پیشرفت قابل توجه در مذاکرات تجاری آمریکا و چین حماس: اسیر دو تابعیتی آمریکایی اسرائیلی را آزاد می‌کنیم قطر: به روند مذاکرات ایران و آمریکا کمک خواهیم کرد؛ آنها می‌توانند به توافق دست پیدا کنند هند جریان آب سد چناب به سوی پاکستان را باز کرد علت اصلی اختلاف ترامپ و نتانیاهو به روایت رسانه عبری زبان عراقچی به امارات می‌رود واشنگتن: آمریکا و چین برای کاهش کسری تجاری به توافق رسیدند نتانیاهو: برای طرح‌هایمان در یمن و غزه از کسی اجازه نمی‌خواهیم زلنسکی: پنجشنبه منتظر دیدار با پوتین هستم ویتکاف: اسرائیل در حال ادامه دادن جنگ است رایزنی خرازی و نخست‌وزیر قطر درباره تحولات منطقه عراقچی: از نظر ما غنی سازی باید ادامه یابد و جای مصالحه نیست /رفع تحریم‌ها یکی از پایه‌های مذاکرات ما است وزیر خارجه عمان: مذاکرات ایران و آمریکا دربردارنده ایده‌های مفید و خلاقانه بود رویترز: ترامپ به دنبال جذب یک تریلیون دلار سرمایه‌گذاری عربستان است
ابوالفضل بهشتی، عضو اتاق فکر اتحادیه اروپا در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد:

لابی صهیونیسم در مذاکرات عمان/ تهدید پوچ ترامپ

ابوالفضل بهشتی، عضو اتاق فکر اتحادیه اروپا با بیان اینکه لابی صهیونیستی می‌خواهند شرایط توافق هسته‌ای آمریکا با ایران خراب شود، گفت: رئیس جمهور آمریکا می‌خواهد با ایران موازنه مثبت ایجاد کند و در سفر به عربستان به دنبال جذب چند صد میلیارد دلار است تا اوضاع اسفناک کشورش را بهبود بخشد.
ابوالفضل بهشتی؛ عضو اتاق فکر اتحادیه اروپا
تاریخ انتشار: ۱۶:۳۳ - ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 May 11
کد خبر: ۲۷۷۶۹۷

لابی صهیونیسم در مذاکرات ایران-آمریکا/ تهدید پوچ ترامپ

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ عربستان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را برای دیدار با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به ریاض دعوت کرد. ترامپ هفته جاری به عربستان سفر می‌کند و به نظر می‌آید با توجه به فضای رسانه ای واشنگتن، همان نشستی باشد که ادعا می شود ترامپ قصد دارد عنوانی جعلی به خلیج فارس اطلاق کند؛ هرچند رئیس جمهور آمریکا تاکنون این موضوع را تأیید نکرده است.

 

در عین حال پایگاه میدل‌ایست‌آی گزارش کرد، عربستان دولت ترامپ را برای متوقف‌کردن حملات به یمن قبل از سفرش به منطقه زیر فشار قرار داده است. به گفته منابع آگاه، سعودی‌ها هشدار دادند، چنین حملاتی همزمان با سفر ترامپ به منطقه می‌تواند باعث ایجاد وضعیتی شرم‌آور برای ریاض و واشنگتن شود. یک مقام آمریکایی گفت، سعودی‌ها گفتند حمله به یمن در شرایطی که رئیس‌جمهور آمریکا در آنجاست به منزله بازی با آتش است.

 

ابوالفضل بهشتی، عضو اتاق فکر اتحادیه اروپا در گفت وگو با خبرنگار «راهبرد معاصر» به بررسی ابعاد سفر ترامپ به عربستان، ادامه مذاکرات عمان که به صورت غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در مسقط انجام می شود و برخی دیگر از تحولات منطقه ای پرداخت که مشروح آن در زیر بیان می شود.

 

راهبرد معاصر: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا قصد دارد راهی عربستان و چند کشور دیگر منطقه شود. هدف از این سفرها با توجه به تحولات اخیر منطقه چیست؟

بهشتی: سفر ترامپ به عربستان با هدف دوشیدن سعودی‌ها انجام می‌شود. وی می‌خواهد با سفر به عربستان برای خود اعتبار سیاسی و مالی هنگفت کسب کند. البته چهار احتمال وجود دارد که می‌تواند سفر رئیس جمهور آمریکا را به عربستان لغو کند یا به تعویق بیندازد؛ ازجمله رژه نظامی مسکو، تحولات جنگ اوکراین، حملات موشکی و پهپادی یمن یا اوج گرفتن درگیری پاکستان و هند.

 

فضای داخلی آمریکا با مشکلات زیادی مواجه است، به همین دلیل ترامپ در موضوع مذاکرات با ایران از خواسته‌هایش کوتاه می‌آید. وی می‌خواهد با ایران موازنه مثبت ایجاد کند و در سفر به عربستان به دنبال جذب چند صد میلیارد دلار هزینه امورات داخلی مرتبط با آمریکاست تا اوضاع اسفناک داخلی کشورش را بهبود بخشد. در پشت پرده میان احزاب و شخصیت‌های سیاسی آمریکا در نحوه مواجهه با ایران و کشورهای عربی اختلاف سلیقه وجود دارد.

 

سفر ترامپ به عربستان پروسه‌ای است که نباید فریب آن را خورد. جهان آینده در دستان شرق آسیا و ایران، چین، روسیه و هند خواهد بود. این پیوندهای بزرگ منطقه‌ای حتی با پاکستان می‌تواند تحولات بزرگی را رقم بزند.

افراد آگاه آمریکا قائل به مدارا با ایران هستند؛ در این میان لابی صهیونیستی که در آمریکا و میان خانواده ترامپ نفوذ دارند، می خواهند شرایط توافق با ایران خراب شود

 

راهبرد معاصر: برخی رسانه های آمریکایی به تازگی مدعی شدند ترامپ در سفر به منطقه غرب آسیا از اطلاق نامی جعلی به خلیج فارس رونمایی می کند و در محافل آمریکایی نیز برخی به دنبال تخریب شرایط توافق با ایران هستند. این دو گزاره را چگونه می توان تحلیل کرد؟

بهشتی: بازی رسانه‌ای آمریکا با نام خلیج فارس احتمالاً با هدف مشروعیت دادن به ادعاهای اعراب حاشیه خلیج فارس انجام می‌شود. ادعای گزاف رسانه‌های آمریکا در زمینه اطلاق نام جعلی برای خلیج فارس در حالی است که خود عرب‌ها پیشگام استفاده و بهره‌برداری از عنوان خلیج فارس هستند و حتی به این نام افتخار می‌کنند. از منظر تاریخی، آنها همواره می‌گویند در شمال کشورشان امپراتوری بزرگی است که تمدن و فرهنگ بالا و تاریخ پر عظمتی دارد و همچنین افتخار می‌کنند نام دریای پارس بر پهنه دریایی کشورشان طلاق می‌شود.

 

با وجود این، دلارهای نفتی و برخی عوامل سیاسی اعراب برخی کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس را وا می‌دارد ادعاهایی همچون آن عبارت جعلی و حتی موضوع جزایر سه گانه را مطرح کنند.

 

علاوه بر این، افراد آگاه آمریکا قائل به مدارا با ایران هستند؛ در این میان لابی صهیونیستی که در آمریکا و میان خانواده ترامپ نفوذ دارند، می خواهند شرایط توافق با ایران خراب شود. در مجموع، نباید به رفتارها و کنش‌های آمریکا اعتماد کرد؛ زیرا اشتباه است و باید به آمریکایی‌ها فهماند دیگر اعتبار گذشته را ندارند، اقتصادشان دیگر اقتصاد معتبر و مستقل گذشته نیست و با مشکلات عدیده داخلی مواجه هستند. در داخل ایران نیز ایجاد امیدواری کاذب به رابطه با آمریکا و بهبود شرایط که عملاً وجود ندارد صحیح نیست.

 

راهبرد معاصر: در آستانه دور جدید مذاکرات عمان برخی غربگرایان داخلی به دنبال برتر نشان دادن دست آمریکا در مذاکرات وجود دارد. این موضوع تا چه حد صحیح است و آیا واشنگتن از موضع قدرت وارد مذاکره غیرمستقیم با تهران شده است؟

بهشتی: الیگارشی‌های وابسته به غرب در ایران اگر از موضع ضعف به مذاکرات نگاه می‌کنند به خاطر این است که می‌خواهند منافع غرب را در ایران حفظ کنند و همچنان آمریکا و غرب را در نزد مردم بزرگ و قدرتمند جلوه دهند. حتی این گروه می‌خواهند نشان دهند در لایه‌های حکومتی ایران نفوذ دارند و می‌توانند به خواست حکومت در مذاکرات با آمریکا جهت دهی کنند تا ایران رفتاری از سر ضعف از خود نشان دهد.

 

در موضوع هسته‌ای آمریکایی‌ها متقاعد شده اند ایران با توجه به تجربه و قدرتی که دارد، هرگز در سیاست‌های هسته ای خود عقب نشینی نخواهد کرد و بر سر آرمانش خواهد ایستاد. آنها می‌دانند در این ایستادگی حق با ایران است و از موضع ضعف به دنبال مذاکره با ایران هستند. ایران باید از موضع قدرت نوع رابطه خود را با فرانسه، انگلیس و غرب مشخص و حتی از آمریکا برای تحقق مطالباتش تضامین محکم دریافت کند.

 

روابط ایران با پیمان‌های منطقه‌ای شانگهای، بریکس و ... می‌تواند به قدرت اقتصادی و سیاسی ایران بیفزاید و به نفع تحولات آتی منطقه باشد. جهان به سرعت در حال تحول به سمت شرق و این به نفع جمهوری اسلامی ایران است. قدرت‌هایی همچون چین، روسیه و هند نیز متوجه تحولات هستند و می‌دانند برای عبور از این برهه باید با ایران همکاری داشته باشند. سفیر تام الاختیار هند در اتحادیه اروپا پیام غیر مستقیم برایم فرستاد و گفت، آنها تمام تحولات نظم نوین جهانی را رصد می‌کنند و معتقدند باید به سمت همکاری بیشتر با ایران رفت.

 

راهبرد معاصر: ترامپ و مقام های آمریکایی مدام تهدید به جنگ علیه ایران در صورت شکست مذاکرات می کنند. آمریکا توان استفاده از چنین گزینه ای را علیه ایران دارد؟

بهشتی: ترامپ نمی‌تواند قصد جنگ با کشوری داشته باشد، به ویژه با ایران. اینکه صهیونیست‌ها تحرکاتی دارند، موضوع دیگری است؛ ولی ترامپ و کابینه اش و دولت آمریکا جرئت تفکر و حمله به ایران ندارند و به همین دلیل به دنبال القای «ترس سیاسی» به ایران هستند. نگرش افکار عمومی داخلی آمریکا و جهان ناظر بر جنگ نکردن با ایران است و جنگی که صهیونیست‌ها در غرب آسیا راه انداخته و جنایت‌هایی که مرتکب شده‌اند، امکان به بار آوردن فاجعه‌ای دیگر را به ترامپ نمی‌دهد.

 

آمریکایی ها خوب می‌دانند کوچک‌ترین جنگی که بخواهد به ایران تحمیل شود، با پاسخ قاطع و پشیمان کننده‌ای مواجه خواهد شد. بازی با جنگ همان تئوری در ذهن غرب گرایان ایران است که می‌خواهند مردم و سیاسیون را از قدرت پوشالی آمریکا بترسانند و به دنبال منافع خود هستند.

 

راهبرد معاصر: آیا مشکلات کشورمان با رابطه با آمریکا حل می شود؟

بهشتی: غربی ها می‌گویند خروج آمریکا از برجام اشتباه بسیار بزرگی بوده و باعث قدرتمندتر شدن ایران در زمینه هسته‌ای شده است. باید در ایران به مردم اطمینان داد ۸۰ درصد مشکلات اقتصادی جنبه داخلی دارد و باید شاهد تحولات ساختاری باشیم تا مشکلات حل شوند. غربی‌ها می‌دانند ایران دارد به قدرت بزرگ منطقه تبدیل می‌شود و به دنبال تثبیت موقعیت خود است؛ به همین دلیل تلاش می‌کنند در این مسیر اخلال ایجاد کنند.

 

هرچه فشار غرب بر ایران بیشتر شود، باید شاهد افزایش وحدت ملی برای حل چالش‌های فرارو باشیم. این گزاره که «رابطه با آمریکا اقتصاد ایران را نجات خواهد داد»، اشتباه بسیار بزرگی است و چیزی جز فریب افکار عمومی نیست. باید تلاش کنیم مشکلات داخلی حل شوند و ساختارهای اقتصادی معیوب را یافت و چاره جویی کرد.

آمریکایی ها خوب می‌دانند کوچک‌ترین جنگی که بخواهد به ایران تحمیل شود، با پاسخ قاطع و پشیمان کننده‌ای مواجه خواهد شد

 

راهبرد معاصر: به تازگی شاهد شکست هیمنه آمریکا در حمله انصارالله به فرودگاه بن گوریون بودیم. این عملیات چه تأثیری در افکار عمومی جهان داشت؟

بهشتی: حمله انصارالله یمن به فرودگاه بن گوریون نشانه و تأثیر بسیار بدی برای پدافند هوایی ادعایی آمریکا و رژیم صهیونیستی داشت و هیمنه نظامی دو طرف را باطل کرد. غربی‌ها در تعجب هستند توانمندی نظامی یمن به چه حدی رسیده است که می‌توانند به فرودگاه اصلی رژیم صهیونیستی آسیب سخت وارد کنند و حتی پدافندهای هوایی چند صد میلیونی آمریکا قادر به دفاع از فرودگاه نباشد.

 

ترامپ و غرب در باتلاق اوکراین گرفتار شده‌اند و به گونه‌ای می‌خواهند از این باتلاق خود را برهانند. صهیونیست‌ها نیز در برابر حملات مقاومت یمن و مقاومت غزه درمانده شده‌اند و نمی‌توانند در برابر جبهه فشار مردمی جهانی دوام بیاورند. آمریکا و صهیونیست‌ها می‌دانند دیگر آن صهیونیسم دهه های گذشته که قدرتمند و نفوذ ناپذیر تلقی می‌شد، وجود خارجی ندارد و از نظر نظامی شکست خورده اند. 

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار