به گزارش راهبرد معاصر؛ سعید خطیب زاده امروز در نشست خبری به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
خطیب زاده در این نشست خبری گفت: امروز میزبان اولین سفر خارجی وزیر خارجه سوریه هستیم که به دعوت وزیر خارجه ایران به تهران سفر کرده است. او با وزیر خارجه، رئیس جمهور، رئیس مجلس و مقامات کشورمان ملاقات خواهد کرد.
وزیر خارجه آذربایجان به تهران سفر می کند
وی افزود: وزیر خارجه آذربایجان چهارشنبه هفته جاری به تهران سفر می کند و با مقامات کشورمان از جمله وزیر خارجه، رئیس جمهور و رئیس مجلس دیدار خواهند کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه درباره اظهارات وزیر خارجه آلمان گفت: در خصوص برجام، موضع ایران یک موضع تداوم دار و بدون تغییر بوده است. ما برجام را مذاکره کردیم و سالهای سختی مذاکره کردیم و امضا شده و در قطعنامه 2231 درج شده است. همه آنهایی که با حقوق بین الملل آشنا هستند می دانند که نه ایران دوباره برجام را مذاکره می کند و نه الزام آور بوده قطعنامه 2231 تغییری می کند. امیدواریم اروپا ظرفیتهای خود را بشناسد و سقف و کف روابط را در نظر بگیرد. یکی از طرف هایی که نتوانست به تعهداتش پایبند باشد، اروپا بود از جمله آلمان. زمانی که آمریکا از برجام خارج شد، آنها نتوانستند به تعهداتشان پایبند باشند. ایران درباره امنیت ملی خودش نه با کسی مذاکره و نه مصالحه می کند. دوم اینکه ایران با حقوق خود آشنا است. سیاست ما اصولی است. منافع خود را می شناسیم و دغدغه های مشروعی داریم.
وی درباره اظهارات مقامات سعودی و بحرینی گفت: درباره منطقه هم، برخی کشورها تمامی حیثیت خود را گذاشتند تا در دوران رئیس جمهور در حال خروج از کاخ سفید به اهداف خود برسند. پول خود را خرج کردند تا امنیت بخرند. کسی که بر پایه های سست پول خود را خرج کردند، الان نگران هستند. ایران لنگرگاه ثبات در منطقه هست. این کشورها باید بدانند که جایگاهشان چیست و تا چه حد می توانند صحبت کنند و باید به اندازه خودشان صحبت کنند.
خطیب زاده گفت: درباره مصوبه مجلس که باید تبدیل به قانون شود، نظر محترم رئیس جمهور که رئیس شورای امنیت ملی هستند روشن بوده است. اگر این تبدیل به قانون شود، وزارت خارجه قطعا به آن پایبند خواهد بود و اجرا خواهد کرد. آقای ظریف گفتند که هم مصوبه مجلس و هم گام های کاهش تعهدات ایران مشروط به بازگشت طرف مقابل به تعهدات هستند، که اگر آنها به تعهدات خود برگردند، ما هم تعهدات خود را انجام خواهیم داد. گفته هایی از دولت جدید آمریکا شنیده می شود که مایل هستند به توافق برگردند و به تروریسم اقتصادی علیه ملت ایران پایان دهند. ضمنا ما احتیاجی به مذاکره مجدد درباره آنچه توافق شده نداریم.
وی افزود: سفر آقای فیصل مقداد اولین سفر خارجی ایشان هست و این اهمیت روابط دو کشور را نشان می دهد. روابط ایران و سوریه روابطی برای آرامش، صلح و ثبات منطقه هست. ملت سوریه از مسیر دردناکی عبور کرده است. برخی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای، با این توهم که بتوانند دولت را تغییر دهند، برای مردم سوریه شرایط بدی را ایجاد کرده اند. همه باید با هم کار کنیم تا صلح و ثبات دائمی برای سوریه از طریق سیاسی حاصل شود. ایران در کنار سوریه است تا روزهای خوبی برای مردم سوریه در روزهای آتی رقم بخورد.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه گفت: درباره همکاری های ایران با دولت دوست و قطر، روابط ابعاد گسترده ای دارد و طبیعی است که تمامی اقدامات در چارچوب دستورالعمل هاست. یکی از اصول اصلی دیپلماسی ما حمایت از تولید داخلی است. هیچ کاری جمهوری اسلامی نمی کند مگر اینکه با هماهنگی بین دستگاهی باشد.
وی ادامه داد: ریاض مسئول جنگ و قحطی و خون ریزی در یمن است. متاسفانه بسیاری از مدارس تکفیری با پول عربستان در کشورهای مختلف در حال کار کردن هستند. هر چه زودتر به این اقدامات انجام دهند برای مردم عربستان و منطقه بهتر است.
خطیب زاده درباره خروج از ان پی تی و اینکه آیا در چارچوب برجام هست یا نه گفت: جامعه ایران یک جامعه چندصدایی هست، اما سیاست رسمی ایران سیاستی است که نهادهای رسمی اعلام می کنند. وزارت خارجه مجری سیاست های کلی نظام است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه گفت: موضع ما درباره مصوبه مجلس همان است که گفته ایم و نظرات وزارت خارجه لحاظ نشده است و به لحاظ رویه ای به این موضوع ایراد داریم.
این اولین بار نیست که اسناد به رسانه ها درز می کند. البته تمامی اسنادی که به آژانس ارائه می شوند، محرمانه تلقی می شوند. ما در جلسات و دیدارها این موضوع را بارها مطرح کرده ایم. متاسفیم از اینکه برخی جریان های درون آژانس به دنبال به هم زدن همکاری ایران و آژانس، قبل و بعد از سفر آقای گروسی، هستند.
خطیب زاده گفت: موارد عدم پایبندی اروپا در ابعاد تحریمی کاملا روشن است و در کمیسیون مشترک به اروپا گفته شده است. اینکه عده ای سعی کنند مسیری را که آمریکا و رژیم ترامپ از طریق فشار حداکثری به دست بیاورد، از طریق دیگری که اسم آن را گفتگو بگذارند، به دست بیاورند شدنی نیست و در تهران خریدار ندارد. آنها باید به تعهدات خود بازگردند و برادری خود را ثابت کنند. ایران در چارچوب تصمیمات خود اعلام کرده است که اقدامات کاهشی برگشت پذیر هستند.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: اگر فشار حداکثری آمریکا شکست خورده، این اتفاق ناگهانی نبوده و تمامی ارکان نظام با هم همکاری کرده اند.
وی در خصوص زمان از سرگیری غنی سازی 20 درصد گفت: مسیر قانونی کاملا روشن است و اگر این مصوبه تبدیل به قانون شود، لازم الاجراست. مسائل فنی با سازمان انرژی اتمی است. برخی ابعاد سیاسی دارد که ما آن را پیگیری می کنیم. باید ملاحظات وزارت خارجه در آن مراعات می شود و باید مراعات بشود. البته همچنان تا زمانی که به قانون تبدیل شود، مسیری را طی می کند. ما هم در وزارت خارجه منتظریم.
خطیب زاده در ادامه مبنی بر ابراز تمایل ژاپن برای حضور در مذاکرات برجامی گفت: ما در دنیا دوست زیاد داریم و می توانیم یک کلوپ دوستان درست کنیم. برجام یک مسئله مربوط به گذشته است و یک چیزی در گذشته با تمام فراز و نشیب ها مذاکره شده و امضا و مهر و موم شده است و هرگونه دست زدن به آن چه به لحاظ شکلی و چه محتوای، به معنای پایان آن است. همکاری های ایران با ژاپن و کشورهای دیگر در مجاری خود ادامه خواهد یافت.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: بحث بازگشت آمریکا به تعهدات ذیل قطعنامه 2231 است. حتی دولت فعلی آمریکا هم متوجه شده است که مسیر سیاست فشار حداکثری شکست خورده است. این موضوع ربطی به مصوبه مجلس ندارد. مصوبه مجلس کاملا روشن است و تفسیربردار هم نیست. ما فکر می کنیم که مصوبه در چارچوب مصوبات قبلی، می توانست بهتر نوشته شود.
خطیب زاده درباره برخی اخبار مبنی بر منصوب کردن عراقچی به عنوان سفیر ایران در سازمان ملل گفت: من دیروز بلافاصله گفتم که این خبر درست نیست و ما تغییری در نمایندگی مان در نیویورک نداریم و آقای عراقچی به فعالیت خود در تهران ادامه می دهند.
وی ادامه داد: ما بسیار سریع و صریح از حل و فصل تنش ها در منطقه استقبال کردیم. ما از هر گونه از هر گونه حل و فصل سیاسی بحران خلیج فارس استقبال می کنیم. مسیر عربستان و کشورهای دیگر برای محاصره قطر، قلدری بوده است. ایران در زمان گشایش و سختی در کنار دوستان خود بوده و خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات وزیر خارجه سعودی گفت: اینکه بیش از حد به جایگاه یک کشور متوسط در منطقه بپردازیم کمکی نمی کند. جایگاه کشورها در روابط بین الملل مشخص است. عربستان رفتار نامناسبی را با همسایگان خود داشته است و باید مسیر خود را عوض کند. این موضوع هم به نفع خودش است و به نفع منطقه. این کشور بهتر است در حد خودش صحبت کند.
وی درباره احتمال برگزاری نشست کمیسیون برجام در سطح وزرا گفت: کمیسیون مشترک می تواند در سطح وزرا هم برگزار شود. بحث هایی هم بوده است. اگر دستور کار آن مشخص شود، می تواند این نشست در سطح وزرا برگزار شود.