اثرات بسته شدن تنگه هرمز بر اقتصاد جهانی

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ روزانه بیش از ۲۰ درصد عرضه جهانی، معادل 20 میلیون بشکه نفت خام و سایر محصولات پالایش شده بهجز کشتیهای تجاری از تنگه هرمز عبور میکند و محدودیت در انتقال نفت خام و سایر محصولات، یکی از مهمترین مسیرهای انتقال انرژی در جهان، اثرات منفی غیر قابل جبرانی بر متغیرهای اقتصادی جهان؛ به ویژه کشورهای پیشرفته و توسعه یافته خواهد گذاشت.
افزایش قیمت نفت، به عنوان عامل اثرگذار بر افزایش هزینه های حمل و نقل و تولید، می تواند تورم را تا دو درصد در کشورهای توسعه یافته افزایش دهد
شاید مهمترین و سریعترین اثر بسته شدن تنگه هرمز یا محدودیت در نقل و انتقال نفت خام، افزایش قیمت باشد به نحوی که در نخستین روز کاری بازارهای جهانی نفت، میانگین قیمت نفت خام به بیش از ۱۰۰ دلار در هر بشکه رسید و پیش بینی می شود قیمت نفت به بیش از ۲۰۰ تا ۴۰۰ دلار در هر بشکه برسد.
افزایش هزینه های بیمه
یکی از تبعات محدودیت در نقل و انتقال محموله های نفتی از تنگه هرمز افزایش هزینه بیمه بوده؛ به این صورت که بیمه گران هزینه بیمه نفتکش ها را به شدت افزایش داده و این مساله بر قیمت نفت به شدت اثر می گذارد.
برخی از شرکتهای بیمه، هزینه بیمه جنگی را تا ۲۰ برابر افزایش داده که این موضوع منجر به افزایش هزینه های عملیاتی و در نتیجه کاهش فعالیتهای حمل و نقل و مآلا کاهش عرضه نفت در مقابل تقاضای فزاینده آن منجر می شود.
قیمت بنزین
یکی از نتایج بسته شدن تنگه هرمز و نقل و انتقال هوشمند محموله های نفتی، افزایش قیمت بنزین در کشورهای وارد کننده نفت است؛ به عنوان مثال قیمت بنزین در آمریکا، بیش از ۱۷ درصد طی 10 روز گذشته افزایش یافته و پیش بینی می شود به بیش از ۶ دلار در هر گالن برسد که این موضوع، با توجه به وسعت آمریکا و گسترش حمل و نقل جاده ای و همچنین تمایل شهروندان آمریکایی به خودروهای شخصی (جهت رفت و آمد)، دولت ترامپ را با چالش جدی روبرو خواهد ساخت .
نکته مهم و اثرگذار اینکه با توجه به عدم وجود منابع داخلی در اروپا (در مقایسه با آمریکا)، افزایش قیمت بنزین در اروپا بالاتر و چالشهای ناشی از آن جدیتر است؛ به نحوی که پیش بینی می شود قیمت هر لیتر بنزین در کشورهای اروپایی به ۲/۵ یورو در هر لیتر برسد .
افزایش تورم
افزایش قیمت نفت، به عنوان عامل اثرگذار بر افزایش هزینه های حمل و نقل و تولید، می تواند تورم را تا دو درصد در کشورهای توسعه یافته و مقادیر بیشتری در کشورهای در حال توسعه افزایش دهد. از سوی دیگر، این امکان وجود دارد که بانکهای مرکزی در عکس العمل به افزایش تورم، نرخ بهره را افزایش داده که نتیجه ای جز کاهش سرمایه گذاری، کاهش تولید، کاهش اشتغال و درآمد به دنبال نخواهد داشت.
نکته پایانی اینکه، در صورت پایان تجاوز آمریکای جنایتکار و رژیم غاصب صهیونیستی و دفاع جانانه جمهوری اسلامی ایران، اثرات اقتصادی آن برای سالها، کشورهای جهان را تحت الشعاع قرار داده و نمی توان انتظار بهبود در کوتاه مدت داشت.
هرچند جنگ، بدترین واژه در تارک ادبیات سیاسی است و هیچ کشوری نمی تواند از اثرات و تبعات آن مصون بماند، ولی به نظر می رسد یادگار قائد شهید حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای (ره) در ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، به عنوان نقشه راه توسعه و پیشرفت کشور، مقاومت و پایداری اقتصاد کشور را افزایش داده و تجربه مبارزه با تحریمهای ناجوانمردانه، به ویژه از سال ۱۳۹۷ به بعد اگر با درایت و تخصص سیاستگذاران و حکمرانان اقتصادی کشور همراه شود؛ موجبات بازدارندگی اقتصادی کشور را فراهم خواهد نمود.