به گزارش راهبرد معاصر؛ بحران در عراق در حالی وارد سومین ماه خود می شود، که نابسامانی یاد شده فرصت مناسبی را برای موج سواری و تحرک تروریست های داعش در این کشو فراهم آورده است. استان های صلاح الدین، نینوا و دیالی در خلال روزهای اخیر شاهد نبرد شدید نیروهای حشدالشعبی با تروریست های داعش بوده است.
مقامات امنیتی عراق شب گذشته از بازداشت فردی به نام ابوخلدون، فرمانده شبه نظامیان داعش در استان صلاح الدین که گفته می شود معاونت البغدادی را نیز در کارنامه دارد، خبر داده اند.
هیئت الحشد الشعبی عراق روز دوشنبه با صدور بیانیه ای اعلام کرد که داعش با سوء استفاده از شرایط امنیتی و سیاسی کنونی در عراق دست به حملاتی در برخی مناطق عراق زده است.
به دنبال کشته شدن ۶ نیروی حشد شعبی و زخمی شدن ۱۷ نفر دیگر از جمله فرمانده تیپ ۲۰ حشد شعبی، این هیئت با صدور بیانیه ای بیان کرد: برخی مناطق آزاد شده از چند روز قبل شاهد حملات مکرر داعشی هایی است که تلاش می کنند از اوضاع امنیتی و سیاسی نابسامان کشور بهره برداری کنند. یکی از مهمترین مناطق، استان دیالی است که روز گذشته شاهد درگیری شدید میان برادران شما در حشد شعبی با تکفیری هایی بود که به دنبال نفوذ به شهر و ساقط کردن آن از نظر نظامی بودند که در این درگیری ۶ نفر از نیروهای حشد شعبی کشته و ۱۷ نفر دیگر از جمله فرمانده تیپ ۲۰ زخمی شدند.
در این میان و با توجه به استعفای عبدالمهدی از سمتِ نخست وزیری، رئیس پارلمان عراق طی نامهای خطاب به رئیس جمهور این کشور درخواست کرد که طی 15 روز نامزد تصدی پست نخست وزیری این کشور را مشخص کند.
یورش داعش به زندانها؛ توطئه جدید خارجی علیه عراق
بر هیچ کس پوشیده نیست که آغاز تظاهرات در عراق از اول اکتبر سال جاری، برخی طرفهای داخلی و خارجی در تلاشند که از این اعتراضات، ماهی خود را صید و اهداف خود را محقق کنند.
گروه تروریستی داعش نیز که تقریبا در عراق رو به زوال بود و بیشتر، به صورت گروههای چند نفره در مناطقی از این کشور حضور داشت، در پی بهرهبرداری از این ناآرامیهاست تا بار دیگر بتواند عناصر خود را در عراق سازماندهی کند.
روزنامه الاخبار لبنان گزارش داد که عناصر داعش قصد دارند عملیات بزرگی را برای یورش به زندانهای عراق انجام دهند و هزاران نفر از عناصر بازداشتی از جمله چندین سرکرده خود را فراری دهند. گفتنی است که بیش از هجده هزار عنصر از گروههای تروریستی مختلف در زندانهای عراق حضور دارند.
به گزارش این روزنامه، بازداشت این هجده هزار نفر، حاصل بیش از پانزده سال تعقیب گروههای مختلف تروریستی از جمله گروههای «القاعده»، «انصار السُنّة»، «داعش»، «الجیش الاسلامی»، «جیش الراشدین»، «جیش الفاتحین»، «حماس العراق» و «جیش المصطفى» است که طی این بازه زمانی، شمار زیادی از سرکردههای این گروهها بازداشت و روانه زندان شدند.
طرح داعش برای حمله به زندان «الحوت» در الناصریه
شهر الناصریه در ۳۷۵ کیلومتری جنوب بغداد قرار دارد و مرکز استان «ذی قار» عراق است. بافت این شهر، قبیلهای است و ساکنان آن، با وجود برخورداری این استان از میادین نفتی، با بیکاری و فقری گسترده روبهرو هستند.
بنا بر این گزارش، این مسائل سبب شده است که حضور ساکنان الناصریه در اعتراضات جنوب عراق پررنگ باشد؛ چرا که میدان «الحبوبی» این شهر، از آغاز اعتراضات، شاهد حضور گسترده معترضان بوده و هست.
الاخبار ادامه داد، اعتراضات در الناصریه در بدو امر، مسالمتآمیز و بسیار منضبط بود و معترضان شعارهایی برای اصلاحات در عراق سر میدادند، ولی از ۲۸ آبان ماه گذشته، در شبکههای اجتماعی صفحات جعلی ایجاد شد که بیشتر از خارج ادامه میشد و در این صفحات، بر طبل افزایش دامنه اعتراضات کوبیده شد.
این صفحات مجازی، علنا حمایت از گروه کوچکی از افراد نقابدار را کلید زدند که برخی از منازل مسئولان دولتی را به آتش کشیده بودند. این تبلیغات هدفمند، کار را به جایی رساند که دولت مرکزی عراق مجبور شد نیروهای امنیتی بیشتری به این شهر اعزام کند.
به گزارش این روزنامه، از هفتم آذر ماه، نقابداران در الناصریه، با نیروهای امنیتی درگیر شدند و همین مسئله باعث درگیریهای گستردهای شد و در پی آن، نیروهای امنیتی مجبور شدند از این شهر خارج شدند. این در حالی بود که شمار زیادی از جوانان به سمت مرکز پلیس الناصریه حرکت کردند تا به آن حمله کنند.
یکی از افسران سرویس اطلاعاتی عراق به الاخبار گفت که هدف از این درگیریها، «ایجاد خلأ امنیتی بود که از رهگذر آن، دهها نفر از عناصر داعش بتوانند از طریق مناطق بیابانی حرکت کنند و خود را به زندان "الحوت" برسانند و وارد آن شوند».
در الحوت که در یازده کیلومتری شرق الناصریه قرار دارد، بیش از شش هزار و دویست زندانی حضور دارند که بیشتر آنان وابسته به گروههای تروریستی به ویژه داعش هستند. کما اینکه در این زندان، سرکردههای تروریستی حضور دارند که محکوم به اعدام شدهاند. به گفته این افسر، سرویس اطلاعات عراق، «چندین تماس و پیام نوشتاری بین سرکرده های داعش را رهگیری کرده که نشان میدهد. انگیزه واقعی برای یورش به زندان مرکزی الناصریه و فراری دادن زندانیان آن وجود دارد».
وی با بیان اینکه «این طرح داعش، تحت حمایت طرفهای خارجی ناشناس قرار دارد»، خاطر نشان کرد، هدف این طرح، ایجاد هرجومرج در الناصریه و درگیری با نیروهای امنیتی است. به همین دلیل، سرویس اطلاعاتی عراق از سرویسهای امنیتی در الناصریه خواسته است که حراست از زندان الناصریه را افزایش دهند.
کما اینکه، برخی از شیوخ عشایر نیز، از تدارک دیدن این توطئه برای الناصریه، خبر میدهند. شیوخ عشایر استان ذی قار اواخر هفته گذشته خبر دادند که چنین طرح تروریستی برای این استان برنامهریزی شده است تا بتوانند عناصر داعش را از زندان الحوت، فراری دهند.
عشایر بلافاصله پس از اعلام این طرح، به اتفاق سرویسهای امنیتی حاضر در الناصریه به ویژه رئیس پلیس این شهر، گروههای محلی حامی نیروهای امنیتی را تشکیل دادند و فورا صدها نفر از این گروهها، در اطراف زندان الناصریه مستقر شدند تا امنیت آن را تأمین کنند.
در همین ارتباط، ریاست پلیس نینوی در ۲۷ نوامبر گذشته خبر داد که تلاش برای فراری داعش زندانیان تروریستی حاضر در زندان «التسفیرات» واقع در مرکز شهر موصل ناکام ماند. پیش از آن نیز، ریاست سرویس اطلاعات و مبارزه با تروریسم در استان صلاح الدین (۱۷۵ کیلومتری شمال بغداد) در یک عملیات پیشدستانه، عملیات داعش برای حمله به «مرکز تکریت» را ناکام گذاشته بود. در این منطقه، یک زندان زنان وجود دارد.
یکی از افسران بلندپایه وزارت کشور عراق خبر داد که این عملیاتها تصادفی نیست، بلکه هدف داعش این است که توجه نیروهای امنیتی عراق از یک «عملیات بزرگ» برای حمله به زندان الناصریه منحرف شود.
الحشد الشعبی: اجازه نمیدهیم داعش بار دیگر امنیت عراق را تهدید کند
«ابومهدی المهندس» معاون رئیس سازمان الحشد الشعبی عراق روز سه شنبه بر آمادگی یگانهای این سازمان در مقابله با هستههای داعش در همه استانهای عراق تاکید کرد.
در بیانیه دفتر معاون رئیس سازمان الحشد الشعبی آمده است: ابومهدی المهندس در عیادت از هاشم احمد حنتوش التمیمی، فرمانده تیپ 20 الحشد الشعبی تاکید کرد: حضور فرماندهان الحشد الشعبی در خط مقدم مجاهدین و ریخته شدن خون آنها در کنار دیگر مبارزان، گواه احساس و تعهد بالای آنها به مسئولیت، میهن و مردمشان است.
به گزارش وبگاه خبری موازین نیوز، نائب رئیس سازمان الحشد الشعبی بر آمادگی این سازمان برای مقابله با هستههای داعش در همه استانهایی که مشمول عملیات «اراده پیروزی» علیه بقایای تروریستهاست، تاکید کرد و گفت: ما هرگز و تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهیم بود که داعش بازگردد و امنیت کشور و ملت ما برای بار دیگر تهدید کند.
الحشد الشعبی دو روز پیش هم با صدور بیانیهای اعلام کرد: برخی از مناطق آزاد شده از دست داعش، چند روزی بود که تحت حملات مکرر گروه تروریستی داعش قرار داشت و هدف از این حملات سوء استفاده از شرایط امنیتی و سیاسی بحرانی در عراق است. مهمترین این مناطق، استان دیالی بود که یکشنبه شب شاهد درگیری سنگین میان نیروهای الحشد و تروریستهایی بود که تلاش داشتند، با نفوذ به این استان، موجب سقوط آن شوند.
در این بیانیه آمده است: در درگیریهای شب گذشته در منطقه نفط خانه، شش نیروی الحشد به شهادت رسیدند و شمار زخمیها به ۱۷ تن از جمله فرمانده تیپ ۲۰ میرسد.
نیروهای تیپ ۴۴ الحشد الشعبی عصر روز سه شنبه هم حمله جدید عناصر داعش در منطقه الحضر در جنوب الموصل را دفع کردند.
در بیانیه الحشد الشعبی آمده است: نیروهای لشکر ۴۴ الحشد الشعبی عصر سه شنبه حمله جدید داعش به منطقه الحضر در جنوب شهر موصل را دفع کردند که تا چندین ساعت ادامه داشت.
در این بیانیه آمده است: عملیات عصر سه شنبه دومین عملیات مقابله با داعش در ۲۴ ساعت گذشته بوده است. تروریستهای داعش دوشنبه شب هم تلاش داشتند مواضع الحشد الشعبی در منطقه الحضر در جنوب موصل را هدف قرار دهند که ناکام ماندند.
طبق بیانیه صادر شده توسط الحشد الشعبی، تیپ ۴۴ الحشد الشعبی پس از چند ساعت درگیری و استفاده از سلاحهای سبک و نیمه سنگین و همچنین دوربینهای دید در شب، توانست تروریستهای داعش را به عقب براند.
در این بیانیه همچنین آمده است که هدف تروریستها ایجاد ناآرامی در روستاها و شهرکهای جنوب استان نینوی و شمال غرب استان صلاحالدین و همچنین قطع مسیر ارتباطی اصلی بود. منطقه «الحضر» در آوریل سال ۲۰۱۷ به دست نیروهای الحشد الشعبی از اشغال داعش خارج شد.