به گزارش راهبرد معاصر، انگلیس و آمریکا با استناد به ادعای ارسال موشکهای بالستیک کوتاهبرد ایران به روسیه، ابراز نگرانی کردهاند که مسکو اسرار هستهای خود را در ازای دریافت این موشکها در اختیار تهران قرار میدهد که به ادعای آنها میتواند تهران را به «توانایی ساخت تسلیحات هستهای» نزدیکتر کند.
این درحالیاست که ایران بارها اعلام کرده بهدنبال ساخت سلاح هستهای نیست.
روزنامه گاردین روز یکشنبه و به نقل از منابع آگاه ادعا کرده «کر استارمر» نخستوزیر انگلیس و «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در جریان نشست روز جمعه خود در واشنگتن گفتهاند تهران و مسکو در حال تشدید همکاریهای نظامی در زمانی هستند که ایران در حال غنیسازی اورانیوم کافی تسلیحاتی است.
به ادعای این منابع آگاه، مقامات انگلیس و آمریکا این همکاری میان ایران و روسیه را بهعنوان بخشی از اتحاد عمیقتر این ۲ کشور، «نگرانکننده» توصیف کردند.
طبق گزارش گاردین، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا نیز در جریان سفر به لندن برای دیدار با «دیوید لمی» همتای بریتانیایی خود هشدار مشابهی را مطرح کرد، اما در آن زمان، تمرکز واشنگتن بیشتر روی ادعای ارسال موشکهای ایران به روسیه برای استفاده در اوکراین بود.
بلینکن در سفر به لندن مدعی شد: روسیه در حال بهاشتراک گذاشتن فناوری است که تهران بهدنبال آن است؛ این یک خیابان دوطرفه است، شامل موضوعات هستهای و اطلاعات فضایی.
این ادعاها در حالی مطرح میشوند که مقامات جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه بهطور قوی ادعای انتقال این موشکها را رد کردهاند.
«عباس عراقچی»، وزیر امورخارجه ایران در واکنش به این ادعا طی پیامی در شبکه اجتماعی ایکس با بیان اینکه «یک بار دیگر آمریکا و اروپا بر اساس اطلاعات غلط و منطق معیوب عمل کردند»، نوشت: ایران به روسیه موشکهای بالستیک ارسال نکرده است. تمام! معتادین تحریم باید از خود بپرسند چگونه ایران قادر است تسلیحات پیچیده بسازد و به ادعای شما بفروشد؟ او تاکید کرد که تحریمها راه حل نیستند، بلکه بخشی از مشکل هستند.
همچنین «دمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین در پی ادعاهای مطرحشده از سوی غرب مبنی بر ارسال موشکهای بالستیک ایرانی به روسیه گفت: ما گمانهزنیهای زیادی را درباره تحویل برخی تسلیحات به فدراسیون روسیه میشنویم؛ تمامی آنها بیپایه و اساس است.
او افزود: نیروهای مسلح روسیه زرادخانهای پر از تجهیزات و تسلیحات لازم را برای ادامه دادن «عملیات ویژه نظامی» خود در اوکراین در اختیار دارند.
با این حال، روزنامه گاردین به نقل از منابع انگلیسی آشنا با مذاکرات سطح بالا در هفته گذشته گزارش داد که انگلیس و آمریکا همچنین مدعیاند که ایران ممکن است با متخصصان با تجربه روسیه کار کند تا فرآیند تولید خود را در حالیکه ذخایر اورانیوم غنیشده خود را افزایش میدهد، ساده کند.
همچنین ادعای همکاری تهران و مسکو در زمینه فناوری هستهای با هدف دستیابی ایران به ظرفیت تولید بمب در حالی مطرح میشود که مقامات جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید دارند که سلاح هستهای هیچ جایی در دکترین دفاعی کشور ندارد و تهران هرگز به دنبال دستیابی به سلاح هستهای نبوده و نیست.
همچنین آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهرغم تکرار این ادعاهای واهی از سوی غرب و آمریکا گزارش میدهد که هیچ انحرافی در فعالیتها و مواد هستهای در ایران بهگونهای که نشان دهد این کشور برنامهای برای تولید سلاح هستهای دارد، وجود ندارد./ ایسنا