به گزارش راهبرد معاصر؛ محمدرضا میرتاج الدینی در مصاحبه با رادیو با اذعان به نقش اساسی بورس در راستای تولید داخلی گفت: هدف از راهاندازی چنین بازاری جمعآوری سرمایهها برای توسعه تولید است اما این بازار در ایران و در همه شرایط هم این نقش مثبت را ایفا نمیکند و گاهی هم حالت بورسبازی و سفتهبازی به خود میگیرد که این نقش مثبتی در اقتصاد کشور تلقی نمیشود.
وی افزود: اگر بازار بورس سرمایهها را بهسمت توسعه تولید هدایت کند نقش بسیار ارزندهای در اقتصاد خواهد داشت، شرکتها برای توسعه واحدهای تولیدی بخشی از سهامشان را در بورس عرضه میکنند اما همیشه هم اینطور نیست یعنی سهام برخی شرکتها که ارزش مادی چندان قابلتوجهی ندارند بهصورت نوسانات بورس و سفتهبازی و بورسبازی 10 برابر این شرکت افزایش صعودی پیدا میکنند.
*تذکر بورسی مجلس به مدیران بورس و وزیر اقتصاد
این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مجلس در این رابطه به مدیران بورس و وزارت اقتصاد تذکر داد که در راستای حراست از سرمایههای مردم و جلوگیری از افزایش صوری سرمایههای برخی از شرکتها در بورس دقت لازم را بهخرج دهند.
میرتاج الدینی با تأکید بر اینکه مسئولیت این مهم بهعهده مدیران بورس است اضافه کرد: مدیران بورس احتیاط کامل را انجام دهند و در صورت هرگونه مشکلی در این حوزه باید پاسخگو باشند.
نائبرئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس فلسفه تشکیل بازار سرمایه و بورس را تأمین مالی و پولی واحدهای تولیدی و بنگاههای اقتصادی خواند و پرسید: آیا افزایش سرمایهها بهسمت تولید هدایت میشوند یا دست افرادی که وارد بورس شدند میچرخد؟!
وی درباره انواع درآمدهای مالیاتی دولت از محل بورس گفت: درآمد مالیاتی دولت از بورس فقط در حد نقل و انتقال سهامهاست و شاید دلیل تعیین نشدن مالیات بر سودهایی که فعالان بورس به دست میآورند هم حفظ جذابیت این بازار باشد.
*تصمیم جدید درباره مالیات باید در شرایط پایدار بورس انجام شود
میرتاجالدینی درآمد نیمدرصدی دولت بابت نقل و انتقال سهامها در بورس را در سال جاری درآمد خوبی پیشبینی کرد و گفت: این درآمد مالیاتی میتواند تا حدی کسری بودجه را پر کند اما تصمیمگیری در این خصوص [افزایش مالیات و درآمد دولت از محل بورس] باید بر اساس شرایط پایدار بورس باشد و بهنظرم فعلاً همین نیم درصد کفایت میکند.
این نماینده مجلس بازنگری در قوانین مالیاتی و برخی درآمدها مثل نقل و انتقال و خرید و فروش املاک و خودرو و صرافیها را ضروری خواند و گفت: کارشناسان بازار سرمایه و بورس باید روند درستی را طراحی کنند تا هم رغبت و رونق حضور در بورس از بین نرود و هم کسانی که به سودهای قابلتوجهی میرسند مالیاتشان را بپردازند.
نایبرئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس همچنین قانون مالیات بورس را قانونی ناقص و ساکت توصیف کرد و گفت: کارشناسان باید در این خصوص اظهار نظر کنند و خود بورس و سازمان امور مالیاتی نیز به این قضیه ورود کنند و قوانین مورد نیاز را پیشنهاد دهند.
در ادامه این برنامه امیر اعتمادی کارشناس بازار سرمایه و بورس فلسفه وجودی تأسیس بازار سرمایه در دنیا و ایران را تأمین مالی شرکتها خواند و گفت: در سالهای گذشته تأمین مالی از طریق بازار سرمایه مورد توجه نبود و شرکتها فقط از طریق بازار پول تأمین مالی میشدند اما با افزایش تورم و نرخ ارز و دیگر متغیرهای اقتصادی بازار بورس مورد توجه شدید فعالان بازار و حتی مسئولان نظام قرار گرفت.
وی افزود: شرایط دولت در گذشته بهعنوان یکی از بازیگران اصلی اقتصاد طوری بود که از نفت و یا مالیات کسب درآمد میکرد و لذا نیازی به بازار سرمایه نداشت اما با تغییراتی که در اقتصاد رخ داد نیاز به رجوع به بازار سرمایه را نیز احساس کرد.
*رشد بازار بورس منطقی و بدون حباب است
کارشناس بازار سرمایه و بورس، رشد بورس در ایران را کاملاً منطقی و بدون حباب خواند و گفت: اگر بازار سرمایه تا به حال فعالیت و رشدی نداشته است بهمعنای استاندارد بودن آن نیست بلکه ما در این شرایط در حال نزدیک شدن بهسمت استانداردهای جهانی هستیم.
*زیرساخت های بازار سرمایه همچنان ناقصند
اعتمادی متذکر شد: وقتی پولِ واردشده به بورس در راستای تولید شرکت مورد نظر قرار نمیگیرد اما در عین حال ارزش شرکت افزایش پیدا میکند یعنی ایراد از زیرساختهای بازار سرمایه است.
مردم ما الآن بازار سرمایه را بهعنوان محرک و وسیلهای برای جانماندن از تورم انتخاب کردند و این باعث وارد شدن پول به شرکت و افزایش ارزش سهامها میشود اما چرا این پول به تولید نمیرسد به این خاطر است که ما زیرساخت افزایش سرمایه را هنوز فراهم نکردیم. در زمان حاضر شرکتهایی در صف سازمان بورس منتظرند تا از محل آورده خود افزایش سرمایه بگیرند و پول را بهسمت تولید هدایت کنند.
کارشناس بازار سرمایه و بورس هشدار داد: متأسفانه ما مدت زمان زیادی هم برای اصلاح این زمینه نداریم و اگر این شرایط درست نشود ظرف نقدینگی بورس به ظرف بازار پول که این خودش تورمزاست منتقل خواهد شد لذا دولت و مسئولان مربوطه باید این پولها را هرچه سریعتر بهسمت تولید هدایت کنند در غیر این صورت منجر به ابرتورم دیگری خواهد شد و نقدینگی از بین خواهد رفت.
*پیشبینی درآمد 30هزارمیلیاردی دولت از مالیات بر خریدوفروش سهام
اعتمادی با اشاره به درآمد مالیاتی دولت از بورس گفت: ارزش معاملات بازار سرمایه در سال 97 خیلی زیاد نبود و در نتیجه نیم درصد درآمد مالیاتی دولت از خرید و فروشها در حد ناچیزی میشد اما با رشد سهبرابری ارزش معاملات در سال 98 حدود سههزار و 954 میلیارد تومان فقط درآمد مالیاتی دولت از نقل و انتقال سهام بود که طبق برآوردها این عدد در سال جاری تقریباً به حدود 30هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
وی خاطرنشان کرد: سرمایهگذاران بازار بورس با همین نیم درصد مالیات کنار آمدهاند و اگر قرار به افزودن مقدار جدیدی به مالیاتها باشد عمده سهامداران از بازار بورس خارج خواهند شد.
*هیچ ضمانت قانونی برای تکلیف دولت نسبت به بورس وجود ندارد
وی با بیان اینکه هیچ ضمانت قانونی در رابطه با تکلیف دولت درباره بورس وجود ندارد گفت: در سال 1392 که بازار بورس به هم ریخت و روند نزولی را تجربه کرد آقای حسننژاد در جواب این سؤال که چه ضمانتی وجود دارد در شرایطی که خیلی از مردم بیچاره شدند و حتی عدهای سکته کردند گفت: "اینجا بازار بورس است و بازی اشکنک دارد سرشکستنک دارد."
این کارشناس بازار بورس ضمن بیان این تقاضا از مردم که به هیچ وجه سهمهای گرانقیمت نخرند گفت: دولت باید فضایی فراهم کند تا اعتماد این مردمی که وارد بورس شدند از دست نرود./ تسنیم