به گزارش «راهبرد معاصر»؛ منابع آگاه اعلام کردند، مایک والتز مشاور امنیت ملی آمریکا به تازگی به دلیل رسوایی «سیگنال گیت» به دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور از سمت خود برکنار شد. پیش تر جنجالی عجیب در آمریکا رخ داد که در قالب آن، مشاور سابق امنیت ملی دولت ترامپ اقدام به افزودن جفری گلدبرگ، سردبیر نشریه آتلانتیک به یک گروه در پیام رسان سیگنال کرد.
گروهی مجازی که از مقام های ارشد آمریکایی تشکیل شده بود و برنامه ها میانشان برای حمله به یمن هماهنگ می شد. گلدبرگ با افشاگری این رویداد در قالب مقاله ای در نشریه آتلانتیک و حتی رسانه ای کردن گفت وگوهای آن، از رسوایی بزرگ برای دولت ترامپ و مقام های امنیت ملی آن خبر داد؛ موضوعی که به ادعای منابع آمریکایی اصلیترین دلیل اخراج والتز بود.
واقعه در 100 روز نخستِ دولت جدید ترامپ رخ داد و به معنای واقعی کلمه فاجعه برای دولت وی بود
با وجود این، رویداد اخیر که به زعم عده ای شوک بزرگ برای دولت آمریکا و سازوکارهای امنیتی آن به شمار می رود، در نوع خود با سه پیام مهم همراه است:
نخست، اینکه واقعه در 100 روز نخستِ دولت جدید ترامپ رخ داد و به معنای واقعی کلمه فاجعه برای دولت وی بود. ترامپ به تازگی در موضع گیری ای مدعی شد، در دوره دوم حضورش در قدرت نه فقط آمریکا، بلکه جهان را رهبری می کند. حال مضحک است شواهد و قرائن نشان می دهند وی حتی نمیتواند تیم امنیت ملی خود را مدیریت کند و یکی از نزدیکترین افرادش چنین گاف مهلکی مرتکب شده است. این رویداد عینیترین نشانه از این گزاره است که میان ادعاهای اعلام شده و واقعیتهای میدانی ترامپ و ترامپیست ها فاصله زیادی وجود دارد.
دوم، یکی از نقدهای جدی به ترامپ و اعضای تیم امنیت ملی و سیاست خارجی وی از همان روزی که آغاز به کار کردند، این بود که اغلب شان هیچ سررشته ای در حوزه هایی که مسئولیت گرفته اند، ندارند. حتی برخی افراد رده بالای نزدیک به ترامپ تأکید کردند، معیارِ به دست گرفتن کرسی های قدرت در دولت جدید آمریکا نه لزوماً شایستگی، بلکه وفاداری به ترامپ است.
به نظر می آید اکنون این جنس و رویکرد از انتخاب افراد به عنوان اعضای تیم امنیت ملی و سیاست خارجی دولت آمریکا در حالِ نشاندادن تبعات مهلک خود است. مایک والتز و پیت هگست به عنوان وزیر دفاع آمریکا به تازگی بارها گافهای امنیتی متعددی داده اند که صدای نشریات آمریکایی را درآورده است. از این رو، اخراج والتز را می توان از این زاویه نیز تحلیل کرد. روندی که به نظر می آید در آغازِ راه خود قرار دارد.
سوم، اینکه پس از اخراج والتز برخی منابع آمریکایی اعلام کردند، وی و همکارانش با ترامپ در برخی موضوعات اختلاف نظرهای جدی داشتند. درست به همین دلیل است احتمالاً در روزهای آتی شاهد استعفای برخی چهره های نزدیک به والتز و خروجشان از دولت جدید ترامپ خواهیم بود.
این معادله از منظری یادآور تکرار تجربه ای است که پیش تر نمودهای عینی آن را در دولت نخست ترامپ دیدیم. در آن دوران نیز ترامپ در ابتدای کار دوستان و متحدانی داشت که به تدریج از دولتش خارج و به منتقدانش تبدیل شدند. از این رو، هیچ بعید نیست بار دیگر شاهد تکرار تاریخ درباره ترامپ و دولتش باشیم.