آخرین جزییات از وضعیت ساماندهی اتباع غیرمجاز

لایحه ساختار، وظایف و اختیارات سازمان ملی مهاجرت در حالی اسفندسال گذشته در مجلس اعلام وصول شد که پس از حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان، دولت و مجلس بیش از گذشته نسبت به ساماندهی اتباع بیگانه اصرار دارند.
تاریخ انتشار: ۱۴:۱۲ - ۱۲ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 03
کد خبر: ۲۸۲۴۹۷

به گزارش راهبردمعاصر،  تجاوز رژیم صهیونیستی در بامداد جمعه ۲۳ خردادماه ۱۴۰۴ به کشورمان سبب شد برخی از فرماندهان، دانشمندان هسته‌ای و مردم مهین عزیز به شهادت برسند. این تجاوز هرچند که با پاسخ محکم نیروهای مقتدر جمهوری اسلامی ایران از همان روز اول تجاوز همراه بود و رژیم صهیونیستی را پس از ۱۲ روز جنگ تحمیلی، وادار به اعلام طرح آتش بس کرد، اما در جریان و پس از جنگ تحمیلی، دست داشتن برخی از اتباع در جاسوسی برای رژیم صهیونیستی یا انجام اقدام تروریستی و ساخت پهپاد انتحاری برای دشمن، محرز شد که تعدادی از آنها هم توسط دستگاه‌های اطلاعاتی و نظامی دستگیر شدند.

این در حالی است که بنابر اعلام مسئولان کشور حدود ۶ میلیون تبعه خارجی به‌صورت مجاز و غیرمجاز در کشور حضور دارند که بیشتر آنها مهاجران افغان هستند و این شرایط سبب شد مجلس شورای اسلامی موضوع ساماندهی اتباع غیرمجاز را در دستور کار قرار دهد.

بر همین اساس، دولت چهاردهم لایحه ساختار، وظایف و اختیارات سازمان ملی مهاجرت را ۲۸ بهمن ماه ۱۴۰۳ به مجلس ارسال کرد و در ۱۵ اسفندماه ۱۴۰۳ این لایحه در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد.

طبق این لایحه سازمان ملی مهاجرت تشکیل خواهد شد و این سازمان مسئولیت هماهنگی بین‌دستگاهی، مدیریت چالش‌های مرتبط با مهاجرت، برخورد با مهاجرت غیرقانونی و ارائه خدمات مرتبط به اتباع خارجی را بر عهده خواهد گرفت. از جمله وظایف این سازمان می‌توان به تدوین سند راهبرد ملی مهاجرت، تعامل با سازمان‌های بین‌المللی، ایجاد سامانه ملی ثبت اطلاعات مهاجرین، ساماندهی اردوگاه‌های مراقبتی و مهمان‌شهرها و صدور شناسه و کارت شناسایی برای مهاجرین اشاره کرد.

در این لایحه، شورای سیاست‌گذاری و هماهنگی امور مهاجرین و اتباع خارجی با حضور مقامات عالی‌رتبه کشور از جمله وزرای کشور، اطلاعات، امور خارجه، آموزش و پرورش، تعاون و همچنین فرماندهان سپاه و نیروی انتظامی تشکیل خواهد شد. وظیفه این شورا، سیاست‌گذاری و نظارت کلان بر موضوعات مرتبط با مهاجرت در کشور است.

طبق ماده ۹ لایحه، همه اطلاعات مهاجرین باید طی سه ماه از تصویب قانون به‌صورت یکپارچه در سامانه ملی ثبت و در اختیار دستگاه‌های اجرایی قرار گیرد. همچنین بر اساس ماده ۱۰، سازمان تابعِ قوانین مؤسسات دولتی خواهد بود.

این لایحه در راستای اجرای قانون برنامه هفتم توسعه و تحقق سیاست‌های کلی نظام در حوزه مهاجرت تهیه شده است و طبق نظر اداره تدوین قوانین مجلس، با اصول قانون اساسی و سند چشم‌انداز مغایرتی ندارد.

برخی از موارد نفوذ دشمن از طریق اتباع رخ داده است

اسکندر مومنی وزیر کشور ۶ تیرماه ۱۴۰۴در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری، یکی از اولویت‌های اصلی خود را ساماندهی اتباع بیگانه عنوان کرد و گفت: به این موضوع نباید با افراط و تفریط نگریسته شود. اتباع می‌توانند فرصت باشند نه تهدید، اما واقعیت این است که از نظر ظرفیت و توان، کشور ما نمی‌تواند پذیرای این حجم از اتباع باشد. هیچ کجای دنیا مثل ایران تا این اندازه میزبان اتباع خارجی نیست، به طوری‌که که بتوانند آزادانه وارد شوند و در همه عرصه‌ها فعال باشند. ما با ستیز و تنش با همسایگان مخالفیم اما این بدان معنا نیست که هر فردی به هر شکلی بخواهد وارد کشور شود.

وی با بیان اینکه برخی از موارد نفوذ دشمن از طریق اتباع رخ می‌دهد، یادآوری کرد: برخی از موارد نگران‌کننده، نیروهای بیگانه بودند، اما همه اتباع این‌گونه نیستند. ما انسان‌های شریف زیادی در میان آن‌ها داریم، اما بخشی هم با اهداف خاص وارد شدند، به‌ویژه در دو سه سال اخیر و همین جاست که ضرورت ساماندهی روشن می‌شود.

وزیر کشور تأکید کرد: تشکیل سازمان ملی مهاجرت در قانون برنامه هفتم توسعه مصوب شده، دولت آن را نهایی کرده و از یک ماه پیش در مجلس مانده است. خواهش من از نمایندگان این است که این لایحه را در اولویت بگذارند. این قانون از قوانین حیاتی کشور است، چون به‌صورت مستقیم با ساختار جمعیتی، اقتصادی، امنیتی و حتی هویتی ما در ارتباط است.

اتباع غیرمجاز باید تعیین تکلیف شده و هر چه سریع تر از کشور اخراج شوند

احمد نادری، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، درباره مشارکت برخی اتباع غیرمجاز در تجاوز دشمن صهیونیستی و حامیان شرور آن به کشورمان، گفت: متاسفانه عوامل نفوذی در حمله دشمنان نقش بسزایی داشتند که اتباع غیرمجاز یکی از این عوامل محسوب می شوند که با انگیزه‌های مالی و غیره، اقدام به همدستی با رژیم صهیونی کرده بودند.

وی با تاکید بر اینکه اتباع غیرمجاز باید تعیین تکلیف شده و هر چه سریع تر از کشور اخراج شوند، تصریح کرد: البته در این مسیر باید راه های بازگشت به کشور هم مسدود شود. اما متاسفانه در شرایط فعلی اتباع غیرمجاز را از کشور بیرون می‌کنند اما دوباره از روزنه‌های دیگر وارد کشور می‌شوند

نماینده تهران در مجلس با تاکید بر اینکه باندهایی که اتباع غیرمجاز را به کشور وارد می‌کنند نیز باید هر چه سریع تر از سوی نهادهای امنیتی و اطلاعاتی شناسایی و دستگیر شوند، تصریح کرد: این باندهای تبهکاری به صورت شبکه‌ای فعالیت می‌کنند و در استان‌های مختلف سَرپل دارند تا بتوانند اتباع را به مرکز کشور منتقل کنند. برهمین اساس باید مسئله اتباع غیرمجاز به صورت اورژانسی و اضطراری مورد پیگیری قرار بگیرد.

نماینده  میاندوآب در مجلس با بیان اینکه تاکنون بیش از ۵۰ هزار نفر از اتباع غیرمجاز، ساماندهی شده‌اند، تصریح کرد: همچنین بسیاری از آنها از کشور خارج شدند. البته فراجا به موضوع املاکی که به برخی از اتباع افغان اجاره داده شده ورود کرده است.

با توجه به اظهارات نمایندگان، به نظر می‌رسد مجلس شورای اسلامی بررسی لایحه ساختار، وظایف و اختیارات سازمان ملی مهاجرت را هر چه زودتر در دستور کار صحن علنی مجلس قرار دهد تا فرآیند تصویب و تایید آن توسط شورای نگهبان با سرعت بیشتری نهایی شود. چرا که با این قانون اتباع بیگانه به زودی ساماندهی خواهند شد./ایرنا

مطالب مرتبط
ارسال نظر