به گزارش راهبرد معاصر به نقل روابط عمومی سازمان خصوصی سازی، دکتر علیرضا صالح در نشست خبری خود با خبرنگاران که صبح امروز در محل سازمان خصوصیسازی برگزار شد، گفت: بر اساس سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد مقرر شده تا بخش زیادی از اختیارات دولت به بخش خصوصی واگذار شود.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی افزود: تا پیش از ابلاغ این اصل، بازار سرمایه کشور از توسعه زیادی برخوردار نبود و با ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی شاهد ورود شرکتهای بزرگی از بخشهای معدن، بانک، بیمه و پالایشی به بازار سرمایه هستیم.
وی اضافه کرد: از سال ۱۳۸۰ تا کنون حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان واگذاری انجام شده است که از این میزان تنها ۴ درصد معادل ۵ هزار میلیارد تومان با چالش همراه بوده است، ولی متاسفانه تصویری که در جامعه از واگذاریها و سازمان خصوص سازی وجود دارد، متناسب با این مقدار نیست.
صالح گفت: در یک بحث کلی ۹۵ درصد واگذاریهای سازمان خصوصی سازی بدون چالش بوده است که از جمله این موارد میتوان به شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارش اشاره کرد که پس از واگذاری حدود ۲ میلیارد یورو در آن سرمایه گذاری صورت گرفته است.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی ادامه داد: البته تلاش ما این است که ۵ درصد واگذاری که با چالش همراه بوده است، از میان برده و به بهبود روند واگذاریها کمک کنیم.
وی با اشاره به این که عمده واگذاریهای صورت گرفته شده توسط این سازمان به بهبود کارایی و بهره وری منجر شده است، اذعان داشت: افزایش کارایی سرمایههای فیزیکی، انسانی و منابع طبیعی، دنبال کردن عدالت اجتماعی از طریق دخیل کردن مردم در بازار سرمایه و نیز سپردن اقتصاد به مردم از جمله مهمترین اهداف اصل ۴۴ قانون اساسی در کشور هستند.
صالح در خصوص بهبود کارایی و بهره وری در شرکتهای واگذار شده نیز گفت: بر اساس بررسیهای صورت گرفته توسط این سازمان وضعیت شرکتها ۳ سال قبل و ۳ سال بعد از واگذاری مورد بررسی قرار گرفته و بر این اساس قضاوت میکنیم که آیا این واگذاری با موفقیت همراه بوده است یا خیر؟ در این راستا مطابق بررسیهای صورت گرفته در مجموع شاخصها شاهد بهبود ۱۵ درصد واگذاریها در زمینههایی همچون اشتغال، کارایی و بهره وری هستیم.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی همچنین در خصوص برنامههای این سازمان در سال آینده گفت: شفاف سازی و اطلاع رسانی عمومی از جمله موضوعاتی است که در سرلوحه اقدامات آینده سازمان خصوصی سازی قرار دارد. بر این اساس بنا داریم هر نوع واگذاری را اطلاع رسانی عمومی کنیم و هدف از اطلاع رسانیها نیز آگاهی عمومی مردم از طریق رسانهها است؛ چرا که معتقدیم یکی از شرایط رقابت در واگذاریها افزایش اطلاعات مخاطبان و کاهش رانت اطلاعاتی است.
وی گفت: به همین جهت از همکارانمان در سازمان خصوصی سازی خواسته ایم تا این سازمان را به اتاق شیشهای تبدیل کنند و هیچ اطلاعاتی از چشم مخاطبان به دور نباشد.
صالح افزود: در این راستا یکی از اقداماتی که انجام داده ایم درج اطلاعات مختلف از جمله مصوبات هیات واگذاری، نحوه قیمت گذاری توسط کارشناسان رسمی دادگستری، ارائه آگهی واگذاریها، نحوه انتخاب خریداران و مواردی از این دست در سایت سازمان خصوصیسازی است. همچنین فهرست واگذاریهای امسال و سال آینده این سازمان به تفکیک استان نیز در این سایت قابل مشاهده است.
وی گفت: در خصوص واگذاریها، ظرفیتهای متعددی در قانون اعلام شده است که بر این اساس تلاش خواهیم کرد همه واگذاریهای سازمان خصوصی سازی از طریق بازار سرمایه انجام شود و حتی در این راستا در تلاشیم تا تابلویی در بورس راه اندازی کنیم که مزایده و مذاکرههای سازمان خصوصی سازی از این طریق انجام شود.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی تصریح کرد: اهلیت سنجی مشتریان نیز از دیگر مشکلات فراروی واگذاریها است که اتفاقا این موضع به عنوان یکی دیگر از اولویتهای سال آینده سازمان خصوص سازی مطرح میباشد. به همین جهت آیین نامه اهلیت سنجی مشتریان در هیات واگذاری به تصویب رسیده و این آیین نامه در آگهیهای جدید واگذاریهای سازمان خصوصی سازی نیز درج شده است.
وی گفت: توسعه بازار سرمایه از طریق فعالان این بازار هم موضوع دیگری است که به دنبال آن هستیم، چرا که باید سرمایههای خرد و پس اندازهای مردم را سامان دهیم و بر این اساس در راستای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی اختیاراتی را از شورای هماهنگی سران سه قوه در یافت کرده ایم که واگذاریها دولت در قالب صندوقهای سرمایه گذاری انجام شده و بر این اساس در گام نخست سهام ۵ شرکت پالایشگاهی را در مجموع به ارزش ۲۰ هزار میلیارد تومان در قالب این صندوقها به عموم مردم واگذار خواهیم کرد.
صالح افزود: در این زمینه قصد داریم پس از رفع ابهامات مربوط به مدیریت این صندوق ها، پذیره نویسی آنها را در بازار سرمایه انجام داده و پیش بینی میکنیم این صندوق در ابتدای سال آینده راه اندازی شود. همچنین با هماهنگیهای صورت گرفته در تلاشیم تا کد ملی هر فرد به عنوان کد بورسی وی تعریف شده و از این طریق خرید یونیتهای این صندوق را برای مردم آسان کنیم.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی ادامه داد: از سوی دیگر یکی از آسیبهای موجود در روند واگذاریها طی سالای گذشته این بوده که به عنوان مثال یک شرکت از یک زنجیره تولید را واگذار کرده ایم. این در حالی است که بجای واگذاری حلقههای یک زنجیر بنا داریم مجموعه زنجیره تولید را در بورس پذیرش و واگذاریها را از این طریق دنبال کنیم.
وی گفت: با این کار هم به شفافیت بیشتر داراییها و اموال دولت کمک خواهیم کرد و هم این که شرکتها با پذیرش در بازار سرمایه ملزم به ارائه گزارشات و اطلاعات خود به عموم مردم هستند. ضمن این که باید به سمتی برویم که شرایط برابری را برای ایجاد رقابت در راستای اجرای سیاست خصوصی سازی در کشور فراهم کنیم.
وی گفت: واگذاری تدریجی سهام خرد دولت در بازار سرمایه از اقداماتی است که از اواخر هفته آینده بنا داریم آن را انجام دهیم. البته در این زمینه با سازمان بورس، شرکت بورس و فرابورس جلساتی داریم تا واگذاریهای این سازمان لطمهای به معاملات بازار سرمایه نزند.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی اذعان داشت: علاوه بر این عرضه حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان از سهام شرکتهای دولتی را آگهی کرده ایم که بنا داریم این میزان سهام را در قالب بلوکی از طریق بورس و فرابورس واگذار کنیم.
صالح در خصوص دلیل تاخیر در عرضههای سازمان خصوص سازی در سالجاری نیز گفت: دلیل این تاخیر این است که در گام نخست تلاش کردیم ابتدا ابهامات موجود در زمینه واگذاریها رفع شود و پس از آن اقدام به واگذاری سهام شرکتها کنیم.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی در خصوص واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس هم گفت: یکی از آسیبهای مربوط به بنگاههای واگذار شده این است که آماده سازی مناسبی برای واگذاریها انجام نشده است. بر این اساس باید ابتدا آماده سازیهای لازم برای واگذاری این دو باشگاه انجام شود که یکی از این ملزومات ارائه اطلاعات شفاف به مردم است.
وی گفت: در این راستا جلسات متعددی با وزارت ورزش و جوانان داشته ایم تا سازوکار آماده سازی این دو باشگاه را فراهم کینم تا پس از آن استقلال و پرسپولیس را به بخش خصوصی واگذار کنیم.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی در ادامه در خصوص آزادسازی سهام عدالت نیز گفت: تا کنون حدود ۲۶ هزار میلیارد تومان از سهام دولت در قالب سهام عدالت به بیش از ۴۹ میلیون نفر از مشمولات تعلق گرفته است. از این رو باید بهگونهای برنامه ریزی شود تا پس از آزادسازی، مدیریت این سهام توسط مردم انجام شود. ضمن این که آزادسازی سهام عدالت نباید به معاملات بورس نیز آسیب برساند.
وی اضافه کرد: برای آزادسازی سهام عدالت نامهای از سوی رئیس جمهور به مقام معظم رهبری داده شده است که در صورت موافقت ایشان، آزادسازی سهام عدالت انجام خواهد شد.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی اذعان داشت: سازوکار در نظر گرفته شده برای آزادسازی سهام عدالت واگذاری این سهام در قالب شرکتهای سرمایه گذاری استانی و صندوقهای قابل معامله است. بر این اساس اگر تا پایان سال اجازه قانونی آزادسازی سهام عدالت داده شود، تا پایان آبان ماه سال ۹۹ شرایطی را فراهم میکنیم تا سهام عدالت معامله پذیر شود.
وی همچنین در خصوص پرداخت سود سهام عدالت گفت: جمع بندیهای لازم در این زمینه صورت گرفته است و تا پایان هفته آینده نیز تمامی سودهای شرکهای مربوط به سهام عدالت وصول خواهد شد. بر این از اساس از سوم اسفندماه، پس از پایان انتخابات سود سهام عدالت میان مشمولان توزیع خواهد شد.
وی گفت: تا کنون ۵ میلیون نفر از مشمولان شماره شبای خود را وارد سامانه سهام عدالت نکرده اند که برای دریافت این سود باید برای این کار اقدام کنند.