به گزارش راهبرد معاصر، روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی به نقل از سازمان آکسفام اعلام کرد که ثروت میلیاردرهای جهان در سال 2024 به میزان 2 تریلیون دلار (1.64 تریلیون پوند) افزایش یافته که سه برابر سریعتر از سال 2023 است. این میزان افزایش، معادل 5.7 میلیارد دلار در روز است.
گزارش جدید نابرابری این سازمان خیریه نشان میدهد که جهان به مسیری میرود که تا یک دهه دیگر 5 تریلیونر خواهد داشت، که این پیشبینی نسبت به سال گذشته که تنها یک تریلیونر در 10 سال آینده پیشبینی شده بود، تغییر بزرگی نشان میدهد.
این گزارش با عنوان طعنهآمیز "گیرندگان، نه سازندگان" در حالی منتشر شده است که بسیاری از رهبران سیاسی جهان، مدیران شرکتهای بزرگ و افراد فوقثروتمند برای شرکت در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد از روز دوشنبه به داووس در سوئیس سفر کردهاند.
بررسی آکسفام از داراییهای میلیاردرها همزمان با مراسم تحلیف دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا انجام شده است.
انتظار میرود ترامپ چندین میلیاردر از جمله ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و اسپیساکس، را در تیم مشاوران نزدیک خود قرار دهد و معافیتهای مالیاتی گستردهای را برای ثروتمندان آمریکایی درنظر بگیرد.
بر اساس این گزارش، در عین حال، تعداد افرادی که زیر خط فقر بانک جهانی (درآمد 6 دلار و 85 سنت در روز) زندگی میکنند، از سال 1990 تاکنون تقریباً بدون تغییر باقی مانده است و نزدیک به 3.6 میلیارد نفر (معادل 44 درصد از جمعیت جهان) را تشکیل میدهد.
از هر 10 زن، یک نفر در فقر شدید (زیر 2.15 دلار در روز) زندگی میکند، به این معنی که 24.3 میلیون زن بیشتر از مردان در فقر شدید به سر میبرند.
آکسفام هشدار داده است که پیشرفت در کاهش فقر متوقف شده است و اگر نابرابری کاهش یابد، میتوان فقر شدید را سه برابر سریعتر از بین برد.
این گزارش حاکی است که بریتانیا در میان کشورهای گروه هفت (G7) بالاترین سهم ثروت میلیاردرها را در اختیار دارد که از "انحصار و رابطهبازی" ناشی میشود. در بریتانیا، ثروت در سال 2024 به میزان 35 میلیون پوند در روز افزایش یافته و به 182 میلیارد پوند رسیده است.
چهار میلیاردر جدید در سال گذشته ظهور کردند که تعداد میلیاردرهای بریتانیا را به 57 نفر رساند.
در ادامه این گزارش آمده است: افزایش ارزش سهام در بورسهای جهانی بیشترین تأثیر را در افزایش ثروت میلیاردرها داشته است، اگرچه افزایش ارزش املاک نیز نقش داشته است. املاک مسکونی حدود 80 درصد از سرمایهگذاریهای جهانی را تشکیل میدهد.
در سطح جهانی، تعداد میلیاردرها در سال گذشته 204 نفر افزایش یافته و به 2769 نفر رسیده است. مجموع ثروت آنها تنها در 12 ماه از 13 تریلیون دلار به 15 تریلیون دلار افزایش یافته است که این دومین افزایش سالانه بزرگ از زمان شروع ثبت این آمار محسوب میشود.
ثروت 10 مرد ثروتمند اول جهان به طور متوسط تقریباً 100 میلیون دلار در روز افزایش یافته است و حتی اگر 99 درصد از ثروت خود را یکشبه از دست بدهند، باز هم میلیاردر باقی میمانند.
این گزارش استدلال میکند که بیشتر ثروتها گرفته شده است، نه کسب شده، زیرا 60 درصد از آنها از طریق ارث، "رابطهبازی و فساد" یا قدرت انحصاری به دست آمده است. این گزارش محاسبه کرده است که 18 درصد از ثروتها ناشی از قدرت انحصاری است.
بر اساس فهرست میلیاردرهای فوربس که دائما در حال به روز رسانی است، ثروتمندترین افراد جهان به ترتیب ایلان ماسک، جف بزوس، مارک زاکربرگ، لری الیسون، و برنارد آرنو هستند.
آکسفام خواستار راهحلهای جسورانه برای "کاهش شدید نابرابری و ایجاد عدالت در اقتصادها" شده است.
آنا ماریوت، مسئول سیاست نابرابری آکسفام، گفت: سال گذشته پیشبینی کردیم که اولین تریلیونر ممکن است در عرض یک دهه ظهور کند، اما این شتاب شوکهکننده ثروت به این معنی است که جهان اکنون در مسیر دستکم پنج تریلیونر قرار دارد. سیستم اقتصادی جهانی ورشکسته و کاملاً ناکارآمد است، زیرا این انفجار ثروت را امکانپذیر و تداوم میبخشد، در حالی که نزدیک به نیمی از بشریت همچنان در فقر زندگی میکنند.
وی از دولت بریتانیا خواست تا سیاستهای اقتصادی از جمله مالیات بیشتر بر ثروتمندان را در اولویت قرار دهد که نابرابری را کاهش میدهد.
وی افزود: مبالغ هنگفتی میتواند جمعآوری شود تا نابرابری در بریتانیا و خارج از آن کاهش یابد و سرمایهگذاریهای حیاتی برای خدمات عمومی ما فراهم شود./ تسنیم