چرا رویه دولت نسبت به صادرکنندگان مناسب نیست؟-راهبرد معاصر
یادداشت اختصاصی حسن حیدری، اقتصاددان:

چرا رویه دولت نسبت به صادرکنندگان مناسب نیست؟

تهدیدات بانک مرکزی و دولت نسبت به صادرکنندگان باید به صورت آسیب شناسانه مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد چرا که فشارهای زیاد دولت به تجار و صادر کنندگان ممکن است از جهات دیگری تبعاتی به دنبال داشته باشد.
حسن حیدری؛ اقتصاددان و عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۱ - ۰۸ تير ۱۳۹۹ - 2020 June 28
کد خبر: ۴۷۹۲۱

چرا رویه دولت نسبت به صادرکنندگان به شکل تهدید است؟

 

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ دلارهای صادراتی بازنگشته است یا بخش زیادی از آن همچنان در دست صادر کنندگان است، این موضوعی است که گه گاهی بانک مرکزی و دولت از آن سخن به میان می آورند و از صادر کنندگان گلایه می کنند یا گاها صادر کنندگان را با برخوردهای پلیسی و بگیر و بنند تهدید می کند، لذا دلارهای صادراتی در اقتصاد کشور ماجرا دار شده است و علی رغم تاکیدات همیشگی بانک مرکزی و درخواست بازگشت آن به اقتصاد اما برخی از صادر کنندگان تا کنون بنا به دلایل متعددی دراین زمینه مقاومت کرده و پاسخ روشنی به بانک مرکزی نداده اند یا برخی ناتوان از بازگشت ارز صادراتی حرفی برای گفتن و پاسخ قطعی برای بانک مرکزی ندارند.

 

اقتصادی از چند جهت وابسته به نرخ ارز

 کاهش درآمدهای نفتی، روند فشارهای آمریکا و دنیای غرب بر کشور و تلاش برای افزودن تحریم های دیگری به کشور همه و همه باعث افزایش نرخ ارز و فشار بیشتری به اقتصادی شده که از چندین جهت وابسته به کاهش یا افزایش نرخ ارز است.

 

آیا ارزهای صادراتی تا پایان تیر ماه باز می گردد؟

بانک مرکزی برای جلب نظر صادرکنندگان و واردکنندگان تلاش کرده تا نرخ ارز نیمایی که می فروشد پایین تر از نرخ ارز نیمایی باشد که از صادر کنندگان خریداری می کند، به نوعی بانک مرکزی مشوق هایی برای صادرکنندگان و وارد کنندگان در نظر  گرفته تا آن آنآنها را در این چرخه حمایت و به خود نزدیک تر کند، تا ارز نیمایی از قیمتی که صادر کننده می خرد ارزان تر باشد. علی رغم اینکه نزدیک به 22 میلیارد دلار ارز ناشی از صادرات به کشور بازنگشته است.

 

سیاست های تنبیهی بانک مرکزی موثر خواهد بود؟

 بانک مرکزی تحت فشار زیادی است اما همچنان صادر کنندگان و وارد کنندگان را با سیاست هایی مورد تشویق قرار داده است، به دلیل پایان مهلت مقرر اظهار نامه های مالیاتی که تا آخر تیر ماه سال جاری وقت دارند. بانک مرکزی انتظار بازگشت ارز حاصل از صادرات را به کشور دارد، لذا در صورت عدم بازگشت این ارز به بانک مرکزی ممکن است دولت یا بانک مرکزی سیاست هایی تنبهی و یا تهدیدی برای صادر کنندگان در نظر گرفته و اعمال کنند.

 

صادرکنندگان تحت فشار چه رفتاری خواهند داشت

 از سوی دیگر دولت باید متوجه فشارها و مصائبی که در اثر شرایط تحریمی به وارد کنندگان وارد شده باشد، چرا که تحریم های بانکی مانع بزرگی در برابر انتقال آسان ارز به کشور شده است. از سوی دیگر تهدیدات بانک مرکزی و دولت نسبت به صادرکنندگان باید به صورت آسیب شناسانه مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد چرا که فشارهای زیاد دولت به تجار و صادر کنندگان ممکن است از جهات دیگری تبعاتی به دنبال داشته باشد. اگر دولت به دنبال اعمال فشار حداکثری بر صادر کنندگان برای تزریق ارز خود به بانک مرکزی هستند این سوال باید پاسخ داده شود که آیا دولت به دنبال تولید صادرکنندگان یک بار مصرفی است که فقط برای یک بار درعرصه صادراتی و اقتصادی کشور حاضر شوند یا صادرکنندگانی که با همه ی سختی ها و مشقت ها در این عرصه برای طولانی مدت باقی بمانند؟

 

دور صادرکنندگان را از اقتصاد باید خط بکشیم؟

 فشار بیش از اندازه به صادرکنندگان در شرابط تحریم بانکی و مقاومت بانک های بین المللی در برابر انتقال ارز به ایران و تحمیل فشار به صادر کنندگان از سوی دیگر می تواند منجر به کاهش صادرات شود، حتی زمینه را برای خارج شدن از فعالیت اقتصادی یا به عبارتی قید صادرات زدن را برای تجار و صادرکنندگان فراهم کند. از سوی دیگر در برخی موارد هم عدم نظارت دولت و سوء استفاده های برخی از صادرکنندگان می تواند منجر به خروج ارز از کشور شد در حالی که ما در حال حاضر به شدت به منابع ارزی حاصل از صادرات نیازمندیم.

 

کدام گروه از صادرکنندگان مستلزم تنبیهند؟

متاسفانه بسیار دیده شده است که  برخی از صادر کنندگان علاوه بر اقدام به خروج سرمایه های ارزی از کشور و تحمیل فشار زیاد به اقتصاد ایران، ارزهای حاصل از صادرات را به دلیل انتظارات تورمی وافزایشی نرخ ارز نگه می دارند تا با هیجانات روانی یا فشارهای زمینه ای که منجر به افزایش نرخ ارز می شود، ارزی که به صورت دولتی خریداری کرده اند را با قیمت آزاد وارد بازار کنند، اینجاست که نظارت، حساسیت بانک مرکزی بر صادر کنندگان با درنظر گرفتن ابزارهای تشویقی یا تنبهی تبدیل به مقوله عجیبی شده که حتما باید برای حل اساسی آن اقدامات مهم و ضمانت های معتبری اخذ شود تا برخی از صادر کنندگان با ارز دولتی، گران فروشی ارز را دربازار تشدید نکنند.

  

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار