به گزارش راهبرد معاصر طرز تهیه حلوای مجلسی زعفرانی سخت نیست و حلوا یکی از قدیمی ترین و پرطرفدار ترین دسرهای سنتی ایرانی است؛ البته به مرور زمان دیگر از حلوا به عنوان دسر یا غذا استفاده نمیشود و بیشتر برای مراسم مذهبی، مراسم ختم و عزاداری و در نذری های ماه محرم و سفره های ماه رمضان مورد استفاده قرار میگیرد.
تهیه حلوا مستلزم صبر و حوصله بالاییست! چون برای نتیجه عالی، آرد باید روی حرارت ملایم مدت زمان زیادی تفت بخورد تا حلوا خوشرنگ و خوش طعم باشد.
لوا برای اینکه خوشرنگ و خوش بو شود، ارا نکاتی است که با خواندن این مقاله تا آخر شما میتوانید یک جلوا پز حرفهای شوید. با ما در اکالا بلاگ همراه شوید.
آرد | ۲ لیوان |
روغن مایع | نصف لیوان |
روغن نیمه جامد | نصف لیوان |
شکر | ۱/۵ لیوان |
آب | ۲/۵ لیوان |
گلاب | یک چهارم لیوان |
زعفران دم کرده | به مقدار لازم |
1- برای تهیه حلوا اول باید شربت اون رو درست کنیم؛ آب و شکر رو داخل ظرفی مخلوط کنین و روی حرارت قرار بدین تا شکر حل بشه، شربت شفاف بشه و شروع به جوشیدن کنه.
2- بعد زعفران و گلاب رو اضافه کنید و حرارت رو خاموش کنید. (نیازی نیست که شربت بیشتر بجوشه یا قوام پیدا کنه در حد حل شدن شکر و شفاف بودن کافیه).
3- آرد الک شده رو داخل تابه بریزید و با حرارت ملایم تفت بدین تا بوی خامی آرد گرفته بشه. حرارت بالا باعث میشه آرد زود بسوزه و حلوا طعم خوبی نداشته باشه پس حوصله به خرج بدین و با حرارت کم آرد رو تفت بدین.
در این مرحله میتونین رنگ نهایی حلوا رو تعیین کنین! اگه بوی خامی آرد گرفته بشه اما آرد تغییر رنگ نده، حلوای شما رنگ روشنی خواهد داشت و هر مقدار که بیشتر تفت بدین و آرد تغییر رنگ بده، حلوا تیره تر میشه.
4- بعد از اینکه آرد رو تفت دادین، حرارت رو خاموش کنین و مجددا آرد رو الک کنین و بعد داخل همون تابه برگردونین. ( الک کردن آرد بعد از تفت دادن در بافت و لطافت حلوا تاثیر زیاده داره پس حتما این کار رو انجام بدین).
5- روغنها رو به آرد اضافه کنین و تابه رو روی حرارت ملایم قرار بدین تا آرد و روغنها ترکیب بشن.
6- به تفت دادن ادامه بدین تا مایه حلوا به رنگ شتری (یا نسکافه ای) برسه.
7- شربت رو کم کم و در چند مرحله اضافه کنید؛ بعد از اضافه کردن در هر مرحله به خوبی تفت بدین و مخلوط کنین تا شربت کاملا جذب حلوا بشه و بعد دوباره شربت رو اضافه کنین. این کار رو تا توم شدن شربت ادامه بدین. اضافه کردن شربت به حلوا باید حدود 8 الی 10 دقیقه طول بکشه و نباید عجله کنین! چون اضافه کردن یکجای شربت باعث میشه نتیجه خوبی به دست نیارید. بعد از اضافه کردن نصف شربت، هر ازگاهی حلوا رو بچشین تا ببینین به شیرینی دلخواه رسیده یا نه چون ممکنه نیازی نباشه همه شربت رو استفاده کنین.
بعد از اینکه شربت رو به حلوا اضافه کردیم، باید حلوا رو قنداق پیچ کنیم. اما این کار رو وقتی انجام میدیم که بخوایم حلوا رو به صورت ساده داخل دیس تزیین کنیم. برای حلوایی که میخوایم با ماسوره تزیین کنیم، حلوا باید کمی شل تر از حالت قنداقه پیچ کردن باشه وگرنه از ماسوره رد نمیشه.
و اما قنداق پیچ کردن چیه؟ برای قنداق پیچ کردن باید در مرحله آخر حلوا رو از روی حرارت برداریم و با ضربه های محکم حلوا رو به سمت چپ و راست حرکت بدیم؛ حلو به صورت یکپارچه به هم میچسبه و از ظرف جدا میشه و مثل یه گلوله بزرگ وسط ظرف میمونه و با هر حرکت و چرخوندن صدای بمی در اثر این مدل چرخوندن به وجود میاد و حلوا به روغن میفته.
به روغن افتادن حلوا باید کاملا مشهود باشه و حرکات باید محکم باشن تا حلوا به روغن بیفته ( اگه حلوا از ظرف جدا نشد یعنی هنوز آماده نیست و باید زمان بیشتری روی گاز بمونه). این حرکت چون مثل تکون دادن گهواره نوزاده؛ اصطلاحاً میگن حلوا رو گهواره میکنیم یا قنداق پیچ میکنیم.
8- اما اگه میخواین برای تزینن حلوا از ماسوره و قیف استفاده کنین نیازی به قنداق پیچ کردن حلوا نیست. مقداری از حلوا رو کف دیس یا ظرف مورد نظرتون پهن کنین و کاملا صاف کنین.
9- داخل قیف، ماسوره دلخواهتون رو قرار بدین و حلوا رو داخلش بریزین( برای اینکار حتما از قیف پارچه ای استفاده کنید؛ چون حرارت حلوا و سفتی کم اون ممکنه باعث پاره شده قیف پلاستیکی بشه).
10- سعی کنین تا حلوا داغه ماسوره بزنین و تزیین کنین. چون حلوا بعد از سرد شدن سفت تر میشه. حلوا رو به شکل دلخواهتون تزیین کنین و از خلال پسته و پودر گل محمدی و اکلیل خوراکی و…. برای تزیین حلوا استفاده کنید.
توی مرحله7 میتونین رنگ نهایی حلوا رو چک کنین تا ببینین به رنگ مورد نظرتون رسیده یا نه. برای این کار:
حلواها انواع متنوعی دارند و گاهی از خرما هم در پخت انواع حلوا استفاده میشود. به طور مثال حلوای خرما یا انوع رنگینکها. خود حلوا را هم یا به طور ساده یا با استفاده از نان های حصیری مخصوص سرو میکنند.