به گزارش راهبرد معاصر الجزیره روز یکشنبه در گزارشی نوشت که ایالات متحده با دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل به نزاع پرداخته و به طور یکجانبه اعمال مجدد تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را اعلام کرده است. این ادعایی است که توسط ایران و جامعه بینالمللی علی الخصوص نزدیکترین متحدان آمریکا رد شده است چراکه مبنایی حقوقی ندارد.
با اتمام مهلت تعیین شده توسط آمریکا، مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده در بیانیهای تمام کشورهای عضو شورای امنیت که از اقدامات اتخاذ شده - که ذیل توافق جامع هستهای ایران و شش قدرت جهانی برداشته شده بودند - پیروی نکنند را تهدید کرده است.
پمپئو مدعی شد: اگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل موفق به انجام کامل تعهداتشان در خصوص اعمال تحریمها نشوند، ایالات متحده حاضر است از اختیارات درون مرزی خود برای تعیین عواقبی در خصوص این شکستها و اطمینان حاصل کردن از اینکه ایران سودی از فعالیتهای قدغن شده توسط سازمان ملل نمیبرد، استفاده کند.
با اینکه این کشور در ماه مه ۲۰۱۸ از برجام خارج شده و تحریمهایی فلجکننده را علیه جمهوری اسلامی اعمال کرده است، واشنگتن همچنان مدعی است که همچنان یک "مشارکتکننده" محسوب میشود و همچنان میتواند مکانیسم "بازگشت تحریمها" را اعمال کند.
با این حال، جامعه بینالمللی از جمله چهار عضو دائم دیگر شورای امنیت اصرار دارد که آمریکا توان حقوقی برای اعمال تغییری را ندارد چراکه این کشور با صدور یادداشتی با تیتر "توقف شراکت در برجام" خروج خود را از آنچه که ترامپ آن را "بدترین توافق تاریخ" خوانده، اعلام کرده است.
امضاکنندگان اروپایی توافق هستهای -انگلیس، فرانسه و آلمان - در نامهای به شورای امنیت تاکید کردهاند که رهایی از تحریمها علیه ایران ادامه مییابد و افزودند که هرگونه تصمیم یا اقدامی برای بازگرداندن این تحریمها "فاقد تاثیری حقوقی" خواهد بود.
همچنین آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز به شورا اعلام کرده است که اقدامی در خصوص اعلامیه آمریکا انجام نخواهد داد چراکه "از قرار معلوم شبهههایی در خصوص اینکه این پروسه واقعا فعال شده باشد، وجود دارد".
ایسنا