تجربه برجام درباره ایفای تعهدات بدون گرفتن تضامین کافی است-راهبرد معاصر
موافقت مجمع تشخیص مصلحت با افزایش سهمیه دولت در صندوق بین‌المللی پول اطلاعیه سپاه صاحب الزمان(عج) در خصوص صدای انفجار در مورچه‌خورت رئیس جمهور: ادامه فیلترینگ با توجه به نارضایتی مردم قابل قبول نیست تصویب کلیات طرح تناسبی برگزار شدن انتخابات شورا‌ها تصویب پیشنهاد الحاق طرح ساماندهی کارکنان دولت به بودجه ۱۴۰۴ در کمیسیون اجتماعی سخنگوی هیأت رئیسه مجلس تغییر کرد پزشکیان: بهتر است رابطه با آمریکا را خودمان مدیریت کنیم بازدید فرمانده نیروی هوایی ارتش از جنگنده جی ۱۰ چین + عکس بیانیه سپاه: عملیات وعده صادق در امتداد آرمان شهید طهرانی‌مقدم است پزشکیان در دیدار اعضای شورای مرکزی حزب موتلفه: شرط اصلاح وضعیت کشور استفاده از ظرفیت همه نیرو‌های نخبه است معاون اول رئیس جمهور در اجلاس سازمان همکاری اسلامی: پیشنهاد ایران برگزاری همه‌پرسی بین فلسطینیان است گفت‌وگوی تلفنی پزشکیان و بن‌سلمان جزئیات حادثه تروریستی سراوان | شهدا از هموطنان اهل سنت استاندار سیستان و بلوچستان: چهار نفر از شهدای سراوان هنگام اقامه نماز به شهادت رسیدند/ تروریست‌ها بلوچ نبودند تاکید رئیس‌جمهور بر هم‌افزایی برای تسهیل ساخت نیروگاه‌های برق توسط بخش خصوصی
پورابراهیمی :

تجربه برجام درباره ایفای تعهدات بدون گرفتن تضامین کافی است

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه تجربه برجام درباره نگرفتن تضامین کافی است، گفت:‌فکر کنید اکنون ما CFT را پذیرفتیم چه تضمینی وجود دارد که فردا یک بهانه دیگری نباشد.
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۳ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۷ - 2019 February 27
کد خبر: ۵۶۱۸
به گزارش راهبرد معاصر ، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی  در مورد اظهارات رئیس‌جمهور در جلسه مجمع عمومی بانک مرکزی که عنوان کرد، مقام معظم رهبری، مجلس و دولت با لوایح 4 قلو مرتبط با FATF موافق هستند، پس چه کسی مخالف است، اظهار داشت: دو رویکرد نسبت به این لوایح با شدت و ضعف‌هایی مطرح است. قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم یکی از بحث‌های اصلی این لوایح است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به دو لایحه اصلاح ساختار اقتصادی که مربوط به مسائل داخلی است، اشاره کرد و گفت:‌ این دو لایحه نسبت به دو مورد دیگر از ضریب اهمیت فراوانی برخوردار نیست.

این نماینده مجلس ادامه داد: اولین رویکرد این است که با یک ادبیات علمی و تخصصی صحبت کنیم که بر این اساس هر چه شفاف‌تر عمل کنیم، در منطقه و داخل کشور کارآمدتر خواهد بود. مقابله با تأمین مالی تروریسم یک وظیفه است و ادبیات آن باید پایه علمی داشته باشد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به دومین رویکرد اشاره کرد و گفت: مسئله این است که آیا کسانی که این مسیر را پیگیری می‌کنند، اعم از عوامل داخلی یا بیرونی آیا چنین هدف‌گذاری علمی دارند؟ علائمی از آن داریم که این اتفاق نیفتاده است. اینکه مخالفیم دلیلش همین موضوع است. در مسائل کنوانسیون تأمین مالی تروریسم (CFT ) چه اتفاقی افتاده است، سوال این است، چه کسی امروز وجود دارد که شک نکند عربستان حامی تروریست در منطقه است و کشورهای اروپایی گردش‌های مالی را آنجا آورده‌اند.

به گفته پورابراهیمی، ادبیات دوگانه در تصمیمات وجود دارد. با یک توصیه که ایران را در جایگاهی قرار دهند که شفافیت داشته باشد، ما می‌گوییم این به سرمنزل مقصود نخواهد رسید، مگر ما تعهدات برجام را انجام ندادیم؟ فکر کنید اکنون پذیرفتیم چه تضمینی وجود دارد که فردا یک بهانه دیگری نباشد. گام به گام باید هر چه آنها می‌گویند، شود.

وی تأکید کرد: چه اشکالی دارد که آنها تعهدات برجامی را عمل کنند و ما نیز تعهدات CFT را انجام دهیم. بنابراین حتما با رویکردی که دولت و با این ادبیات که همه چیز را می‌خواهد در اختیار دیگران قرار دهد و هیچ تضمینی بابت آن نگیرد، مخالفیم.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، تأکید کرد: آقای ظریف رسماً در صحن مجلس گفت: من توصیه می‌کنم اما هیچ تضمینی نمی‌دهم، همین یک جمله کفایت می‌کند. تجربه برجام کافی است. دولت تضامین لازم را بگیرد با شفافیت مخالف نیستیم و حتماً انجام می‌دهیم.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه تناقض جریان دوگانه غربی به کشورهای آسیایی مثل عربستان که دشمنی آنها کمتر از آمریکا نیست، نشان داده آنها دنبال شفافیت اقتصادی نیستند، بلکه از آن به عنوان ابزاری علیه جمهوری اسلامی استفاده کنند و ما باید حواسمان جمع باشد.

فارس

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار