به گزارش راهبرد معاصر، اصولگرایان کاندیداهای قوی و قابل توجهی دارند. از سید ابراهیم رئیسی، محمدباقر قالیباف تا سعید جلیلی، پرویز فتاح وغیره؛ طبق برخی تحلیل ها و رایزنی گروه های سیاسی اصولگرا، هر یک به نوبه ای با تدوین برنامه ها و یا تشکیل چارچوب های تبلیغی خود سعی بر آن داشته تا در سال 1400 به عنوان رئیس جمهور منتخب وارد ساختمان پاستور شوند.
حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه در مورد ایده انتخاب رییسجمهوری نظامی برای ایران قابل توجه است؛ چنانکه او به ایلنا گفته است: «آنچه مطالبه مقام معظم رهبری است، یک دولت جهادی یعنی دولتی جوان، انقلابی، بانشاط و دارای توان کار جهادی است که بتواند عقبماندگیهای کشور را در ابعاد مختلف جبران کند و یک حضور با نشاط و پرتحرک در عرصه اجرایی کشور داشته باشد، حالا برخیها تصور میکنند که این روحیه در نیروهای نظامی بیشتر و در نیروهای غیرنظامی کمتر است، یعنی نیروهای نظامی توان تشکیل دولت جهادی و انقلابی را دارند. اما آنچه باید به آن توجه شود، این است که اگر شخصیتهایی از نیروهای نظامی هم وارد عرصه انتخابات ریاستجمهوری شوند، بُعد جهادیشان مدنظر است نه بُعد نظامی این افراد».
برخی چنین مطرح میکنند که قالیباف اگر چه به ریاست مجلس رسیده است، اما نگاهش همچنان به پاستور دوخته شده است و میخواهد از بهارستان به نهاد ریاستجمهوری برسد. البته این گزاره هنوز مورد تأیید یا تکذیب قالیباف قرار نگرفته و معلوم نیست حضور او در مجلس یکساله خواهد بود یا آنکه او مجلس را به ریاستجمهوری ترجیح میدهد. در بخشی از اذهان عمومی جریان اصولگرایی، قالیباف فردی عملگرا شناخته میشود که کشور اکنون نیازمند حضور وی است. هر چند اخبار تخلفات نزدیکان وی در دوره شهرداری تهران نیز همواره مطرح میشده است و ممکن است بر اقبال عمومی به وی بی تاثیر نباشد
رضایی را هم میتوان در آن دسته شخصیتهایی دانست که چند باری برای رسیدن به پاستور تلاش کرد و بر اساس این تجربه این احتمال وجود دارد که بازهم او به میدان بیاید. در حالی که اخبار حضور نظامیان در انتخابات جدیتر میشود، اخبار پیرامون حضور رضایی هم قوت گرفته است. وی شخصا اظهارنظری در این مورد نداشته است.
در میان اسامی مختلفی که از گزینههای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری 1400 شنیده میشود، نام سعید محمد فرمانده قرارگاه خاتم نیز یکی از گزینههای احتمالی است. برخی معتقدند اگر ترامپ دوباره رییس جمهور آمریکا شود، احتمالا در ایران گزینهای نظامی بر سر کار خواهد آمد. در این صورت در هفتههای پس از انتخابات آمریکا حتما از سعید محمد بیشتر خواهیم شنید. به محض مطرح شدن نام سعید محمد در چند محفل دوستانه اصولگرا، برخی به سرعت واکنش خود را در فضای مجازی نشان دادند. برخی مخاطبان این توییتها نمیدانستند ماجرا چیست و فقط میدیدند نقدهایی به سعید محمد وارد میشود؛ از جمله مهدی حسن زاده دبیر اقتصادی روزنامه خراسان که در صفحه توییتر خود نوشت «آقای سعید محمد! فرمانده محترم و پرتلاش قرارگاه سازندگی خاتم. ریاست جمهوری برای شما خیلی خیلی زود است».
اگر چه در میان حضور نیروهای نام آشنا، رغبت دیگر افراد برای حضور در انتخابات کمتر خواهد شد اما محمد مهاجری در گفتگو با شفقنا با نام بردن از افرادی چون رستم قاسمی و حسین دهقان به عنوان چهره هایی که رنگ سیاسی کمتری دارند و ضمنا «سابقه کار اجرایی شان با سیاست آلوده نشده» اظهار داشت: «اگر اصولگرایان تندرو که این خط را برای خودشان خطرناک می بینند، شروع به تخرب نکنند ممکن است نامزدهای مختلف به تدریج پایگاه بهتری پیدا کنند».
رئیساسبق سازمان صداوسیما در اواخر سال ۹۵ اعلام کرد که میخواهد در انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۶ شرکت کند، اما در نهایت او جزو منتخبان جمنا نبود. با این ذهنیت ممکن است ضرغامی برای سال آینده برنامههایی در سر داشته باشد. عزتالله ضرغامی که پس از حضور در جمع ۵ کاندیدای نهایی جناح راست برای انتخابات اخیر ریاستجمهوری، در مرحله آخر گزینشِ اصولگرایان، پشت سر رییسی و قالیباف، از ادامه رقابت باز ماند، همان کسی است که چندی پیش، وقتی مقابل این پرسش قرار گرفت که آیا در انتخابات ۱۴۰۰ حضور خواهد داشت، از این «مینیبوس» سخن گفت: «برای ۱۴۰۰ یک مینیبوس آدم در صف هستند؛ واقعا کی مرده، کی زنده، خیلی اتفاقات خواهد افتاد. آنچه به من مربوط میشود، اگر نگوییم سرباز نظام، خودم را یک بازیگر یا بازیکن روی نیمکت نظام میدانم که اگر روزی لازم باشد، داخل زمین بروم و بازی کنم».
شاید ناشناسترین چهره شاید محمد قمی باشد. روحانی خوشچهره و جوانی که مدتی است به ریاست سازمان تبلیغات اسلامی رسیده و از قضا هم او بود که پس از آغاز به کار مجلس یازدهم، در نطقی پرشور در صحن علنی درباره فضای مجازی و مخاطرات این فضا، مورد هجمه و طرح شایعاتی درباره فیلترینگ شبکههای اجتماعی قرار گرفت.
اگر چه علی لاریجانی را در سال های اخیر به عنوان نماینده گفتمان اعتدال گرایی مخاطب قرار داده اند اما او و افرادی چون ناطق نوری و باهنر را می توان از طلایه داران طیف سنتی اصولگرا قلمداد کرد. بسیار گفته میشود که علی لاریجانی خود را برای ریاستجمهوری آماده میکند خاصه آنکه او در انتخابات مجلس حاضر نشد تا این گمانه تقویت شود و هنوز هم معلوم نیست که اگر او بیاید چه طیف و جناحی از او حمایت میکند؛ یعنی آیا مورد حمایت اصلاحطلبان خواهد بود یا اصولگرایان میانهرو یا شاید هم هر دو. مسلما اقبال جریان اصولگرایی به لاریجانی خوب نخواهد بود و یحتمل وی به اصلاح طلبان نزدیک خواهد شد تا در نقش کاندیدای مرضی الطرفین در انتخابات حاضر شود.
آیت الله رئیسی که در سال ۹۶ رقیب اصلی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری محسوب میشد، اکنون مسئولیت ریاست قوه قضائیه را برعهده دارد. برخی میگفتند که شاید او بازهم بخواهد در انتخابات ریاستجمهوری شرکت کند تا آنکه غلامحسین محسنی اژهای، معاون اول قوه قضائیه گفتگو با خبرگزاری «ایلنا» در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه زمزمههایی درباره احتمال حضور حجتالاسلام رییسی در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ مطرح است، گفت: «چنین چیزی مطرح نیست و این زمزمه، زمزمه بیخودی است». با این وجود، همچنان اخباری از حضور آقای رئیسی در انتخابات به گوش میرسد. برخی گمان میکنند رئیسی تنها کسی است که میتواند مورد اجماع همه قرار گیرد و بقیه افراد را از کاندیداتوری منصرف نماید و عدهای در این فکر هستند که سید ابراهیم رئیسی برای پذیرفتن مسئولیتهای جدی و راهبردی در آینده کشور، نیاز دارد تا در یک انتخابات حائز اکثریت قاطع آراء مردمی باشد.
امیرحسین قاضیزاده هاشمی، نایبرئیس مجلس هم در توئیتی از مخالفت رئیسی با حضور در انتخابات گفت و نوشت: «سخن برادرم آقای امیرآبادی بر لزوم حضور آیتالله رئیسی در انتخابات ۱۴۰۰ جدید نیست. جمعبندی بسیاری از انقلابیها همین بود که مطرح هم شد، اما ایشان به شدت مخالفت کردند و ضمن تاکید بر برنامه ۵ ساله خود در قوه قضاییه، طرح بحثهای اینچنینی را انحراف درمسیر تحولی قوه و گفتمان مبارزه با فساد دانستند». برخی، اما معتقدند در این مورد همچنان باید صبر کرد و نمیتوان به صورت قطعی از عدم نامزدی سخن گفت.
این دو نفر از وزرای کابینه احمدینژاد و از نزدیکان او به شمار میآیند که البته توانستند به مجلس یازدهم راه یابند. به نظر میرسد که اگر احمدینژاد در انتخابات تأیید صلاحیت نشوند یکی از این دو نفر را جلو بفرستد. نیکزاد خود را احمدی نژادی معرفی نمی کند در حالی که شمس الدین حسینی به عنوان یک احمدی نژادی معرفی شده است و از حمایت رسانهای رسانههای نزدیک به احمدی نژاد برخوردار است.
مهردرپاش به عنوان محتمل ترین کاندیدای انتخاباتی شناخته می شود. «علی غفاریان» مدیر سایت خبری صراط نیوز دربارهی آمدن مهرداد بذرپاش در انتخابات ۱۴۰۰ به انصاف نیوز میگوید: «با توجه به شناختی که من از ایشان دارم، آقای بذرپاش قطعا قصد شرکت کردن در انتخابات را دارند. منتهی بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار با دانشجویان در ماه مبارک رمضان، که برای تشکیل دولت جوان منظور از جوان ۳۱ تا ۳۲ ساله نیست، مستقیما فکر میکنم کاندیداتوری دو آدم یکی آقای آذری جهرمی و آقای بذرپاش را زیر سوال برد و مشخصا آقای بذرپاش که عزمش را جزم کرده بود تا به عنوان یک نیروی جوان در انتخابات ۱۴۰۰ شرکت کند، با توجه به فرمایشات رهبری، امیدوارم که سرلوحه کار قرار بدهند و شرکت نکنند. تا قبل از فرمایشات رهبری مطمئن بودم که ایشان شرکت خواهند کرد و فکر میکنم تصمیمشان عوض شود.
غفاریان همچنین در ادامه گفت: «بذرپاش اگر قرار است کاندیدای ریاست جمهوری شود، کسی جلودارش نیست. منتهی بد نیست او بیاید دربارهی عملکردش در پست مشاور ورزش و جوانان رئیسجمهوری [احمدی نژاد] در سال ۱۳۸۵، عملکردش در پارس خودرو، سایپا، ریاست ملی جوانان و چهار سال نمایندگی مجلس توضیح دهد در عملکرد ایشان چه اتفاقی افتاد و چه مورد خاصی دیده شد تا بنای این دارد که کشور را اداره کند».
«ابراهیم فیاض» تحلیلگر مسائل سیاسی و اجتماعی و استاد دانشگاه در گفتگو با نامه نیوز: «به نظرم رقابت در انتخابات ۱۴۰۰ بین بذرپاش و ستاری است چون معتقدم تکنوکراسی بومی در انتخابات ریاست جمهوری آینده پیروزی می شود».
اگر چه خبر رسمی از حضور یا عدم حضور میرسلیم، این فعال سیاسی کهنه کار در دست نیست اما به تازگی هاشمی، مشاور «سیدمصطفی آقا میرسلیم» در خصوص حضور انتخاباتی وی به یکی از سایت های اصلاح طلب گفته است: «من خیلی نمیتوانم پاسخ دقیقی به این سوال بدهم اما هر وقت از ایشان میپرسیم نه ابراز تمایل میکنند و نه ۱۰۰ درصد رد میکنند لذا در این زمان پاسخ مشخصی وجود ندارد. اساسا مجلس خیلی در انتخابات ریاست جمهوری تاثیرگذار نیست. نظر شخصی من این است که در انتخابات ۱۴۰۰، فردی از جناح اصلاحات رای خواهد آورد».
این شخصیت معتدل اصولگرایان هم همواره به عنوان یک پتانسیل بالقوه برای ریاستجمهوری مطرح بوده است. او در انتخابات اخیر مجلس شرکت نکرد تا این گمانه بیشتر شود که باهنر خود را برای انتخابات ریاستجمهوری آماده میکند، اما تا این لحظه او درباره این موضوع سکوت کرده است. باهنر فکر میکند در صورت ورود به انتخابات مورد قبول جریان اصلاح طلبی نیز خواهد بود و اظهارات وی در حمایت از برجام نیز ریشه در همین تفکر انتخاباتی دارد.
برخی میگویند که نامزد نشدن علیرضا زاکانی برای انتخابات هیئترئیسه مجلس با هدف نامزدشدن او در انتخابات ریاستجمهوری است. زاکانی در انتخابات 96 نیز از گزینههای جریان اصولگرایی در جمنا بود که حائز اکثریت آراء نشد اما به عنوان یک نیروی جوان و توانمندف همواره در جریان اصولگرایی مورد توجه بوده است.
تحلیلگران سیاسی فتاح، رئیسبنیاد مستضعفان را هم بسیار پتانسیل مهمی برای ریاستجمهوری میدانند. تا این لحظه او همه این گمانهزنیها را تکذیب کرده است، اما معلوم نیست که تصمیم او در سال ۱۴۰۰ چه خواهد بود. به گمان برخی، فتاح میتوانست جدی ترین گزینه اصولگرایان بای 1400 باشد؛ هر چند موضع اخیر وی در مورد املاک بنیاد مستضعفان که به عذرخواهی وی نیز ختم شد باعث شد محبوبیت وی مورد خدشه جدی قرار گیرد. مدتی پیش فتاح در پاسخ به سوالی درباره حضورش در انتخابات ریاست جمهوری گفته بود: سعی میکنم در همین سنگر پاسداری کنم و اگر همین مسئولیت را به خوبی انجام دهم خدا را شکر خواهم کرد.
سعید جلیلی هم بسیار مورد توجه اهالی سیاست است و میگویند که او یکی از گزینههای مهم انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ است. او ترجیح داده که در قبال این صحبتها فعلا سکوت کند.
جلیلی با طرح موضوع «دولت در سایه» در سالهای اخیر برنامههایی میدانی در کشور اجرا نموده است و برنامه وی برای حضور در انتخابات تقریبا قطعی است، هر چند به دلیل اختلافات پیرامون جبهه پایداری و اختلافات درونی جریان اصولگرایی، اجماع روی وی امری سخت به نظر میرسد.