتش‌بس، جلوگیری از بازگشت بی‌خانمان‌ها به سرزمین‌شان، مجبور کردن پناهندگان به خروج و یا تهدید صلح، امنیت و ثبات در سوریه دست دارند، اعمال شود.

 

رئیس جمهوری آمریکا افزود: این فرمان شماری از عواقب گسترده از جمله تحریم‌های مالی، توقیف دارایی و ممنوع کردن ورود به ایالات متحده را مجاز می‌کند.

 

رئیس جمهوری آمریکا افزود: ترکیه همچنین باید حفظ غیرنظامیان به ویژه گروه‌های آسیب‌پذیر مانند اقلیت‌های دینی و نژادی در شمال شرقی سوریه را در اولویت قرار دهد. هدف قرار دادن سرتاسری غیرنظامیان، از بین بردن زیرساخت‌های غیرنظامی و هدف قرار دادن اقلیت‌های دینی یا نژادی، قابل قبول نیست.

 

ترامپ گفت: ایالات متحده با جدیت تمام از تحریم‌های اقتصادی استفاده می‌کند تا کسانی که این اعمال شنیع در سوریه را تامین مالی، اجرا، پشتیبانی یا تسهیل می‌کنند،‌ هدف قرار دهد. اگر رهبران ترکیه به این راه خطرناک و مخرب ادامه دهند، به طور کامل آماده هستم تا اقتصاد ترکیه را از بین ببرم.

 

تحریم سه عضو کابینه

آمریکا دو وزارتخانه و سه مقام ارشد دولت ترکیه را در واکنش به عملیات نظامی این کشور در شمال سوریه تحریم کرده است.

 

مایک پنس معاون رئیس جمهور آمریکا می گوید دونالد ترامپ همچنین در تماسی با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، از او خواسته فورا دست از حمله بردارد، به خشونت ها پایان دهد و پشت میز مذاکره بنشیند.

 

به گفته او رئیس جمهور آمریکا همچنین پیشنهاد کرده که آمریکا میانجیگری مذاکراتی میان ترکیه و نیروهای کرد را برعهده گیرد. پنس گفت او در همین راستا به زودی به ترکیه سفر خواهد کرد.

 

او گفت آقای اردوغان در این تماس همچنین قول داده که به شهر کوبانی حمله نکند، درخواستی که مظلوم عبدی فرمانده نیروی عمدتا کردی دمکراتیک سوریه در تماسی با ترامپ مطرح کرده بود.

 

مایک پنس اخطار داد که تحریم ها "ادامه خواهد یافت و شدیدتر خواهد شد مگر آنکه ترکیه آتش بسی فوری را اجرا کند، خشونت را متوقف کند و با مذاکره برای رسیدن به راه حلی درازمدت در مورد مسائل مربوط به مرز ترکیه و سوریه موافقت کند."

 

پیشتر ارتش سوریه وارد نواحی شمال شرقی این کشور در نزدیکی جایی که ترکیه مشغول عملیات است شد، که می تواند به درگیری میان دو طرف منجر شود.

 

ارتش سوریه پس از توافقی با نیروهای تحت هدایت کردها که تا پیش از آن متحد آمریکا بودند وارد این منطقه می شود.

 

ترکیه می گوید هدف این عملیات بیرون راندن نیروهای کرد از نواحی مرزی و ایجاد یک "منطقه امن" است. ترکیه قصد دارد تا دو میلیون پناهنده سوری را که هم اکنون در ترکیه زندگی می کنند در این منطقه به عمق ۳۰ کیلومتر اسکان دهد.

 

بسیاری از این پناهندگان کرد نیستند و منتقدان اخطار می دهند این می تواند به پاکسازی قومی جمعیت بومی کردها در شمال سوریه منجر شود.

 

وزیر دفاع آمریکا: اردوغان مسئول تمام عواقب حمله به شمال سوریه است

وزیر دفاع آمریکا، روز دوشنبه ۲۲ مهرماه گفته است، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، مسئول تمام عواقب حمله به شمال سوریه از جمله ظهور مجدد گروه داعش و جنایات جنگی در این منطقه است.

 

مارک اسپر در بیانیه‌ای گفته است، در دیدار خود با اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در هفته آینده در خصوص اقدام مشترک علیه ترکیه به دلیل عملیات نظامی در شمال سوریه مذاکره خواهد کرد.

 

عملیات نظامی ترکیه با نام «چشمه صلح» ترکیه از هفته گذشته شروع شده است. ترکیه می‌گوید هدف این عملیات پاکسازی مناطق مرزی سوریه از گروه‌های تروریستی است. ولی این عملیات واکنش‌های گسترده‌ بین المللی درپی داشته است.

 

این عملیات در مناطق تحت کنترل گروه های شبه نظامی کرد در جریان است که طی سال های اخیر به همراه نیروهای آمریکایی علیه گروه داعش جنگیده‌اند.

 

وزیر دفاع آمریکا تاکید کرده است: به رغم مخالفت و هشدارهای مکرر از سوی ایالات متحده و جامعه بین المللی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه دستور حمله یكجانبه به شمال سوریه را صادر كرد كه منجر به تلفات، آوارگی گسترده، ویرانی، ناامنی و تهدیدهای فزاینده علیه نیروهای نظامی آمریکا شده است.

 

مارک اسپر اضافه کرده است: این حمله غیرقابل قبول همچنین باعث تضعیف ماموریت موفق نیروهای ائتلاف بین‌المللی در «شکست داعش» در سوریه شد و آزادی بسیاری از زندانیان خطرناک داعش را درپی داشته است.

 

او افزوده است: به دلیل اقدام غیر مسئولانه ترکیه، خطر برای نیروهای آمریکایی در شمال سوریه به سطحی غیر قابل قبول رسیده است. همچنین ما را در معرض درگیری گسترده تر در نزاع مرزی قرار داده است. بنابراین بر اساس دستور ریاست جمهوری آمریکا، پنتاگون در حال تخلیه دقیق نیروهای نظامی خود از شمال سوریه است.

 

ماموریت حدود یک هزار نیرو آمریکایی در خاک سوریه مبارزه با گروه داعش، بود. گروه داعش هنوز در بخش‌هایی از خاک سوریه حضور دارد.

 

وزیر دفاع آمریکا تاکید کرده است: اقدام یکجانبه ترکیه غیر ضروری و عجولانه بود. رئیس جمهوری اردوغان مسئول کامل پیامدهای این اقدام از جمله بازگشت داعش، جنایات جنگی احتمالی و بحران فزاینده انسانی است.

 

مارک اسپر گفته است: من هفته آینده به (مقر) ناتو در بروکسل سفر خواهم کرد و قصد دارم به سایر متحدین در ناتو فشار بیاورم تا اقدامات دیپلماتیک و اقتصادی را در پاسخ به این اقدامات بسیار بد ترکیه انجام دهند.

 

نمایندگان کنگره، تحریم‌های ترامپ علیه ترکیه را ناکافی خواندند

نمایندگان دموکرات کنگره روز گذشته (دوشنبه) ضمن مخالفت با تصمیم «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا برای خارج کردن نظامیان این کشور از شمال سوریه در پی حملات نظامی ترکیه علیه کردهای این کشور غرب آسیا، متعهد شدند که تحریم‌های جدیدی را علیه آنکارا وضع کنند.

 

بنا به گزارش پایگاه خبری «هیل»، «نانسی پلوسی» رئیس‌ مجلس نمایندگان آمریکا روز دوشنبه با «لیندسی گراهام» سناتور جمهوری‌ خواه که به شدت منتقد سیاست ترامپ در قبال سوریه است، در خصوص لزوم ارائه یک لایحه دوحزبی علیه این تصمیم ترامپ و عملیات نظامی آنکارا در سوریه گفت‌وگو کرد.

 

پلوسی تصریح کرد: «از آنجایی که در موقعیتی قرار گرفته‌ایم که رئیس‌جمهور به ترکیه برای بمباران کردن و رهاسازی مؤثر داعش چراغ سبز نشان داده است، باید بسته تحریمی سخت‌تری در مقایسه با آنچه که کاخ سفید (علیه ترکیه) پیشنهاد داده، ارائه کنیم».

 

از طرف دیگر، جمهوری‌خواهان کنگره نیز علیرغم آنکه از تصمیم ترامپ برای خارج کردن نظامیان آمریکایی از شمال سوریه انتقاد کرده‌اند، مشخص نیست که تا چه اندازه در خصوص لایحه‌ای که این اقدام ترامپ را مورد توبیخ قرار دهد، پیشروی کنند.

 

«میچ مک کانل» رهبر اکثریت سنا روز گذشته ضمن ابراز نگرانی عمیق از تصمیم اخیر ترامپ درباره خروج نظامیان آمریکایی از شمال سوریه، گفت که این هفته، مذاکراتی در سنا در خصوص چگونگی واکنش به این تصمیم رئیس‌جمهور آمریکا، انجام خواهد گرفت.

 

وی هشدار داد: «خروج حاکمیت آمریکا از این منطقه مهم، در راستای منافع کوتاه‌مدت، میان مدت و بلند مدت ما نیست....من مشتاق هستم این هفته و زمانیکه سنا به واشنگتن بازگشت (آغاز به کار کرد) با همکاران خود در سنا و با مقامات ارشد دولت درباره اقداماتی که می‌توان برای جلوگیری از یک فاجعه راهبردی انجام داد، گفت‌وگو کنم».

 

بر اساس این گزارش، گراهام و سناتور «کریس ون هالن» قرار است این هفته یک لایحه تحریمی برای هدف قرار دادن بخش انرژی و نظامی ترکیه ارائه دهند.

 

لایحه فوق همچنین در صدد محدود کردن تمامی دارایی‌های حاکمیت ترکیه در قلمرو آمریکا است و همچنین توانایی مقامات ارشد ترکیه برای سفر به آمریکا را نیز محدود خواهد کرد.

 

آنطور که این گزارش نوشته است، «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه نیز هدف این تحریم‌ها قرار می‌گیرد.

 

از طرف دیگر، دستکم دو گروه از نمایندگان کنگره به رهبری «لیز چنی» و «الیوت انگل» نیز در حال آماده‌سازی یک لایحه تحریمی دیگر علیه ترکیه هستند.

 

نمایندگان کنگره، علاوه بر آماده‌سازی یک لایحه تحریمی علیه ترکیه، در حال کار بر روی قطعنامه‌ای هستند که مخالفت خود را با راهبرد ترامپ ابراز کرده و ترکیه را وادار به متوقف کردن عملیات نظامی در شمال سوریه کنند و همچنین از تلاش‌های نظامی و انساندوستانه برای کردهای سوریه حمایت کنند.

 

ترامپ روز گذشته گفت که مجازات‌هایی را علیه ترکیه وضع خواهد کرد که دموکرات‌ها تأکید کردند که این اقدامات ناکافی است.

 

رئیس‌جمهور آمریکا تصریح کرد: «آمریکا جسورانه از تحریم‌های اقتصادی برای هدف قرار دادن آنهایی استفاده می‌کند که این اقدامات فجیع در سوریه را ممکن، تسهیل و تأمین مالی کردند. من کاملاً آمادگی دارم که اگر رهبران ترکیه همچنان به ا ین مسیر خطرناک و مخرب ادامه دهند، به سرعت اقتصاد ترکیه را تخریب کنم».

 

وی همچنین در ادامه افزود که مجازات‌ها و محدودیت‌های سفر، آندسته از مقامات ترکیه را هدف قرار می‌دهد که در نقض حقوق بشر مشارکت داشتند یا اینکه «تهدیدی برای صلح، امنیت یا ثبات سوریه» به وجود آوردند.

 

با اینحال، دموکرات‌های کنگره ضمن ناکافی خواندن این تحریم‌ها خواستار اقدامات بیشتر علیه ترکیه شدند.

 

«چارلز شومر» رهبر اقلیت سنا و سناتور «جک رید» و «باب منندز» در بیانیه‌ای مشترک در خصوص اظهارات ترامپ تصریح کردند: «تحریم‌های شدید در حالیکه خوب و قابل توجیه است، اما در بی‌اثر کردن خسارات و متوقف کردن پیامدهای ناشی از فرار داعش ناکافی است».

 

این بیانیه ادامه می‌دهد: «اولین گام در زمان آغاز به کار کنگره در این هفته، متعلق به جمهوری‌خواهان است که به ما در تصویب قطعنامه‌ای بپیوندند تا به صراحت نشان دهند که هر دو حزب (جمهوری‌خواه و دموکرات) خواستار صرفنظر رئیس‌جمهور از تصمیمش هستند».

 

پیشتر «استیون منوشین» وزیر خزانه‌داری آمریکا نیز در نشست خبری مقابل کاخ سفید از تحریم «سلیمان سویلو» وزیر کشور، «حلوسی آکار» وزیر دفاع و «فاتح دونماز» وزیر انرژی ترکیه و دو وزارتخانه دفاع و انرژی این کشور خبر داد.

 

در پی افزایش انتقادها از تصمیم ترامپ در خصوص خروج نظامیان آمریکایی از شمال سوریه، رئیس‌جمهور آمریکا در یک پیام توییتری تأکید کرد: «من به ژنرال‌های خود گفتم که چرا ما باید برای سوریه و اسد بجنگیم و از سرزمین دشمنمان حمایت کنیم؟ هر کسی که می‌خواهد به سوریه در حمایت از کُردها کمک کند برای من خوب است چه روسیه باشد چه چین و چه ناپلئون بناپارت. ما 7000 مایل از آنجا دور هستیم.»

 

پیش از آن، «مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا نیز یکشنبه گذشته گفته بود که به دستور رئیس‌جمهور این کشور، ۱۰۰۰ نظامی آمریکایی مناطق شمالی سوریه را ترک می‌کنند. وی گفته است: این اقدام به دستور «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا و با توجه به ادامه عملیات نظامی ترکیه در مناطق شمالی سوریه صورت می‌گیرد.

 

رئیس‌جمهور آمریکا بعد از گفت‌وگوی تلفنی با اردوغان، ضمن تأکید بر عدم حمایت از عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه، نظامیان آمریکایی را از مناطق تحت کنترل شبه‌نظامیان کرد در شمال سوریه خارج کرد که برخی تحلیلگران و حتی مقام‌های سابق آمریکایی این اقدام را چراغ سبز ترامپ برای آغاز عملیات آنکارا در شمال سوریه توصیف کردند.

 

پس از خروج نظامیان آمریکا، آنکارا عملیات نظامی در شمال سوریه با اسم رمز «چشمه صلح» را به بهانه مقابله با شبه نظامیان کرد و ایجاد یک «منطقه امن» برای اسکان آوارگان سوری، از هفدهم مهر آغاز کرده است. دولت سوریه از این تجاوز نظامی ترکیه به شدت انتقاد کرده و آن را اشغالگری جدید خوانده است. ایران و روسیه نیز در باره تبعات این عملیات ترکیه هشدار داده‌اند به ویژه اینکه می‌تواند فرآیند راه‌حل سیاسی در ادلب را تحت‌الشعاع قرار دهد.

 

علیرغم انتقادهای جامعه بین‌الملل از عملیات نظامی ترکیه، اردوغان روز گذشته در پایتخت جمهوری آذربایجان تأکید کرد که ترکیه هرگز از این اقدام خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.

 

وی گفت که ترکیه به این سخنان گوش نمی‌دهد و هرگز دست از عملیات در شمال سوریه نخواهد کشید تا به قول او این منطقه را از «تروریست‌ها» به طور کامل پاکسازی کند و کاری که شروع کرده را به پایان برساند.

ارسال نظر