به گزارش راهبرد معاصر ، شکاف موجود در بین نیروهای دموکراتیک سوریه و اختلاف بین شرکای ائتلاف بین المللی به فرماندهی آمریکا برای حضور در شرق، عزم ارتش سوریه را برای شکستن حلقه محاصره ائتلاف و گشودن مسیر بغداد به دمشق جزم کرده است.
وبگاه خبری شبکه «المیادین» در یادداشتی با عنوان «نقشه شکست محاصره آمریکا در شرق فرات چیست؟»تقابل ارتش سوریه و متحدانش با آمریکا و نیروهای همپیمان آن در شرق سوریه را در مقطع پیش رو پرالتهاب توصیف کرد.
در مقدمه این یادداشت آمده است: به نظر نمیرسد سوریه بخواهد بیش از این برای تامین انرژی نیروگاههای خود منتظر بماند و به گفته یک منبع دیپلماتیک بلند پایه سوریه از جمله محورهای گفتوگو با وزیر خارجه ایران که چند روز پیش به دمشق سفر کرد، بحران سوخت و راه اندازی مجدد خط اعتباری بین تهران و دمشق (جهت مقابله با تأثیرات تحریمهای بین الملل) بوده که از چند ماه پیش متوقف شده است.
به تاکید نویسنده، سوریها و متحدانشان هرگز منتظر هیچ رویکرد سیاسی منطقهای یا بین المللی جدیدی برای اعمال فشار و تحریم علیه سوریه نمیمانند، چیزی که واشنگتن برای تضعیف اقتصادی دمشق به آن اتکا دارد؛ زیرا اولا پیروزیهای دمشق و متحدانش را در هر فرآیند سیاسی آتی تهدید میکند و دوما ایران را وادار به عقب نشینی از سوریه میکند.
تلاش سوریه برای شکستن حلقه محاصره آمریکا
منبع بلندپایه سوریه گفت: زمان به سرعت میگذرد ما باید به سرعت حرکتی نشان دهیم تا تلاشهای واشنگتن را تضعیف کنیم، ما برای اجرای راه حلها با متحدانی که به آنها به شدت اعتماد داریم، منتظر کسی نمیمانیم.
این منبع افزود: هماهنگیها در سطوح مختلف برای مقابله با تحریم اقتصادی شروع شده است دمشق که پیش از این در دهه هشتاد قرن گذشته با تحریمهای مشابهی مواجه بود، هنوز برگ برندههای زیادی برای هر رویارویی جدید در اختیار دارد.
المیادین آورده است: طی روزهای گذشته کاخ ریاست جمهوری دمشق شاهد ترافیک سنگین دیپلماتیک بود و اظهارات مقامات سوریه نشان میدهد که مشکل اقتصادی در راس مسائل مورد بحث بوده است، در مورد دیدارهای دمشق، روسیه و ایران رسانهها از بیانیههای رسمی صادر شده در این خصوص قانع نشدند تا اینکه «یوری بوریسوف»، معاون رئیس جمهور روسیه گفت که مسکو قرارداد اجاره 49 ساله بندر طرطوس را به امضا خواهد رساند تا توسط بخش بازرگانی روسیه مورد استفاده قرار بگیرد و این تصمیم بر تبادل تجاری بین دو کشور بازتاب مثبتی خواهد داشت و به نفع اقتصاد سوریه خواهد بود.
این وبگاه خبری آورده است: به زودی آتش جنگ دیگری در شرق سوریه برای بازسازی تعادل بین ایالات متحده و روسیه شعله ور میشود، بقایای داعش دیگر تنها هدف حضور نظامی همه طرفها در شرق فرات نیست بلکه رقابت برای جلوگیری از دسترسی روسیه و ایران به گذرگاه زمینی شرق و راه حل سیاسی و نظامی است این رقابت همچنین با هدف بیرون کشیدن آنها از سوریه و به دردسر انداختن آنها برای هر گونه ایجاد نیروی نظامی جدید در سوریه است.
المیادین به نقل از منابع مطلع خود نوشت: ایالات متحده شروع به انتقال ادوات و تسلیحاتی کرده که از زمان جنگ الباغوز وارد شرق سوریه کرده بود و شامل تجهیزات لجستیک، وسایل نقلیه زرهی و اسلحه است که به پایگاههای ایالات متحده در روستاهای دیرالزور و الحسکه برای تجهیز گروههای محلی در منطقه فرستاده شدند تا حملاتی را علیه مواضع سوریه و ایران در منطقه البوکمال در دورترین نقطه ریف شرقی دیر الزور انجام دهند.
به گفته این منابع، پس از اینکه ایالات متحده آمریکا سپاه پاسداران را در لیست تروریسم قرار داد، واشنگتن، فضا را برای حمله به اهداف ایران در شرق فرات مناسب دیده است از همین رو گروههای خود را برای مسدود کردن جاده بغداد-دمشق گسیل کرده است تا محاصره زمینی را تکمیل کرده و شرق سوریه را از ایران و عراق جدا کرده باشد.
این منابع افزودند: آمریکا همزمان بین پایگاههای خود در اینجرلیک و «اضنه» با پایگاههای حمیمیم و الشعیرات روسیه در سوریه تعادل برقرار کرده است تا زمانی که اقدام به مداخله زمینی در سوریه بگیرد که به عقیده همگان ترامپ هرگز دست به چنین کاری نمیزند و ترجیح میدهد رقابت را در آسمان ادامه دهد و زمین را مثل قبل به گروههای عشایر عرب همپیمان نیروهای دموکراتیک سوریه واگذار کند همان گونه که دیوید کامرون، نخست وزیر وقت انگلیس هم هر گونه قصد این کشور برای اعزام نیروی مداخله زمینی به هولوکاست سوریه را رد کرد.
واحدهای کُرد، مخالف حمله به مواضع ارتش سوریه هستند
منابع المیادین همچنین خبر دادند که نقشه آمریکا مورد پذیرش و حمایت یگانهای کُرد که خواهان حفظ روابط خوب خود با ایرانیها هستند قرار نگرفته است بخصوص در شرایطی که هماهنگیها دستکم در الحسکه قطع نشده است، واحدهای کُرد ترجیح میدهند دست به عملیاتی علیه نیروهای «شاخه زیتون» در عفرین بزنند.
این منابع ادامه داد: بنابراین جایگزین کُردها برای حمله به مواضع ارتش سوریه، شورای نظامی دیر الزور و گروههایی عربی است که در رکاب ائتلاف نیروهای دموکراتیک سوریه مبارزه میکنند؛ اما هنوز تصمیم نهایی را نگرفتند چون جمع آوری نیروهای کافی برای انجام عملیات دشوار است و هیچ راه زمینی که شرق فرات را به غرب فرات متصل کند، وجود ندارد.
در همین حال داعش حملات خود را تحت عنوان «معرکة الثأر للشام»( نبرد انتقام شام) را شدت بخشیده است و عملیاتهای روزانه آن به ریفهای دیر الزور، الرقه و الحسکه تا منبج ادامه دارد، تاجایی که که حتی یک گشتی ائتلاف را با یک خودروی بمب گذاری شده در مسیر الشدادی به روستای 47 هدف گرفت و به کشته شدن شماری از افراد مسلح نیروهای دموکراتیک سوریه منجر شد.
المیادین نوشت: ریفهای دیر الزور و الرقه شاهد فعالیت گسترده هستههای داعش است به دلیل نارضایتی اهالی آنجا از حاکمان جدید خود و شتاب نیروهای دموکراتیک سوریه در تسلط بر این مناطق و استخدام ساکنان این مناطق برای تبدیل آنها به نیروهای محافظ بومی که زیر پرچم آسایش و شورای نظامی دیر الزور فعالیت میکنند تا جایی که هستههای داعش به صفوف نیروهای سوریه دموکراتیک نفوذ کرده اند و از این شرایط برای عملیات نظامی در این مناطق بهره میبرند.
عملیات قریب الوقوع ارتش سوریه در مرز با عراق
به عقیده نویسنده، واضح است که ارتش سوریه احتمالا به زودی عملیاتی نظامی را کلید میزند که در آن مرز سوریه و عراق از اطراف البوکمال تا منطقه 55 کیلومتری در پیرامون التنف و منطقه السخنه و پیرامون آن تا ایستگاه های ـt2 و t3 را هدف میگیرد؛ چون هستههای داعش از مناطق وسیع بیابانی و دریافت کمک از سمت منطقه التنف برای انجام حملاتی علیه مواضع ارتش استفاده کردند که چند روز پیش به شهادت و زخمی شدن تعدادی از افسران و عوامل ارتش سوریه و نیروهای پشتیبان آنها منجر شد.
این وبگاه خبری افزود: شاید آن گونه که گفته میشود کُردها به تنهایی و بدون متحدانشان به رویارویی با روسیه، ایران و ارتش سوریه وارد شوند بخصوص که آمریکاییها تصمیم گرفتهاند شمار نیروهایشان را در سوریه کاهش بدهند و همچنان کُردها امیدوارند کشورهای اروپایی در جایگاه شریک ائتلاف آمریکایی، واشنگتن را متقاعد کنند که شمار نیروهای باقیماندهاش را به دو هزار نفر افزایش دهد.
مخالفت فرانسه برای ماندن در سوریه در صورت خروج آمریکا
«شاهین جیلو»، فرمانده کل نیروهای دموکراتیک سوریه پیشتر از ژنرال «جوزف ووتل» فرمانده نیروهای آمریکایی در منطقه خواستار ابقای نظامیان آمریکایی شده بود و به دنبال آن هیاتی از نیروهای دموکراتیک سوریه اخیرا در دیدار با امانوئل مکرون در کاخ الیزه در پاریس هم همین موضوع را در حضور رئیس ستاد کل ارتش فرانسه و نمایندگانی از وزارتخانههای دفاع و خارجه و شماری از مشاوران رئیس جمهور مطرح کردند.
بنا به تاکید این هیات، خواسته آنها از رئیس جمهور فرانسه در این خلاصه شد که حکومت خودگردان در کمیتههای تدوین قانون اساسی طبق فرآیند آستانه نماینده داشته باشند علاوه بر اینکه به منظور خدماترسانی به شهروندان، تحقق توسعه در پرونده بازسازی و ایجاد راه حلی برای مشکل زندانیان داعشی در زندانهای نیروهای دموکراتیک سوریه و خانوادههای آنها که در اردوگاه الهول در ریف شرقی الحسکه هستند، حمایت مالی از آنها شود.
منابع آگاه میگویند فرانسه با ابقای نیروهای خود در سوریه در صورت شروع عقب نشینی آمریکا از این کشور مخالف است و همه تلاشهای واشنگتن برای باقی نگاه داشتن دویست نفر از نیروهایش در کنار حفظ حضور دیگر نیروهای ائتلاف به شکست انجامیده است.
فارس