کره شمالی کارت های هسته ای خود در مذاکره با آمریکا را نگاه داشته است-راهبرد معاصر
تحلیل اندیشکده رند از سیاست هویج و چماق کیم جونگ اون در قبال ترامپ؛

کره شمالی کارت های هسته ای خود در مذاکره با آمریکا را نگاه داشته است

تحلیلگر سابق سیا در تحلیلی برای اندیشکده رند، با مرور اقدامات کره شمالی پس از ملاقات کیم جونگ اون با ترامپ در هانوی، اثبات می کند که پیونگ یانگ طی مذاکره با امریکا توان موشکی و هسته ای خود را به هیچ وجه کاهش نداده.
سو کیم؛ تحلیلگر سیا
تاریخ انتشار: سه‌شنبه ۰۳ دی ۱۳۹۸ - 24 December 2019

کره شمالی بیشتر کارت ها در مذاکرات هسته‌ای با امریکا را نگه داشته

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ تحلیلگر سابق سیا در تحلیلی برای اندیشکده رند، با مرور اقدامات کره شمالی پس از ملاقات کیم جونگ اون با ترامپ در هانوی، اثبات می کند که پیونگ یانگ طی مذاکره با امریکا توان موشکی و هسته ای خود را به هیچ وجه کاهش نداده. در ادامه ترجمه این یادداشت را می خوانید:

 

در سالی که گذشت کره شمالی به ایالات متحده یادآور شده که پنجره های فرصت مذاکره برای یک توافق هسته ای، به آرامی بسته می شوند. کیم جونگ اون در یک سخنرانی در مجمع عالی خلق در آوریل به واشنگتن هشدار داد «تا آخر امسال بردباری می کنیم و منتظر می مانیم تا ببینیم امریکا تصمیم شجاعانه ای می گیرد یا نه». تصمیم شجاعانه که به لحن دیگری همان "محاسبات جدید" در مورد پیونگ یانگ است، مسئله سختی نخواهد بود. اما چالش مهلک در دو مطالبه کیم نهفته است: او تا حد زیادی خواستار دست نخوردن برنامه های موشکی و هسته ای خود و همزمان برداشته شدن تحریم هاست. پیامدهای چنین توافق یکجانبه ای نه تنها برای منافع امریکا و کره جنوبی هزینه ساز است بلکه می تواند باعث تغییر توازن قدرت و اتحادهای قدیمی در منطقه شمال شرق آسیا شود.

 

کیم که کاملا آگاه است پیشنهادش باعث ایجاد یک معما میان تصمیم سازان ایالات متحده می شود، با ضربه ای دیگر، فشار را دو برابر کرده و افزوده «قطعا برای امریکا سخت خواهد بود تا فرصتی قابل مقایسه با بسته پیشنهادی ارائه شده در نشست سران هانوی (فوریه) بدست آورد). نماینده او در سازمان ملل هم اخیرا با تهدید به این که خلع سلاح هسته ای می تواند از میز مذاکرات آینده با امریکا کنار گذاشته شود، بر ابهام اوضاع افزوده است.

 

کیم ضمن ایجاد فشار با تعیین اولتیماتوم تا آخر امسال، برنامه های موشکی و هسته ای خود را هم گسترش داده و به نحو پیشرفته ای آمادگی دفاعی سئول در مقابل تهدیدات نظامی متعارف و هسته ای کره شمالی را پایین آورده است. همچنین شکاف در اتحاد ایالات متحده با کره جنوبی را عمق بخشیده.

 

امسال کیم بیش از 6 آزمایش داشته که تازه ترین آن ها در گفته خود او، "آزمایش بسیار مهم" بود که در پایگاه پرتاب ماهواره سوهای انجام شد؛ آزمایشی که "جایگاه استراتژیک کره شمالی را" تغییر می دهد. یک روز قبل تصاویر ماهواره ای نشان از آمادگی احتمالی برای آزمایش مجدد موتور در آن قسمت داشته. در عید شکرگزاری در نوامبر، کیم دو موشک بالستیک کوتاه برد به سوی دریای شرقی پرتاب کرد.

 

پیونگ یانگ سیگنال هایی می فرستد که نشان می دهد سورپرایزهای بیشتری در راه است تا به تصمیم سازان واشگتن در مذاکرات، فشار بیاورند. در حالی که ایالات متحده بیش از قبل به فکر زمان خریدن است، کره شمالی نصیحت کرده شاید "هدیه کریسمس" برای امریکا داشته باشد.

 

حتی حل مسئله هسته ای کره شمالی هم باعث اتمام مشکلات با آن نمی شود. در حالیکه سئول، وظیفه شناسانه به تعهدات خود در توافق میان دو کره برای تفاهم نظامی عمل کرد، (توافقی که با هدف جلوگیری از تقابل نظامی دو طرف تنظیم شده بود)، به طز حیرت آوری حضور نظامی خود را در جزیره های نزدیک مرز محدودیت شمالی که شاید یک تار مو با آب های کره جنوبی فاصله دارد، 4 برابر کرده است.

از این ها گذشته، کره شمالی که از رزمایش نظامی مشترک امریکا و کره جنوبی انتقاد می کند، خود در مجمع الجزایری با فاصله کمتر از 30 کیلومتر از کره جنوبی، رزمایش با سلاح های جنگی برگزار کرده است. وضوح و نزدیکی آماده سازی کره شمالی در زمینه نظامی متعارف، بار دیگر نگرانی کارشناسان امنیتی و دفاعی کره جنوبی را برانگیخته که مانورهای اخیر را پیش قراول کمین های پیونگ یانگ برای سئول می بینند.

 

از نظر کیم، یک حمله به کره جنوبی شاید تاکتیک هزینه بر ولی موثری برای آزمودن راه حل های ترامپ در مذاکرات هسته ای و تعهدات امریکا به امنیت منطقه باشد تا آن که بخواهد واقعا با ایالات متحده تقابل کند.

 

با نزدیک شدن به سال جدید، می توانیم تنها انتظار داشته باشیم که کره شمالی به فشارها بر واشنگتن برای اعطای یک توافق یکطرفانه ادامه دهد به نحوی که ضمن حفظ زرادخانه هسته ای و موشکی خود، امتیازات اقتصادی و سیاسی بگیرد. کیم طیفی از گزینه ها را برای لرزاندن همتایان خود در دست دارد: از آزمایش های موشک میانبرد گرفته تا موشک های قاره پیما تا آزمایش هسته ای و شاید حمله نظامی محدود به سئول؛ مراد از این ها هم سنجش واکنش واشنگتن خواهد بود.

 

ایالات متحده در مقابل، طیف محدودتری از گزینه های واقع گرایانه دارد: پذیرفتن برداشتن تحریم ها و چشم پوشی از برنامه های رو به گسترش هسته ای و موشکی کیم یا ادامه دادن به افزایش تنش ها.

 

در هر دو صورت، کیم به حفظ برنامه موشکی و هسته ای خود نزدیک می شود. شاید باز به تکرار چرخه افزایش تشنج و مذاکره ادامه دهد تا این که به هدف نهایی خود در رسیدن به جایگاه یک قدرت هسته ای و گسستن اتحاد کره جنوبی و امریکا دست یابد. حتی اگر اولتیماتوم یک ساله کیم بگذرد، ما با کره شمالی مواجه خواهیم بود که مسلح به سلاح هسته ای است و اهرم های بیشتر برای زورگیری از کشورهای منطقه و ارعاب آن ها دارد و در این راه مصمم تر نیز شده است.

 

نظریه: با توجه به این تحلیل مشخص می شود که برخلاف تصور عمومی، کره شمالی طی مذاکرات با امریکا نه تنها خود زیر بار سیاست چماق و هویج امریکا نرفته و از توانمندی هسته ای و موشکی خود دست نکشیده بلکه خود امریکا را دچار سیاست چماق و هویج کرده است. کره شمالی از یک سو هویج مذاکره برای دولت ترامپ نشان می دهد و از سوی دیگر، چماق تهدید کره جنوبی و آزمایش های موشکی و هسته ای جدید را بالا می آورد. اولتیماتوم کیم جونگ اون نشان می دهد که کره شمالی حداقل در ظاهر، خود را پایین تر از امریکا نمی بیند.

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛ / ۱ روز پیش

معادلات انرژی منطقه پس از سقوط اسد

یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛ / ۱ روز پیش

دور باطل صهیونیست‌ها در غزه