ماجرای ستاره داوود کنار شهر خمین +عکس یارانه ۹۰۰ هزار تومانی فعال شد / جدول واریز یارانه برای دهک‌های اول تا نهم در تیر ۱۴۰۴ واکنش گروسی به تلاش مصر برای احیای روابط میان آژانس و ایران آخرین جزئیات کالابرگ / چه دهک‌هایی کالابرگ می‌گیرند؟ سخنگوی دولت: هیچ تاریخی برای مذاکره تعیین نشده است/ ذخائر استراتژیک هنوز دست نخورده است کولبری به حفره امنیتی تبدیل شده است / دولت اقدام فوری کند محدودیت جدید برای افغان‌های حاضر در ایران تصاویر / مطبوعات ایران سه‌شنبه ۱۰ تیر/ جنگ؛ خیلی دور خیلی نزدیک جزییات تازه از قتل مربی والیبال به دست شوهرش جنایت مسلحانه چند نوجوان دهه هشتادی به خاطر عکس اینستاگرامی مقدار مجاز مصرف ویتامین‌ها چقدر است؟ با خواص شگفت‌انگیز این ادویه طلایی برای سلامتی آشنا شوید غول ایرانی به بازی‌های کشور‌های اسلامی هم نمی‌رسد واژگونی دو خودرو در محور‌های نورآباد ۱۱ مصدوم برجای گذاشت پیکر سپهبد شهید سلامی و سردار شانه‌ئی در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) به خاک سپرده شد + فیلم

اشک‌های شوق؛ چرا گاهی خوشحالی هم ما را به گریه می‌اندازد؟

گریه معمولاً با احساسات منفی چون اندوه و درد همراه است، اما در مواردی نیز در لحظات بسیار شاد زندگی، نظیر مراسم عروسی، تولد نوزاد یا موفقیت‌های بزرگ، شاهد بروز اشک‌های شوق هستیم.
تاریخ انتشار: ۲۲:۵۴ - ۱۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 01
کد خبر: ۲۸۲۳۶۷

به گزارش راهبرد معاصر، مطالعات علمی نشان می‌دهد که این واکنش زیستی پیچیده، بخشی از فرآیند تنظیم و تعادل احساسات در مغز است و بیانگر عمق و چندلایه بودن هیجانات انسانی است.

اشک به عنوان یک پاسخ زیستی پیچیده، زمانی رخ می‌دهد که حجم احساسات در لحظه‌ای خاص بیش از حد قابل مدیریت مغز باشد. برخلاف تصور رایج، گریه تنها واکنشی به احساسات منفی نیست و سیستم لیمبیک مغز که مسئول پردازش احساسات و حافظه است، همزمان به احساسات مثبت و منفی پاسخ می‌دهد. آمیگدال، به عنوان مرکزی در این سیستم، هنگام برانگیختگی شدید، مناطق دیگری از مغز از جمله هیپوتالاموس را فعال می‌کند که کنترل عملکردهای غیرارادی از جمله تولید اشک را بر عهده دارد.

در چنین شرایطی، اشک‌های شوق به‌واسطه افزایش ناگهانی آدرنالین و واکنش‌های عصبی مرتبط، ظاهر می‌شوند. همچنین، قشر سینگولیت قدامی به تنظیم پاسخ مغز در مواجهه با تضادهای احساسی مانند هم‌زمانی شادی و غم کمک می‌کند. به همین دلیل است که گاه احساس خوشحالی شدید نیز می‌تواند واکنشی شبیه به ناراحتی را به همراه داشته باشد.

دانشمندان معتقدند که گریه شاد نوعی هومئوستازی احساسی است؛ یعنی سازوکاری برای بازگرداندن تعادل پس از تجربه احساسات شدید. اشک‌ها با فعال‌سازی سیستم عصبی پاراسمپاتیک، به کاهش ضربان قلب و آرام‌سازی بدن پس از هیجان شدید کمک می‌کنند. این فرایند نه تنها در واکنش به شادی بلکه در پاسخ به استرس یا تروما نیز رخ می‌دهد.

از دیگر نکات جالب توجه، منحصربه‌فرد بودن گریه احساسی در انسآنهاست؛ برخلاف سایر پستانداران که تنها اشک بازتابی برای مرطوب کردن چشم تولید می‌کنند، انسآنها تنها موجوداتی هستند که به دلیل احساسات، اشک می‌ریزند. این ویژگی به احتمال زیاد به عنوان یک ابزار ارتباط غیرکلامی در جوامع اولیه تکامل یافته است و بیانگر آسیب‌پذیری، اصالت و عمق عاطفی انسان‌هاست./بهداشت نیوز

کلمات کلیدی: گریه گریه کردن
ارسال نظر
آخرین اخبار