به گزارش راهبرد معاصر؛ تا فصل انجیر تمام نشده باید دست به کار شوید و هم میوهاش را حداقل یک بار در روز بخورید هم مربا و مارمالادش را درست کنید تا حداقل تا چند ماه دیگر بتوانید از آن استفاده کنید. میوهای پر از خواص که نباید از آن غافل شد. انجیر سیاه هم مثل انجیر زرد خواص بسیاری دارد که میتوان از میوه و فرآوردههای آن بیشترین استفاده را برد. علاوه بر این انجیر سیاه به دلیل پوست ضخیمتری که دارد به حرارت مقاومتر است و مربای آن قطعا میتواند تجربه لذیذ و شیرینی باشد.
مواد لازم:
انجیر سیاه ریز: ۱ کیلوگرم
شکر: ۷۵۰ گرم
هل: ۴ تا ۵ عدد
آبلیمو تازه: ۱ قاشق غذاخوری
وانیل: ۱ قاشق چایخور
طرز تهیه و دستور پخت مربای انجیر سیاه:
۱. انجیرها را پس از شستوشو و خشکشدن در یک قابلمه بچینید و لایه لایه روی آن شکر بپاشید.
۲. قابلمه را در یخچال بگذارید تا آب بیندازد.
۳. سپس به همراه هل روی شعله متوسط بگذارید تا بپزد.
۴. مایع باید کاملا غلیظ و ظاهر انجیرها شیشهای و براق شود.
۵. چند دقیقه مانده به پایان پخت آبلیمو را اضافه کنید و بعد از ۳ دقیقه شعله گاز را خاموش کنید.
۶. اجازه دهید مربا کاملا سرد شود سپس آن را در شیشههای کاملا خشک و بدون بو بریزید.
خواص انجیر سیاه
۱. کنترل فشار خون
به دلیل این که انجیر سیاه حاوی پتاسیم و پکتین است، به کنترل فشار خون کمک میکند. آنچه باعث ابتلا به فشار خون میشود، وجود سدیم در بدن است. اما پتاسیم انجیر سیاه، سدیم را خنثی میکند. این میوه با کنترل فشار خون، احتمال حمله قلبی و سکته مغزی را تا حد زیادی کاهش میدهد. از دیگر خواص انجیر سیاه درمان عروق کرونر است. در انجیر سیاه عناصری همچون فنول، امگا ۳ و امگا ۶ موجود است که به درمان بیماری عروق کرونر کمک میکنند.
۲. کاهش کلسترول
همانطور که گفتیم این میوه حاوی مقداری زیادی پکتین (نوعی فیبر محلول) است. به همین دلیل زمانی که وارد دستگاه گوارش میشود، تودههای اضافی کلسترول را با خود به سمت انتهای روده بزرگ میبرد. به این ترتیب میتواند در خروج کلسترول اضافه از بدن کمک کند.
۳. کاهش وزن
باورتان میشود که یکی از خواص انجیر سیاه کاهش وزن باشد؟ البته فراموش نکنید که در مصرف آن نباید زیاده روی کنید؛ زیرا در این صورت جواب عکس میگیرید و کالری زیاد در آن منجر به افزایش وزن میشود.
این میوه حاوی فیبر است که باعث احساس سیری میشود. از سوی دیگر با بهبود عملکرد روده، باعث خروج مواد زائد از بدن میشود. در حالی که اگر همین مواد زائد از جمله کلسترول در بدن باقی بمانند، باعث چاقی میشوند.
۴. درمان یبوست
یکی از مهمترین خواص انجیر سیاه بهبود سلامت سیستم گوارش و درمان یبوست است. یبوست که به دلیل خشکی رودهها و عملکرد بد معده رخ میدهد، با مصرف انجیر سیاه بهبود مییابد. این میوه یک نوع ملین طبیعی به شمار میرود که باعث نرمی رودهها میشود. در عین حال انجیر سیاه حاوی مقداری زیادی پروبیوتیک است. این ماده به حفظ باکتریهای مفید روده کمک میکند. اما در حالت یبوست، به دلیل خروج پرفشار مواد زائد، این باکتریها از بین میرود.
۵. پیشگیری از سرطان
اگر میخواهید از سرطان در امان بمانید، در طی روز چند عدد انجیر سیاه میل کنید. زیرا فیبر موجود در آن از بروز سرطان (بخصوص سرطان دستگاه گوارش) جلوگیری میکند. همچنین در پیشگیری از سرطان سینه موثر است. اگر بانوان پس از دوره یائسگی انجیر سیاه مصرف کنند، از ابتلا به سرطان سینه در امان میمانند.
۶. مبارزه با دیابت
به دلیل اینکه انجیر سیاه حاوی پتاسیم است، میتواند مقدار قند اضافه خون را درمان کند. همچنین باعث کاهش انسولین برای بیماران دیابتی می شود. افزایش انسولین، باعث افت شدید قند خون میشود و خطر سکته مغزی را به دنبال دارد. در صورتی که انسولین کاهش یابد، قندخون افزایش خواهد یافت.
۷. جلوگیری از پوکی استخوان
این میوه حاوی مقدار زیادی کلسیم است که باعث استحکام استخوانها میشود. از سوی دیگر در این میوه مقدار زیادی فسفر وجود دارد. این ماده باعث رشد مجدد استخوان و تشکیل بافت آن میشود. به همین دلیل متخصصان، مصرف انجیر سیاه را برای کودکان و افرادی که دچار شکستگی استخوان شده اند، توصیه میکنند.
۸. درمان بیماریهای مقاربتی
تسکین بیماریهای آمیزشی یکی دیگر از خواص انجیر سیاه محسوب میشود. هندیها از دیرباز برای درمان بیماریهای مقاربتی، از این میوه پماد میساختند. انجیر سیاه میتواند به درمان اختلالات جنسی از جمله اختلال نعوظ، ضعف بنیه و ناباروری کمک کند. این میوه حاوی مقدار زیادی مواد معدنی و ویتامین است که به افزایش انرژی و بنیه کمک میکند.
۹. دفع سنگ کلیه
اگر انجیر سیاه مصرف کنید، از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری میکند. اما اگر به سنگ کلیه (سینگهای ریز) مبتلا شدهاید، باید هر روز ۶ عدد انجیر سیاه را به مدت ۱۰ دقیقه در یک فنجان آب بجوشانید و میل کنید. تکرار این کار به دفع سنگ کلیه کمک میکند.
۱۰. جلوگیری از دفع کلسیم
مصرف انجیر سیاه از دفع کلسیم از بدن جلوگیری میکند. با مصرف بیش از اندازه نمک، سدیم موجود در آن باعث دفع کلسیم از راه ادرار میشود. در حالی که انجیر سیاه حاوی مقدار زیادی پتاسیم است که سدیم را خنثی و اسید اوریک را دفع میکند.
۱۱. حفظ رطوبت و زیبایی پوست
اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در این میوه باعث حفظ سلامت و رطوبت پوست میشود. اگر مدت زیادی است به خشکی لب مبتلا شده اید، پوره انجیر سیاه را روی لبهای خود بگذارید.
همچنین انجیر سیاه باعث بهبود بیماریهای پوستی از جمله جوش، کورک، دمل و التهاب میشود. این میوه با کمک به دفع مواد زائد از بدن، باعث پاکسازی کبد و در نتیجه زیبایی پوست میشود.
۱۲. بهبود زخم معده
یکی دیگر از خواص انجیر سیاه درمان زخم معده است. البته برای اینکه تاثیر آن را در کوتاه مدت مشاهده کنید، باید انجیر سیاه را له و با مقدار مساوی عسل طبیعی مخلوط کنید.
تفاوت خواص انجیر سیاه با انجیر سفید
دو نوع انجیر در بازار موجود است که یک نوع آن به رنگ سفید یا زرد و دیگری به رنگ سیاه است. از نظر خاصیت و میزان مواد مغذی، هر دو نوع انجیر سیاه و سفید حاوی مقدار زیادی کالری، قند، املاح معدنی و انواع ویتامین هستند. اما انجیر سیاه به دلیل اینکه حاوی آنتی اکسیدان بیشتری است، خاصیت ضدسرطانی دارد. همچنین تاثیر انجیر سیاه بر روی بهبود زخم و کمک به سیستم ایمنی بدن نسبت به نوع سفید آن، بیشتر است.
نکات پایانی
زیاده روی در هیچ ماده غذایی توصیه نمیشود. زیاده روی در مصرف انجیر سیاه نیز با تمامی خواصی که دارد، باعث ابتلا به اسهال و نفخ شکم خواهد شد. همچنین مصرف زیاد این میوه باعث آسیب به معده و چشم میگردد. این میوه طبع گرمی دارد. به همین دلیل افراد گرم مزاج بهتر است از خوردن بیش از حد آن خودداری کنند. مصرف زیاد انجیرسیاه به دلیل قند فراوان موجود در آن، به بیماران دیابتی نیز توصیه نمیشود.
منابع: ایرنا