بیانیه مشترک ایران و آژانس راه بدگمانی علیه تهران را بست-راهبرد معاصر
پزشکیان: مصمم به عملیاتی کردن طرح جامع راهبردی ایران و روسیه هستیم بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل در اعتراض به توافق تبادل اسرا استعفا کرد رأی دادگاه عالی آمریکا به ممنوعیت تیک‌تاک متن معاهده راهبردی ایران و روسیه منتشر شد/ جزئیات توافق تهران و مسکو نخست‌وزیر گرینلند: نمی‌خواهیم بخشی از ایالات متحده باشیم پزشکیان: زمان استاندارد دوگانه به پایان رسیده است / پوتین: ایران و روسیه همکاری‌های اطلاعاتی دارند ببینید | لحظه امضای اسناد همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه توسط پوتین و پزشکیان معاهده مشترک جامع راهبردی ایران و روسیه امضاء شد پوتین: مطمئنم توافق جدید تهران-مسکو به آینده همکاری طرفین کمک می‌کند کابینه امنیتی اسرائیل با توافق تبادل اسرا و آتش‌بس موافقت کرد پوتین در دیدار با پزشکیان: لازم است همکاری‌های ایران و روسیه در سطح منطقه و بین الملل گسترش یابد پزشکیان در دیدار با پوتین: با امضای طرح جامع راهبردی ارتباطات‌مان را تقویت می‌کنیم دیدار پزشکیان با نخست وزیر روسیه هیئت قضایی حکومت طالبان عازم ایران شد دیدار پزشکیان با پوتین

بیانیه مشترک ایران و آژانس راه بدگمانی علیه تهران را بست

بیانیه مشترک آژانس بین المللی انرژی و جمهوری اسلامی تازه‌ترین قسمت از سریال ناکامی‌های آمریکا در یکجانبه گرایی است. ایران مانند همه سال‌های پس از توافق برجام به تعهد خود پایبند مانده و تلاش‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی در ایجاد بدگمانی به این تعهدات به در بسته خورده است.
تاریخ انتشار: ۱۲:۲۶ - ۰۸ شهريور ۱۳۹۹ - 2020 August 29
کد خبر: ۵۶۷۵۳

به گزارش راهبرد معاصر، سفر هفته گذشته مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران یکی از مهم‌ترین رویداد‌های یک هفته گذشته بود که مورد توجه بسیاری از کشور‌های جهان به ویژه اعضای برجام قرار گرفت. نظر مثبت اعلام شده در بیانیه مشترک آژانس و ایران هم بر اهمیت این سفر و حضور افزود. جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در پایان سفر دو روزه «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس به تهران و انجام مذاکرات با مقامات کشورمان، در بیانیه مشترکی از توافق بر حل و فصل توام با حسن نیت موضوعات مشخص شده از سوی آژانس خبر دادند.

 

بیانیه‌ای که در بررسی دلایل اهمیت آن بهتر است به دو ماه پیش یعنی ۲۶ خرداد و نشست ۳۵ عضو شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی برگردیم. گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در آغاز این نشست برخی موارد اختلافی با جمهوری اسلامی را اینگونه بیان کرد: الف) چهار ماه امکان دسترسی این سازمان به دو مکان موردنظر را سلب کرده است. ب) نزدیک به یک سال، در مذاکرات جدی برای پاسخ به سوال‌ها درباره مواد هسته‌ای اعلام نشده احتمالی و فعالیت‌های مرتبط با هسته‌ای شرکت نکرده است. ج) این رویه ایران توانایی آژانس را برای برطرف ساختن سوالات و ارائه تضمین معتبر در مورد نبود مواد و فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده در این مکان‌ها تحت تاثیر قرار می‌دهد. د) هرجا فعالیت هسته‌ای در جریان است آژانس باید حضور داشته باشد.

 

موارد مورد اشاره در این نشست گرچه به دستاویزی برای هجمه به ایران تبدیل شد، اما بیانیه ۵ شهریور ایران و آژانس نشان داد که بسیاری از این موارد در مسیر حل و فصل قرار دارد. حل و فصلی که گرچه از سوی کشور‌های حاضر در برجام مورد استقبال قرار گرفت، اما شکست تازه‌ای را هم برای آمریکا و متحدانش رقم زد.

 

حل و فصلِ توام با حسن نیت

بیانیه مشترک ایران و آژانس بین المللی آژانس اتمی تاکید مکرری بر همکاری تمام قد جمهوری اسلامی با این نهاد بین المللی است. از مهم‌ترین موارد تاکید شده در این بیانیه مشترک تصریح شد:

 

-بر سر تقویت همکاری ها، اعتماد متقابل و تسهیل اجرای کامل موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی به آن، توافق شد.

 

-ایران به طور داوطلبانه به دو مکان مشخص شده توسط آژانس دسترسی می‌دهد.

 

-فعالیت‌های راستی آزمایی آژانس را برای حل و فصل موضوعات تسهیل خواهد شد.

 

-راستی آزمایی به صورت برابر و بدون تبعیض انجام خواهد شد.

 

-آژانس هیچ سوال دیگری، هیچ درخواستی برای دسترسی به مکان‌هایی فراتر از آنچه که توسط ایران تحت موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی اظهار شده اند، ندارد.

 

- آژانس نگرانی‌های امنیتی ایران را مدنظر دارد.

 

در بیانه به برخی ادعا‌ها و نگرانی‌های آژانس پاسخ داده شده و ایران اطمینان لازم را به تداوم همکاری مانند سال‌های گذشته به این نهاد بین المللی داده است. حسن نیت مورد اشاره در این بیانیه هم از سوی آژانس مورد تاکید قرار گرفت و هم جمهوری اسلامی آن را در حافظ منافع خود اعلام کرد. «علی اکبر صالحی» رییس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ملاحظات اصولی ایران در بیانیه مشترک ایران و آژانس همگی در نظر گرفته شد، گفت: در بیانیه مشترک ایران وآژانس توافق شد با توجه به درخواست آژانس برای بازرسی از دو محل؛ دیگر بر اساس اطلاعات خود آژانس، درخواست دیگری نداشته باشند وآن‌ها هم پذیرفتند. گروسی هم در دیدار با «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه از تداوم همکاری‌های ایران با آژانس تقدیر کرد.

 

استقبال جهان از بیانیه مشترک آژانس و ایران

ساعاتی پس از بیانیه آژانس و ایران، نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین المللی در وین با اشاره به بیانیه مشترک ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره حل و فصل مسائل پادمانی، سفر رافائل گروسی به تهران را پیشرفتی واقعی دانست و گفت: این مهم، گواه دیگری است که گفت: وگو سازنده‌تر از سیاست اعمال فشار است. «جائو لی جیان» سخنگوی وزارت خارجه چین هم با بیان اینکه زورگویی یک طرفه تنها سبب تشدید مقاومت می‌شود، تاکید کرد: تنها گفت و گوی برابر می‌تواند اختلافات را برطرف کند این موضوع در مساله اطمینان از بازرسی این گونه بوده و همچنان در دیگر مسایل مربوط به مساله هسته ایران نیز این چنین خواهد بود.

 

«دیوید هال» نماینده انگلیس در آژانس بین المللی انرژی اتمی هم توافق ایران و آژانس در خصوص حل و فصل مسائل پادمانی را گامی مثبت ارزیابی کرد و افزود که دولت لندن به طور کامل از تصمیم‌های آژانس حمایت می‌کند. وزارت امور خارجه فرانسه هم از توافق آژانس بین المللی انرژی اتمی و جمهوری اسلامی ایران استقبال کرد. با هربار تایید همکاری ایران و آژانس، کشور‌های حاضر در برجام به درستی مسیر انتخاب شده خود مبنی بر ماندن در برجام مطمئن‌تر می‌شوند و به همان میزان هم کشور‌های مخالف این توافق به ویژه آمریکا به اشتباه خود در خروج از این توافق پی می‌برند.

 

تدابیر ایران کارساز بوده است

گروسی در سفر خود به ایران با رییس سازمان انرژی اتمی، وزیر امور خارجه و رییس جمهوری ملاقات و گفتگو کرد، گرچه برخی در تحلیل این سفر، آن را در راستای اهداف آمریکا و پروسه مکانیسم ماشه ارزیابی کردند، اما نوع بیانیه صادر شده و موضع تقدیرآمیز گروسی از همکاری‌های ایران، جایی برای زیاده خواهی‌های آمریکا نمی‌گذارد. واقعیت آن است که گزارش‌های متعدد آژانس از پایبندی ایران به تعهدات هسته‌ای خود خبر می‌داد، اما در این میان رژیم صهیونیستی که پس از برجام بهانه‌های خود برای تحریک جامعه جهانی علیه ایران را از دست داده است؛ در تلاش است از هر اتفاق مضحکی برای اتهام زنی به ایران بهره برداری کند و فشار‌های این رژیم به دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا برای خروج از برجام غیرقابل انکار است. سناریو‌هایی مانند دارقوزآباد، فردو یا سایت‌های پنهان هسته‌ای جمهوری اسلامی هم آخرین تقلا‌ها برای تحت تاثیر قرار دادن جامعه جهانی است، اما برجام و تعهدات هر دو طرف حاضر به آن، مانع از ثمربخشی آن‌ها شده است. ایران بار‌ها اعلام کرده است در پی ساخت سلاح هسته‌ای نیست و برای اثبات این مهم سال هاست با جهان در حال مذاکره و همکاری است، آمریکا و متحدان منطقه‌ای آن، اما این مفاهمه بین المللی ایران با جهان را مانعی در برابر ایران هراسی دانسته و برای برهم زدن آن در تلاش هستند. استراتژی اعتمادزای ایران، اما چه در قالب برجام و چه دیگر توافقات دیگر توانسته است؛ بار‌ها طعم شکست و ناکامی را به آمریکا و متحدانش بچشاند.
منبع: ایرنا

مطالب مرتبط
ارسال نظر