مقام آمریکایی: نتیجه مذاکرات با ایران دلگرم‌کننده بود بقایی: مذاکرات دشوار، اما مفید بود/ زمان و مکان دور بعدی گفت‌و‌گو‌ها اعلام خواهد شد کاخ سفید: مذاکرات با ایران وارد جزئیات بیشتری شده است پایان دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در عمان طالبان، شطرنج را حرام اعلام کرد بقایی: ایران آماده است به تعامل دیپلماتیک برای اطمینان از «ماهیت صلح‌آمیز» برنامه هسته‌ای خود ادامه دهد اعلام وفاداری شیوخ و قبایل صعده با رهبر انصارالله یمن ادعای سی‌ان‌ان به نقل از یک مقام ایرانی: آمریکا به دنبال تنش بود نه راه حل در مذاکرات هسته‌ای سفیر آمریکا در اراضی اشغالی: گزارش‌ها درباره به رسمیت شناختن فلسطین توسط ترامپ اشتباه است واکنش سفارت هند در ایران به بی‌احترامی به عراقچی در یک برنامه تلویزیونی هندی عراقچی: اگر هدف از مذاکرات با آمریکا، ابراز اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای باشد، رسیدن به یک توافق کاملاً در دسترس است شهباز شریف: ما در جنگ پیروز شدیم هند: پاکستان توافق آتش‌بس را نقض کرد عراقچی: ایران از هیچ‌یک از حقوق ملت خود عقب‌نشینی نخواهد کرد پاسخ نمایندگی ایران به ادعایی درباره ارسال لانچر موشک فتح به روسیه

گروسی: دولت ترامپ مایل به دستیابی به توافق تازه با ایران است

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید دولت تازه آمریکا آماده توافق هسته‌ای تازه با ایران است.
تاریخ انتشار: ۲۰:۴۱ - ۰۳ بهمن ۱۴۰۳ - 2025 January 22
کد خبر: ۲۶۹۱۴۸

به گزارش راهبرد معاصر؛ «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جلسه پرسش و پاسخی در حاشیه نشست داووس اظهار داشت: «آژانس به گفت‌و‌گو با مقامات ایرانی ادامه می‌دهد. امیدواریم با دولت ترامپ در مورد دستیابی به توافق تازه با ایران تعامل داشته باشیم.»

طبق گزارش رسانه آمریکایی «المانیتور»، با وجود خروج یک‌جانبه دولت آمریکا از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۸ در دور اول ریاست‌جمهوری «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا گروسی نسبت به آمادگی ترامپ برای انعقاد توافق هسته‌ای تازه با ایران ابراز امیدواری کرد.

او همچنین تأکید کرد که گفت‌و‌گو‌ها و همکاری‌های آژانس و ایران درباره مسائل باقی‌مانده از جمله ذرات ادعایی کشف شده در تأسیسات اعلام نشده ادامه دارد.

با این وجود گروسی مدعی شد: «هنوز نتوانستیم منشأ این ذرات را روشن کنیم.»

او در ادامه ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران را زیر سوال برد و ادعا کرد: «غنی‌سازی فی نفسه ممنوع نیست. اما ایران تنها کشوری در جهان است که سلاح هسته‌ای ندارد، اما در حال غنی‌سازی تا این اندازه و خلوص است.»

گروسی مدعی شد: «این چیزی است که من به آنها (ایران) می‌گویم. وقتی به اورانیوم غنی‌شده با خلوص ۶۰ درصد رسیدید، یک قدم با سطح تسلیحاتی ۹۰ درصد فاصله دارید. این یک جنبه فنی است. بنابراین، اگر شما موادی با درجه تسلیحات دارید، این یک نشانه سیاسی بسیار قدرتمند و همچنین یک قابلیت فنی است که شما را در مسیر انجام کاری قرار می‌دهد.»

با وجود اظهارات اولیه او مبنی بر ادامه یافتن همکاری‌های آژانس و ایران، او مدعی شد: «اگر کشوری در آن سطح غنی‌سازی می‌کند، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شفافیت بالاتری نسبت به آنچه ایران در حال حاضر ارائه می‌کند می‌خواهد.»

این در حالی است به اذعان شخص گروسی و اعضای شورای امنیت سازمان ملل، برنامه هسته‌ای ایران تحت شدیدترین نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

او در بخش دیگری از اظهارات خود گفت که با دولت ترامپ درباره توافق با ایران تماس گرفته و امیدوار است «بسیار زود» با دولت دوم ترامپ تعامل کند.

مدیرکل آژانس تأکید کرد: «مایلم از آنها (دولت ترامپ) بشنوم و همچنین این فرصت را داشته باشم تا توضیح دهم که چگونه چیز‌ها را می‌بینیم. به باور من، دولت ترامپ و تیم او تمایل به دستیابی به توافق تازه با ایران دارد».

گروسی در ادامه اظهارات خود هرگونه احتمال برای بازگشت ترامپ به برجام را رد کرد.

او مشابه اظهارات پیشین خود مدعی شد که برجام دیگر برای «حالت کنونی برنامه هسته‌ای ایران کافی نیست.»

مدیرکل آژانس افزود: «دولت ترامپ نیز از بازگشت به برجام حمایت نخواهد کرد. شرایط میدانی نیز بسیار فراتر از برجام است. در مقایسه با دولت اول ترامپ، برنامه هسته‌ای ایران بسیار توسعه یافته است.»

گروسی پیشتر با اشاره به ویژگی‌های برجام گفت که تفکر معامله‌ای پشت برجام که در اصل، مبتنی بر امتیازات دوجانبه بود، هنوز معتبر است.

اظهارات مدیرکل آژانس در حالی مطرح می‌شود که ایران به‌رغم خروج یک‌جانبه دولت آمریکا از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۸، به تعهدات خود در متن توافق متعهد بوده و تنها پس از یک سال و نیم تحمل تحریم‌ها و بدعهدی شرکای اروپایی توافق در عمل به تعهدات‌شان مبنی بر ایجاد سازوکاری برای کاهش تاثیر تحریم‌ها و عادی‌سازی روابط تجاری با ایران، اعلام کرد در چند گام تعیین‌شده از تعهدات داوطلبانه خود در توافق هسته‌ای فاصله می‌گیرد.

این اقدام ایران، واکنشی مشروع به بدعهدی طرفین توافق، ذیل بند ۳۶ برجام و با اطلاع آژانس بوده است. با این حال، مقامات ایران اعلام کردند به‌رغم بازگشت تمامی طرفین به اجرای تعهداتشان، این اقدامات بازگشت‌پذیر به حالت اولیه بازگردانده خواهند شد.

مذاکرات وین در دولت «جو بایدن» برای احیای این توافق بی‌نتیجه ماند، اما ایران تاکید کرده است در صورتی که طرفین اراده سیاسی نشان دهند، آماده نهایی کردن توافقی برای لغو تحریم‌ها خواهد بود./ ایسنا

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار