به گزارش راهبرد معاصر؛ چهاردهمین نشست موسوم به روند «آستانه» در پایتخت قزاقستان پیرامون آینده سوریه شب گذشته با صدور بیانیه ای از سوی سه کشور ایران، روسیه و ترکیه به کار خود پایان داد.ایران، روسیه و ترکیه با اشاره به کار کمیته قانون اساسی سوریه، تاکید کردند که این امر باید با مفهوم سازش و تعامل سازنده و بدون دخالت خارجیها اداره شود.
این بیانیه همچنین اضافه کرد: «در این نشست، طرفین از تشکیل کمیته قانون اساسی در ژنو ابراز خرسندی کردند. آنها بار دیگر حمایت خود را از تداوم کار این کمیته اعلام کردند.»
نشست صلح سوریه (روند آستانه) از روز سهشنبه به مدت ۲ روز در شهر نورسلطان پایتخت قزاقستان برگزار شد.
دستیار ارشد وزیر امور خارجه ایران در امور ویژه سیاسی و هیأت همراه نیز دیروز (سه شنبه) ۱۹ آذر ۱۳۹۸ در شهر نورسلطان به صورت جداگانه با هیأتهای روسیه، ترکیه، سازمان ملل متحد و لبنان به عنوان اعضای ضامن و اعضای ناظر روند آستانه، دیدار و گفتگو کردند.
«بشار جعفری» رییس هیأت مذاکره کننده سوریه در نشست موسوم به روند «آستانه» در این نشست گفت: آمریکا نفت کشور ما را سرقت برده و به ترکیه میفروشد.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، جعفری که روز چهارشنبه در کنفرانس مطبوعاتی پس از پایان چهاردهمین نشست روند آستانه در شهر نورسلطان، پایتخت قزاقستان سخن میگفت، افزود: ما در این نشست درباره تلاشهای ترکیه برای ترک سازی مناطق شمال سوریه که نقض قوانین بینالمللی است، صحبت کردیم.
وی گفت: ترکیه به توافق آستانه و سوچی درباره خارج کردن نیروهایش از اراضی سوریه عمل نکرد.
نماینده دایم سوریه در سازمان ملل متحد گفت که دمشق به مبارزه با گروههای تروریستی تا از بین بردن کامل آن از جمله در ادلب ادامه میدهد.
جعفری اضافه کرد: تروریستها با حمایت کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، رژیم صهیونیستی، ترکیه، عربستان سعودی و شیوخ قطر به اقدامات تروریستی و مجرمانه خود در ادلب ادامه میدهند و هرچه دولت سوریه برای مقابله با آنها تلاش کرده، این کشورها با سنگ اندازی مانع از آن شدند. این در حالی است که اقدامات این کشورها مغایر با قطعنامه های شورای امنیت است که گروههایی مانند داعش و جبهه النصره و گروههای مرتبط با آنها را در فهرست تشکیلات تروریستی قرار داده است.
وی در پایان تأکید کرد که دمشق، مخالف هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی یا دخالت در کار کمیته بررسی قانون اساسی است و هرگونه تلاش برای تشکیل مناطق خودمختار در خاک سوریه است و کُردها، جزئی جداناپذیر از مردم سوریه هستند.
در همین حال، کشورهای ضامن صلح سوریه (ایران، روسیه و ترکیه) امروز (چهارشنبه) در پایان چهاردهمین نشست خود موسوم به روند «آستانه» در پایتخت قزاقستان با صدور بیانیهای بار دیگر از حاکمیت ملی و یکپارچگی سوریه حمایت و مخالفت شدید خود را با تشکیل مناطق خودمختار در این کشور اعلام کردند.
سه کشور ضامن صلح سوریه برای تقویت ثبات در مناطق شمالی این کشور از توافق مهرماه گذشته میان روسیه و ترکیه و نیز توافق «آدانا» که در سال ۱۹۹۸ میان دمشق و آنکارا به امضا رسیده، حمایت کردند.
کشورهای ضامن صلح سوریه همچنین در بیانیه خود، به تجاوزهای مستمر رژیم صهیونیستی به خاک سوریه واکنش نشان دادند و آن را در تناقض با قوانین بینالمللی و خطری برای امنیت منطقه دانستند.
کشورهای ضامن صلح سوریه همچنین مقرر کردند تا دور جدید نشست آستانه ماه مارس آینده در شهر نورسلطان قزاقستان برگزار شود.
روند آستانه شامل ایران، روسیه و ترکیه است و این سه کشور از حدود سه سال پیش مذاکرات آستانه را برای حل و فصل کامل مسائل سوریه بدون مداخله خارجی در امور داخلی این کشور و با تأکید بر مشارکت طرف های سوری شامل دولت این کشور و گروه های معارض آن پیش می برند.
سیزدهمین دور نشست آستانه درباره دستیابی به راه حل سیاسی برای بحران ۹ ساله سوریه روزهای ۱۰ و ۱۱ مرداد ماه در قزاقستان برگزار شد.
گفتگوی تلفنی اردوغان و پوتین درباره اوضاع سوریه و لیبی
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین از گفتگوی تلفنی روسای جمهور روسیه و ترکیه درباره اوضاع سوریه و لیبی خبر داد.
پسکوف گفت که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و ولادیمیر پوتین همتای روس وی در این تماس تلفنی حل و فصل بحران لیبی را خواستار شده و نسبت به درگیری ها در اطراف طرابلس پایتخت این کشور ابراز نگرانی کردند.
دو طرف همچنین آتش بس فوری و از سرگیری مذاکرات صلح بین طرف های لیبی را خواستار شدند.
سخنگوی کرملین افزود که پوتین و اردوغان بر حمایت از تلاش ها برای مقابله با تهدیدات تروریستی در سوریه از جمله استان ادلب تاکید کردند.