به گزارش «راهبرد معاصر»؛ سال ۲۰۲۴ میلادی در حالی به پایان رسید که نشانههای زیادی درباره حاکم شدن انحطاط اخلاقی و بینظمی بر جهان وجود دارد. این وضعیت در شرایطی به وجود آمد که سال 2024 رکورد بیشترین تعداد آراء اخذ شده در صندوقهای انتخاباتی در یک سال را به خود اختصاص داده است.
بیش از 70 کشور از جمله ایران، روسیه، هند، آمریکا و پاکستان و همچنین 27 کشور عضو اتحادیه اروپا شاهد برگزاری انتخابات بودند. در این سال، نزدیک به 1 میلیارد و 600 میلیون نفر از ۷۰ کشور جهان به پای صندوقهای رأی رفتند تا سرنوشت سیاسی و اقتصادی خود را برای چهار سال آینده مشخص کنند. با این حال، انتخابات تحتالشعاع جنگ، ترور، خشونت، تحریم و درگیری قرار گرفته است.
آمارها سندی آشکار مبنی بر فروپاشی اخلاق و نظم در نظام جهانی و شدت گرفتن جنگ و خشونت در سطح جهانی است
نگاهی آماری به جهان 2024 گویای غلبه خشونت بر ثبات، انحطاط بر تکامل اخلاق و بینظمی بر نظم است. در سال 2024 میلادی، بیش از 92 کشور جهان درگیر منازعات فرامرزی بودند؛ رقمی که از زمان جنگ جهانی دوم بیسابقه است. 56 درگیری فعال در سراسر جهان ثبت که منجر به کشته شدن 234 هزار نفر شده است؛ افزایشی 30 درصدی نسبت به سال گذشته. علاوه بر این، تعداد پناهندگان و آوارگان به 110 میلیون نفر رسیده است.
این آمارها سندی آشکار مبنی بر فروپاشی اخلاق و نظم در نظام جهانی و شدت گرفتن جنگ و خشونت در سطح جهانی است. نکته قابل ملاحظه این است که در حالی که دنیای غرب شاهد کمترین نزاع و جنگ است، قدرتهای غربی بیشترین نقش را در شدت گرفتن جنگ در دیگر مناطق جهان ایفا کردهاند.
میان مناطق مختلف جهان، منطقه غرب آسیا در سال 2024 میلادی شاهد بیشترین خشونت، درگیری، تلفات انسانی، آوارگی و تخریب بود. تنها در غزه بیش از 45 هزار نفر شهید شدهاند؛ یعنی تقریباً یک پنجم تلفات انسانی جهان در سال 2024 در غزه رخ داد که بیشتر آنها زنان و کودکان بودند. بیش از 110 هزار نفر بر اثر بمبارانها و حملات توپخانهای و تیربارانهای صهیونیستها در غزه مجروح شدهاند در حالی که هزاران نفر نیز هنوز زیر آوارها مدفون هستند.
جنایت صهیونیستها در غزه به حدی بیسابقه بود که بیش از 210 خبرنگار و صدها پزشک و پرستار و صدها کارمند سازمان ملل متحد نیز به شهادت رسیده و زیرساختهای غزه به خصوص بیمارستانها و مراکز درمانی، اردوگاهها و مدارس تخریب شدهاند. بیماری و گرسنگی نیز در کنار بمبهای صهیونیستها جان مردم مظلوم غزه را میگیرد. صهیونیستها در غزه مرتکب جنایت نسلکشی هدفمند شدهاند.
با این حال، صدایی از حقوق بشر غربی در نیامده است. این جنایتها که پس از جنگ جهانی دوم در جهان نظیری ندارد، از سوی حامیان غربی رژیم صهیونیستی به خصوص آمریکا مصداق دفاع مشروع توصیف شده است، اما ناظران واقعنگر و وجدانهای بیدار در سطح جهانی به خصوص افکار عمومی در کشورهای مختلف، این جنایتها را «مرگ انسانیت»، «فروپاشی اخلاق» و «زوال حقوق بینالملل» مینامد.
مصداق دیگر زوال اخلاق و نظم در سطح جهانی مربوط به تحولات سوریه است که در سال 2024 رخ داد. تروریستهای دیروز در مدرسه سیاست غربی-عبری-ترکی تغییر ماهیت داده و در طنزی تلخ لباس سیاست بر تن پوشیدهاند و از حقوق بشر، کرامت انسانی، ارتباط با جهان، دموکراسی، آزادی و دهها مفهوم مترقی دیگر سخن میگویند. جالب آنکه مقامات غربی برای ارتباط گرفتن با آنها به صف شده و سعی در تطهیر چهرهای دارند که در سالهای گذشته از آن برای اسلامهراسی بهره میبردند.
بدون تردید، آینده سوریه و مردم آن دغدغه مدعیان حقوق بشر نیست بلکه آنچه مهم است این است که بتوانند به منافع رژیم صهیونیستی در منطقه کمک کنند. بر همین اساس است که افکار عمومی در سطح جهانی آگاهتر از هر زمان دیگری بر این باور است که آمریکا و اروپا شریک جنایتهای هدفمند صهیونیستها در غزه و لبنان هستند.
اساساً یکی از مهمترین دلایل شکلگیری سازمانهای جهانی به خصوص سازمان ملل متحد در نظام پس از جنگ جهانی دوم، برقراری صلح و امنیت و پایان دادن به جنگ بود. سال 2024 به وضوح نشان داد همچنان جنگ و خشونت مهمترین مشخصه نظام جهانی است و خبری نیز از تکامل حقوق بینالملل نیست، حتی اگر برای بنیامین نتانیاهو و وزیر جنگ برکنار شده رژیم صهیونیستی، حکم بازداشت توسط دیوان کیفری بینالمللی صادر شده باشد.
تروریستهای دیروز در مدرسه سیاست غربی-عبری-ترکی تغییر ماهیت داده و در طنزی تلخ لباس سیاست بر تن پوشیدهاند
رژیم صهیونیستی به حکم دیوان بیتفاوت است و آمریکا نیز با تلآویو در این زمینه همراهی میکند. از این رو، نهتنها حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت اجرا نمیشود، بلکه واشنگتن قاضی صادرکننده حکم را نیز تهدید میکند. سازمان ملل متحد در سایه فروپاشی اخلاق و نظم به سازمانی درمانده، بیاثر و بیاعتبار تبدیل شده است. این سازمان برای احیای اعتبار از دست رفته خود که حتی تلویحاً نیز مورد اذعان آنتونیو گوترش، دبیرکل، قرار گرفته است به «خودترمیمی» نیاز دارد؛ البته به شرط آنکه ارادهای از سوی غرب به خصوص آمریکا برای اعتبار دادن به سازمان ملل متحد وجود داشته باشد.
در شرایطی که بینظمی قویتر از هر زمان دیگری شده و ادعاهای اخلاقی دنیای غرب نیز زیر سؤال رفته است، هیچ نشانهای نیز دال بر فروکش کردن این روند در سال 2025 دیده نمیشود. نخستین ساعات مردم غزه در سال 2025 زیر بمباران صهیونیستها تجربه شده است. انتظار میرود در جهان اینچنینی، بار دیگر هزینههای نظامی کشورها افزایش یابد.
در سال 2024 میلادی، افزایش درگیریها هزینههای نظامی را به بیش از ۴۹.۶ میلیارد دلار رسانده بود، رقمی که میتواند در سال 2025 حتی افزایش داشته باشد، زیرا امروز باور غالب این است که همچنان داشتن قدرت نظامی و به روز بودن توانمندی نظامی، ضامن امنیت و موقعیت کشورها در سطوح مختلف است. افزایش هزینههای نظامی نیز به نوبه خود بیانگر شدت گرفتن بینظمی، آشوب، منازعه و زوال اخلاق در نظام جهانی است.