پزشکیان: هیچکس بر دیگری برتر نیست و برتری به تقواست باند قاچاق سوخت در نیروگاه شهید رجایی منهدم شد وزیر آموزش و پرورش: تدابیری برای حل مشکلات آموزش و پرورش خوزستان در نظر گرفته شده است ظریف، عبدالعلی‌زاده و شریف زادگان عضو شورای‌عالی آمایش سرزمین شدند «حسین ذوالفقاری» دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر شد سخنگوی شورای نگهبان: انتخابات شورا‌ها درصورت عدم اصلاح قانون توسط مجلس سال آینده برگزار می‌شود موافقت نماینده ولی‌فقیه با مطالبات مولوی حسین‌زهی تست موفق آمیز جدیدترین تسلیحات و موشک‌ها در رزمایش ارتش رزمایش امنیتی تهاجمی و متحرک نزاجا پایان یافت دبیر ستاد امر به معروف: سند جامع «امر به معروف» در انتظار تصویب مجمع تشخیص مصلحت است سرلشکر باقری: ایران در رزمایش بین المللی دریایی پاکستان شرکت خواهد کرد پزشکیان: وزیر نیرو گفت اگر دو ساعت خاموشی بدهیم، مشکل حل می‌شود، اما محاسبه درست نبود انهدام شبکه تکفیری ـ سلفی در سرپل‌ذهاب سرلشکر باقری: ایران و‌ پاکستان برای تبدیل مرز‌ها به کانون دوستی تلاش می‌کنند سرپرست فرمانداری کرج منصوب شد

کدخدایی: احتمال اعلام نتیجه بررسی صلاحیت‌ها تا دو یا سه روز آینده

سخنگوی شورای نگهبان درباره آخرین وضعیت بررسی صلاحیت نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری، شوراها، مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی مطالبی مطرح کرد.
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۰ - ۰۲ خرداد ۱۴۰۰ - 2021 May 23
کد خبر: ۸۸۹۹۳

به گزارش راهبرد معاصر؛  عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان با حضور در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما به بررسی آخرین اخبار و اطلاعات از انتخابات پرداخت.

 

کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه پیروزی دوران دفاع مقدس را تبریک و تهنیت عرض می‌کنم، گفت: سوم خردادماه سالروز فتح خرمشهر و یاد و خاطره همه شهدای عزیز را گرامی می‌دارم.

 

وی ادامه داد: مردم مظلوم فلسطین مشخصا مردم مظلوم غزه در ۱۱ روز درگیر شدند و به شهادت رسیدند، آن‌ها کسانی بودند که فقط در راه دفاع از دین و وطن خودشان فریاد می‌زدند، رژیم صهیونیستی به هیچ قاعده‌ای پایبند نیست.

 

کدخدایی با اشاره به اینکه این فتح و پیروزی که چندمین فتح و پیروزی مردم مظلوم فلسطین و مشخصا مردم غزه است را تبریک و تهنیت عرض می‌کنم، گفت: آن‌ها نشان دادند که مقاومت اثر دارد اگر همه با هم متحد باشند گنبد آهنین رژیم صهیونیستی آسیب پذیر است.

 

وی با اشاره به اینکه جلسات شورای نگهبان در دو نوبت و گاه در سه نوبت تشکیل می‌شود اظهار کرد: جلسه امروز ما در دو نوب

ت صبح و بعد از ظهر تشکیل شد، هر وقت کار ما تمام شود حتما نتایج را اعلام خواهیم کرد. احتمالا نتیجه بررسی صلاحیت‌ها تا دو یا سه روز آینده اعلام می‌شود.

 

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه باید اطمینان داشته باشیم رای که اعلام می‌شود یک رای صحیح، واقعی و دقیق است ادامه داد: فرآیند بررسی طولانی شده و هنوز معلوم نیست که چه مسیری در راه است، ممکن است کسی پرونده اش کامل باشد و رای‌گیری در خصوص آن انجام شده باشد و یا برخی از افراد ممکن است رای گیری در خصوص آن‌ها همچنان ادامه داشته باشد.

 

وی با اشاره به اینکه ما ناچاریم منتظر بمانیم تا بقیه پرونده‌ها به نتیجه برسد و نهایتاً افرادی که احراز صلاحیت شدند را به وزارت کشور اعلام می‌کنیم گفت: با توجه به رویه‌های گذشته آقای طحان نظیف پیش بینی خودشان را اعلام کردند نه این که الزاماً این گونه باشد ما مثلاً ۴ نفر یا ۶ نفر را داشتیم پس نمی‌توانیم بگوییم، چون دوره گذشته شش نفر بودند الان هم ۶ نفر هستند، واقعاً هیچ احتمالی که بتوانیم تعیین کنیم که چند نفر هستند به هیچ وجه وجود ندارد.

 

کدخدایی افزود: این احتمال وجود دارد که چه افرادی بتوانند تایید شود، لذا ملاک ما قوانین و مقررات است، ما نمی‌توانیم حدس بزنیم که چند نفر تایید صلاحیت می‌شوند.

 

وی با اشاره به اینکه بحث اصلاح قانون در مجلس به نتیجه نرسید و نهایی نشده است، اظهار کرد: در دور گذشته بیش از هزار و ۶۳۰ نفر ثبت‌نام کردند و احتمال بود که سه هزار نفر در این دوره ثبت نام کنند لذا افرادی بودند که شرایط اولیه را نداشتند، شورای نگهبان از باب نظارت خود اعلام کرد که مقرراتی را وضع می‌کنیم و به عنوان یک اعلام نظر رسمی شورا آن را به وزارت کشور اعلام کرد و وزارت کشور در این چهارچوب افراد را ثبت نام کرد لذا ۵۹۲ نفر مراجعه کردند که حدود ۴۰ نفر از آن‌ها مدارک لازم را داشتند.

 

کدخدایی ادامه داد: ما اعلام کردیم که فقط همین ۴۰ نفری که مدارک لازم را ارائه کردند را مورد بررسی قرار می‌دهیم بنابراین بررسی‌ها از بین این ۴۰ نفر است که مدارک اولیه را برای ثبت نام ارائه کردند.

 

سخنگوی شورای نگهبان گفت: احتمال اینکه زودتر از پایان ۵ روز دوم، اسامی نهایی کاندیدا‌ها را اعلام کنیم، وجود دارد و هر وقت به نتیجه برسیم، اعلام خواهیم کرد، استفاده حداکثری از ۵ روز دوم برای بررسی صلاحیت‌ها، بستگی دارد که چقدر کار پیش برود.

 

وی ادامه داد: ما الان جلسات متعددی از گذشته داشتیم و امروز هم صبح و بعداز ظهر جلسه داشتیم، ولی هنوز تعداد و افراد برای خود ما مشخص نیست؛ ما دو سه روز آینده اعلام می‌کنیم، شکل رای گیری شورا به صورت کتبی و مخفی است و من نمی‌دانم نفری که کنار من نشسته رأیش چیست.

 

سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: هیچ‌کدام از اخبار منتشره درباره نتیجه بررسی صلاحیت‌ها، صحت ندارد، خود من هم هنوز نمی‌دانم چه تعداد از داوطلبان ریاست‌جمهوری، صلاحیت‌شان احراز می‌شود، برای هر داوطلب، از ۱۲ نفر اعضای شورا باید ۷ نفر رای مثبت بدهند تا صلاحیت فرد، احراز شود.

 

کدخدایی گفت: احتمال اینکه بتوانیم تعیین کنیم که چند نفر تاییدصلاحیت می‌شود هم برای ما وجود ندارد، حتی نمی‌توانیم درباره تعداد کاندیدا‌های نهایی حدس هم بزنیم.

 

وی با اشاره به اینکه شورای نگهبان به توصیه‌ها توجه نمی‌کند اظهار کرد: شورای نگهبان گوش شنوا در خصوص توصیه و سفارش‌ها ندارد و به هیچ توصیه‌ای ترتیب اثر نمی‌دهد.

 

کدخدایی با اشاره به تابعیت مضاعف برخی از افراد افزود: اگر کسی تابعیت کشور دیگری را داشته باشند نمی‌توانند برای پست نمایندگی مجلس و یا ریاست جمهوری نامزد شود و لذا منع قانونی وجود دارد، نسبت به فرزند این اشخاص در قانون صحبتی نشده است.

 

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه گاهی اوقات تعبیر عامیانه و یا تعابیر سیاسی اجتماعی در بحث‌های قانونی مطرح می‌شود که ما ناچاریم هر دو جهات را توضیح دهیم گفت: این موضوع ممکن است وجوه مختلفی داشته باشد مثلاً وقتی می‌گوییم نامزد پوششی یعنی چه؟. آیا کسی که ثبت نام کرده و شرایط اصل ۱۱۵ قانون اساسی را دارد، اگر چنین فردی باشد دیگر از نظر حقوقی و قانونی نمی‌تواند کاندیدای پوششی گفت، در قانون چنین چیزی نیامده است، منع حقوقی و قانونی در این جهت وجود ندارد.

 

وی خاطرنشان کرد: ما نمی‌توانیم نیت خوانی کنیم، قانون انتخابات یکی دو بند به تبلیغات پرداخته است، اما خیلی حداقلی و مربوط به دهه هفتاد می‌شود و زمانی که فضای مجازی نداشتیم، باید تعریف تبلیغات مشخص شود، آیا تبلیغات در فضای مجازی اشکال دارد یا خیر، با دوستان وزارت کشور در این خصوص صحبت کردیم لذا نیازمند هستیم تا قانون‌گذار تعریف روشن و شفافی داشته باشد و نحوه برخورد با کسانی که تخلف می‌کنند باید روشن شود تا بتوانیم ساماندهی در ادوار آینده در خصوص تبلیغات داشته باشیم، قانون انتخابات ریاست‌جمهوری فرصت برای اعتراض را پیش بینی نکرده است.

 

کدخدایی عنوان کرد: انتخابات ریاست جمهوری ردصلاحیت نداریم، بلکه می‌گوییم شرایط را در فلان فرد احراز کردیم و در فرد دیگری این شرایط را احراز نکردیم و اگر کسی درباره عدم‌احرازش مراجعه کند، دلایل عدم احراز صلاحیتش را به او اعلام خواهیم کرد.

 

سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد: اگر کسی التزام به قانون اساسی را ندارد، طبیعتا نمی‌تواند رئیس جمهور شود، اگر کسی می‌خواهد پاسدار قانون اساسی شود، باید به آن ملتزم باشد.

 

وی با اشاره به رجل بودن بانوان گفت: قانون منعی برای ثبت نام‌ها ندارد و بانوان هم ثبت نام می‌کنند و ۴۰ نفر نیز ثبت نام کردند و صلاحیت‌شان بررسی می‌شود، درباره داوطلبان باید دلایل مثبته‌ای داشته باشیم تا بتوانیم داوطلبان را تاییدصلاحیت کنیم.

 

وی بیان کرد: قانون گذار شورای نگهبان را مکلف کرده که در هر دوره‌ای افراد را بررسی کند، حتی رئیس جمهور یا نماینده مجلسی که یک دور حضور داشته، برای دور بعد دوباره بررسی صلاحیت می‌شود، وظیفه شورای نگهبان رعایت قانون است، تشخیص مصلحت برعهده شورای نگهبان نیست.

 

وی افزود: در این دوره برای احراز صلاحیت‌ها دقت بیشتری شده و به عنوان نمونه درباره مدیران بررسی شده که آن فرد در دوران مدیریت خود موفق بوده یا خیر و اگر مدیر بوده، مدبر نیز بوده است؟ بحث التزام داوطلبان انتخابات به قانون اساسی و اسلام در شرایط اصل ۱۱۵ به دلیل نداشتن ضرورت نیامده، زیرا رئیس جمهور در آغاز فعالیت خود سوگند می‌خورد که پاسدار دین و قانون اساسی باشد.

 

کدخدایی افزود: در بخش شرط امانت و تقوای رئیس جمهور یا نامزد انتخابات ریاست جمهوری این نکته وجود دارد که فرد دوم نظام اسلامی نمی‌تواند به قانون اساسی و دین اسلام التزام نداشته باشد، سوابق افراد در دوران مدیریت آن‌ها مشخص می‌کند که آیا فرد به اسلام و قانون اساسی و ولایت فقیه التزام داشته است یا خیر؟

 

کدخدایی با اشاره به اینکه ما مصوبه در جهت اجرایی شدن سیاست‌های کلی انتخابات داشتیم و بعد هم پس از آن مرور مجددی کردیم گفت: نهایتا هم اصلاحیه‌ای منتشر شد و از همان موقع وظایفمان را انجام دادیم.

 

وی با اشاره به اینکه در سیاست‌های کلی از شایستگی‌های هنگام ثبت‌نام هم صحبت به میان آمده است افزود: از شایستگی‌های هنگام ثبت‌نام یعنی مربوط به این موضوع می‌شود که باید شرایط اولیه‌ای را داشته باشیم، شورای نگهبان از این باب هم مصوبه داشت که در رسانه‌ها مطرح شد و مخالفین و موافقین مطالبی را اعلام کردند، به نظر ما این موضوع اثر خوبی داشت و از مجموعه ۱۶۰۰ نفر دوره گذشته پیش بینی سه هزار نفر ثبت‌نام می‌شد که خوشبختانه به ۵۹۲ نفر رسید و از بین آن‌ها حدود ۴۰ نفر بودند که شرایط لازم را داشتند.

 

سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: امسال در بحث شایستگی هنگام ثبت‌نام با تلاشی که شورای نگهبان انجام داد این بند از سیاست‌های کلی ابلاغی تا حدود زیادی انجام شد.

 

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه چند روز دیگر اسامی کاندیدا‌های نهایی اعلام می‌شود و وارد فضای تبلیغات می‌شویم؛ کاندیدا‌ها از سخنان فریبنده و وعده‌های خلاف پرهیز کنند افزود: کشورمان مشکلات متعددی دارد که با تلاش جوانان حل خواهد شد، کسانی که وارد گردونه می‌شوند، آنچه را که می‌توانند حل کنند و به مردم اعلام کنند و صادق باشند.

 

کدخدایی عنوان کرد: ما قول داده ایم که هم سلامت انتخابات و هم سلامت مردم را تضمین کنیم و مردم با توجه به تدابیری که اندیشیده شده، با خیال راحت در روز انتخابات پای صندوق‌ها حاضر شوند.

 

وی ادامه داد: اگر دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به ما اعلام کند که مثلا فلان کاندیدا، منافع ملی را رعایت نکرده و یا تعرضی به منافع ملی کرده، مجددا صلاحیت آن کاندیدا را بررسی می‌کنیم، تا روز قبل از برگزاری انتخابات اگر اسناد یا مدارکی به دست‌مان برسد که تعیین کننده باشد، آن مدارک را بررسی می‌کنیم.

 

سخنگوی شورای نگهبان اظهار داشت: قطعا تا زمانی که ما وارد چرخه روز انتخابات نشدیم، مراجع رسمی گزارشی رسمی به ما بدهند، امکان ورود و بررسی داریم، ولی بعد از روز انتخابات، نمی‌توانیم، امروز یکی از نامزد‌ها که احساس می‌کرد حرف‌هایی درباره او مطرح است، گزارش مفصلی درباره فعالیت‌های دوره وزارتش داد و ما هم گزارش او را در صحن شورای نگهبان قرائت کردیم.

 

وی با تاکید بر اینکه شورای نگهبان، ابدا اعمال سلیقه نمی‌کند گفت: خیلی از داوطلبان برنامه‌های خود را به شورای نگهبان داده‌اند و این برنامه‌ها در اختیار اعضای محترم شورای نگهبان گذاشته شد و اتفاقا اثر هم داشته است.

 

سخنگوی شورای نگهبان افزود: بسیاری از مراحل انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود، اما مرحله رأی گیری پیچیدگی‌های خاص خود را دارد که شورای نگهبان باید به صحت رأی گیری اطمینان داشته باشد، رأی گیری به وسیله دستگاه؛ بحث فنی دارد و سیاسی نیست که بگوییم می‌شود یا نمی‌شود.

 

وی افزود: باید اطمینان داشته باشیم رأی هر کسی به درستی وارد صندوق و از آن خارج و خوانده می‌شود و اگر صحت انتخابات در رأی گیری با دستگاه برای ما مخدوش باشد نمی‌توانیم آن را بپذیریم و ترجیح می‌دهیم اخذ رأی برای صیانت از آرای مردم به صورت دستی انجام شود، البته فکر می‌کنم در دوره‌های آینده انتخابات به جایی می‌رسیم که این مرحله نیز به صورت الکترونیکی انجام شود.

 

وی افزود: نامزد‌ها باید توان واقعی خود را به مردم اعلام کنند و از برنامه هایشان بگویند و از سخنان فریبنده و وعده‌های خلاف پرهیز کنند، برخی نامزد‌ها مدعی هستند می‌توانند همه مشکلات کشور را حل کنند در صورتی که باید آن چه را که می‌توانند حل کنند و قصد آن را دارند به مردم بگویند.

 

کدخدایی افزود: مردم در این دوره نیز مانند دوره‌های گذشته انتخابات؛ پشتیبانی خود را از نظام اسلامی با مشارکت حداکثری خود اعلام کنند و شورای نگهبان؛ سلامت انتخابات را تضمین می‌کند./باشگاه خبرنگاران

ارسال نظر