خطیب‌زاده: خبر تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا تأیید نمی‌شود/ وارد بازی فرسایشی در مذاکرات نمی‌شویم-راهبرد معاصر

خطیب‌زاده: خبر تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا تأیید نمی‌شود/ وارد بازی فرسایشی در مذاکرات نمی‌شویم

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران خبر تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا را تأیید نکرد و درباره مذاکرات در وین گفت: اجازه نخواهیم داد گفت‌وگوها در چارچوب کمیسیون برجام فرسایشی شود.
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۰ - ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۰ - 2021 May 03
کد خبر: ۸۶۳۵۴

به گزارش راهبرد معاصر؛ سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ داد.

 

خطیب‌زاده در ابتدای این نشست خبری شهادت مولای متقیان علی (ع) را تسلیت گفت.

 

وی به سفرهای منطقه‌ای ظریف به قطر، عراق، عمان و کویت اشاره کرد و گفت: ظریف با مقامات این کشورها در خصوص مسائل دوجانبه، اوضاع منطقه و ترتیباتی که می‌شود برای همکاری فراگیر در منطقه داشت، بحث و تبادل نظر کرد. سفر بسیار موفقی بود.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین به نشست کمیسیون مشترک برجام در وین اشاره کرد و گفت: شنبه شب هیأت ایرانی مذاکره کننده در وین برای برخی مشورت‌ها به تهران بازگشتند و در حال رایزنی‌ها در پایتخت هستند.

 

این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: کمیسیون مشترک برجام از روز جمعه کار خود را مجددا از سر می‌گیرد.

 

* تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا تأیید نمی‌شود

خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره خبر منتشر شده مبنی بر تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا گفت: موضوع زندانیان یک موضوع انسانی بوده و هست و همواره در دستورکار جمهوری اسلامی ایران بوده و جدا از تمامی گفت‌وگوها و مسیرهای دیگری که در حوزه برجام و یا موضوعات مرتبط بوده این موضوع پیگیری شده است.

 

وی گفت: همیشه طرح‌ها و ایده‌هایی مطرح بوده است و همچنان در دست پیگیری است. این گزارش ها از منابع آگاه تأیید نمی‌شود، همانطوری که قبلا هم گفته شد.

 

 

* منابع مالی ایران در خارج از کشور باید در یک جا آزاد شود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره مطالب منتشر شده مبنی بر این‌که قرار است هفت میلیارد دلار از دارایی‌های ایران در جریان مذاکرات وین آزاد شود نیز اظهار داشت: در خصوص آزادی منابع مالی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، سیاست ما همان سیاستی است که همیشه گفتیم و همه اینها باید در یک جا آزاد شود.

 

* سفرهای ظریف به منطقه هیچ ارتباطی به گفت‌وگوهای وین نداشته

خطیب‌زاده درباره سفر ظریف به منطقه خلیج فارس و سفر هیأت آمریکایی به منطقه و ارتباط سفر ظریف به منطقه و مذاکرات جاری در وین نیز خاطرنشان کرد: سفر آقای ظریف به منطقه خلیج فارس در چارچوب دیپلماسی رمضانی بوده و به کشورهای اسلامی دیگر نیز در اول ماه رمضان سفر کرد و هم احتمال دارد دوباره سفر کند.

 

این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: سفرهای ما به حوزه همسایگی خود دلیل خاصی نمی‌خواهد و هیچ ارتباطی هم به گفت‌وگوهای وین نداشته است. همیشه فکر می‌کردیم و می‌کنیم با دوستانمان در منطقه‌ در مرحله‌ای هستیم که بتوانیم به ترتیبات فراگیر برسیم. آن‌چه آمریکا در سیاست خارجی خودش انجام می‌دهد به خود آن کشور مربوط است و ما درباره آن اظهارنظر نمی‌کنیم.

 

* همواره آماده گفت‌وگوها با همسایگان از جمله عربستان در هر سطح و شکلی بوده‌ و هستیم

وی درباره مناسبات ایران و عربستان و اظهارات اخیر ولی‌عهد سعودی نیز که سؤال یکی از خبرنگاران بود، گفت: تغییر لحن و تغییر گفتمان، قطعا به کاهش تنش‌ها کمک زیادی خواهد کرد. اما تا زمانی که به تغییر رفتار منتهی نشود، نتیجه عملی جدی نخواهد داشت. همواره آمادگی گفت‌وگوها در هر سطح و در هر شکلی را با همسایگان خودمان از جمله عربستان سعودی داشته‌ و داریم.

 

خطیب‌زاده ادامه داد: معتقدیم منطقه و ملت‌های دو کشور نتیجه و ثمره چنین گفت‌وگوهایی را خواهند دید که صلح و ثبات و امنیت و آرامش بیشتر خواهد بود. تردید داریم در دو طرف نسبت به این موضوع شکی وجود داشته باشد.

 

* وزارت امور خارجه ماموریت محور است/ تعجیل نداریم و البته هم اجازه نخواهیم داد گفت‌وگوها در چارچوب کمیسیون مشترک برجام فرسایشی شود

این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره این‌که در حال حاضر در مذاکرات وین در چه مرحله‌ای هستیم و با توجه به تأکید مقام معظم رهبری که مذاکرات نباید فرسایشی شود و شروط ایران رعایت شود آیا این مذاکرات با این شیوه در حال انجام است؟ گفت: وزارت امور خارجه ماموریت محور است و براساس ماموریتی که نهادهای بالادستی و تعریف مسیری که انجام می‌دهند، وزارت خارجه حرکت می‌کند.

 

وی افزود: در وین نیز در همین چارچوب حرکت شده است. الان در وین هر سه کارگروه کارهای جدی را انجام دادند و الان دو متن به صورت اولیه داریم، هم در قسمت هسته‌ای و هم در قسمت رفع تحریم‌ها. البته وقتی متون به مرحله نگارش می‌رسد و از حرف‌های کلی خارج می‌شود، یک مقداری دقت می‌خواهد و براساس دقت جلو می‌رویم. تعجیل نداریم و البته هم اجازه نخواهیم داد گفت‌وگوها در چارچوب کمیسیون مشترک برجام فرسایشی شود.

 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: آن‌چه مهم است این است که برجام نه یک کلمه بیش و نه یک کلمه کم باید اجرایی شود. این موضوعی است که در کمیسیون مشترک برای همه شرکا روشن کردیم و در هر دو حوزه بر این اساس در حال حرکت هستیم.

 

* گفت‌وگوهای حقوقی بین ما و انگلیس درباره نازنین زاغری در جریان نیست

وی درباره خبر منتشر شده از سوی وزارت خارجه انگلیس مبنی بر این‌که مباحث حقوقی با تهران در خصوص مسیر آزادی خانم نازنین زاغری ادامه دارد نیز گفت: مطمئن نیستم به نقل از کدام یک از مقامات انگلیسی صحبت می‌کنید. گفت‌وگوهای حقوقی بین ما و انگلیس در این خصوص در جریان نیست. قوه قضاییه باید در خصوص پرونده و موضوع اظهارنظر کند.

 

خطیب‌زاده همچنین یادآور شد: آن‌چه گفت‌وگو می‌شود درباره موضوعاتی است که به حوزه روابط دو کشور برمی‌گردد، البته دولت انگلیس در موضوعات مختلف نظراتش را به ما اعلام کرده و ما هم پاسخ‌های شفاف و خیلی روشن را داده‌ایم.

 

* اصل خبر شما را نمی‌توانم تأیید کنم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر این‌که عنوان می‌شود در مذاکرات ایران با عربستان که در حال انجام است، مصر و اردن نیز حضور دارند، اظهار داشت: من اصل خبر شما را نمی‌توانم تأیید کنم لذا توضیحی در آن خصوص وجود ندارد.

 

* نه عجله داریم و نه در بازی فرسایشی وارد می‌شویم

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری فارس درباره اخبار منتشر شده مبنی بر ا‌ین‌که بایدن در دیدار با رئیس موساد گفته که واشنگتن تا بازگشت به برجام راه درازی در پیش رو دارد، تصریح کرد: من درباره اظهارات نقل شده و صحت و سقم آن و آن‌چه در ملاقات‌های مقامات خارجی عنوان می‌شود، نمی‌توانم اظهار نظر کنم.

 

وی افزود: آن‌چه‌ من می‌توانم اظهارنظر کنم این است که سیاست قطعی ایران بازگشت همه جانبه آمریکا به همه تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ و با دقت و کلمه به کلمه است ولذا همانطور که مقام معظم رهبری اشاره کردند، در این خصوص نه عجله داریم و نه در بازی فرسایشی وارد می‌شویم.

 

خطیب‌زاده ادامه داد: آن‌چه برای ما مهم است این است که این بازگشت باید یک جا، قطعی و قابل راستی آزمایی باشد. قطعا آن‌چه تدوین می‌شود و قدم‌هایی که برای آمریکا و اقداماتی که انجام می‌دهد، نگاشته می‌شود باید با دقت باشد و هر موقعی متنی به مرحله نگارش می‌رسد یک مقدار با دقت بیشتری جلو می‌رود.

 

* مبالغ ایران در دیگر کشورها باید در اختیار ایران قرار بگیرد چه در کره جنوبی و دیگر کشورها

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار فارس درباره وضعیت دارایی‌ها ایران در خارج از کشور از جمله کره جنوبی گفت: این‌که مبالغ ایران در دیگر کشورها باید در اختیار ایران قرار بگیرد چه در کره جنوبی و دیگر کشورها، یک امر کاملا قطعی است و دو مسیر متفاوت از هم را طی می‌کند.

 

* پرونده دو شهروند ایرانی در ترکیه در دست پیگیری است و امیدوارم ابعاد این داستان هر چه زودتر روشن شود

وی در پاسخ به سؤال درباره پیگیری‌ها در خصوص پرونده دو شهروند ایرانی در ترکیه نیز گفت‌: گزارش‌ها را از لحظات اولی که دریافت کردیم هم در آنکارا و هم در تهران این موضوع در دست پیگیری بوده است.

 

خطیب‌زاده ادامه داد: حقوق شهروندان ما و شرایط آنها از مهمترین نکاتی است که دولت جمهوی اسلامی ایران در تمامی ابعاد با جدیت همواره پیگیری کرده است. با دوستان در آنکارا در ارتباط هستیم. سفارت ترکیه در تهران گفت‌وگوهایی را داشته‌اند و مرزبانان در ارتباط هستند و این موضوع بین ایران و ترکیه در دست پیگیری است و امیدوارم ابعاد این داستان هر چه زودتر روشن شود.

 

* آنچه در افغانستان در حال رخ دادن است ما را نگران کرده

خطیب‌زاده درباره تحولات افغانستان و تحرکات جدی برخی کشورهای مثل روسیه و ترکیه در این کشور نیز گفت: با دقت در حال پیگیری تحولات افغانستان هستیم و با طرف‌های دیگر و کنشگران دیگر منطقه‌ای در حال رایزنی هستیم. آنچه در افغانستان در حال رخ دادن است، ما را نگران کرده است و برای صلح و ثبات و آینده افغانستان همه مساعی جمیله خود را به کار برده و باز هم به کار می‌بریم که آینده افغانستان آینده با ثباتی باشد.

 

وی افزود: هم با دولت افغانستان و گروه‌های دیگر در ارتباط هستیم. همواره اعلام آمادگی کردیم که گفت‌وگوهای دولت را با طالبان و طرف‌های دیگر تسهیل کنیم. امیدواریم دولت افغانستان ملاحظات جدی را داشته باشد که شرایط آتی شرایطی باشد که برای مردم افغانستان همراه با آرامش و ثبات باشد.

 

وی همچنین درباره حضور ایران در نشست استانبول درباره افغانستان نیز گفت که این موضوعی است که ان‌شاءالله در زمان خودش به آن خواهیم پرداخت.

 

* سفر ظریف به چند کشور حوزه خلیج فارس

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفرهای ظریف به حوزه خلیج فارس و اهداف و دستاوردهای آن و این‌که در روزهای آینده ظریف برنامه‌ای برای سفر به دیگر کشورها دارد؟ سفرهای ظریف در حوزه خلیج فارس را در چارچوب دیپلماسی رمضان برشمرد و افزود:‌ ما با هر کدام از این کشورها هم موضوعات دوجانبه متعددی و هم موضوعات منطقه‌ای داریم.

 

وی افزود: در این سفر تمرکز ویژه‌ای بر ترتیبات فراگیر منطقه‌ای در حوزه خلیج فارس وجود داشت اما در هر کدام از این کشورها ملاقات‌هایی که انجام شد، موضوعات مختلفی پیگیری شد. در همه ملاقات‌ها در خصوص مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی با تمرکز بر ترتیبات فراگیر در منطقه‌ و طرح صلح هرمز ارائه شده توسط ایران تمرکز ویژه‌ای بوده است.

 

خطیب‌زاده ادامه داد: این‌که در ادامه ماه رمضان از دیپلماسی رمضان استفاده شود و به کشورهای دیگر سفر صورت بگیرد، منوط به نهایی شدن آنهاست و البته شرایط کرونایی مجددا در برخی کشورها تشدید شده است و باید منتظر باشیم و ببینیم.

 

* همه تحریم‌های آمریکا باید یک جا برداشته شود و قابل راستی آزمایی باشد

خطیب‌زاده درباره تحریم‌هایی آمریکا که باید برداشته شود عنوان کرد: آمریکا ۴۲ سال است ایران را تحریم کرده و تحریم‌های اولیه و ثانویه دارد. آن‌چه برای ما مهم است این است که همه تحریم‌هایی که از بعد اجرایی شدن برجام وضع شد، به ویژه در دوران ترامپ دوباره اعمال و برچسب‌های آن عوض شد و انتفاع ایران را ذیل پاراگراف ۲۹ برجام تحت تاثیر قرار داد، همه آنها باید یک جا برداشته شود و قابل راستی آزمایی، باشد.

 

* بدهی دولت انگلیس به ایران

به گزارش فارس، وی در پاسخ به سؤالی درباره بدهی دولت انگلیس به ایران عنوان کرد: بدهی دولت انگلیس به ایران یک بدهی چند دهه‌ای است که متاسفانه به دلایل واهی همچنان پرداخت نشده است. البته بخش کوچکی از آن تعیین تکلیف نشده که دادگاه آن با توافق طرفین به دلیل عدم امکان حضور وکلا و شرایط کرونایی به تعویق افتاده است.

 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: اصل بدهی انگلیس مدت‌هاست که باید پرداخت می‌شده و هر چه زودتر دولت انگلیس تعهدش را انجام دهد، مسیر درست‌تری را طی کرده است.

 

* پیشرفت‌ها در وین قابل توجه بوده، ولی در حوزه‌هایی هم کند جلو رفته‌ایم

وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات عراقچی مبنی بر توافق صورت گرفته در خصوص برداشته شدن اکثر تحریم‌های افراد و نهادها نیز اظهار داشت: در فضای عمومی مذاکرات را نمی‌توانیم ادامه دهیم و این‌ها مربوط به کمیسیون مشترک برجام است. آن‌چه برای ما خط قرمز است و از روز اول هم بوده، تمامی تحریم‌های اعمال، باز اعمال و تغییر برچسب داده شده بعد از برجام باید برداشته شود، از جمله تحریم‌های حوزه عمومی و تحریم‌های بخشی که البته پیشرفت‌های خوبی نیز در این دور اخیر حاصل شده و طرفین موفق شدند به فهم مشترکی در بسیاری از حوزه‌ها برسند.

 

خطیب‌زاده ادامه داد: در حوزه‌های تحریم اشخاص و لیست‌های تعیین شده قبلی آمریکا از اشخاص، اختلاف نظرات جدی وجود دارد و باید در همان مسیر به گفت‌وگوهایمان در چارچوب کمیسیون مشترک برجام ادامه دهیم. تصور ما این است که آن چه می‌گوییم هم بر مبنای برجام و هم بر مبنای مبانی حقوقی و هم بر مبنای انتفاع قطعی ایران از رفع تحریم‌ها مبانی قوی‌ای است. البته باید گفت‌وگوها را در فضای خودش جلو ببریم.

 

وی همچنین گفت: پیشرفت‌ها قابل توجه و بسیار خوب بوده، ولی در حوزه‌هایی هم کند جلو رفته‌ایم.

 

* ربط دادن مذاکرات به انتخابات مسیر انحرافی است/ تحریم‌ها باید عینا و قطعا از سر این ملت برداشته شود

به گزارش فارس، سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی مبنی بر این‌که به نظر می‌رسد آمریکا برای فریبکاری در آستانه انتخابات در ایران اقدام به رفع نمایشی و ... برخی محدودیت‌ها می‌کند و این‌که چه تضمینی وجود دارد که آمریکا مجدد فرصت سوزی نکند و به تعهداتش عمل کند؟ اظهار داشت: ما اساسا هیچ وقت گفت‌وگوهایمان را براساس اعتماد به طرف مقابل نچیدیم. اتفاقا برجام به دلیل بی اعتمادی بسیار زیاد بین دو طرف نوشته شده است. ارتباط آن به انتخابات و ربط دادن آن هم، مسیر انحرافی است.

 

وی اضافه کرد: تحریم‌ها باید عینا و قطعا از سر این ملت برداشته شود و اگر یک ساعت زودتر بشود این کار را در مسیر درستش انجام داد، ما حتما نباید تعلل کنیم. این‌که در پایان یا آغاز این دولت باشد، همانطور که مقام معظم رهبری به درستی اشاره فرمودند این‌ها موضوعاتی نیست که به مجریان مرتبط باشد.

 

خطیب‌زاده ادامه داد: مجریان از جمله وزارت امور خارجه به عنوان دستگاه حاکمیتی، ماموریت محور است و براساس ماموریتش جلو می‌رود. آن‌چه در برجام نوشته شده، باید طابق النعل بالنعل نهایی شود و در آن صورت ما هم اقدامات کاهشی خود را متوقف می‌کنیم.

 

* وضع وزارت امور خارجه موضع نظام است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات برخی نمایندگان مجلس مبنی بر این‌که در مذاکرات وین نمایندگان ایران با موضوع لغو تحریم‌های پسابرجامی موافقت کرده‌اند و این در حالی است که براساس موضع نظام همه تحریم‌ها باید لغو شود، نیز بیان کرد: موضع وزارت امور خارجه موضع نظام است. موضع نظام رفع همه تحریم‌هایی است که در دوران رئیس جمهور قبلی آمریکا و بعد از اجرایی شدن برجام به انحای مختلف بر جمهوری اسلامی ایران تحمیل شده است.

 

وی خاطرنشان کرد: باید تمامی تعهدات طرفین عینا در برجام اجرایی شود و هر چه مغایر آن است باید ابتدا توسط آمریکا پس از راستی آزمایی صورت بگیرد و بعد هم ایران اقدامات خودش را برگشت خواهد داد.

 

* در خصوص این‌که چند روز باقی مانده و باقی خواهد ماند اظهارنظر خاصی نمی‌کنیم

وی در پاسخ به سؤالی درباره این‌که اظهارات میخائیل اولیانوف مبنی بر حصول توافق در وین در سه هفته آتی نیز اظهار داشت: در خصوص این‌که چند روز باقی مانده و باقی خواهد ماند اظهارنظر خاصی نمی‌کنیم. اگر آمریکا قاطعانه می‌پذیرفت که به صورت راستی آزمایی شده، تعهداتش را انجام دهد حتی شاید ماه قبل یا اوایل این ماه ممکن بود این اتفاق بیفتد. تعجیلی نداریم. ولی معتقدیم آمریکا هم می‌داند ایران هرگاه احساس کند این گفت‌وگوها وارد فاز گفت‌وگو برای گفت‌وگو شده یا فرسایشی می‌شود، ادامه نخواهد داد.

 

* به یکی دو متن رسیده‌ایم/ همه تحریم‌هایی که ترامپ اعمال کرده، مرتبط با برجام است

خبرنگاری با بیان این‌که تقاضای ایران رفع تحریم‌های نفتی و بانکی بود، از خطیب‌زاده پرسید که در این خصوص روند گفت‌وگوها به چه شکل است و آیا توافقی حاصل شده و این‌که گفته می‌شود آمریکایی‌ها موافقت کردند بخشی از تحریم‌ها که مربوط به برجام نبوده است را بردارند درست است یا خیر؟‌ که سخنگوی وزارت خارجه گفت: رفع تحریم‌های بانکی و نفتی و حوزه‌های پولی و بخشی جزو بدیهیاتی است که از روز اول موضوع گفت‌وگو از سوی ایران نبوده و به عنوان بدیهیات قطعی بوده است. آن‌چه درباره آن گفت‌وگو می‌شود درباره برخی موضوعات اختلافی است. البته طرف مقابل در همه این موضوعات متاسفانه وقت کمیسیون مشترک را گرفته است.

 

وی گفت: الان به جایی رسیده‌ایم که می‌توانیم بگوییم به یکی دو متن رسیده‌ایم. پرانتزهای خالی یا مورد اختلافی چندی وجود دارد که باید درباره آنها تصمیم گرفته شود. از نظر ما همه تحریم‌هایی که ترامپ اعمال کرده، مرتبط با برجام است و ما این استدلال را قبول نداریم که برخی از آنها نیست.

 

خطیب‌زاده افزود: معتقدیم همه آنها با هدف از بین بردن برجام و فرصت انتفاع ایران از برجام بوده است. بر این موضع خود در کمیسیون مشترک پافشاری کردیم و همچنان این گفت‌وگوها ادامه دارد.

 

* الان در حال تمرکز در خصوص چگونگی بازگشت آمریکا به همه تعهداتش هستیم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره خساراتی که به ایران بعد از خروج آمریکا از برجام وارد شد، نیز گفت: درباره خسارات‌ها و آسیب‌ها هم در جای خود صحبت شده و هم می‌شود. الان در حال تمرکز در خصوص چگونگی بازگشت آمریکا به همه تعهداتش هستیم. قطعا موضوعات بسیار زیادی در کمیسیون مشترک در صورت بازگشت آمریکا به برجام برای گفت‌وگو وجود خواهد داشت و خسارات هم قطعا یکی از آنها خواهد بود.

 

* بر این عدد و رقم‌ها که گفته می‌شود زیاد پافشاری نکنید/ همسایگان همیشه اولویت ما هستند

وی درباره سفر ظریف به عراق و بحث دارایی‌ها ایران در این کشور و هفت میلیارد دلاری که گفته شده آیا اموال بلوکه شده ایران جزو آن است؟ نیز اظهار داشت: بر این عدد و رقم‌ها که گفته می‌شود زیاد پافشاری نکنید. آن‌چه صحبت می‌کنیم، دسترسی ایران به همه منابعش است که در چارچوب برجام حتما باید اتفاق بیفتد.

 

خطیب‌زاده ادامه داد: سفر ظریف به عراق، در ادامه سفرش به منطقه بوده است. دو مسیر موازی با هم در جریان است، یکی مسیر گفت‌وگوها با همسایگان و یکی مسیر گفت‌وگوها در وین. با دو موضوع و هدف متفاوت ولی مرتبط با هم و این‌که منطقه باید به شرایط آرامش و عادی سازی برگردد.

 

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: آن‌چه پیام سفر ظریف بود این بود که همسایگان همیشه اولویت ما هستند. مثل ۲۰۱۵ که توافق هسته‌ای حاصل شد و آقای ظریف اولین مطلبی که نوشتند در روزنامه منطقه‌ای درباره گفت‌وگوهای منطقه‌ای بود و الان هم این پیام وجود دارد که برای ایران منطقه اولویت اصلی است.

 

* آن‌چه در مأرب اتفاق می‌افتد جدا از کلیت تحولات یمن نیست

سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر ظریف به عمان و دیدار و گفت‌وگو با محمد عبدالسلام و همزمانی آن با تمایل ریاض برای از سرگیری روابط با تهران و این‌که گفته‌ می‌شود در گفت‌وگوی ظریف و عبدالسلام درباره مأرب و برجام گفت‌وگو شده است نیز اظهار داشت: ما واقعا نگران تحولات یمن هستیم و این کشور در یکی از بدترین وضعیت‌های انسانی قرار دارد و آن‌چه در مأرب اتفاق می‌افتد، جدا از کلیت تحولات یمن نیست.

 

خطیب‌زاده ادامه داد: هم آقای گریفیتس نماینده سازمان ملل در امور یمن و هم کنشگران دیگر می‌دانند که موضوع مأرب را باید در چارچوب تحولات کلی یمن دید. اگر اراده جدی برای پایان دادن به این وضعیت اسفبار انسانی وجود دارد، برادران و خواهران ما در یمن در سخت‌ترین روزهای خود به سر می‌برند، باید رفع محاصره همزمان با آتش بس سراسری در یمن رخ دهد و دسترسی‌های انسانی فراهم شود و گفت‌وگوهای درون یمنی تسهیل شود تا یک دولت فراگیر داشته باشیم.

 

وی اظهار داشت: قطعا دولت نجات ملی یمن نه تنها از این مسیر حمایت کرده بلکه نقش موثری در تعریف این مسیر داشته است و ملاقاتی که در عمان انجام شد نیز در همین مسیر بود.

 

* موضوع پرونده هسته‌ای ایران موضوعی است بین ایران و در حال حاضر ۱+۴

وی درباره معرفی یک نماینده از سوی سازمان ملل برای برنامه هسته‌ای ایران نیز اظهار داشت: نمی‌دانم این سؤال از کجا آمده است. ولی موضوع پرونده هسته‌ای ایران موضوعی است بین ایران و در حال حاضر ۱+۴ و اگر آمریکا به تعهداتش برگردد ۱+۵ و همانقدر که موضوعات منطقه‌ای به کشورهای فرامنطقه‌ای مرتبط نمی‌شود و مربوط نیست، موضوع هسته‌ای هم صرفا بین ایران و همین کشورهاست.

 

* تمامی تحریم‌ها باید لغو شود

خبرنگاری با اشاره به این‌که یکی از رسانه‌های آمریکا مدعی شده در مذاکرات وین ایران درباره رفع تحریم‌های افراد و اشخاص به توافق رسیده، اما تحریم شرکت‌ها در ازای انجام تعهدات هسته‌ای ایران رفع می‌شود، از خطیب‌زاده سؤال کرد که آیا ایران زیر بار انجام تعهدات هسته‌ای پیش از راستی آزمایی اقدامات آمریکا خواهد رفت؟ و این‌که تعلیق تحریم‌ها با تمدید ۱۲۰ روزه و ۱۸۰ روزه به جای لغو کامل آنها مورد پذیرش ایران خواهد بود؟ نیز گفت: گزارش‌های پراکنده مبنای تحلیل شما قرار نگیرد. آن‌چه موضع قطعی جمهوری اسلامی ایران است این است که تمامی تحریم‌ها باید لغو شود و توافقاتی که تا امروز صورت گرفته و همه نتایجی که تا امروز حاصل شده در همین چارچوب بوده است که تمامی تحریم‌های عمومی، بخشی، مالی و اقتصادی، شرکت‌ها و ... لغو شود. یکسری اختلافات درباره برخی اشخاص، افراد و لیست‌ها است. آ‌نها موضوع اختلاف است و قطعا باید نهایی شود.

 

* با سیاست داخلی آمریکا کاری نداریم/ برای ما اجرای تعهدات قابل راستی آزمایی شدن، مهم است

وی تصریح کرد: آن‌چه در برجام نوشته شده، ملاک عمل ما خواهد بود و با سیاست داخلی آمریکا نه کاری داریم و نه فکر می‌کنیم آمریکا باید انتظار داشته باشد کسی کار داشته باشد.

 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: تمامی تعهدات آمریکا را دولت آمریکا باید عینا اجرایی کند و این‌که چگونه اجرایی‌ می‌کند به خود این کشور برمی‌گردد.

 

خطیب‌زاده افزود: آمریکا ثابت کرده و در دوران ترامپ حداقل نشان داد که می‌تواند به هیچ معاهده و تعهدی مثل موشک‌های میان برد و آب و هوای پاریس پایبند نباشد و از آنها خارج شود. برای ما اجرای تعهدات قابل راستی آزمایی شدن، مهم است./ فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر