به گزارش «راهبرد معاصر»؛ نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق که برای شرکت در چهارمین دور مجمع گفت وگوی تهران و نیز دیدار و گفت وگو با مقام های ایران وارد تهران شد، در این مجمع گفت: ما فرازونشیبهایی در روابط داشتهایم و در حضور شهید آیت الله رئیسی و رهبر معظم انقلاب اسلامی موضوعات را مطرح کردیم؛ دیدارم با مقام معظم رهبری نقطه عطف روابط ایران و اقلیم کردستان بود.
وی افزود: خدا رحمت کند سردار شهید سلیمانی را که نخستین نفر به اربیل آمد تا مشکلات ما را حل کند. در موضوعات امنیتی مراحل خوبی را طی کردهایم و بهوضوح میگوییم خاک اقلیم کردستان منشأ تهدید برای ایران نخواهد بود.
موضوع حائز اهمیت برای ایران تاریخچه و سابقه تاریخی روابط با اقلیم کردستان عراق است
حسن لاسجردی، کارشناس مسائل بینالملل درباره سفر بارزانی به ایران در راستای حضور در مجمع گفت وگوهای تهران به «راهبرد معاصر» گفت: سفر رئیس اقلیم کردستان عراق به ایران از این منظر حائز اهمیت است که تهران بر مبنای خط مشی سیاست خارجی خود مدت هاست می کوشد روابط پررنگ تری با همسایگان داشته باشد و مقام های جمهوری اسلامی ایران براین باورند تعاملات با همسایگان و کشورهای منطقه باید رو به رشد باشد.
وی افزود: بی شک مهم ترین نقطه حضور بارزانی در تهران این است، جمهوری اسلامی ایران به گفت وگوی سازنده همراه با گام های عملی برای ارتقای روابط می کوشد. این موضوع می تواند قابل توجه باشد که تهران علاقمند به گسترش ارتباط با همسایگان است و همچنان تلاش می کند روابط حسنه، رو به رشد، سازنده و بالنده ای داشته باشد.
کارشناس مسائل بینالملل عنوان کرد: مدت هاست در منطقه شاهدیم کشورهای مختلف تلاش وافری برای رقابت در توسعه روابط با سایر کشورها دارند. ازجمله می توان کشورهای عربی منطقه یا ترکیه و عربستان را عنوان کرد که برای ارتقای روابط با دیگر کشورها طبق رویکردی جدید می کوشند. حتی کشورهای کوچک منطقه مانند قطر، بحرین، کویت و ... نیز تلاش می کنند در رقابت ایجاد شده برای ارتقای روابط با همسایگان سهم بیشتری از کیک قابلیت ها و ظرفیت های منطقه برای خود بردارند.
لاسجردی گفت: موضوع حائز اهمیت برای ایران تاریخچه و سابقه تاریخی روابط با اقلیم کردستان عراق است؛ ضمن اینکه تلاش می کنیم سیاست مبتنی بر توسعه روابط با بغداد داشته باشیم. روابط عمیق و گسترده ای که با بغداد داریم می تواند نوع نگاهمان را به عراق نیز شامل شود تا بر مبنای نوع نگاه مبتنی بر همسایگی، روابط اساسی تری با اقلیم کردستان عراق برقرار کنیم.
وی تصریح کرد: روابط با عراق می تواند در تحولات ما به همسایگان معنای بیشتری بدهد، لذا باید به سمتی رفت که در روابط با بغداد و اقلیم کردستان عراق دوگانگی ایجاد نشود.
لاسجردی گفت: اهتمام جمهوری اسلامی ایران این است، در روابط با عراق که تلاش می کند بر روابط با بغداد تمرکز و آن را مدیریت کند، روابط معنادار و شناورتری نیز با اقلیم کردستان عراق داشته باشد، زیرا آنها به تهران به عنوان تسهیلگر روابط نگاه می کنند. به نظر می آید سفر بارزانی به تهران علاوه بر موضوع روابط و گفت وگوها پیام هایی دارد که می تواند به گستردگی روابط کمک کند.