به گزارش «راهبرد معاصر»؛ با گذشت 15 ماه از جنگ غزه، درنهایت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی زیر فشارهای شدید مجامع جهانی تن به پذیرش توافق آتشبس و معامله تبادل اسیران داد. طبق برخی اخبار منتشر شده در رسانهها، «بی بی» قصدی برای ترک مخاصمه نداشت، اما فشارهای مجامع جهانی سبب شد در نهایت تسلیم شود و تن به توافق دهد. در این توافقنامه سه مرحلهای قرار است علاوه بر موضوعاتی همچون تبادل اسیران یا خروج کامل ارتش صهیونیستی، به سایر موضوعات حیاتی مانند بازسازی و اداره غزه توجه ویژه شود.
فارغ از اخبار پرتعداد و شتابان مربوط به «آتشبس» به نظر می آید مردم مقاوم غزه توانستند با نمایش الگوی جدیدی از ایستادگی و مقاومت، تمام نقشههای دشمن برای ایجاد شکاف میان ساکنان غزه و گروههای حماس و جهاد اسلامی را نقش بر آب کنند.
نکته کلیدی در فرآیند اجرای آتشبس آنکه حماس نیز به عنوان بخشی از سازوکار دیپلماتیک، همچنان نقش پررنگی در تحولات نوار غزه دارد
طبق اطلاعات منتشر شده در رسانهها، آتشبس اعلام شده در غزه دارای سه مرحله خواهد بود که هر مرحله 6 هفته به طول خواهد انجامید. در این 18 هفته قرار است تمام اسیران زنده و مرده رژیم صهیونیستی با هزاران اسیر فلسطینی تبادل شوند. در میان اسیران فلسطینی آزاد شده نام فرماندهان نظامی دیده میشود که به اتهام برنامه ریزی برای عملیات استشهادی علیه صهیونیستها دارای حکم حبس ابد بودند.
نکته کلیدی در فرآیند اجرای آتشبس آنکه حماس نیز به عنوان بخشی از سازوکار دیپلماتیک، همچنان نقش پررنگی در تحولات نوار غزه دارد. این مهم در حالی تحقق یافته است که پیش تر صهیونیستها از نابودی قطعی حماس و وضعیت متفاوت این باریکه فلسطینینشین سخن میگفتند. دیگر بند مهم توافق ورود روزانه 600 کامیون حامل کمکهای بشردوستانه و اختصاص 200 کامیون به مردم قحطی زده شمال غزه است. در حالی که صهیونیستها قصد داشتند با اخراج اجباری مردم شمال غزه بافت این منطقه را همانند کرانه باختری تغییر دهند، پایداری افسانهای و غرورانگیز مردم سبب شد اشغالگران در تحقق اهداف خود ناکام بمانند.
در حالی که مردم غزه و حامیان مقاومت در سراسر جهان مشغول برگزاری جشنهای پیروزی برابر صهیونیستها هستند، مقام های صهیونیست در وضعیت «شکست» و «تحقیر» قرار گرفته اند و خواستار تغییر وضعیت سیاسی این رژیم هستند. به گزارش شبکه 13 تلویزیون رژیم صهیونیستی، 59 درصد صهیونیستها خواستار حرکت به سمت برگزاری انتخابات زودهنگام هستند. چهرههای تندرو مانند بن گویر و اصموطریچ لب به انتقاد از توافق گشودند و خواستار تداوم نبرد در غزه تا تحقق تمام اهداف جنگ شدند.
مخالفان صهیونیست نیز این سؤال را در نزد افکار عمومی مطرح میکنند که اگر قرار بود از روز نخست نتانیاهو بدون دستیابی به اهداف توافق به جنگ در غزه ادامه دهد، چرا هنگامی که تعداد بیشتری از اسیران زنده بودند، تن به چنین تصمیمی نداد؟ تجدید قوای حماس و تغییر نکردن وضعیت ژئوپلیتیکی غزه سبب شده است موافقان و مخالفان توافق آتشبس در موضوعی اشتراک نظر داشته باشند و آن هم «بی اعتمادی» به نتانیاهو و وعدههایش است.
میزان این بی اعتمادی به قدری گسترده است که مشه فیگلین، رئیس سابق حزب «زهوت» و عضو سابق حزب لیکود از آمادگی برای شرکت در انتخابات کنست (مجلس رژیم صهیونیستی) سخن گفت و اعلام کرد، زمان جایگزینی نتانیاهو فرا رسیده است.
پیش تر ایران، ترکیه و قطر سه بازیگر اصلی در تحولات نظامی، اقتصادی و سیاسی جاری در غزه بودند. با تداوم حضور حماس و جهاد اسلامی در این باریکه به نظر می آید همچنان این سه بازیگر حضوری فعال داشته باشند
مهمترین ابهام در روند اجرای آتشبس در غزه را میتوان اراده نتانیاهو و نیروهای الترا ارتدکس در سرزمینهای اشغالی برای بازگشت به غزه دانست. به گزارش جروزالم پست، ظاهرا «بی بی» به اصموطریچ، وزیر دارایی رژیم صهیونیستی قول داد پس از تبادل کامل اسیران، بار دیگر دستور ورود ارتش به غزه را صادر کند. ظاهراً نخست وزیر رژیم صهیونیستی این وعده را برای ایتامار بن گویر نیز مطرح کرد، اما وی به دلیل حساسیتهای پایگاه رأی خود ترجیح داد هنگام اجرای آتشبس در کابینه حضور نداشته باشد.
با وجود این، وزیر امنیت عمومی رژیم صهیونیستی اعلام کرد، در صورت ورود مجدد ارتش صهیونیستی به غزه، وی نیز بار دیگر بخشی از کابینه نتانیاهو خواهد بود. ماه گذشته میلادی نیز نتانیاهو در مصاحبه با شبکه 12 رژیم صهیونیستی اعلام کرد، حتی اگر توافق آتشبس را بپذیرد، باز هم امکان بازگشت رژیم صهیونیستی به غزه وجود دارد. با توجه به موارد یاد شده به نظر می آید اعضای محور مقاومت باید هوشیاری خود را نسبت به تحولات جاری در این منطقه حفظ و تضمینهای جدی از بازیگران میانجی برای آغاز نکردن جنگ در منطقه دریافت کنند.
یکی از نقاط ابهام در اجرای توافق آتش غزه را میتوان بازیگران مؤثر در آینده این باریکه دانست. پیش تر ایران، ترکیه و قطر سه بازیگر اصلی در تحولات نظامی، اقتصادی و سیاسی جاری در غزه بودند. با تداوم حضور حماس و جهاد اسلامی در این باریکه به نظر می آید همچنان این سه بازیگر حضوری فعال داشته باشند.
در عین حال کشورهای همسو با رژیم صهیونیستی و دارای زاویه به جماعت اخوان المسلمین یعنی سعودی، امارات و مصر علاقهمند به بازگشت تشکیلات خودگردان به این باریکه و جایگزین شدن ترتیبات امنیتی- اقتصادی در غزه هستند. میزان پایبندی رژیم صهیونیستی و آمریکا به توافق آتشبس، سرعت بازسازی گردانهای نظامی حماس و آینده پیمان ابراهیم متغیرهای تأثیرگذار در این روند هستند.