میوه‌ای که قاتل فشار خون و سکته قلبی است فیلم / شگرد جدید مجرمین سایبری را بشناسید مصدومیت ۳۲ نفر در بازی پرسپولیس و تراکتور یافته‌های جدیدی از تاثیر منفی مصرف الکل بر خواب قتل فجیع یک دختر ۱۷ ساله به دست پدرش در پیرانشهر سپاهان صدرنشین لیگ برتر ایران شد عراقچی: اراده در طرف افغانستانی برای حل چالش‌ها وجود دارد قالیباف: باید کارت اعتبار دیجیتالی مصرف انرژی را در اختیار هر فرد قرار دهیم کلیات طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی در کمیسیون عمران مجلس به تصویب رسید معاون وزیر خارجه در کمیسیون امنیت ملی: مذاکره دوجانبه‌ای با آمریکا نداریم رئیس‌الوزرای افغانستان: دستور داده‌ایم آب باید به سوی ایران روان شود فروش محصولات گروه سایپا به مناسبت دهه مبارک فجر واکنش قوه قضائیه به نامه ادعایی با امضای ۱۵۴ نماینده درباره قانون مشاغل حساس ایمن الصفدی: اردن بخشی از قرارداد تبادل اسرا نبوده است در دیدار وزیر ارتباطات ایران با سفیر عربستان چه گذشت؟

اعمال توصیه شده برای روز دحوالارض

روز دحوالارض ( 25 ذی القعده )، روزی است که در معارف الهی از آن به هبوط نیز یاد می شود.
تاریخ انتشار: ۱۵:۵۳ - ۱۵ تير ۱۴۰۰ - 2021 July 06
کد خبر: ۹۴۴۰۱

به گزارش راهبرد معاصر، روز دحوالارض ( 25 ذی القعده )، روزی است که در معارف الهی از آن به هبوط یاد می شود. روزی که اولین خشکی از دل آب های زمین بیرون می آید. طبق برخی روایات زمین کعبه و حرم خدا، ظاهر گشته و گسترش یافته است. روز دحوالارض مورد توجه فراوان اهل بیت نیز بوده است و درباره فضیلت ها و اعمال ئحوالارض احادیثی وارد شده است.از اعمال توصیه شده برای روز دحوالارض روزه گرفتن ، ذکر فراوان خدا، خواندن دعای ویژه این روز و... است.

 

 روز دحوالارض چه روزی است؟

 
 
«دحوالارض» در کلام خدا

به گفته مفسرین، آیه شریفه «وَالْاَرْضَ بَعْدَ ذلِکَ دَحیها؛ و زمین را بعد از آن با غلتانیدن گسترش داد» (نازعات: ۳۰) اشاره به دحوالارض دارد و «منظور از آن نیز این است که در آغاز، تمام سطح زمین را آب‌های حاصل از باران‌های سیلابی نخستین فراگرفته بود. این آب‌ها به تدریج در گودال‌های زمین جای گرفتند و خشکی‌ها از زیر آب سر برآوردند و روز به روز گسترده‌تر شدند تا به وضع فعلی درآمدند.» [۱]و نخستین برآمدگی نیز که آشکار شد، کعبه بوده است.

سخن امیرالمومنین و امام رضا درباره «دحوالارض»

روز دحوالارض، مورد توجه فراوان اهل بیت نیز بوده و درباره فضیلت‌ها و اعمال این روز احادیثی وارد شده است.

از حضرت علی، که درود خدا بر او باد روایت است که فرمود: «نخستین رحمتی که از آسمان به زمین نازل شد، در روز بیست و پنجم ماه ذی القعده، روز دحوالارض بوده است؛ و هرکس این روز را روزه بدارد و شب آن را به عبادت بپردازد، به پاداش عبادت صد ساله رسیده است؛ عبادت صد ساله‌ای که روز‌های آن را به روزه و شب‌های آن را به عبادت گذرانیده است؛ و هر جماعتی که در این روز گِرد هم آیند و به ذکر پروردگار بپردازند، پراکنده نخواهند شد مگر آنکه خواسته‌های آنان برآورده خواهد شد و در این روز هزاران رحمت از سوی پروردگار نازل می‌شود که نود و نه درصد آن از آنِ کسانی است که روزش را به روزه و ذکر مشغول باشند و شبش را به احیا و عبادت». [۲]امام رضا، که درود خدا بر او باد در این باره می‌فرماید: «روز بیست و پنجم ذیقعده (روز دحوالارض) روز ولادت ابراهیم خلیل و عیسی مسیح است و روزی است که زمین از زیر کعبه گسترده شده است». [۳]همچنین نقل شده است که در چنین روزی حضرت آدم به زمین هبوط کرده است. [۴]حسن بن علی وشّا می‌گوید: «من کودک بودم که شب بیست و پنجم ذی القعده با پدرم در خدمت امام رضا شام خوردیم. آن گاه آن حضرت فرمود: امشب حضرت ابراهیم و حضرت عیسی متولد شده اند و زمین از زیر کعبه پهن شده است، پس هر که روزش را روزه بدارد، چنان است که شصت ماه را روزه داشته است.»
 
سخنی از آیت الله ملکی تبریزی در پاسداشت روز دحوالارض

خداوند بزرگ در چنین روزی زمین را برای سکنای فرزندان آدم و زندگی بر روی آن آماده فرمود، و روزی‌های ما و نعمت‌های پروردگار در چنین روزی گسترش یافته است؛ روزی‌ها و نعمت‌هایی که از شماره بیرون است و کسی را یارای شکر آن نیست؛ و اگر تو در بزرگی شأن دحوالارض اندیشه نمایی حیرت زده خواهی شد؛ و از این جاست که انسان عارف و مراقب روز دحوالارض، در برابر همه این نعمت‌های گوناگون، شکری بر خویشتن واجب می‌بیند، و، چون به قلب خویش مراجعه می‌کند، می‌بیند که حتی بر ادای حق ناچیزی از آن همه نعمت‌ها توانا نیست.
و، چون بنده‌ای نسبت به آن همه نعمت‌ها شناخت حاصل کند، به عجز و کوتاهی خویش در ادای حق آن نعمت‌های انبوه اقرار خواهد کرد و تلاش خود را در انجام شکر آن‌ها ناچیز خواهد شمرد و همواره خود را در برابر آفریننده آن همه نعمت‌ها سرافکنده خواهد دید.

 


 دحوالارض چیست



«دَحو» به معنای گسترش است و برخی نیز آن را به معنای تکان دادن چیزی از محلِ اصلی اش تفسیر کرده اند. منظور از دحوالارض (گسترده شدن زمین) این است که در آغاز، تمام سطح زمین را آب‌های حاصل از باران‌های سیلابیِ نخستین فراگرفته بود. این آب ها، به تدریج در گودال‌های زمین جای گرفتند و خشکی‌ها از زیر آب سر برآوردند و روز به روز گسترده‌تر شدند.



از سوی دیگر، زمین در آغاز به صورت پستی‌ها و بلندی‌ها یا شیب‌های تند و غیرقابل سکونت بود. بعد‌ها باران‌های سیلابی مداوم باریدند، ارتفاعات زمین را شستند و دره‌ها گستردند. اندک اندک زمین هایِ مسطح و قابل استفاده برای زندگی انسان و کشت و زرع پدید آمد. مجموع این گسترده شدن، «دَحو الارض» نام گذاری می‌شود.
 



دعای روز دحوالارض


یکی از برنامه‌های پیشنهادی در روز مبارک گسترده شدن زمین، خواندن دعای ویژه این روز است. در بخشی از این دعا، به مسأله دحوالأرض چنین اشاره شده است: «ای خدایی که خانه کعبه را گسترانیدی و دانه را شکافتی و سختی را برطرف ساختی، از تو می‌خواهم در این روز از روزهایت که حق آن را بزرگ نمودی، هر گرفتاری و مشکلی را برطرف سازی».



اهمیت ویژه دحوالارض به روزه این روز برمی گردد. روزه‏ اش مثل روزه هفتاد سال و در روایت دیگر کفاره هفتاد سال گناه است. هر که این روز را روزه گرفته و شبش را به عبادت بگذراند گویی برای او عبادت صد سال نوشته می‌شود.



کیفیت روزه و نماز روز ۲۵ ذی القعده به این صورت است که هنگامی که آفتاب کمی بلند شد دو رکعت نماز به جا آورد. در هر رکعت بعد از سوره حمد پنج مرتبه سوره و الشمس را بخواند و پس از سلام نماز، بگوید:



لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ
هیچ جنبش و نیرویى نیست مگر به خداى بر‌تر بزرگ



آنگاه دعا کند و بخواند:

یَا مُقِیلَ الْعَثَرَاتِ أَقِلْنِی عَثْرَتِی یَا مُجِیبَ الدَّعَوَاتِ أَجِبْ دَعْوَتِی یَا سَامِعَ الْأَصْوَاتِ اسْمَعْ صَوْتِی وَ ارْحَمْنِی وَ تَجَاوَزْ عَنْ سَیِّئَاتِی وَ مَا عِنْدِی یَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ.



اى نادیده‏ گیر لغزش‌ها لغزشم را نادیده‏ گیر، اى اجابت کننده دعاها، دعایم را اجابت کن، اى شنواى صداها، صدایم را بشنو و به‏ من رحم کن، و از بدیهایم و آنچه نزد من است درگذر، اى صاحب بزرگى و بزرگوارى.



پس از آن دعای روز دحوالارض خوانده شود که کیفیت آن در مفاتیح الجنان آمده است.

مناسبت‌های دیگر روز دحوالارض



گذشته از واقعه دحوالارض، رویداد‌های دیگری نیز در این روز رخ داده اند که اهمیت آن را دوچندان کرده اند؛ از جمله:



میلاد ابوالانبیاء حضرت ابراهیم علی نبینا و آله و علیه السلام.



میلاد حضرت عیسی مسیح ـ علیه السلام.



خروج رسول اکرم ـ صلی الله علیه و آله ـ از مدینه به همراه هزاران حاجی به سوی مکه، به قصد حجة الوداع. در این سفر وجود مقدس امیرالمؤمنین و حضرت زهرا ـ سلام الله علیهما ـ و نیز همه همسران و بسیاری از اصحاب پیامبر (ص) نیز ایشان را همراهی می‌کردند.



در روایتی نیز آمده است که قائم (عج) در همین روز قیام خواهد کرد.



زیارت حضرت امام رضا ـ علیه السلام ـ بهترین و با فضیلت‌ترین عمل مستحبی این روز است.
ارسال نظر
پرطرفدارترین اخبار