به گزارش راهبرد معاصر بیش از ۸ ماه از شیوع جهانی ویروس کرونا میگذرد. در این مدت بیش از ۲۵ میلیون نفر به این ویروس آلوده شده اند و از این میان، ۸۴۴ هزار تن جان خود را از دست داده اند. دانشمندان امیدوار هستند با دستیابی به واکسن کرونا در آیندهای نزدیک، بتوانند ایمنی گلهای در جامعه به وجود آورند. یکی از راهکارهای موثر برای کنترل شیوع کووید ۱۹، ایجاد مقاومت در افراد است. تاکنون هیچ واکسن موثری برای مقابله با ویروس کرونا کشف نشده است تا بتوان از آن برای ایجاد مقاومت در افراد بهره گرفت.
راهکار دوم نیز آن است که افراد پس از ابتلا به ویروس کرونا و بهبودی، به صورت طبیعی در مقابل آن مقاومت کسب کنند. با این حال، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد کشورهای جهان هنوز حتی به «ایمنی گله ای» در مقابل ویروس کرونا که نیازمند مصونیت درصد بالایی از مردم جامعه در مقابل کووید ۱۹ است، نزدیک هم نشده اند. ایمنی گلهای (Herd safety) به حالتی اطلاق میشود که درصد بالایی از مردم یک کشور به یک ویروس یا باکتری مبتلا میشوند و پس از بهبودی به دلیل مقاومت در برابر بیماری، زنجیره شیوع قطع میشود و جامعه به ایمنی میرسد.
اکنون چند کشور مانند سوئد از این روش برای مقابله با ویروس کرونا استفاده میکنند. با این وجود، ایمنی گلهای راهکاری بسیار پر خطر است. برآورد میشود برای ایجاد ایمنی گلهای در یک کشور باید بیش از ۷۰ درصد جمعیت آن به ویروس کرونا مبتلا شوند. برای مثال، در مورد کشور آمریکا با جمعیت ۳۳۰ میلیون نفر، بیش از ۲۰۰ میلیون نفر باید به این ویروس مبتلا شوند تا ایمنی گلهای پدید آید.
حال برای نخستین بار در آمریکا، دانشمندان دانشگاه نوادا به اولین فردی برخورد کردند که پس از یک بار ابتلا به کرونا، دوباره به این ویروس آلوده شده است. این جوان ۲۵ ساله در ماه آوریل برای نخستین بار به کووید ۱۹ مبتلا شد و پس از بهبودی و آزمایش مجدد تست کرونایش منفی اعلام شد. با این حال، این جوان ۴۸ روز پس از ابتلای اول، دوباره به ویروس کرونا مبتلا شد. در بار نخست، این جوان علائم خفیفی از ابتلا به کرونا را نشان داد، اما در بار دوم علائم ابتلای این فرد شدیدتر بود. به دلیل جامعه آماری پایین نمیتوان این فرضیه را به صورت قاطع مطرح کرد که افرادی که برای بار دوم به کرونا مبتلا میشوند شرایط بدتری خواهند داشت. با این حال، دانشمندان در حال بررسی این فرضیه هستند.
محققان دانشگاه نوادا میگویند این فرد در بار اول و دوم به دو نوع ویروس کرونا با تفاوتهای ناچیز مبتلا شده است و ابتلای دوباره فرد به بازگشت عوارض گذشته در بدن بیمار کمک کرده است.
پیشتر نیز اولین مورد ابتلای مجدد به کرونا در هنگ کنگ شناسایی شده بود. دانشمندان میگویند در صورتی که بدن فرد نتواند پس از یکبار ابتلا به کرونا، در برابر آن ایجاد مقاومت کند احتمال ایجاد ایمنی گلهای در جامعه کاهش خواهد یافت. همچنین این موضوع میتواند مسئله واکسیناسیون عمومی در جامعه را تحت الشعاع خود قرار دهد، زیرا اگر بدن افراد در برابر این ویروس به مقاومت دست نیابد، واکسیناسیون بی فایده است.
با این وجود، سازمان جهانی بهداشت میگوید نمیتوان موضوع ایجاد مقاومت در بدن مبتلایان به کرونا را به طور کلی به تمامی مردم تعمیم داد و به دلیل آنکه زمان زیادی از شیوع این ویروس نمیگذرد، هنوز به طور دقیق نمیتوان ارزیابی کرد که بدن پس از ابتلا به کووید ۱۹ تا چه زمانی در مقابل آن مقاومت خواهد داشت.
پیشتر تحقیقات دانشمندان انگلیسی نشان داده بود آنتی بادی (پادتن) دستگاه ایمنی کسانی که واکسن آزمایشی کرونا را دریافت کرده بودند تنها تا ۷۳ روز در مقابل این ویروس مقاومت ایجاد کرد و با مرور زمان از میزان این آنتی بادیها در خون فرد کاسته شد.
محققان میگویند برای تعیین میزان مقاومت سیستم ایمنی بدن افراد پس از ابتلا به کرونا، نیازمند بررسی موارد بیشتر در بازههای زمانی طولانی مدت هستند.
باشگاه خبرنگاران