سرنوشت مجلس یازدهم چه خواهد شد؟-راهبرد معاصر
رایزنی های حزبی به نقطه پایان رسید

سرنوشت مجلس یازدهم چه خواهد شد؟

وضعیت جناح‌های سیاسی در ترکیب رقابت‌های انتخاباتی برای ورود به خانه ملت حاکی از آن است که شاهد مجلسی خواهیم بود که از ترکیب حداکثری اصولگرایان و حداقلی اصلاح طلبان تشکیل خواهد شد.
ملیحه زرین‌ پور؛ روزنامه نگار
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۲ - ۰۲ اسفند ۱۳۹۸ - 2020 February 21
کد خبر: ۳۶۵۰۱

سرنوشت مجلس یازدهم چه خواهد شد؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ امروز انتخابات مجلس یازدهم برگزار شد اما در چند روز گذشته برخی اختلافات سیاسی بر سر لیست‌های انتخاباتی تا جایی رسید که تا چند روز قبل از موضوع وحدت شاهد، ارائه 5 لیست مختلف در جبهه نیروهای انقلابی هستیم. شاید ساز ناکوک پایداری‌ها نخستین حرکت برای انشقاق در اصولگرایان و ارائه لیستی مستقل از جبهه وحدت اصولگراها بود امری که علیرغم تشکیل جلسات مختلف برای مجاب کردن آنها  و به منظور وحدت حداکثری اصولگرایان به سبب مخالفت با حضور قالیباف در لیست به نتیجه نرسید و نهایتا جبهه پایداری باز هم حاضر به وحدت با ائتلاف نیروهای انقلاب نشد. لذا لیست «ایران سربلند» با سرلیستی محمد باقر قالیباف شهردار اسبق تهران  به عنوان لیست ائتلاف نیروهای انقلاب قطعی شد.

 

غیر از ایران سربلند که مورد تایید  نیروهای انقلاب به عنوان لیست واحد است، لیست جبهه پایداری به سرلیستی مرتضی آقاتهرانی، لیست مدیران و وزرای دولت احمدی نژاد به سر لیستی صادق خلیلیان، لیست اقتصاد و معیشت مردم که به تعبیری همان لیست جامعه روحانیت مبارز است با سرلیستی  غلامرضا مصباحی مقدم و لیست جوانان انقلابی ایران به سر لیستی پیمان نوشادی، دیگر لیست‌هایی هستند که با انتشار به انشقاق بیشتر در بدنه اصولگرایان و نیروهای انقلابی دامن زده‌اند.

 

آینده مجلس یازدهم ؛ برآیند تصمیم گروه های سیاسی

با این حال وضعیت جناح‌های سیاسی در ترکیب رقابت‌های انتخاباتی برای ورود به خانه ملت حاکی از آن است که شاهد مجلسی خواهیم بود که از ترکیب حداکثری اصولگرایان و حداقلی اصلاح طلبان تشکیل خواهد شد. اما و اگر و تحلیل و ارزیابی هایی هم که در خصوص مجلس یازدهم ارائه می‌شود نشان می‌دهد که چه فعالان و کارشناسان اصلاح طلب و چه اصولگرا بر سر کسب حداکثری کرسی‌های مجلس یازدهم توسط اصولگرایان توافق دارند اما اینکه با وجود این چند گانگی که امروز در میان جبهه نیروهای انقلابی روی داده چه پیش خواهد آمد و این اقداماتی که برخی آن را منفعت طلبانه و برخی خودسرانه و به دنبال لجبازی‌های سیاسی می‌دانند چه تبعاتی خواهد داشت نیاز به بررسی و ارزیابی بیشتر و تحلیل کارشناسان دارد.

 

شاید نخستین پیامد این چند لیستی حضور افرادی از لیست‌های مختلف در مجلس یازدهم است که از هم اکنون بر سر لیست مشترک تفاهم نداشته‌اند و شاید در مجلس هم نتوانند به اجماع و توافق نظری واحد و مطابق مصالح عموم جامعه دست یابند چنانچه محمود میر لوحی معتقد است « سرنوشت مجلس یازدهم به اتفاقات درون گروهی بین اصولگرایان گره خورده است.» حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه و فعال سیاسی اصولگرا اما نظر دیگری داشته و  احتمال هرگونه انشقاق  میان اصولگرایان در مجلس یازدهم را هم رد می‌کند و معتقد است «آنها قطعا یک فراکسیون واحد خواهند داشت.»

 

از میدان عمل تا صحنه کشمش‌های درون حزبی!

اما مسئله اینجاست که اصولگراها بر سر ارائه لیستی واحد در شورای ائتلاف به بهانه‌هایی همچون حضور فردی خاص در سر لیستی یا شاید هم به دلائل منفعت طلبانه به تفاهم نرسیدند و علیرغم تشکیل جلسات متعدد به منظور اتحاد حداکثری باز هم چند تکه شدند و این امر علاوه بر ابهام در نتایج به دست آمده برای مجلس یازدهم این نگرانی را ایجاد خواهد کرد که بدنه مجلس هم چند قطبی ناسازگاری تشکیل دهد. لذا مجلس یازدهم پیش از آنکه میدانی برای حل مشکلات و عمل به وعده ها باشد صحنه جار و جنجال و کشمش‌های درون حزبی گردد! هر چند به تحلیل برخی کارشناسان و فعالان سیاسی تشکیل چند قطبی در مجلس یازدهم دور از ذهن نیست اما اینکه این چند قطبی بین چند جناح سیاسی باشد یا در بدنه یک جناح روی دهد آینده سیاسی کشور را تحت الشعاع قرار خواهد داد و به انشقاق بیشتر و فاصله گرفتن جبهه نیروهای انقلابی از یکدیگر بیش از پیش دامن خواهد زد. چنانچه میرلوحی هم گفته است« چند قطبی در مجلس یازدهم از بین مجموعه اصولگرایان شکل خواهد گرفت».

با این وجود حسن نوروزی، نماینده اصولگرای مجلس دهم بر این باور است که«مجلس بعد مجلسی معقول است که با انتخاب مردم روی کار می‌آید. قطعا لیست‌های گوناگونی از همین جریان اصلاح طلب و اصولگرا بیرون خواهد آمد که می‌تواند چند جریان در مجلس یازدهم ایجاد کند.» اما این تازه یک سر ماجرا است چرا که اصلاح‌طلبان نیز با 3 لیست ائتلاف مردم، یاران هاشمی و یاران اصلاحات وارد رقابت‌های انتخاباتی مجلس پیش رو شده اند و این امر احتمال چند قطبی بودن مجلس یازدهم را بیش از گذشته قوت می‌بخشد.

 

مجلسی کارا یا چند قطبی؟ مسئله این است!

شاید این بحث که سرنوشت حرکات خودسرانه و منفعت طلبانه برخی جریان ها سوای از رفتارهای متحدانه در جبهه اصولگرایان چه خواهد شد اندکی افکار را به سوی کشمش‌ها و جار و جنجال‌هایی که نتیجه ای جز فراموشی حال مردم ندارد، سوق دهد! اما واقعیت آن است که با وجود چند لیستی شدن و انشقاقی که در جبهه نیروهای انقلابی و رقابت‌های سیاسی روی داده است، عملکرد گذشته اصولگرایان و نیروهای انقلابی در مقایسه با دیگر گروه ها و جناح‌های سیاسی این وعده را خواهد داد که علیرغم هر گونه دو یا چند قطبی شدن یا ورود افراد از لیست‌های مختلف مجلس یازدهم مجلسی کارا و قاطع خواهد بود.

 

محسن کوهکن فعال سیاسی اصولگرا و نماینده مجلس دهم گفته است:« معتقدم که یکی از نقاط ضعف مجلس دهم این بود که اساسا جریان ولایی، جریان اکثریت نبود؛ آنچنان که اصلاح طلبان نیز اکثریت نبودند همین امر تصمیم گیری‌ها و اقدامات را تا حدود زیادی مختل و ناکارآمد کرده بود. امیدوارهستیم که مجلس یازدهم مجلسی با اکثریت قاطع اصولگرایان باشد که از یک سو در اتخاذ تصمیمات قاطعانه عمل کند و ازسوی دیگر در یک سال و نیم باقیمانده دولت بی نفس کنونی اندکی سرخط بیاورد که بلکه در اجرای امور قدم‌ها را محکم‌تر بر دارد.»

 

بهره سخن

انتخابات در حال برگزاری است و تا 48 ساعت دیگر سرنوشت وکلای مردم برای چند سال بعد برای حضور یا عدم حضورشان در خانه ملت مشخص شود اما نکته مهم و قابل تامل آن است که هر جناح سیاسی با چد لیست متفاوت وارد عرصه رقابت شده و هر چند اصولگرایان در این میان پیشتاز بوده‌اند و این امر اتحاد درون حزبی را برای رسیدن به اجماع نظرات و قانونگذاری در آینده دچار ابهام خواهد کرد اما عملکرد اصولگرایان در میدان عمل نشان داده با وجود برخی حرکات منفعت طلبانه در این جریان مجلس یازدهم مجلس معقولی خواهد شد که امید است بتواند در این اوضاع و شرایط سختی و تحریم که فشارهای بسیاری بر مردم است مشارکت عمومی را جلب و آینده کشور را در مسیر پیشرفت و آبادانی بیشتر  متحول سازد.

 

ارسال نظر
آخرین اخبار