به گزارش راهبرد معاصر؛ طی ماههای گذشته شاهد کمبود و بالا رفتن قیمت مرغ در بازار بودیم. اتفاقی که در شرایط کرونا بسیاری از افراد را روانه صفهای طولانی کرد. گفتنی است که دولت برای ساماندهی بازار مود راههای متعددی را پیش گرفت، اما به دلیل جای خالی نظرات کارشناسانه محکوم به شکست شد. از این رو علیرغم وعدههای متعدد دولت، هنوز شاهد صفهای طولانی برای خرید مرغ هستیم. در همین خصوص علی صابری، دبیر سابق انجمن تولیدکنندگان زنجیرهای گوشت مرغ در گفتگو با خبرنگار راهبرد معاصر با اشاره به مطلب فوق اظهار داشت: تجربه نشان داده است که قیمتگذاری دستوری در بازارهای اقتصادی ایران نمیتواند عاملی برای کاهش و یا کنترل قیمت باشد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه تصمیم گیری وزارت صمت در وضعیت موجود بازار مرغ چه تاثیری دارد، بیانکرد: بحث تولید گوشت مرغ گوشت مرغ و تخم مرغ در کشور به لحاظ وظیفه مندی دستگاه ها، تهیه و تامین نهاده های دامی در گذشته بر عهده وزارت صمت بود که البته این وظیفه طی ماههای اخیر به وزارت کشاورزی سپرده شده است که خروجی اقدامات را به خوبی می توان در جامعه شاهد بود چرا که اقدامات جدید نتوانسته عاملی برای ساماندهی بازار مرغ باشد. وی ادامه داد: محاسبات مسئولان برای قیمتگذاری نقش بسزایی در کمبود و یا افزایش قیمت مرغ دارد.
وی با اشاره به اینکه هزینههای تولید بسیار بالاتر از رقم های مرقوم شده برای قیمت گذاری است گفت: مدتهاست که مدیران تشکل ها مذاکراتی با مسئولان دولتی داشتند اما عملاً نتیجه بخش نبوده است از این رو فراز و فرودها در قیمت مرغ نقش بسزایی دارد.
وی در خصوص پیشبینی برای شرایط بازار در عید و ایام بعد از تعطیلات گفت: نگرانی عید از ۱۵ اسفند شروع می شود که تا به امروز بسیاری از مردم توانستهاند مرغ را با قیمت نرخ دولتی تهیه کنند و از این لحاظ مردم در مضیقه قرار ندارند.
این کارشناس دام و طیور در رابطه با مشکلات پیش روی فرایند تولید مرغ اظهار داشت: متاسفانه بخشی از تولید به قیمت آزاد فروخته میشود که بیشترین مشکلات راجع به این مسئله است، البته در این رابطه اعلام خطر کرده ایم اما متاسفانه گوش شنوایی وجود ندارد.
وی در خصوص وضعیت بازار مرغ برای بعد از عید گفت: مردم نگرانی در رابطه با تامین مالی در مراکز عرضه مرغ نداشته باشند اما اصل نگرانی برای تولید و تولید کننده است. صابری اظهار داشت: متاسفانه دولت با قیمتگذاری دستوری خود ۴ الی ۵ هزار تومان به تولیدکننده ضرر میزند. کاهش قیمت مرغ یکی از خواسته های تولیدکنندگان است اما نباید این اتفاق با ضرر تولید کننده همراه شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر دولت فشار بسیاری را بر تولید کننده مرغ قرار داده است. بدین گونه که مرغ، مرغدار را تحویل میگیرند و با قیمت مصوب به فروش می رساند، اما این رود تنها به ضرر تولید کننده است.
صابری گفت: طی چند ماه گذشته به دنبال این بودیم که قیمت مرغ را اصلاح کنیم که متاسفانه به اشکال مختلف مسئولان از این قضیه شانه خالی می کردند که به ایام شب عید رسید آنچه نباید افزایش پیدا کند و به بهانه همین ایام دولت اجازه افزایش قیمت را نمی دهد.
صابری در پایان خاطرنشان کرد: دولت وعده اصلاح قیمت مرغ را به ۱۵ فروردین موکول کرده که مطمئن هستیم این ایام به دلیل نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان نمی تواند زمان مناسبی برای به روز رسانی و اصلاح قیمت مرغ شود، البته بعد از این ایام نیز به دلیل نزدیک شدن به انتخابات احتمال انجام این کار وجود ندارد و اطلاعی ندارم که این دور تسلسل ناقص و استکبارانه چه زمانی و به چه صورت پایان خواهد یافت.