به گزارش "راهبرد معاصر"؛ از مدت ها قبل تاکید بر اقدامات به اصطلاح دولت پنهان برای زمین زدن دولت روحانی و یا حتی مطرح کردن شائبه هایی مبنی بر کودتای نظامی علیه دولت دوازدهم توسط برخی چهره های منتسب به جریان اصلاحات مطرح می شد.
این صحبت ها دقیقا پس از شنیدن زمزمه هایی مبنی بر خروج آمریکا از برجام شدت بیشتری پیدا می کرد و هرچه به روز اعلام خروج یانکی ها از برجام توسط ترامپ نزدیک تر می شدیم حجم این اظهارات نیز افزایش پیدا می کرد. تاجزاده فعال سیاسی اصلاح طلب که به نظر می رسید این پروژه را رهبری می کند در قالب توئیت های مختلف به سنگ اندازی های دولت پنهان در مسیر حرکت دولت و همچنین تلاش برای جایگزین کردن یک نظامی به جای روحانی سخن می گفت: «مسئول نابسامانیها دولت پنهان است! به نقطه عطف/حذف نزدیک میشویم. یاعقبنشینی میکنند یا باحذف دولت پادگانشان را تشکیل میدهند! شرط پذیرش اینحرفها صداقت دولت بامردم است!»
در این مسیر بودند برخی چهره های دیگر همچون حجاریان - که معمولا دیدگاه های خود را در بازه های زمانی مختلف ناظر به شرایط اصلاح طلبان با شرق و اعتماد در میان می گذارد – که به این گونه اظهارات تاجزاده ضریب می دادند. تئوریسین اصلاحات در تشریح وضعت دولت روحانی در صورت وخیم شدن اوضاع و ناکامی در برجام چنین اظهار میدارد: «در صورتی که وضعیت گفته شده تشدید شود، راستها چهار سناریو پیش روی دولت روحانی قرار خواهند داد. اولین آنها پیشنهاد استعفاست؛ یعنی روحانی را به استعفا دلالت کنند.»
این در حالی بود که هیچ سخنی از لزوم استعفای روحانی از اردوگاه اصولگرا به گوش نمی رسید اما با این حال علی جنتی که انگار قصد دارد اظهارات حجاریان را پیش چشم مخاطب پراهمیت جلوه دهد در اظهارنظری تاکید می کند: «البته مخالفان دولت ممکن است چنین پروژهای را تعقیب کنند ولی به نظر من امکان تحقق آن وجود ندارد.»
در این میان آذر منصوری فعال سیاسی اصلاح طلب نیز در گفت و گو با جماران تاکید می کند که نباید اجازه داد یک سردار چکمه پوش رئیس جمهور کشور شود! صادق زیباکلام نیز که بعضا اظهاراتش شگفتی دوستانش را هم به همراه دارد در خصوص تلاش برای استعفای روحانی می گوید: «تندروها دنبال تغییر قانون اساسی، حذف پست ریاست جمهوری و جایگزین کردن آن با نظام پارلمانتاریستی نیستند. آنها به دنبال فلج کردن دولت روحانی و یک انتخابات زودرس در همین سال ۹۷ هستند. این هدف تندروهاست.»
بریدن و دوختن های اصلاح طلبان تا جایی ادامه یافت که اخیرا و پس از اعتصابات بازاریان تاکید بر استعفای روحانی از سوی یکی از یاران غار او مطرح شد. موسویان مذاکره کننده اسبق هسته ای و همراه همیشگی روحانی در جریان مذاکره با کشورهای غربی در زمان دولت اصلاحات سخن از لزوم استعفای حسن روحانی به میان آورد. او در گفت و گوی خود با روزنامه همشهری تاکید کرد: «بزرگان نظام باید قبل از هرچیز دراین مورد چارهاندیشی کنند؛ حتی به قیمت یک خانهتکانی اساسی در دولت یا حتی استعفای دولت فعلی و برگزاری انتخابات زودرس، زیرا استمرار وضع فعلی تا 2سال دیگر، ممکن است موجب لطمات غیرقابل جبران شود.»
اگر تا پیش از این اصلاح طلبان تاکید می کردند جریان رقیب تلاش می کند روحانی را به آوردگاه استعفا بکشاند – که در حقیقت چنین نکته ای هرگز مطرح نشد – این بار در اردوگاه خودی و از زبان نزدیکان روحانی لزوم استعفای او به گوش می رسد، کمااینکه رسانه ها چندروز پیش از تلاش فراکسیون امید برای کلید زدن استیضاح روحانی رونمایی کردند.
هدف از طرح استعفای روحانی؟
مصرف خارجی: تحلیل سایت خبری اصلاح طلب عصرایران پیرامون ریشه های مطرح سازی استعفای روحانی از زبان یکی از نزدیک ترین افراد به او در عرصه سیاست خارجی، شاید کدهای بسیاری را از این مهم رمزگشایی کند: « اروپا قرار بود تا روز 9 تیر بسته پیشنهادی خود را به ایران تحویل دهد بسته ای که به نظر چندان دندانگیر و قابل توجه نبود بنابراین موسویان با طرح موضوع استعفای روحانی در صدد بود شوک جدی به طرف اروپایی وارد کند.موسویان با طرح موضوع انتخابات زودهنگام عملا به طرف مقابل هشدار داده است تصور نکنند دولت روحانی تا ابد برقرار خواهد بود و ممکن است تحت تاثیر فشارهای اقتصادی قبل از موعد انتخابات دو سال دیگر،اتفاقی در ایران رخ دهد و در آن صورت دیگر مشخص نیست دوباره نماینده ایران در مذاکرات هسته ای محمد جواد ظریف باشد.ذکر این نکته حایز اهمیت است که برجام برای اروپا نه مسئله ای اقتصادی بلکه موضوعی امنیتی است و عواقب فروپاشی آن تاثیر مستقیم بر امنیت اروپا دارد.» اینکه این سایت اصلاح طلب درصدد انحراف افکارعمومی برآمده و یا براساس اظلاعات درست دست به ارائه این تحلیل زده موضوعی است که تا روزهای آینده و ارائه بسته پیشنهادی اروپا تا حدود زیادی روشن می شود.
مصرف داخلی: در این میان هیچ یک از سایت ها، خبرگزاری ها و یا چهره های منتسب به جریان اصلاحات هرگز سخنی از ریشه های القائات مکرر برخی چهره ها در خصوص تلاش جریان انقلابی برای کودتا علیه دولت و یا تلاش آن ها برای به استیضاح کشاندن روحانی مطرح نکرده اند.
شرایط امروز خصوصا پس از خروج آمریکا از برجام موجب شده هر چند تعامل اصلاح طلبان با دولت به صورت کج دار و مریز تا به امروز ادامه پیدا کند اما این جریان در اتخاذ یک راهبرد منسجم و واحد در قبال دولت دوم روحانی دچار سردرگمی شده است. نکته حائز اهمیت آنجاست که اصلاح طلبان نسبت به عملکرد روحانی در برابر افکارعمومی مسئولند، همان طور که بارها و بارها بسیاری از چهره های منتسب به این جریان براین مهم تاکید کرده اند و در دفاع بی چون و چرا از روحانی در تبلیغات انتخاباتی زمینه را برای انتخاب روحانی توسط این گایگاه اجتماعی فراهم کرد.
در چنین شرایطی توجیه عملکرد روحانی باید در دستور کار آن ها قرار گیرد تا شرایط فعلی بستر را برای تداوم ریزش تصاعدی فراهم نکند. از دگرسو، انحراف اذهان از مطالبه بهبود وضعیت اقتصادی کشور و تلاش برای اینکه اعتراضات اقتصادی مردم را دچار حواشی سیاسی کنند نیز توسط برخی عناصر نفوذی در بدنه جریان اصلاحات شکل گرفته است.