به گزارش راهبرد معاصر نگرانی ها از شیوع کرونا در ایران به بیشتر حد رسیده است. بسیاری از هموطنان از این بیماری فوت میکنند. تعدادی فوتی های ایران در کرونا رکورد جهانی زده است و به بالای 400 نفر در روز رسیده است. ستاد مقابله با کرونا پیشنهاد تعطیلی کلانشهر ها را مطرح کرد اما به دلیل مشکلات اقتصادی دولت این طرح را اجرایی نمیکند از سوی دیگر رؤسای دانشکدهها و دانشگاههای علوم پزشکی کشور درخواستی مطرح کردند که در ادامه جزئیات احتمال تعطیلی دو هفته ای سراسری را میخوانید.
تعطیلی دو هفتهای سراسری را پیگیری کنید
رؤسای ۶۵ دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سراسر کشور در نامهای به سعید نمکی نوشتند: «با ابراز مراتب تشکر صمیمانه از زحمات ارزشمند و شکیباییهای دلسوزانه آن وزیر محترم، بدون تردید وضعیت پیچیده همه گیری بیماری کووید۱۹ و فراز و فرودها، آسیب ها و چالش های بهداشتی، درمانی، اجتماعی و اقتصادی و حتی پیامدهای سیاسی آن بیش از همگان بر آن بزرگوار روشن و اتخاذ تدابیر سختگیرانه تر برای مهار این همه گیری به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر مورد تاکید حضرت عالی بوده است.
امضاء کنندهگان این نامه افزودند: نظر به همه آموخته های ملی ماه های گذشته و تجارب سایر کشورها و جوامع و با توجه به خیز اخیر بیماری در بسیاری از کشورهای نیمکره شمالی که با آغاز فصل سرما شتاب افزون تری به خود گرفته و سیر صعودی ابتلا و فوت و هزینه های مستقیم و غیر مستقیم ناشی از این بیماری و پیش بینی های علمی و کارشناسانه که از تداوم شیب صعودی نمودار همه گیری حکایت دارد و از سوی دیگر وضعیت موجود گرفتاری بشدت رایج خوشه های خانوادگی و جمعیتی و ابتلای جمع زیادی از همکاران مدافع سلامت و ارائه دهندگان خدمات بهداشتی-درمانی که برچالش های موجود خواهد افزود و همچنین دانسته ها، گفتنی ها و ناگفته ها، ضرورت اقدام مداخله ای مناسب و عاجل جهت کاهش گسترش بیماری ظرف هفته های آینده اجتناب ناپذیر و امری محتوم است.
روسای ۶۵ مراکز علمی و پزشکی خطاب به وزیر بهداشت تاکید کردند: با توجه به موارد پیشگفت، اینجانبان روسای دانشکده ها و دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سراسر کشور به عنوان سربازان و پاسداران حفاظت از سلامت جامعه، خواستار جدی تر شدن رویکردهای مدیریت فرابخشی و افزایش هماهنگی های بین بخشی به بحران همه گیری کرونا و البته در راس همه در این مقطع، تعطیلی حداقل دوهفته ای سراسری همراه با اعمال محدودیت جدی در سفرهای بین شهری و رفت و آمد های غیر ضروری درون شهری همگام با ادامه محدودیت های اعمال شده قبلی، نظارت همه جانبه و موثر بر نحوه اجرایی شدن آن و نیز برخورد قاطع و بازدارنده با برگزارکنندگان هرگونه گردهمی و تجمع در سراسر کشور هستیم.
در این نامه آمده است: بر این اساس و با عنایت به اهمیت و ضروریات پیشگفت، خواهشمند است در صورت صلاحدید ضمن بازتاب و انتقال موضوع به ستاد ملی مقابله با کرونا، درخواست تصمیم گیری و تصویب آنی و متناسب با شرایط فعلی و پیشگیری از بوجود آمدن شرایط هولناک در زمستان پیش رو توسط آن ستاد محترم را ارائه فرمائید.
در پایان ضمن تجدید پیمان برای تلاش تا آخرین نفس با آن بزرگوار، موفقیت و سربلندی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را در مدیریت و کنترل این همه گیری و بازگشت شرایط عادی زندگی برای هموطنان عزیز را آرزو می کنیم.»
زهره الهیان در مطلبی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت:«برای پیشگیری از شرایط اسفبار در تهران نیاز است که محدودیتهای جدی در تردد و فعالیتهای ورزشی و تفریحی اعمال شود، در غیر این صورت با توجه به حضور گسترده ترددها و فعالیت اصناف شرایط بسیار سختی را در آینده برای تهران و کل کشور خواهیم داشت.»
هفته گذشته رئیس مجمع نمایندگان تهران در نامه ای به رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن تاکید بر لزوم تعطیلی سراسری استان تهران به مدت دو هفته گفت که از رییس قوه مقننه انتظار می رود از این جایگاه موضوع تعطیلی سراسری در استان تهران به مدت دو هفته را به فوریت و تا وصول نتیجه پیگیری کند.
مینو محرز: هرچه سریعتر تهران را ببندیم؛ وضعیت افتضاح است
دکتر مینو محرز عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در واکنش به اظهارات روز گذشته رئیس شورای شهر تهران مبنی بر وقوع سونامی کرونا در آذرماه در صورت تعطیل نشدن تهران گفت: دیگر از این بدتر؟! فاجعه پیش میآید. خدا به ما رحم کند. همین الان هم وضعیت افتضاح است. این همه بستری کرونا، این همه مراجعه و مریض بدحال و این همه گرفتاری داریم. حالا تصور کنید تعطیلات و تجمعات و غیره هم به آن اضافه شود. هرچه سریعتر باید تهران را ببندیم. باید این کار انجام شود. تعطیلات هم که میشود باید جادهها را ببندند که مردم راه نیفتند بروند مسافرت. به قولا مادربزرگم، ایرانیها دل نقاشی دارند، یعنی دوست دارند گردش بروند و با خانواده دور هم جمع شوند. ولی در این شرایط شیوع کرونا باید از اینها و همه چیزهای دیگری که دوست داریم، بگذریم. باید فقط به این فکر کنیم که هیچگونه تجمعی نداشته باشیم تا این بیماری را نگیریم و به دیگران هم منتقل نکنیم.
عضو ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به در نظر گرفته شدن محدودیتهای کرونایی برای برخی از شهرها گفت: از دوشنبه پیش اعلام شد که همه جا را میبندند اما عملا میبینیم که همه جا باز است. بستن، تنها راه در شرایط فعلی است و هرچه زودتر باید این کار صورت بگیرد. الان اروپا و آمریکا هم درگیرند.
محرز گفت: بدبختی مردم دنیا این است که این ویروس ولکن نیست و آنها هم خسته شدهاند. هنوز عادت نکردهایم با این ویروس زندگی کنیم. اما چارهای نیست و باید این عادت را در مردم پرورش بدهیم و ما هم این را به خودمان بقبولانیم. مردم هم باید کمک کنند، بدون همکاری مردم مگر میشود کار کرد؟! اگر مردم همکاری نکنند فقط یک کار میتوان انجام داد و آن استفاده از روش استبدادی وحشتناک است که بعضی از کشورها در همان شروع پاندمی توانستند با آن کووید-۱۹ را کنترل کنند.
محرز درخصوص پیشنهاد برخی از مسئولان مبنی بر اعمال شرایط حکومت نظامی برای کنترل وضعیت فعلی کرونا و کاهش موج آن گفت: حکومت نظامی اصلا برای چنین چیزی مطرح نیست و نمیشود این کار را انجام داد. حکومت نظامی چطور اعمال شود؟ مردم فقط شبها بیرون نیایند؟ پس روز چه؟ آن اوایل در ووهان حتی درِ خانه مردم را لحیم میکردند که از خانه بیرون نیایند. آیا این درست است؟! باید با مردم اینطور رفتار شود؟!
به عقیده او باید رفت و آمد از صبح کم شود، ادارات و مدارس و دانشگاهها بسته شود، رستورانها که جزو خطرناکترین جاها از نظر انتقال ویروس کووید هستند و همچنین باشگاهها بسته شوند: فقط جاهایی باید باز باشند که نیازهای اولیه مردم را تامین میکنند، مثل سوپرمارکتها.
عضو ستاد ملی مقابله با کرونا وضعیت بیمارستانها و آیسییوها را بسیار بد توصیف کرد. این درحالی است که وزیر بهداشت تاکید دارد بیمارستانها هنوز برای بیماران کرونا تخت خالی دارند!. محرز در این باره میگوید: ببینید وضعیت چقدر بد است که در یک روز و فقط در یک بیمارستان ۵۰ تا بیمار بدحال بستری میشوند و ۲۰۰، ۳۰۰ تا هم مریض سرپایی میبینیم.
عضو کمیته علمی ستاد ملی کرونا پر شدن ظرفیت بعضی از بیمارستانها در پذیرش بیماران کرونا را تایید کرد و گفت: بعضی از بیمارستانها جا ندارند و گاهی میبینیم در راهروی بیمارستان مریض روی زمین خوابیده و کپسول اکسیژن به او وصل است. بعضی بیمارستانها دیگر اکسیژن هم ندارند.
محرز درباره صحبت بعضی از مسئولان درمانی درباره کمبود اکسیژن در بیمارستانها گفت: گفته شده که تنها درمان کووید اکسیژن است و الان همه به دنبال این هستند که کپسول اکسیژن بخرند و توی خانه بگذارند. همین باعث کمبود اکسیژن در بازار و بالا رفتن قیمت آن شده است. بله، اکسیژن بهترین درمان است اما برای استفاده در بیمارستان، نه جای دیگر. نگهداری کپسول اکسیژن در خانه خطر انفجار را با خود به همراه دارد، کپسول اکسیژن را که همینطور الکی نباید در خانه نگه داشت. در ضمن، اکسیژنِ زیادی هم برای فرد ضرر دارد.
به گفته او در خانه به اکسیژن نیازی نیست، مگر اینکه مریض تحت نظر اکیپی متشکل از پزشک و پرستار حرفهای در خانه درمان شود و آنجا اکسیژن هم در اختیارش گذاشته شود.
وی گفت: مردم به هیچ وجه در منزل اقدام به تهیه اکسیژن برای درمان کووید نکنند چون این درمان، درمانِ بیمارستانی است. باید پزشک بگوید که بیمار چقدر و چه مدت اکسیژن دریافت کند. میزان اشباع اکسیژن را باید اندازهگیری کرد.
تعداد قربانیان امروز کرونا
سیما سادات لاری روز یکشنبه درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در کشور و موارد فوت ناشی از این ویروس افزود: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر امروز (۱۸ آبان ۱۳۹۹) و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۹ هزار و ۲۳۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد و دو هزار و ۷۱۲ نفر بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۶۸۲ هزار و ۴۸۶ نفر رسید.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: خوشبختانه تاکنون ۵۲۰ هزار و ۳۲۹ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۵۵۲۳ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند و تاکنون پنج میلیون و ۲۲۴ هزار و ۲۵۲ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
لاری افزود: استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند. استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.