به گزارش راهبرد معاصر؛ طبق گزارش «پرس تیوی»، این شبکه مطلع شده است که آمریکا با اصرار بر عدم لغو ۵۰۰ تحریم برجامی عامل گره خوردن مذاکرات در وین است.
بر اساس آنچه این شبکه گزارش داده، باقی ماندن تحریم این ۵۰۰ نهاد و فرد باعث می شود که ایران نتواند از منافع اقتصادی برجام استفاده کند.
این گزارش افزوده زیادهخواهی آمریکا در این راستا، بر خلاف ماده ۲۹برجام، مانع عادی شدن روابط تجاری و اقتصادی ایران با جهان خواهد شد.
پیشتر یک وبگاه تحلیلی آمریکایی با اشاره به روند کند پیشرفتها در مذاکرات احیای برجام در وین گزارش کرد در صورتیکه توافق هستهای ایران در حال حاضر احیا نشود، احتمال میرود هرگز این توافق ابقا نشود.
طبق این گزارش، دور چهارم مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین روز جمعه هفته گذشته آغاز شد اما پیشرفتهای اندکی در زمینه چگونگی رفع اختلافات برای لغو تحریمهای ایالات آمریکا در قبال محدود شدن برنامه هستهای ایران حاصل شده است.
این وبگاه آمریکایی سپس توضیح داد، علیرغم هفتهها مذاکره، دو طرف ایران و آمریکا همچنان درگیر این هستند که آمریکا در حال حاضر باید چه تحریمهایی را بردارد و همچنان اختلافاتی در خصوص اقداماتی وجود دارد که میبایست برای پیشرفتهای هستهای ایران از زمان خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ تاکنون در پیش گرفت.
علیرغم آن که مقامهای جمهوری اسلامی تأکید کردهاند که آمریکا باید برای بازگشت مجدد به برجام تمامی تحریمهای ایران با هر عنوانی را لغو کند اما واشنگتن تنها برای لغو برخی تحریمهای ایران ابراز آمادگی کرده است.
طبق این گزارش، یکی از مقامهای ارشد وزارت خارجه آمریکا درباره برداشته شدن تحریمهای واشنگتن علیه تهران گفته است: «اگر به این باور برسیم که حفظ یک تحریم خاص با بازگشت به برجام ناسازگار است، آمادگی داریم آن (تحریم) را برداریم اما اگر متقابلاً احساس کنیم که حفظ آن (تحریم) با برجام سازگار است، آن (تحریمها) را حفظ خواهیم کرد».
با این حال مقامهای جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کردهاند که ایالات متحده نه تنها باید تمامی تحریمها را لغو کند بلکه ایران باید به صورت مستقل لغو تحریمها را راستیآزمایی کند.
در همین حال، «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم شامگاه دوشنبه در جمع خبرنگاران مدعی شد که ورود به برجام مانعی برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران به بهانه مسائل غیرهستهای ایجاد نمیکند.
وی در ادامه تأکید کرد که که دولت بایدن تحریمهای اعمالشده به بهانههای ادعایی «تروریسم» را رفع نخواهد کرد.
دولت پیشین آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام، علاوه بر بازگرداندن تحریمهای رفعشده به موجب این توافق علیه ایران، برخی از اشخاص و نهادهای ایران که قبلاً به بهانههای هستهای در فهرست تحریم قرار گرفته بودند را با برچسبهای دیگری نظیر «تروریسم» یا «سلاحهای کشتار جمعی» نیز در فهرست تحریم قرار داد.
هدف دولت ترامپ از این اقدام آنطور که مشاوران غیررسمیاش اذعان کردهاند دشوار کردن بازگشت دولت بعدی آمریکا به توافق هستهای بود.
دولت آمریکا به ریاست جو بایدن مدعی است در تلاش است از طریق مذاکرات جاری در شهر وین زمینههای بازگشت کشورش به برجام را فراهم کند. از جمله مهمترین موانع در این مذاکرات حل و فصل اختلافات بر سر تحریمهایی است که آمریکا برای پایبند شدن به برجام بایستی رفع کند./ فارس