به گزارش راهبرد معاصر رضا اردکانیان در دیدار با وزیر برق عراق با اشاره به اینکه بخش عمده بدهیهای عراق به شرکت ملی گاز ایران است افزود: چارچوب خوبی با وزیر نفت ایران توافق شده و وزارت نیرو هم صحبتهای مناسبی در این زمینه داشته است.
وی با بیان اینکه یک ماه پیش دستور تامین ارز واکسن از نقاط مختلف دنیا به وزیر نیرو داده شده است گفت: در این زمینه هم صحبتهایی انجام شده است، البته برای تامین این ارز در تماس مستقیم با بانک تجارت عراق هستیم که باید ترتیباتی داده شود که بخشی از این ترتیبات در تهران، بخشی در بغداد و مابقی نیز در مسکو اتفاق خواهد افتاد، البته قرارداد برای این کار تنظیم شده و انتظار ما این است که اولین پرداختها به زودی انجام شود.
وزیر نیرو گفت: قراردادهایی برای تامین دو میلیون دوز واکسن و مرحله بعدی نیز ۶۰ میلیون دوز بسته شده که البته ما باید مسائل مالی را در این زمینه به موقع حل کنیم تا هیچ وقفه و اختلالی برای برنامه ریزیهای انجام شده و تامین واکسنهای مورد تایید وزارت بهداشت پیش نیاید.
اردکانیان افزود: علاوه بر مسکو مسیرهای دیگری هم وجود دارد که ما آنها را دنبال میکنیم البته سختی کار برای واردات واکسن برداشتن اولین قدم است که در حال حاضر مسیر باز شده و ما در گامهای آخر هستیم.
وی با بیان اینکه امسال حدود ۵۰ درصد نسبت به سال قبل دچار کم بارشی هستیم گفت: امسال بسیار سال خشکی است علاوه بر مشکل در بخش آب که با آن مواجه هستیم در تولید برق نیز در ایران محدودیتهایی وجود دارد، زیرا حدود ۳ هزار مگاوات تولید برقابیها امسال نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
اردکانیان با بیان اینکه ما برنامهریزیهای خود را قبل از شروع اوج مصرف آغاز کردیم و با اولویتبندیهایی که داریم آب و برق مورد نیاز را تامین خواهیم کرد گفت: شرایط کرونایی حساسیت تامین به موقع آب و برق را در کشور بیشتر میکند و البته ما متعهد هستیم که این خدمات را برای داخل کشور تامین کنیم و مردم هم در جریان مشکلات و کمبودهای ما هستند که امیدواریم امسال مصرف معقولتری داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه ما به دلیل ارتباطات گسترده با همه کشورهای همسایه تبادلات انرژی داریم افزود: طبعا برای این که بتوانیم صادرات برق داشته باشیم واردات برق از برخی کشورها را انجام میدهیم و، چون کشوری که به ما برق بفروشد وجه خود را نقد مطالبه میکند کشوری هم که برق را میخرد باید وجه خود را نقدا پرداخت کند، البته ما شرایط کشور عراق را نیز در نظر میگیریم، ولی این موضوع نسبی است، در خصوص مطالبات هم بدهیهای عراق به بخش برق ایران بسیار کمتر از بخش گاز است که آن هم در حال پیگیری است.
اردکانیان با بیان اینکه عراقیها متعهد به پرداخت بدهیهای خود به بخش گاز و برق ایران هستند گفت: ما یک و نیم میلیارد دلار هزینه برای واردات واکسن با تایید وزارت بهداشت در نظر گرفتهایم که لازم است این مبلغ از طریق بانک مرکزی تامین شود که در این راستا روسای کمیسیون اقتصادی ایران و عراق در هر جایی که منابع مالی وجود دارد آن را پیگیری خواهند کرد.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت نصب شده نیروگاهی ما در کشور به پشتوانه تلاشهای ما در ۴۰ سال گذشته از هفت هزار مگاوات در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی به ۸۵ هزار مگاوات رسیده است ادامه داد: طبق قرارداد موجود بین وزارت نیروی ایران و وزارت برق عراق ما تا حداکثر ۱۳۰۰ مگاوات برق به عراق صادر خواهیم کرد و وزارت برق عراق نیز باید بر اساس فرمولی که تعیین شده بهای انرژی را به یورو به شرکت توانیر پرداخت کند.
وی گفت: در سفر قبلی من به بغداد با توافقی که بین ما و وزارت برق عراق و بانک تجارت این کشور انجام شد حساب یورویی در بانک تجارت عراق برای گاز و برق افتتاح شده است که اگر به قرارداد پایبند بمانند هر دو طرف قرارداد نیز برقرار خواهد بود، یعنی پرداختها به توانیر و گاز انجام شود تا صادرات هم طبق قرارداد پایدار بماند.
وزیر نیرو با بیان اینکه مصرف سرانه برق در کشور عراق با توجه به شرایط اقلیمی و تلفات وسیع شبکه برق این کشور بسیار بالاست افزود: هم اکنون تلفات برق ایران ۹ درصد و عراق ۵۰ درصد است.
اردکانیان افزود: دو سال پیش طبق پیشنهاد مکتوب ایران به عراق، در قالب یک قرارداد به وزارت برق این کشور رفع تلفات شرکتهای ایرانی ارائه شد که ۵۰ درصد تلفات فعلی شبکه برق عراق را به ۲۰ درصد برسانیم که این رویه به معنای افزایش ظرفیت انرژی این کشور تا ۳۰ درصد است، اما متاسفانه این قرارداد در حالیکه از طرف شرکتهای ایرانی امضا شده است و رقم آن نیز بالا نیست و پرداخت آن هم میتواند در طول زمان انجام شود هنوز از طرف عراقی امضا نشده است./صداوسیما