به گزارش راهبرد معاصر رافائل گروسی، مدیرکل آژانش بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در گفتوگویی با اشپیگل آلمان در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا ایران به دنبال دستیابی به سلاح هستهای است، گفت که وی به دقت اتفاقاتی که در حال رخ دادن است را بررسی میکند اما به عنوان یک ناظر نباید در خصوص اهداف به گمانهزنی بپردازد.
گروسی گفت: ما تشخیص دادهایم که ایران امروز بیشتر از دو سال قبل اورانیوم غنی کرده است اما کمیت آن از سال ۲۰۱۵ که در آن توافق [هستهای] با ایران حاصل شد، کمتر است.
وی در پاسخ به سخن خبرنگار اشپیگل که میگفت تحلیلگران می گویند که ایران سه ماه و نیم دیگر به اورانیوم لازم برای تولید بمب دست خواهد یافت، اظهار کرد: من به این تحلیلها احترام میگذارم اما لزوما با آنها موافق نیستم. ما باید هشیار باشیم.
مدیرکل آژانش بینالمللی انرژی اتمی در ادامه افزود: حتی اگر شما اورانیوم کافی [برای تولید بمب] داشته باشید بدین معنا نیست که بلافاصله میتوانید سلاح هستهای بسازید.
گروسی در خصوص اهداف ایران در توسعه برنامه هستهای خود گفت: بسیار سخت است که بگوییم دیگران واقعا چه چیزی میخواهند. من تنها خود را به این مسئله محدود میکنم که ایران در دو دهه گذشته یکنواختی قابل توجهی را در فعالیتهای هستهای خود نشان داده است. این فعالیت پس از انعقاد توافق هستهای کاهش یافت اما هیچگاه به طور کامل متوقف نشد.
وی ادامه داد: توافق هستهای با ایران بسیار پیچیده است و در آن نیروگاهی هستهای برنامههایی برای گسترش آزمایشگاههای تحقیقاتی و تأسیسات غنیسازی دارد. برای همین است که رژیم بازرسی وسیعی داریم. ما در طول یک سال گذشته ۴۰۰ بازرسی در ایران انجام دادهایم.
مدیرکل آژانس اتمی اعلام کرد که تعداد بازرسان این آژانس در ایران محرمانه است اما در ۳۶۵ روز سال بازرسان این آژانس در ایران حضور دارند.
گروسی در پاسخ به سوال خبرنگار که در خصوص مرگ برجام میپرسید، گفت: این توافق در میان کشورهایی که به آن پایبند هستند، بسیار زنده است. آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و ایران تصریح کردهاند که توافق در نظر آنها بسیار مهم است. اختلافی بوجود آمده چراکه سه کشور غربی میگویند که ایران در حال نقض آن است. در مقابل نیز ایران از سوءفتار طرف دیگر شاکی است. کسی کاری نمیکند. همه میخواهند که ما به بازرسیهایمان ادامه دهیم.
وی همچنین ابراز کرد: ما از طرفین توافق نیستیم. ما تنها دستوراتی به عنوان بازرس داریم. این وظیفه دیگران است که از یافتههای ما نتیجهگیری کنند.
گروسی با اشاره به اینکه از طرف قدرتهای جهانی تحت فشار قرار دارد، گفت: من در تک تک دقایق روز این را حس میکنم. باد از هر جهت میوزد. وقتی یک قدرت بزرگ غضلاتش را منقبض میکند و به ابراز تهدیداتی گنگ میپردازد، باید چگونه رفتار کنم؟ من به دقت در اینباره فکر کردهام. من با این مسئله نمیجنگم و خسته نیز نشدهام. کشورها به دنبال منافع ملی خود هستند و این قابل درک است.
ایسنا